Jump to content
Ménemszól.hu

Kötelező: Ocean Way Mic Locker App


A/D

Recommended Posts

Egy fergeteges appot fogok nektek ajánlani, amit minden felvételkészítéssel foglalkozónak felbecsülhetetlen kincs lehet.

Az iPhone / iPad applikáció nem más, mint egy hatalmas adatbázis régi és új mikrofonokról egy egészen egyedi megközelítésben. Arra hivatott (azon kívül persze hogy reklámozza a készítő stúdióját :) ), hogy segítse az eligazodást közöttük de azt gondolom, hogy a kezdők vagy haladók számára ez jelentheti az Eldorádót. Találunk benne igazi különlegességeket is, amikhez halandóknak ritkán van szerencséjük, bizonyos szempontból azonban hasznos lehet ismerni jellegzetességüket. A mikrofonválasztás persze szubjektív dolog, ami persze összefügg az elhelyezéssel, és hogy az illető milyen hangzást szeretne elérni.

Sztori: a 80-as években Allen Sides, az Ocean Way Studios tulajdonosa (egyébként mikrofon nagyhatalomnak tartják őket) kiadott egy CD-t, melyen különböző fontos mikrofonokat mutatott be, hogy azok hogyan működnek, hogy szólnak egyes hangszerekkel. Mindemellett ajánlja is, hogy melyik mikrofont mire érdemes használni, és azokat hogy érdemes elhelyezni. Ez már akkor is egy nagyon hasznos eszköz volt, de most, 2012-ben egy új kiadása lát napvilágot: az iPhone / iPad eszközünkkel interaktív módon tudunk böngészni a mikrofonok és hangszerek között!

Mikrofon választó: úgy látom saját képeket készítettek a bemutatásra kerülő egyedekről, melyekről első közelítésbn megtudhatjuk a technikai paramétereket: milyen karakterisztikája van, milyen elven működik, milyen frekvenciasáv átvitelére alkalmas, érzékenység, kimeneti szint, impedancia, mekkora hangnyomást bír el, és a szokásos dolgok.

Ezek után következik egy NOTES rész, ahol a mikrofonhoz kapcsolódó egyéb fontos dolgokat tudhatjuk meg, pl. rokoni viszonyát más modellekkel, vagy a felépítésére vonatkozó olyan jellemzőket, amit célszerű figyelembe vennünk használatukkor. Mondjuk ez utóbbi részt néha nem vitték túlzásba, pl. az U47-ről semmi feljegyzés nem készült :) (Végülis, mindenki ismeri, nem? :) A feljegyzések részletessége széles skálán változik, a DPA (B&K) 4011-ről pl. csak annyit ír, hogy kismembrános, nagyon jó minőségű, nagy kimeneti szintje van és nagyon halk (angolul is "has a high output and very quiet" a szöveg, ami ott sem túl szerencsés, hiszen a halkat a zajszintre érti. A megfogalmazás tehát kicsit olyan, mint a profik közötti argó, viszont ahhoz nem elég részletes és nem mond újat, kezdők pedig lehet hogy vakarják a fejüket, hogy akkor most mit is értenek ezalatt).

A reklám azt állítja, hogy komprehenzív lista van a mikrofonokról. Megtaláltam benne a klasszikus AKG C12, C12A-t, a The Tube-ot, az ELAM 251-et, nagy kedvencemet a Sony C-37A-t és az abszolút favorit Neumann M269c-t. De a reprók közül semmi nem volt köztük, pedig Ocean Waynek pl. van Telefunken USA és AEA mikrofonjuk is (a listában van RCA az utóbbi helyett). A modern hősök közük közül teljesen hiányoznak a Braunerek, Wunderek és a tudományosak is, pl. a Josephson vagy az Earthworks.

A lista tehát nem teljes, de ezen ne akadjunk fent, így is nagyon hasznos dolog van a kezünkben. A móka még csak most kezdődik!

Van egy list a hangszerekről (orkesztrától a rockig). Itt az eőző stílusban megtudhatunk minden fontos dolgot az adott hansgszerről: a hangkeltés szempontjából fontos elemeinek nevét, a tartományát (legmélyebb és legmagasabb hangja), és egy feljegyzést, ami javaslatot tesz arra, hogy hány mikrofonnal és milyen távolságról érdemes venni, illetve hogy célszerű elhelyezni. Ebbe is beleolvastam, és a tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy ez inkább kezdőknek jó kiindulási pontként, hogy megértsék, végülis mit érdemes felvenni abból a hangszerből - ez ugyanis nem triviális.

Combinations: itt mutatja meg az erejét az app igazán. Az egyik oldalon a mikrofonok, a másik oldalon a hangszerek. Módunkban áll ezeket különféle kombinációban meghallgatni. Tehát: válaszunk egy mikrofont, amihez felsorolja, hogy az milyen hangszerekkel alkot kiemelkedően jó párost. Ekkor megmutatja fotón, hogy hogy érdemes elhelyezni a mikrofont. Épp azon gondolkoztam el, hogy ilyenkor mennyire automatikusan elvárja az ember azt, hogy a kombinációt meg is tudja hallgatni, és még talán csalódott is lenne, ha nem lenne rá képes, pedig... Szóval igen, meg lehet hallgatni. Pl. a hangtartományból egy szimpla hangot legalulról, legfelülről, és középről, és egy riff-et is kérhetünk.

post-1-0-49240600-1351615910_thumb.jpg

Ez persze fordítva is működik, adott hangszeren összenézhetjük az egyes mikrofonokat.

Kipróbáltam, nagyrészt én is ezeket a mikrofonokat mondtam volna adott hangszerhez. Nem mindenre kiterjedő, de jól gondolkodó, jól értelmezhető az amit csinál.

Verdikt: nagyon hasznos app, aki teheti vegye meg az iTunes-ból.

post-1-0-69007500-1351615930_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...