Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

zsarrr

Kérdés

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Ekkor: 2013. 09. 18. at 13:57 írta zsarrr:

Az e-piano rész nekem kicsit karcsú,

Az 1.03-as frissítésben nem csak bug javítások történtek, illetve funkció bővítés, de PCM multisamplékkel is bővült a hangszer és a legszámottevőbb bővülés épp az EP blokkban történt. Így aztán nagyon teljes a cucc :)

És nemcsak tekergetős fazonoknak való hangszer... nagyon nem. Én élőzésre használom (zongora, EP, orgona), és már nem tudnék szakítani vele. Volt Nord Electro-m, de a VR09-et sokkal jobban kedvelem.

Link to comment
Share on other sites

7 órája írta radnai1975:

Mikor bekapcsolom a rock organ hangszínt egy torzítást lehet hallani (tudom, hogy ez ilyen hangszín) viszont ha picit megtekerem a distorsion potit

Szia! Mit jelent hogy bekapcsolod a Rock orgona hangszínt? Kiválasztasz egy Preset programot? Mert akkor a torzítás mértéke el van mentve a presettel. Ha tehát letekered a torzítást és rámentesz a presetre, akkor legközelebb már torzítás nélkül jön be.

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok. SOS kérdés, tegnap kaptam egy Roland vr 09 b combo szintetizátort és 3 napig tart a cseregarancia, és nem tudom eldönteni, hogy ez gyárilag ilyen, vagy csak nekem sikerült egyet kifogni.

Szóval az lenne a kérdésem, hogy akinek ilyen hangszere van, le tudná nekem gyorsan ezt ellenőrizni? Mikor bekapcsolom a rock organ hangszínt egy torzítást lehet hallani (tudom, hogy ez ilyen hangszín) viszont ha picit megtekerem a distorsion potit ( még akkor is meg kell, ha teljesen le van véve) megszűnik és utánna szépen szól illetve a potikkal tudom állítani , ahogy szeretném, ha átkapcsolok bármilyen másik hangszínre, és vissza, kezdődik előről az egész, minden hanszínváltásnál, Szoftverfrissítés meg volt, ugyanaz a helyzet. 

Szóval azt kérdezném, hogy másnak is ilyen e, ezt így találták ki, vagy cseregaranciával kérjek egy másikat.

 

Előre is köszönöm a válaszokat

Áron

Bocsi, külön is feltettem ezt a kérdést, nem tudtam, hogy nem ide teszi.(most járok itt először regisztrálva)

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: ‎2017‎. ‎05‎. ‎28‎. at 10:49 írta djuice:

Nekem ugye E3 van, na ott ezek mind megvannak már mint a VR09-nél leírtál, csak a program kiválasztást kefélték el nagyon a +/- egyenkénti léptetéssel.

No igen, az E3-al valószínűleg többet próbálkoztam volna, és a billentyűs változat is jobban kézreállt volna mint Rack-et rakosgatni. Nyilván ahol több szinti, 2-3-6 van a színpadon, ott nem is baj ha nem kell mégegyet feltenni, hanem Rack-ben van, de én csak egy hangszerrel tolom, amit kényelmesebb kikapni egy darab tokból, feldobni a színpadra és kész. Meg aztán ezek nem olyan nagy szabású koncertek amire az ember órákig pakol, zsinóroz, beáll, aztán intró és zúz. Hanem inkább folytonos csúszásban lévő városi rendezvények, ahol van 5 perc felpakolni, beállni és 2 perc lepakolni. Szóval jobb a békesség és egy 5,5 kg-os kis mindenes.

Az E3 program kiválasztására viszont most ránéztem... és hát a mellett, hogy árban duplája a VR09-nek, még csak nem is tudnám használni koncerten. Az E2-n legalább volt 8 darab gyorskiválasztó gomb, ami egy teljes koncertet lefedett. De a következő bankokra ugrás is csak egy gombnyomás, szóval nem is tudom, talán 8 bank x 8 gyorsgomb állt rendelkezésre. A VR09 azonnali elérésre 4x4 gyorsgombot kínál, de összesen 25 bank x 4 gombunk van. Ehhez maximum a E4 visz közelebb, de nem is tudom hogy azzal már hol járunk árban. Ha pedig a VR09-ben a VA szintit és editálást nézzük, akkor Nord-ban a Stage-nél járva már 3-szoros árnál tartunk.

Nem azt akarom mondani hogy a VR09 bármi módon veri a Nord-okat, hanem azt hogy a VR09 is egy jó hangszer és az áráért egy nagyon jó hangú, nagyon jól átgondolt színpadi jóbarátot kapunk 5,5 kg-ban. A háza, a gombok, az egész hangszer érzete kicsit prémiumabb érzetet kelt, mit például a Yamaha MOXF6 amit meg otthon nyomkodok.

 

Ekkor: ‎2017‎. ‎05‎. ‎28‎. at 10:49 írta djuice:

(Csak azt sem tudni még meddig!) Amúgy ez még nem zárná ki, hogy ne jelentsenek be újabb, támogatott wifi stickeket hozzá.

Ebben a dologban szerintem nem a Roland dolga újabb támogatott wifi stickeket bejelenteni. Értem én hogy a számítástechnika halad, változik újít (vagy épp elbasz), újabb chipset-ek kerülnek gyártásba stb. De a Roland már kiadott két OS frissítést a VR09-hez, még újabb PCM hullámformákat is tudtak tenni bele, akkor miért ne tudnának egy újabb OS frissítésbe valami két tök általános wifi drivert beletenni? Ha csak két új chip driverét betennék, azzal legalább 10-20 wifi stick márka vagy típus kompatibilissé válna a hangszerrel.

 

Ekkor: ‎2017‎. ‎05‎. ‎28‎. at 10:49 írta djuice:

Amúgy szerinted a BT jobb valamiben mint a wifi hozzájuk? Elvileg az is átvisz hangot (lásd headsetek telefonoknál)

Hát ez biztosan működik. Nem tudom hogy miben jobb, több vagy kevesebb. A telefonoknál és egyéb Bluetooth eszközöknél is ott a protokoll ami csak a mono átvitelt engedi, meg van ami a sztereo-t is, így van különbség a mono headset-ek és a sztereo fülesek , meg a különböző bluetooth szabványok között... de nyilván egy hangszer esetében ezzel nem kell számolnunk, meg van oldva és kész :) Amit ebben észre kell venni, hogy gyakorlatilag tök ugyanaz a szitu mint a wifi-s hangszereknél, csak a Bluetooth stick-et nem nekem kell külön beledugni a hangszerbe, hanem ők már beleépítik belülre. Ennyi erővel azt sem értem, hogy a wifi-s hangszerekbe miért nem tudták ugyanígy beleépíteni azt az 1500 Ft-os wifi stick-et belülre, miért nekünk kell külön beledugni?  :) 

Link to comment
Share on other sites

2 órája írta Koródi Csaba:

"Kőne ide egy kis fúvós, meg vonós, meg egy kis szinti..." és a Nord Electro 2 kilőve.

Ja! Bocs! Nem nézegettem sosem az E2 speckóját és nem tudtam hogy ennyire leszűkített tudásilag.
Nekem ugye E3 van, na ott ezek mind megvannak már mint a VR09-nél leírtál, csak a program kiválasztást kefélték el nagyon a +/- egyenkénti léptetéssel. Amúgy volna ötletem a gyárnak, hogyan lehetne a drawbar gombokat játszi könnyedséggel felhasználni program changekre, mert az orgona részre amúgy is működik előre programozott drawbar beállításokra (igaz rémesen bénán, 2 kezet igényelve hozzá a shiftet nyomva tartva), csak kérdés ha megírom nekik, mennyire küldenek el melegebb éghajlatra majd...
Ilyen szempontból a későbbi E4-ben már kicsit több logikát hoztak össze, mert a 4 live preset gomb már piano, epiano, clav, synth kategóriákban legalább gyorsabb váltásokban használható, de számomra inkább mégis a C2 orgona engine és a jobb leslie modellezés miatt érné meg a váltás.
Sajnos a VA szinti részért meg a Stage modellekre lehet csak számítani, ami azért a pluszért nagyon nem éri meg az árkülönbséget. Akkor inkább egy külön VA szinti a Nord mellé oszt cső! :) 

2 órája írta Koródi Csaba:

a VR09 még nem kifutott termék, hanem aktívan forgalomban van...

(Csak azt sem tudni még meddig!) Amúgy ez még nem zárná ki, hogy ne jelentsenek be újabb, támogatott wifi stickeket hozzá.
Amúgy szerinted a BT jobb valamiben mint a wifi hozzájuk? Elvileg az is átvisz hangot (lásd headsetek telefonoknál) :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2017. 05. 26. at 12:58 írta djuice:

Tök érdekes hogy ilyen modern eszközök majd sokkal kevésbé patkolhatók lesznek később

Ezt a részét a dolognak magam sem értem. Egyrészt nem értem hogy miért kell 5 percenként kihozni új és újabb USB Wifi adaptereket full ugyanazzal a specifikációval. A korábbi Wifi adaptert meg fél év után dobják a kukába a gyártásból. Mindegyiknek más a háza, naponta új fröccsöntő sorokat állítanak át?, meg új szerszámokat készítenek?, meg új nyákokat terveznek és gyártósorokat programoznak át? stb. stb... mi a jó büdös francnak? Ez még gazdaságossági szempontból is f@szság. Ugyanaz a specifikációja a tegnap vásárolt wifi adapteremnek, mint az 5 évvel ezelőttinek. :D

Másrészt azt sem értem, hogy a Roland miért nem tud egy OS frissítésbe beletenni egy olyan USB wifi drivert, ami elkezel mondjuk úgy 5-10 féle chipszet-et? És ezzel akkor nem 1 féle (discontinued) wifi adaptert lehetne használni a hangszerükhöz, hanem vagy 10-20 teljesen általánosat. Ez nekem magas. Inkább lesöprik az egészet az asztalról és a jövőbeli terveket teljesen a Bluetooth köré építik. Oké, a jövőbeli fejlesztések rendben, haladjunk, de hangsúlyozom, hogy a VR09 még nem kifutott termék, hanem aktívan forgalomban van! Tehát ez még csak nem is support kategória lenne, hanem konkrétan egy forgalomban lévő hangszer értékesítéséhez kötelező probléma megoldás, hiszen egy nem támogatott fícsőrrel reklámozzák a hangszert!

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: ‎2017‎. ‎05‎. ‎26‎. at 12:58 írta djuice:

Wifin gondolom ez sem hoz át hangot, de akkor mire jó még az ipades editáláson kívül?

Áthozza a hangot. Van egy Roland Air Recorder nevű alkalmazás, amivel iPhone-on vagy iPad-en tudsz a VR09-el ötletelni, felvételeket, vázlatokat készíteni, overdub-al egymás fölé játszani, de számok mellé gyakorolni is. Wifin keresztül csatlakoznak és a hangszeren hallod az iPhone (iPad) hangját, meg a hangszerből felvett sávokat. Ez így nagyon gyors ötletelni és tök kényelmes a nulla kábelezés miatt.

De ha ez az ötletelő nem is lenne, már csak az editor önmagában is elég érv lenne mellette. 128 polis a hangszer és az editálható szinti blokkban 3 oszcillátoros VA hangszíneket editálhatunk, vagy épp bármilyen más hangszínkölteményt VA hullámformákat a PCM mintákkal ötvözve. Egy 3800 Ft-os wifi adaptert símán megér az a kényelem hogy nem kell zsinórozgatni a hangszer és a táblagép között. Egyébként meg a zsinórozáshoz úgyis kell egy Camera Connection Kit, ami meg 9900 Ft, szóval spórolni nem spórol az ember a zsinórozással, csak még kényelmetlen is.

Ekkor: ‎2017‎. ‎05‎. ‎26‎. at 12:58 írta djuice:

Más kérdés hogy nálad az usb fedél alól akkor is kilógna a stick.

Antennával vagy anélkül, így is úgy is kilóg, szóval nem oszt, nem szoroz. Amúgy kipróbáltam antenna nélkül is, de az antennával érezhetően magabiztosabb a kapcsolat. 

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: ‎2017‎. ‎05‎. ‎26‎. at 12:58 írta djuice:

Az viszont meglep hogy ez a Roland neked beljebb van egy Nordnál!

Pedig nem nagy ördöngősség :) Ha nagyon röviden és sarkosan akarnék fogalmazni, akkor: "Kőne ide egy kis fúvós, meg vonós, meg egy kis szinti..." és a Nord Electro 2 kilőve.

Hosszabban: f@sza a Nord electro egy (azaz 1) darab zongorája, ami az E2-be belefér, de a VR09 sem sz@r, sőt 88 hangon, több dinamika zónával mintavett loop-mentes zongora hangszín... ízlés dolga, de nekem teljesen rendben van. Aztán EP-ből is fér 2-3 darab az E2-be amik szintén marha jók, de nem túl széles palettát fednek le, e tekintetben a VR09 számomra sokkal nagyobbat gurít, nagyon széles a skála és a legtöbb EP hangszín változatosabban is reagál a dinamikára mint az E2. Az E2 orgonája szintén marha jó, de megint csak szűk lefedettséggel... vannak ugye a drawbar-ok, a szokásos Percussion, Keyclick, a Rotary és Vibrato... ebből kell több stílusban gazdálkodni... az E2-ben a keyclick hangereje 0-9 értékben állítható és a hangszer egészére vonatkozik, vagyis nem hangszínenként menti el, a Rotary-nak meg van két állása, slow és fast, ennyi. Ezzel szemben a VR09-ben van jazz, rock és combo orgona drawbar, a keyclick hangereje, hossza is állítható, de van billentyű felengedéskori keclick is, állítható hosszal, és van leakage is, ezeket a beállításokat a hangszer hangszínenként elmenti, tehát nem csak egy generál érték létezik. A Rotary effekt-ből két típus választható, aminek külön szabályozható a mély tölcsér slow és fast sebessége, ahogy a high tölcsér slow és fast állása is illetve a gyorsulás-lassulás sebessége. Így a VR09-el a 70'-es évek kombó orgonáitól a steril stúdió orgonán keresztül a koszos rock orgonáig és a csattogós, patinás öreg orgonáig bármi előállítható és egy gombnyomással előhívható. Ja és az E2-ben nincs se reverb, se delay.  Ezzel az írásommal nem annak akarok emléket állítani, hogy a Nord Electro 2 vacak lenne, mert JÓ, csak a felvetésedre válaszolva, számomra a VR09 sokkal univerzálisabb, rugalmasabb. Persze ha több szintit állít az ember a színpadra, akkor jó az egész alá egy masszív Nord, de ha egyetlen hangszerrel dolgozunk, akkor kevés az Electro 2.

És csak ezután jönnek a VR09-ben a plusz hangszínek, a plusz ficsőrök, a VA szinti editálás az iPad editorral stb.

 

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2017. 05. 24. at 7:56 írta Koródi Csaba:

Roland az új hangszereibe már csak Bluetooth kapcsolatot épít, úgyhogy ennek a wifi-s dolognak már elengedték a kezét!

Tök érdekes hogy ilyen modern eszközök majd sokkal kevésbé patkolhatók lesznek később, mint ma egy koros scsi sampler. Hát biz ezek a hangszerek már nem az örökkévalóságnak lettek tervezve! Az viszont meglep hogy ez a Roland neked beljebb van egy Nordnál! :unsure:

Wifin gondolom ez sem hoz át hangot, de akkor mire jó még az ipades editáláson kívül?
Mellesleg nekem is 722N adapterem van egyik gépnél, a másiknál meg egy belső antennás régebbi 321G. Semmit nem jelent az a kiálló böhöm antenna rajta vétel szempontjából. Nekem mondjuk a pc fenekébe van dugva, így nem zavar, de ha lecsavarnám az antennát szerintem úgy is átvinné a jelet. Más kérdés hogy nálad az usb fedél alól akkor is kilógna a stick. :( 

Link to comment
Share on other sites

A Netgear WNA1100 típusú adaptert, amit a hangszerhez ajánlanak, már nem forgalmazzák. Sem a számítógépüzletek (1700 Ft), sem maga a Roland (9900 Ft) nem árulja a hangszerhez. Helyette a hivatalos honlap ajánl egy ONKYO UWF-1 típusú wifi adaptert, ami kapaszkodjatok meg: 15 900 - 18 990 Ft-ba kerül! Már amíg ezt is ki nem vonják a forgalomból, mert több webshopban kifutott termékként látható. Ezt az összeget azért én kicsit drágállottam, ezért elkezdtem Wifi adaptereket kipróbálgatni a hangszerbe és egyetlen típus működött vele. A TP-Link TL-WN722N típusú. Ezt a Roland gyári adapterénél is kedvezőbb, 3800 Ft-os áron sikerült beszerezni.


Az antenna miatt nem lehet lecsukni az USB fedelet, de szerintem együtt lehet vele élni. Szóval ha szeretnél a VR09-hez elfogadható áron Wifi adaptert szerezni, akkor a TP-Link TL-WN722N típust gyorsan szerezd be amíg lehet. De ha még csak tervezed egy VR09 jövőbeli beszerzését, akkor is hamar spájzolj be egy ilyen adaptert, később már semmivel nem fogod tudni pótolni. A Roland az új hangszereibe már csak Bluetooth kapcsolatot épít, úgyhogy ennek a wifi-s dolognak már elengedték a kezét!

vr09_wifi1.jpg

vr09_wifi2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nnnna, nekem már van ilyen és akárki akármit mond, ez egy előben kiválóan használható hangszer!

 

Az orgona szekcióba nehéz belekötni ennyi pénzért, a kontrolok kezesek és pár csavarással szelíd jazzy perkás nyusziból mocskos véres dög lesz!

Az e-piano rész nekem kicsit karcsú, de arra úgyis ezt használom: www.neosoulkeys.com

A clavinetből egész jókat lehet gyúrni, ott akkor lennék felhőtlenül boldog, ha a touch wah helyett lenne benne rendes wah amit expression pedállal lehet vezérelni.... az nagyon huncut lenne!

A synth szekció viszont meglepően izgalmas és jól használható! Ráadásul egy iPad-el összekötve a synth editor rész gyakorlatilag megegyezik a Gaia kezelőfelületével (3 OSC, ua. hullámformák, szűrők, Amp, LFO stb...) és onnantól kezdve igazi boldogság van.

 

Egyébként nemrég jelent meg az első os update ami sok bosszantó bug-ot javít...

http://www.roland.com/support/article/?q=downloads&p=VR-09&id=63055093

 

Gratulálok! Nekem mindig is tetszett mindegyik V-Combo, így ez is. Irígylésre méltó :)

Link to comment
Share on other sites

Nnnna, nekem már van ilyen és akárki akármit mond, ez egy előben kiválóan használható hangszer!

 

Az orgona szekcióba nehéz belekötni ennyi pénzért, a kontrolok kezesek és pár csavarással szelíd jazzy perkás nyusziból mocskos véres dög lesz!

Az e-piano rész nekem kicsit karcsú, de arra úgyis ezt használom: www.neosoulkeys.com

A clavinetből egész jókat lehet gyúrni, ott akkor lennék felhőtlenül boldog, ha a touch wah helyett lenne benne rendes wah amit expression pedállal lehet vezérelni.... az nagyon huncut lenne!

A synth szekció viszont meglepően izgalmas és jól használható! Ráadásul egy iPad-el összekötve a synth editor rész gyakorlatilag megegyezik a Gaia kezelőfelületével (3 OSC, ua. hullámformák, szűrők, Amp, LFO stb...) és onnantól kezdve igazi boldogság van.

 

Egyébként nemrég jelent meg az első os update ami sok bosszantó bug-ot javít...

http://www.roland.com/support/article/?q=downloads&p=VR-09&id=63055093

Link to comment
Share on other sites

...várjuk meg míg ki lehet próbálni a cuccot, én sem, és gondolom Te sem próbálhattad még ki... így én a demok alapján nem ítélkeznék ennyire sarkosan... persze ez izlés kérdése is: Neked nem tetszett, nekem igen, nincs is ezzel semmi baj... :-)

Igen, minden akkor derül ki a valóságban milyen, ha keze közzé kerül az embernek, de tapasztalatokból és előzményekből sok minden elmondható első ránézésre is legtöbbször több dologról. Sajnos nekem sok mai újdonság csak arról szól, hogy évente hogyan kábítsák a nagyérdeműt ha arra lecserél, vagy megvesz, miközben semmi egetverő nem történik pláne hangzásban ill. minőségben. Talán ma a funkcionalítás és olcsósítás felé mennek a gyártók leginkább. Ez a cucc is 278 ezer bruttó ha jól emlékszem. Végül is az áráért hozza amit így előre lehet belőle látni, csak kérdés ki a célközönség. Ha az olyan tekergető fiatalok, mint a videókon, azoknak biztos jó, de aki öregebb róka és autentikus Rhodes, Hammond hangzást keres, lehet hogy talál jobbat a piacon és olcsóbbat is nem mellesleg (gondolok itt pl egy olcsó samplerre egy olcsó midi keyboarddal - gondolom ismered A Cső nickű tagot, ő ezt jól megoldotta már...)

Azt is lehet taglalni, a Rolandok mennyire jók pl. Rhodesban. Feltétlen nem rosszak, de gondolom te is másként nézed ezt, mint eredeti tulajdonos. Valóban, a videók is inkább ezt a széttekerhető lehetőségeket hozzák előtérbe, mint hogy az alap hangzásokat is részletesen bemutassák.

A V-Combo jelölés szerintem mutatja hogy a VR család nyomdokain fejlődött és amennyire tudom, a Rolandnak akkora kapufa volt eladásilag a legutóbbi VR700, hogy inkább megpróbálták olcsósítani és feldobni extrákkal az "alap csomagot".

Nézzd meg a termék honlapját, került fel még pár videó, de a Rhodesra nem mennek rá annyira.

http://rolandconnect...p=vr-09&l=hu-HU

Link to comment
Share on other sites

Hmmm...

- 5 oktáv: egyetértek! 76 billentyűvel kellett volna kihozni!

- VK7 - VK8 visszalépés ez is igaz...

- persze a Nord az etalon, ezt senki sem vitatja, igaz ez fele annyiba kerül mint egy NE...

- Orgona: kérdés ki mit szeretne és milyen zenéhez... Én pont arra céloztam, hogy ez - a neve ellenére - talán NEM egy következő V-Combo lesz, hanem inkább szinti, mint orgona... Engem nem az orgona része hozott lázba - a drawbarokat leszámítva - hanem az, ahogy a hangot szétcsapja a pali élőben... Aki Hammondra vágyik, vegyen Hammondot... Én spec Rhodes buzi vagyok, van is egy eredetim, de hangzás ide vagy oda: cipelje akinek két anyja van... Sajnos EP-k nincsenek demókban az oldalon, csak az az 80's nyif-nyaf ami nem az én világom...

- várjuk meg míg ki lehet próbálni a cuccot, én sem, és gondolom Te sem próbálhattad még ki... így én a demok alapján nem ítélkeznék ennyire sarkosan... persze ez izlés kérdése is: Neked nem tetszett, nekem igen, nincs is ezzel semmi baj... :-)

Pá!

Link to comment
Share on other sites

NAMM-os újdonság! Érdemes megnézni a Roland.com-on a videókat. Aki azt hitte, hogy ez csak egy VR-700 utód, az nagyon téved!

Íme egy tanulságos video arról, hogy mit is tud ez a kütyü!

Hajrá!

http://www.roland.co...id=384633760002

Igen, attól is bénább! Gyakorlatilag a VR760-tól minden visszalépés. Már csak 5 oktávon és nem waterfallon billentyűzhetünk. És Roland nem bír fejleszteni a VK széria orgonamodelljén évtizedek óta, legfeljebb ott is visszafelé (lásd VK7 -> VK8). A Nord már többszörösen meglépte őket. Ez van. (szerintem)

Mellesleg erről is volt szó már itt:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...