Jump to content
Ménemszól.hu

Reviewek - találjuk ki együtt!


A/D

Recommended Posts

Felmerült, hogy jó lenne a Ménemszólra egy Review rovat, vagyis ahol termékekről lehetne írni ().

 

Nekem pont nem volt ez benne az itteni elképzeléseimben, de miért is ne. Elkezdtem nézni a Powerboardhoz a kiegészítőket, és volt is érdekes mod. Persze erről elsőre sose tudni milyen, de egy kalandot megér.

 

Mivel az egész kísérlet, és úgyis olyanra akarjuk csinálni, hogy mindenki örömét lelje benne, ezért miért is ne együtt találnánk ki milyen legyen.

 

Jelenleg "Vélemény" fülnek neveztem el, és itt lehet odajutni.

(az elnevezések majd SEO stratégiáknak is meg kell felelniük, ezt hagyjuk a végére)

 

Elég advanced dolgokat tud, néhányat felsorolok, ami nem szokványos.

 

  • A rendszer név alapján elvileg felismeri, ha adott termékről már van review írva, és akkor azt az alá gyűjti
  • Egy review írója több reviewt is készíthet UGYANARRÓL a termékről. Pl. mert több tapasztalatot szerez vele, erre van a vélemény státusza funkció. Pl. mikor még csak ismerkedik vele, akkor a státusz "most ismerkedem". 
  • Később, ha már tapasztalatot szerez vele, akkor ezt update-elheti.
  • A rendszer rögzíti a változásokat
  • Természetesen akit érdekel a termék, beállíthat rá követést, ezért ha a tualaja új dolgokat oszt meg vele kapcsolatban, akkor arról értesülni fog
  • Az olvasok értékelhetik a leírást
  • Az olvasók KÉRHETNEK leírást adott termékről, melyekért pontokat ajánlhatnak fel (beállíthatják hogy hány pontot adnak érte a sajátjukból, mennyi minimális csillaggal rendelkező reviewer írhatja stb)- nem tudom erre van-e szükség, de sok ilyen döntést lehet hozni

Szóval amit így hirtelen ki kell találni, az:

 

  • Milyen kategóriarendszert alkalmazzunk (javaslatom: ne legyenek kategóriák)
  • Fontosak-e képek a termékről a listában 
  • Legyen-e ilyen pontrendszer (az értékeléseken kívül, amit lehet osztani,adni, kapni)
  • Milyen választható szempontok legyenek? (most pl. van egy olyan hogy "category breakdown", ahol három szempont alapján lehet 0-5-ig pontozni: élő felhasználás, sokoldalúság, professzionalitás, van egy "Detailed Ratings", ahol olyanokat dobtam fel hogy kivitelezés minősége, ergonómia, hordozhatóság). 

(bocs, nagyon sok idő lefordítani az angol stringeket, most eddig jutottam el, meg ugye valamennyire meg kellett fejtenem hogy működik)

 

Szóval ezeket segíthetnétek kitalálni. Köszi!

 

(UI: azt nem ígérem, hogy nem adom fel, rengeteg más dolgom is van, ha beláthatatlan hosszúnak ígérkezik vagy nagyon nem válik be ez a kiegészítő kihagyintom)

Link to comment
Share on other sites

"Milyen választható szempontok legyenek?"

Egy ár/érték arányt dobnék hozzá így első ránézésre. Ami még probléma lehet az értékeléseknél, hogy abszolut minőségben ki-ki máshova helyez el egy adott eszközt. Pl. 1-10-es skálán, ha te, aki már hallottál sok mindent, azt mondod, hogy a nonpluszultra a SYMPHONY konverter szinten, vagy tudom is én melyik Wunder vagy Neumann miksi, vagy az "életembennemhallottammégróla" Hagnfal, és mindent ehhez hasonlítva értékelsz, akkor az talán egy viszonylag objektív vélemény. De másnak (nekem) már lehet, hogy egy általad közepesre értékelt minőségű eszköz már ötcsillagos (ötös skálán persze :) ).

Gyakran merül fel a fórumokon két-több terméket összehasonlító topik is. Pl Genelec vs. Dyno vs. Adam egy-egy példánya és társai. Itt szépen el szokták mondogatni a tapasztaltabb-hozzáértőbb fórumtársak, hogy ez ebben jobb, az abban jobb. Namost ezt elég nehéz átültetni valami fixen bedrótozott értékelő paraméterbe, ezt talán csak a konkrét szöveges leírásokban lehet ecsetelgetni.

Link to comment
Share on other sites

Aztán, hogy kellenek-e kategóriák, nem tudom. De talán lehet, hogy egyenesen kategóriánként más választható szempontok kellenének. Pl egy hangfalnál más, gyakorlati szempontból fontosabb kategóriákat tudnék elképzelni, mint egy gitárnál/szintetizátornál. Pl. monitor hangfalnál lehetnének ilyen kategóriák:

- részletesség

- linearitás (mennyire színez adott tartományokban)

- sztereo-kép

- "hibák feltárása" (olvastam olyan véleményeket, hogy egy amúgy részletes hangfal nem volt olyan jó ilyen téren)

- "mennyire fordul jól" (a rajta kikevert hanganyag más rendszerekre)

- dinamika (már ha ilyesmi értelmezhető)

- tudomisénmégmi :)

Egy szintetizátronál ugye teljesen más szempontok merülnek fel. Mondjuk talán épp ezért nem is érdemes ebbe belekavarodni, mert hamar elég kezelhetetlen mértékűre lehetne bonyolnítani a rendszert. Ki lehet ezeket szépen fejteni a szöveges értékelésben.

Link to comment
Share on other sites

Valami hasonló meglátásom lenne nékem is... Vagyis szerintem a teljes értékelési rendszert ki lehetne hagyni... mert nagyon más szempontok alapján ítélkeznek az emberek, illetve bizonyára többen el is felejtik beixelni a saját rátájukat, így a felhasználók száma kontra értékelési ráta nem lesz igazándiból sosem annyira valós hogy érdemes legyen mondjuk neked babrálni vele az elkészítés során. Ennyivel is könnyebb lenne a dolgod.

Ugyanígy a felhasználói pontozást sem látom én speciel fontosnak... Aki ír egy bármilyen review-et, már eleve tett valami jót a közösséghez. Aki többre kíváncsi, az meg úgyis megkérdezi. Hát, hogy a pontokat fel lehet ajánlani tesztekért cserébe, az meg olyan, hogy ki tudja ki milyen írásra vetemedik a pontok begyűjtéséért? Lehet, hogy nem lesz elég informatív, vagy csak összecsap valami pár mondatot csak hogy a felejánlott pontokhoz hozzájusson... akkor aztán a másik oldal jogosan reagálhat, hogy "ez azért kevés volt ám!" Szerintem ez az egész kihagyható lenne a review szekcióból, elkerülendő hogy parázs viták oda-vissza lepontozások alakuljanak ki, ahogy a fórumokon is szokott időnként. Legyen a jószándék és az alkotási öröm a tesztek íróinak a mozgató ereje, akkor lehet hogy elég olvasmányos és részletes leírások születnek.

Saját meglátásom szerint ez a most látható lexikon rendszer nagyon hasznos lenne felesleges sallangok nélkül és az általad felsorolt opciókkal:

  • A rendszer név alapján elvileg felismeri, ha adott termékről már van review írva, és akkor azt az alá gyűjti
  • Egy review írója több reviewt is készíthet UGYANARRÓL a termékről. Pl. mert több tapasztalatot szerez vele, erre van a vélemény státusza funkció. Pl. mikor még csak ismerkedik vele, akkor a státusz "most ismerkedem".
  • Később, ha már tapasztalatot szerez vele, akkor ezt update-elheti.
  • A rendszer rögzíti a változásokat
  • Természetesen akit érdekel a termék, beállíthat rá követést, ezért ha a tualaja új dolgokat oszt meg vele kapcsolatban, akkor arról értesülni fog

Ez így hangzik baromi jól. Ha ennél többet nem teszel bele, szerintem magadat is megkíméled sok melótól.

Link to comment
Share on other sites

Általánosságban véve a Csabával értek egyet szinte mindenben. Kiindulva a Gearslutzból alig volt olyan termék amit 4/5 alá értékeltek volna, ez tehát nulla információtartalmú. A leírás itt az ász, talán még az árérték arány sem mond sokat. A pontrendszer szerintem sem működne jól. Viszont örülnék, ha lehetne képet tenni a hangszer mellé, amit meg nem lehet (darn).

 

Kategóriákra sem bontanék, meg nehezítené hogy akkor specifikus ratingeket kellene csinálni. Inkább nem.

 

Az Emzéperiksz hozzászólásáról azt gondolom, hogy ezeket az értékeket nem preset kategóriákba kellene ágyazni, hanem írja bele a szövegbe aki készíti. Nem tudom elképzelni hogy hozzáadott értéket teremtene.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...