Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Logic Pro X Drummer


idioty

Kérdés

Érdekelne, hogy a megjelenés óta próbálta-e valaki a "dobossal" létrehozni a dobsávot, és mik a tapasztalatok?

Természetesen én is próbáltam, és leírnám a véleményemet:

Elsőként, mikor megjelent, valaki azt mondta, hogy így nagyon sok hasonló dobhangzású produkció születik majd ezentúl. Akkoriban én is így gondoltam, de így utólag már nem. Annyira sokrétűen be lehet állítani a dobsáv beállítását. Lehet állítani a dob stíluson, azokon belül is van többféle játékstílus (pl a rocknál jelenleg 5 különféle dobolási stílus érhető el). Ezen kívül belenyúlhatunk valamennyire a dobhangzásba. Tehát a sok opciónak köszönhetően biztosan nem lesz két egyforma dobtéma (kivéve persze, ha az alap preseteket használják :D).

Szóval próbálgatásaim során több hiányosságba botlottam. Az első, hogy nem lehet több sávon megjeleníteni a dobot, tehát a pergőre nem lehet külön effektet adni. (persze erre is van megoldás, de azt majd később kifejtem...). A másik és fájóbb hiányosság, hogy csak tizenhatodokra képes a dobot felbontani a szoftver. Arra gondolok, hogy írtam egy gitár témát, hozzá basszustémát. Bejelöltem a dob sávon, hogy kövesse a basszust. Nagyon jó, hozzáillő, ötletes témát írt hozzá a program, de! egy esetben nem tudta a lábdobot oda tenni, ahol a basszusgitár van, mert ott a hang nem a "tizenhatodos rácsnál" szólalt meg, hanem a "harminckettedes rácsnál". Ilyenkor fogta, és egy tizenhatoddal elé tette a lábdobot. Inkább hagyta volna ki, az is jobban szólt volna, de így meg káosz volt... Persze próbáltam azt, hogy a basszus hangot előrébb húztam, de akkor már értelemszerűen nem volt jó a téma. Próbáltam mindent, nem lehet szerkeszteni a dobsáv midi hangjait, mármint közvetlenül a dobos sávon. Kipróbáltam, hogy a velocity-t vettem lejjebb, de két másodperccel később már az is visszakerült az eredeti helyére.

 

Megoldás mindkét problémára:
Szóval ezek után jött az, hogy mit kellene csinálni. Keresgettem a megoldást.
Nem találtam olyan opciót, hogy a midi exportálása külön sávra, stb. De láttam, hogy lehet másolni a midi sávot. Azt hittem, hogy ezzel majd csak a dobsávra valahová máshová fogom tudni beilleszteni ezt. De egy üres instrument sávra sikerült beillesztenem a kimásolt midit. Ezek után ráhúztam arra a sávra ugyanazt a dob beállítást, és egy az egyben úgy szólt, ahogy az eredeti dobos sávon. Viszont itt már megvoltak a midi hangok, amiket lehetett szerkeszteni. Az említett 16.-on lévő lábdobot behúztam a helyére, és iszonyat jól szólt! Itt már hozzá is tudtam adni egyéb hangokat, törölni is tudtam, valamint velocity-t állítani (ezeket nem lehet megcsinálni az eredeti dobos sávon).
Az első problémára ugyebár szintén ez a másolás új instrument sávra a megoldás, mert utána már ráhúzhatunk egy többkimenetes ultrabeat-et mondjuk.

Konklúzió: nagyon is használható és jó dolgot hozott össze az Apple. Bár néha kicsit többet kell vele szenvedni, mint ahogy kellene, de a lényeg, hogy elvileg bármit meg lehet vele csinálni.

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Helló, én elég jól kiveséztem a drummert, meg a MacProVideosok is elég jól ivesézték, SFLogicNinja személyesen.

Csináltam már 3 dalt, ebből egy éles produkció, kettő csak ötletelés

Csináltam egy felvételt egy zenei táborban, apogge one-al, logic 9-el, faházban szóval spártai körülmények. Amit egy stander apple loop-ra lett feljátsztva valami Motown-os stílus. De csináltam hozzá külön drumtracket a Dr8ummerrel. De mivel minden groove a loopbol jött a gitár a bass stb, eléggé illeszkednie kellett a Drummernek, szerencsére van push, meg pull csúszka meg swing amivel tök jól lehet belőni. Viszont a kick-snare following szerintem nem olyan sárkány, vagy legalábbis itt nem volt olyan jó, ezért sokat kellettpöcsölni a variációkkal. De a midi export elkerülthetlen volt.

 

1, Tipp, ha lehúzod egy instrument sávra a drummmer rpégiókat, simán, és visszahúzod a drummer sávra, akkor midi régiód lesz a drummer sávon, amit úgy szerkesztesz ahogy akarsz,

 

2,, Tipp: ha a Drummert, kicseréled a  multi-output stereo menünél, EXS24-re automatikusan betölti a drum kitet, meg tudod nézni mennyi mintával dolgozik, tudod állítgatni ha kellene.

 

3. tipp: Producer kits a Libraryban, általában a standard kitek + plus névvel, pl Bluebird plus kit. Ekkor kirakja neked track stackbe sávonként, elnevezve minden. Ezek a ún factory kitek, arra még nem jöttem rá, hogy hogy lehet ezta  preset menüben is megjeleníteni, mert ott csak a sima kiteket adja ki. A producer kitek, track stackek, pluginekkel, auxokkal szóval designolt drum soundok.

 

4 tipp: Groove track, track configure show groove track, track baloldali részén a a színsáv mellett egy kis csillagocska, mi legyen a groove track, pipa, melyik sáv vegye fela  groove-ot, track alapú, ha mélyebb dolog kell akkor groove template quantize. Elég jól működik, persze ehhez jól be kell állítani audiónál a flex módot. Extra tipp, mivel van midi regiód drummer trackhez, tudsz groove templatet csinálni a performanszból, amit alkalmazhatsz más dobtrackekhez. (A fenti tracknél, a refrénben szól az eredeti loop is, szóval gondolhatod mennyit kellet állíntgatni meg midi editálgatni, amugy csak némi extra kicket kellett törölgetnem. Ja meg csináltam a loopból is midit  convert to EXS-el, abból csináltam groove templatet, és azzal quantáltam a drummeres midi-t)

 

5 tipp,/ Vagdosd a régiókat, mert és állítgasd a filleket, complexity-t. Ha  fill és swing jó akkor freeze, mert nem biztos, hogy mégegyszer pont ugyanúgy fogja lejáccani a szerencsétlen dobos. Amúgy  adobosok eléggé variálható stílusban dobolnak, kb az összes genre le van fedve.

 

Extra tipp, ha már midi akkor bármilyen dob instrument-et rárakhatsz, pl. én extra Steven Slate Roomokat kevertem az eredeti drummer-hez. Ja és hangolás, dampelés setting meg room sound válogatás elég jól használható, plusz a Library-ben elég jól össze vannak szedve a dolgok különböző dob layerezési feladatokra. Replace Enhace drum track menüpont a barátunk.

 

Itt egy korai próbálkozásom a drummerel, ha  a fenti dal kész lesz megmutatom azt is szívesen.

 

https://soundcloud.com/largerlifesound/zongipiece-mp3-1

Link to comment
Share on other sites

Köszi, ezek mind nagyon hasznos tippek. Közben megtaláltam, hogy az eredeti Drum Kit-nek is van multi-output változata. Hogy miért nem próbáltam meg az eredeti dobos sávjában kicserélni más instrumentre??? :)
Nagyon jó a 2. tipp. A harmadik meg egyenesen zseniális. Tudtam én, hogy van még lehetőség állítani dolgokat, de hogy ennyi mindent? Pl nagyon tetszik az overhead megoldás :)
Groove tracket még nem tudtam kipróbálni, nemsokára remélhetőleg azt is megnézem.
Viszont: Replace Enhace drum track ezt nem találtam. Ezt hol keressem?
Egyébként az első tipphez még annyit, hogy közben megtaláltam: ha jobb gombot nyomok a dobos egyik midi régióján, akkor van egy Convert menü, ahol oda-vissza lehet konvertálni a midi és dobos sávok között. Tehát nem kell húzogatni a... :D

Link to comment
Share on other sites

No eyt a jobb gombos konvertet meg ;n nem tudtam:) Track menü replace or Double drum track, rögtön meg is nzitja neked a libraryt a csomó layer cuccal, vagy komplett kick, snare stb. Mondjuk annyival gagyibb az LP9 audio to score funkciónál a Sample Editorban, hogy itt nem mutatja  tranziens detectálást, ha változtatod a beállítási paramétereket. LP9 ben elég jól lehetett triggereléshez használni.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem nem lehet bővíteni. Az Apple fogja bővíteni. Eleinte azt hiszem az Electric sem volt elérhető, valamint a stílusokon belül is kevesebb "előadó" volt. Szóval várható szerintem még fejlesztés ez irányban. Legalábbis én is reménykedem benne.

Link to comment
Share on other sites

11 perccel ezelőtt írta idioty:

Szerintem nem lehet bővíteni. Az Apple fogja bővíteni. Eleinte azt hiszem az Electric sem volt elérhető, valamint a stílusokon belül is kevesebb "előadó" volt. Szóval várható szerintem még fejlesztés ez irányban. Legalábbis én is reménykedem benne.

Ès dob loop-okból sem lehet bôvíteni. Pl. a jazz stílusra nekem 4 db jött be összvissz ?

Link to comment
Share on other sites

14 órája írta Zongilog:

Ès dob loop-okból sem lehet bôvíteni. Pl. a jazz stílusra nekem 4 db jött be összvissz ?

 

Hi!

 

Jazz loop-ból nálam 520 db van :)

 

Az sound library-ből le kell töltögetni. Ott sajnos nem stílusonként van hanem "témakörönként". pl  a legacy/jam pack-okban is van sok.

 

 

logic-jazz copy.jpg

Link to comment
Share on other sites

3 perccel ezelőtt írta Vlaca:

 

Ja nem, abból csak 76db. :)

 

(Jazz + All Drums szűrővel)

 

 

 

 

Amúgy, igen. Nálam is 76 db van. Valamit benéztem azért volt  csak 4. Na de viszont azt még mindig nem értem, hogy akkor hol kéne még a logic több tartalmát letölteni. Logikusan ha mindent kipipálok, akkor mindent le kéne töltenie. 

Link to comment
Share on other sites

10 perccel ezelőtt írta Zongilog:

Amúgy, igen. Nálam is 76 db van. Valamit benéztem azért volt  csak 4. Na de viszont azt még mindig nem értem, hogy akkor hol kéne még a logic több tartalmát letölteni. Logikusan ha mindent kipipálok, akkor mindent le kéne töltenie. 

 

Igen, ha nálad is 76 akkor le van töltve elvileg az összes. A 4-nél írtam hogy még lehetne.

 

Link to comment
Share on other sites

8 perccel ezelőtt írta Vlaca:

 

Igen, ha nálad is 76 akkor le van töltve elvileg az összes. A 4-nél írtam hogy még lehetne.

 

esetleg abban tudnál még segíteni, hogy ezt hogyan tudom letölteni, vagy hogy honnan, mert a logic felső menüjében a "LogicPro X" alatt van a "Sound Library" nyíl.  Én ebben próbálkoztam. És itt  található a "Sound Library Manager", amiben van ez a kipipálgatás, amiről már írtam. 

Link to comment
Share on other sites

4 perccel ezelőtt írta Zongilog:

esetleg abban tudnál még segíteni, hogy ezt hogyan tudom letölteni, vagy hogy honnan, mert a logic felső menüjében a "LogicPro X" alatt van a "Sound Library" nyíl.  Én ebben próbálkoztam. És itt  található a "Sound Library Manager", amiben van ez a kipipálgatás, amiről már írtam. 

 

Ha a Sound Library Manager-ben ki van pipálva minden, akkor már nincs mit letölteni.

 

Link to comment
Share on other sites

Én érdeklődni szeretnék!

A GarageBand-ben a Drummer készletnél van olyan,hogy "ütőshangszer drummer"!

A Logicban,hogyan tudom beintegrálni valahogy?

Mert a letöltéseknél ezt nem találom.

Köszi a segítséget.Valószínű béna kérdés!De nem tudok rájönni!

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...