Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Midi eszköz és PC összekötés


fulton

Kérdés

Sziasztok

 

Van egy olyan gondom miszerint: Van egy szintim. Ezt szeretném arra használni hogy a zeneszerkesztő programban feljátszak dallamokat vele, amik a (progiban pl VST kel szólalnak meg.) Tehát nem felvenni akarom amit játszok audio fájlban szintiről, hanem azt használni vezérlőnek a felpötyögéshez.

Igenám de nincs midi csatlakozóm a gépen. Arra gondoltam valami olcsó megoldással pl valami kábel ami eme igényemet tökéletesen kielégíti.

Tudnátok linkelni?

 

pl egy ilyen kábel bőven elég neki?

 

Köszönöm a válaszokat.

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Ha van a PC-den USB csatlakozás, akkor tökéletesen megfelel ez a kábel.

Arra figyelj, hogy pl. a régi Creative midi csatlakozó kábeleken az IN felirat tényleg a MIDI-IN-t jelentette, tehát a szinti vagy midi bill. MIDI-OUT portjára kellett dugni az "IN" feliratú dugót, és a szinti vagy bill. MIDI-IN portjába az "OUT" feliratút.

Sok embert megtréfált ezzel a Creative ;)

Itt is találsz ilyesmit:

http://www.hitspace.hu/szamitogepes-zenekeszites/midi-interfesz

Link to comment
Share on other sites

Volt erről már korábban is egy polémia, hogy logikus-e vagy sem. Szerintem mindkét érv helyes valahol, mert ugye ha két midi eszközt összekötsz egy (vagy két) midi kábelllel, akkor magán a kábelen nincs jelzés, csak az eszközökön, azokon viszont aljzat van, és a dugókat értelemszerűen IN-OUT és OUT-IN párosításban dugod be.

 

Ott sántít a logikusság melletti érv, hogy a Creative kábelének végén nem aljzat volt, hanem dugó.

 

Másrészt az iRig midi-n nem a kábeleken van a jelölés (vagyis inkább a kábeleken NINCS jelölés), csak a dobozon.

 

De ebbe most ne menjünk bele sokadszorra.  

Link to comment
Share on other sites

Szerintem tökéletesen működik a rendszered.  

A MIDI billentyűzetből küldöd a MIDI adatokat a Pulse felé számítógépen keresztül.

Ahogyan írod, a Pulse szól amikor játszol a vezérlőbillentyűzeten.
Ennek pontosan így kell lenni.

Ha a Pulse hangját akarod a számítógépbe vinni, akkor kösd be a Pulse  audio kimenetét a számítógép (hangkártya) audio bemenetére.

Remélem jól értettem meg a problémádat.

Üdv.
KR~
 

Link to comment
Share on other sites

a vst hangszer a számítógépen belül van, így a hangja egyszerűen rámegy a hangkártya (vagy a laptop) kimenetére. a szinti viszont kívül van a rendszeren, és az usb kábel itt nem arra való, hogy hangot is vezessen, az csak a vezérlőjelekhez van kitalálva.

 

ha a szinti kimenetét sikerült rákötni a behringer bemenetére, akkor:

1. windows mixeren a behringer bemenő hangszintjét engedélyezni kell

vagy

2. a behringernek ha van saját keverő szoftvere akkor ott kell engedélyezni/bemenő hangerőt állítani

vagy

3. a felvevő szoftverben létre kell hozni egy sávot és azon beállítani azt, hogy a behringer bemenetét figyelje és vegye

Link to comment
Share on other sites

Köszönöm a segítséget. 

Lennétek Kedvesek tanácsot adni a következő dologgal kapcsolatossan? 

behringernek sajnos csak egy audo bemenete van. Újabb hangszer(ek) (Mininova; Akai Miniak később "olcsóbb" Moog) beszerzése után hogyan tudom megoldani az audio bevitelt? Kellene vennem kisebb mixert? A mixer audio kimenetét kell bekötni a behringer audio inputjába? Vagy a keverő pult(ocska, csak pár sávosra gondoltam) az usb-n keresztül kommunikál a számítógéppel és továbbítja az audio jeleket a gépbe? Házi stúdióba milyen keverőpultot tudnátok ajánlani? 4-6-vagy 8 sávos az ésszerű?    

 

Lehet venni egy ilyen kis mixert és azt beiktatni, de én inkább a külső hangkártyát cserélném le egy olyanra aminek több bemenete (legalább 6-8) van. Ez elsőre komolyabb beruházás, de ha hosszabb távon tervezed még pár külső szinti beszerzését szerintem ezzel jársz jobban. Ha csak egy pár bemeneted van a hangkártyádon akkor ugye vagy csak külön-külön tudod felvenni a hangszerek hangját vagy egybemixelve az összeset mikor rögzítesz. Ha raksz esetleg az audió bemenetre effekteket is a PC-n, DAW-ban akkor megint csak egyszerre tudod rárakni az összes külső szintire, ha meg van egy több bemenetes kártyád azt a legtöbb DAW is tudja kezelni úgy, hogy külön-külön audiósáv inputjaként használhatod őket. Arról nem is beszélve, hogy ha beiktatsz egy keverőt a felvételi jelútba az újabb zajforrás, esetleg nem kívánt módon színezi a hangszerek kimeneti jelét stb. (Az olcsóbb kis keverőknél van rá esély.)  

Link to comment
Share on other sites

Van rengeteg fajta, pénztárca és igényektől függően.

 

Nekem alapvetően jó tapasztalataim vannal a Focusrite termékeivel, a firewire-ös Saffire Pro vonalukkal.

Aztán ott van a Motu aki gyárt ilyeneket, nekem most egy  Ultralite MKIII-as van tőlük.

Vagy ott az M-audio, és még egy csomó gyártó, úgy tudom a Behringernek is van valami ilyesmije.

Link to comment
Share on other sites

a firewire csatlakozó nem triviális! általában nem alaptartozék egy asztali számítógépben, alaplaptól függ. ha firewire csatlakozós hangkártyát tudsz jó áron beszerezni, akkor nagy valószínűséggel szükséged lesz egy átalakítóra/csatlakozóra a gépedbe. ha laptopod van, akkor ez lehet, hogy kicsit körülményesebb lesz, mert amíg egy asztali gépbe egyszerűen lehet egy pci-pci express 2 firewire átalakítót tenni, addig egy laptopnál nem biztos, hogy van csatlakozó felület (pcmcia már kiment a divatból). az usd2firewire pedig felejtős, több gondot okoz mint amennyit megold.

 

a motu ultralite ebből a szempontból okés, mert usb és firewire is van rajta. ha viszont egy másik kártyát sikerül levadászni, akkor a csatlakozási felület okozhat némi problémát.

Link to comment
Share on other sites

Ultralite-ból sem mindegyik tud usb-t és firewire is. Mikor elkezdték őket gyártani akkor még csak Firewire volt, úgy tudom, hogy csak a MK III-as szériában kezdték berakni az USB-t, ha az van ráírva az adott pédányra, hogy hibrid akkor az biztos tudja.

Link to comment
Share on other sites

gt: chaby az mk3-ról beszélt, azért írtam hogy ott mindkét csatlakozás van. és ezért is tettem hozzá, hogy figyelni kell a csatlakozókra, mert nagyon nem mindegy :)

azt nem tudjuk, hogy neki milyen gépe van, így a lehetséges variációk száma is elég magas.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...