Jump to content
Ménemszól.hu

Sebesség...Szinkron...TOS


A/D

Recommended Posts

Elég jó ideje használom modern kompjúterek tömkelegét, de ezt a videót ötször visszajátszottam. Most, hogy tegnap bejelentették hogy az OS-X Mavericks mennyire király (fő feature a hatékonyság!) különösen érdekes csemege EZ a videó:

 

http://youtu.be/1iI6Qrx-rGo

 

Én kérek elnézést, de a Logic Pro X és a Pro Tools 11 8 sáv audiót lejátszását lassabban kezdi mint ez itt slave-be szinkronozva!

 

Aki esetleg nem tudná:

 

-A MIDI a régi Atarikon híresen pontos, a Cubase egyszerűen tökéletes rajta.

-Az audió a Falconon első osztályú minőségű, és sample pontos (ellentétben pl. a Logic Pro X-szel!)

 

1992-t írtunk mikor ezt gyártották. De teljesen mindegy milyen dátumot írunk, a profi cucc definíciójában nincs kikötés gyártási évre vonatkozólag... Atari Falcon a Wikipédián.

 

A legszebb az, hogy számos ismerősöm és ügyfelem rendelkezik ilyen géppel, és vannak, akik időnként be is röffentik.

 
Úgy tudom elég ritka mostanság használt piacon, és ha meg is jelenik, horror összegeket kérnek érte, különösen ha gyári Cubase-zel és audio expanderrel kínálják.
 
A nosztalgiázókat ha érdekel itt egy Ataris zenei fórum, az atarimusic.net.
 
Itt egy 94-es SoundOnSound cikk a Falconról, amiből kiderül pl. az, hogy ezt a gépet már tervezéskor is profi audióra szánták, sokkal inkább szempont volt, mint a ma a de facto kreatív eszköznek mondott Mac, vagy akkoron az Amiga esetében.
 
Azt hiszem, egy iPad mellett sem szólhat több érv atekintetben, hogy mivel lehet vagy érdemes zenélni. Ezzel biztosan lehet, már bizonyított: valószínűleg többünk kedvenc lemezeit ezzel rakták össze. Óriási fíling lehet, lehet, hogy kölcsönkérek egy ilyet, és ki is próbálom, milyen az, ha pluginek és színek és INTERNET BÖNGÉSZŐ nem zavarják a kreatív folyamatot! :)
Link to comment
Share on other sites

Ez így azért túlzás.

A 20 éves Cubase nagyon messze van a maiaktól.

Nyilván pontos volt a MIDI, mert semmi mást nem csinált,

de olyat nem láttam, ami audiot is tudott volna Atarin.

Nekem elvileg az utolsó Ataris Cubasem volt és tudtommal az csak MIDI-zett,

szinkronban a szalagos magnóval, vagy bármivel.

Lehet, hogy tévedek, de szerintem csak a PC-n jött be az audio kezelés.

Legalábbis a mai értelemben ezek még nem voltak DAW-nak nevezhetőek.

Ugyanakkor érdekes, de a MIDI sok szempontból csak nagyon sokára érte utol az Atarit-t.

Link to comment
Share on other sites

A mai dawok pontosan a latency kompenzáció miatt késnek, kell idő nekik mire feltöltik a buffereket.

Atarin is használtam cubaset, pc-n meg úgy a 2.8-as verzióig (pre-vst) lehetett stabilnak mondani az időzítést (jó öreg game port interfésszel). Utána nagyon sokáig kín volt használni de szerencsére ez a 6-os verzió óta megváltozott.

Link to comment
Share on other sites

Az miért van, hogy a számítógépek minden más perifériája rohamosan fejlődik, 5 évenként nagyságrendeket javultak az otthoni, olcsó eszközök is.

Viszont a hang és midi terén egy 21 éves cucc is aláz.

Miért nem akarnak fejleszteni?

Azért az igények is durván megnőttek - ugyanezt a pontosságot egy ipadon is el lehetne érni ha az ember maga ír szekvenszert hozzá :)

Link to comment
Share on other sites

Az enyém Atari 1040ST volt, de azon csak MIDI-zett a Cubase-ünk.

Akkor a Falcon utána jöhetett valamikor. Azt nem ismerem.

Falconból kètféle volt, az egyik gyakorlatilag úgy nézett ki mint a 1040 a másik a videóban is látható rack formátumú - visszatérve a témára a különbségek azért vannak mert míg egy midi jel időtartama 320mikroszekundum, a mai oprendszerek és driverek közel sem realtime módon mennek, user space-en közel 20 milliszekundum a legkisebb egység amit az ütemező kezel - manapság inkább timestamppel és bufferekkel szinkronizálnak ami a reakcióidőt csökkenti de hosszabb távon megbízhatóbb.

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok,

 

Több, mint 20 év stúdiózás után - ma már inkább zenélek -, továbbra is élénken él bennem az ataris korszak.

Valóban szépen működő rendszer volt Cubase-szel: Midex+ interfésszel timecode szinkronoztam a Fostex 16-sávos magnóhoz, és közben egy halom szintit plusz a keverőpult-automatikát vezéreltem róla.

Ami nagyon pontos volt az Atarin, az az egérkezelés, főleg a kor pc-ihez képest.

A midi pontossága viszont nem volt extra. Több Atarit, több interfésszel (+saját kimenete) is használtam, jópár évig, és amikor egy 486DLC pc-re váltottam (asszem Win95 alatt, szintén kjubésszel), a midi pontosság érezhetően javult.

Hasonlóan pontosodott a rendszer akkor is, amikor kiemeltem belőle a midi patchbayt. (Roland A-880)

 

Ami a fenti videót illeti, valóban volt egy korszak, amikor a konzumer és félpro elektronika a mainál valósidejűbb volt, beleértve pl az első mobilokat, ahol a számok a begépeléssel azonos pillanatban jelentek meg a kijelzőn. (Aki egy mai taccsszkrínt valósidejűnek tekint, az sajna nem tudja, miről beszélek.)

 

Hajrá Atari!

 

T i u s

Link to comment
Share on other sites

A 486-on Win 95-ön a Cubase (de lehet ide helyettesíteni Cakewalkot) használhatatlan volt konkrétan, és a pontosságra utalnék. Nemsokkal ezután kénytelen voltam MAC-re váltani, mert számomra nem volt elfogadható a WIN95/WIN98 MIDI (és audio!!!) szervíze. Ha te úgy érezted, hogy az Atari MIDI-je nem volt pontos, azt inkább a hangszereidnek tudnám be, vagy a MIDI környezetednek (" és közben egy halom szintit plusz a keverőpult-automatikát vezéreltem róla."). Abban az időben nem tudok olyan lemeztől, ami WIN95-ön készült volna! Atarin....

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...