Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

anomalia

Kérdés

Hallásteszt otthonilag, topkategóriás fülessel, és singnal generátorral, SINE WAVE-el!!! Kinek mennyi, mettől-meddig?  Egyátalán hogyan lehetne reálisan otthon mérni.... Nálunk a dokinál 125Hz-töl 8kHz-ig mérnek csak, én mondtam nekem legalább 18 000Hz-ig kéne, mert otthon a top kategóriás audiotechnica fülesemen kb addig hallottam....

Tud valaki ezekről többet? Mellesleg ma vizsgálaton dokinál a 125 és 250Hu körül picit kevésbé hallottam..... várom a hozzászólásokat, tapasztalatokat!

Köszi, köszi! :)

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Mérést csak kalibrált muszerekkel érdemes végezni.

Nem tiszta, hogy milyen az a jelgenerátor, amit említesz. Gondolom szoftveres. Akkor a hangkártya is fontos és annak DAC-ja.

Célszerubb egy hardveres, referencia jelgenerator, amit a dokik is használnak. A fejhallgatót pedig be kell vizsgálni gondolom, hogy tényleg leaadja-e és milyen hangerovel, amit.

Persze, poénnak bohóckodhatunk becsult meg "gyárilag megadott" értékekkel, de az nem mérés.

Hallásteszt otthonilag, topkategóriás fülessel, és singnal generátorral, SINE WAVE-el!!! Kinek mennyi, mettől-meddig?  Egyátalán hogyan lehetne reálisan otthon mérni.... Nálunk a dokinál 125Hz-töl 8kHz-ig mérnek csak, én mondtam nekem legalább 18 000Hz-ig kéne, mert otthon a top kategóriás audiotechnica fülesemen kb addig hallottam....

Tud valaki ezekről többet? Mellesleg ma vizsgálaton dokinál a 125 és 250Hu körül picit kevésbé hallottam..... várom a hozzászólásokat, tapasztalatokat!

Köszi, köszi! :)

Gondolom üzemorvosi vizsgálaton voltál....

Orvosi szempontból a beszédértéshez szükséges frekvenciák a fontosak. Hallás károsodást, ha munkahelyi ártalom következményeként szerzett valaki, akkor ezt vizsgálják és jogilag is ezt kezelik...mivel a hallást nem lehet.

Ha ellátogatsz egy hallásvizsgáló laborba (Bp-en legaál 8-10 ilyet tudok), akkor ott kimutatják, hogy milyen frekvenciákat vagy képes érzékelni. Itt különbésget kell tenni halló csontokkal és dobhártyával érzékelt frekvenciák között és minden esetben a hangerővel együtt jellemez valamit a kapott eredmény.

A legnagyobb nehézsége a hallás vizsgálatának, hogy részben a vizsgált alany "becsületére" van rákényszerítve a vizsgáló szakember. Azért kell profi helyre menni, mert őket nem lehet szándékosan, vagy tudatlanul megvezetni.

Igen, csak kiváncsiságból mentem oda..... de láttam hogy ez nem egy hangmérnöki szinten lesz mérve..... 125Hz-töl 8kHz-ig tudtak csak mérni..... :D én meg mondtam hogy otthon 18kHz-ig hallok..... :)
Igaz zárt kabin volt, de behallottam a növér és doki beszédjét, és zavaró volt..... és 125Hz-250Hz-nél picit rosszabbul hallok, de tuti ha kussban lettek volna hallottam volna.
Tudom hogy a hallást sok minden befolyásolja és hogy adaptív, de rohadt halkon hallottam a sípjeleket, igaz itthon is a magasaknál nagyon dB-bel küldtem a fülesbe a színusz jelet...... mindenesetre érdekes, és tudom hogy a dokinál csak a "beszéd" frekek a számottevöek, és aki komoly hangmérnöki suliba készül, annak egész más tesztek vannak kitalálva..... csupán kiváncsiság...... de gondolom ezek szerint többet értem el az otthoni tesztemmel.... ?
Hangkártya: Digidesign 002, phone out > headphone audiotechnica ATH-M50, Pro Tools 10 signal generator (SINE WAVE)-vel

igen ez igaz, de mondjuk szerintem nagyon megüti ez a füles a színvonalat, ez legnagyobb széria.... és próbáltam más kisebb fülesekkel ezt a tesztet és már sok 16kHz kürül nem szólt, söt, nem volt lieális frekvenciamenet, ahogy haladtam lentröl felfelé, tucat helyen elhalkult egyes frekiknél......

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...