Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

méhagyki a Saffire 56?


yackall

Kérdés

Sziasztok! Nem találtam a problémámhoz pontosan illeszkedő témát, ezért indítottam egy újat... Van egy aprónak tűnő, de borzasztóan idegesítő problémám; ha van valami ötletetek, javaslatotok, kérlek, segítsetek! Leírom röviden az előtörténetet, ezzel talán néhány opciót ki lehet zárni.

 

Volt egy számítógépem (nem a legbikább, de a célnak megfelelt, winXP, Nuendo), vettem egy Focusrite Saffire 56 hangkártyát. Firewire csatolós, PCI buszon ment. Hibátlanul működött. Alap plugineket használtam, gond nélkül. Aztán fejlesztettem, vettem 2 db UAD-1 kártyát. Ezek is PCI-osak. Így is ment faszán a keverés. Aztán egy nagyobb projektnél (több sáv, több plugin), elkezdett olyat csinálni, hogy pattant, kihagyott pár másodpercre a hang, teljesen random módon. A legutolsó projektet már meg sem tudtam keverni ezzel a géppel. Volt, hogy már a Nuendo-t sem tudtam betölteni ennél a projektnél, vagy ha nagynehezen fél óra múlva bejött, nem szólt a hang, csak küszködött. Ideje volt venni egy új gépet, i5 proci, SSD vinyó, win7 32bit. Ugyanaz a probléma jött elő az új gépen is, időnként beszaggatott, bár diszkrétebben, kisebb intenzitással. Vettem bele egy PCIe firewire kártyát, mert azt olvastam valahol, hogy a PCI buszon ütik egymást a kártyák (2 db UAD-1, FW). A probléma továbbra is fennállt. Aztán a Nuendo helyett felraktam egy Cubase-t, felraktam a legfrissebb drivereket mindenhez. Hát ezzel nagyon sokat javult a helyzet, de nagyon kiszámíthatatlan időpontokban és alattomos módon néha most is beszaggat. Néha olyan van, hogy elmegy a hang, kiírja egy üzenetben, hogy az ASIO driver (vagy device, most nem emlékszem pontosan) el lett távolítva, és ilyenkor kakukk. Újraindítom, működik. És most már nemcsak keveréskor küszködik, hanem pl. a legutóbbi esetben hallgattam valami mp3-at a winampon, közben egy külső vinyóról adatokat másoltam a gép másik vinyójára, ami pusztán adattároló (nem az SSD-re, amin a win7 van), és iszonyatosan elkezdett pattogni, illetve a hangkártyán elment a FW connect led fénye, aztán vissza, aztán megint el.... 

 

Én úgy nagyjából kizártam a PCI-ütközés problémát, az UAD kártyák hibáját, a számítógép kis teljesítményét, illetve a szoftveres problémát. Maradt a Saffire 56. Vagy valami más. 

 

Sok Saffire felhasználótól olvastam hasonló panaszokat, és örömmel fogadnék egy-két "azt próbáld ki, hogy..." javaslatot. 

 

Előre is köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Nálam akkor kezdődtek a problémák, amikor föltettem a 3.x verziószámú driverét. Nagyon instabil lett tőle, recsegett, ha átmentem full screen módba pl. videólejátszás közben... Elvileg elég hisztis bizonyos FW kártyákra, le is cseréltem a kártyát egy támogatottra, de az se oldotta meg a problémát. Ezután visszatettem a 2.4-es drivert, amivel tökéletesen működik.

 

http://global.focusrite.com/firewire-audio-interfaces/liquid-saffire-56/downloads

Link to comment
Share on other sites

Szia!

 

http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml

 

Kérlek töltsd le és futtasd pár percig, vagy addig, amíg reccsenést nem hallasz megint. Ekkor nézd meg. Ha piros, akkor valamelyik driverrel van gond, ami miatt az audio buffer kifogy. Tapasztalatom szerint a Focusrite eszközök oprendszere hajlamos megfagyni buffer overrun esetén, ezért kell ki-bekapcsolni a kártyát egy-egy esetben.

 

Ha nem a DPC miatt rohad szét, akkor javaslom még a következőket:

- ha van bekapcsolva HyperThreading, azt kacsold ki. (a gép átlagos kapacitása kisebb lesz, az OS számára látható magok száma feleződik, habár egyes műveletek meg eléggé felgyorsulnak)

- kapcsold ki az energiagazdálkodást a PCI csatolókra ( Eszközkezelő -> jobbklik a firewire kártyán -> Energiagazdálkodás)

 

DPC ügyben itt egy kis segítség: http://www.sysnative.com/forums/windows-7-%7C-windows-vista-tutorials/5721-how-to-diagnose-and-fix-high-dpc-latency-issues-with-wpa-windows-windows-vista-7-8-a.html

 

Sok sikert!

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok, 

 

a saját témaindító problémámhoz szeretnék röviden hozzászólni, hátha esetleg valakinek hasznos lesz a jövőben.... Szóval Focusrite Saffire 56 hangkártya random dropout keverés közben, kiegészítve most már azzal, hogy felvétel közben is megáll, tízből tízszer, teljesen tönkretéve a zenész idegrendszerét, nem beszélve a magaméról...

 

A megoldáshoz BrianGrassfield javaslata juttatott el, név szerint a DPC Latency Checker program. Elindítottam, és egyből gyanús lett, hogy folyamatosan 400-500 mikroszekundum környékén van a latency, és - bár a dropout pillanatában extrém módon nem emelkedik meg - van egy alig észrevehető monitor-villanás a dropout után néhány másodperccel, aminél viszont felugrik 16.000 mikrosec fölé. Hoppá - mondom -, nézzük meg a videókártyát. Nem ragozom a történetet, levettem a kártyát (egy kétfejes Matrox), a latency egyből kisebb lett. Csináltam 10 db 12 sávos felvételt. A felvételek közben benyitogattam mindenféle programokat, terheltem a gépet, és egyetlen egyszer sem állt meg a felvétel. Aztán visszatettem a Matrox videókártyát, azzal is csináltam 10 felvételt, minden alkalommal megállt, pedig ott csak a felvétel ment, semmi más. 

 

Azt hiszem, számszakilag és empirikusan és minden egyéb formában elmondhatom, hogy a videókártya volt a ludas, bár hozzáteszem, erre majd csak akkor veszek mérget, ha 1 év múlva is hibamentesen tudok dolgozni. :)

 

Köszi mégegyszer a segítséget!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...