Jump to content
Ménemszól.hu

WNAMM2014: Elektron Rytm


A/D

Recommended Posts

Ahogy tavaly megjósoltuk, 2014. a dobgépekről és az effektpedálokról fog szólni elsősorban, ennek jeleit láthatjuk most.

 

Az Elektron új dobgépet fog bejelenteni RYTM névvel. Az Elektron egyébként eddig is elsősorban dobgépének (Machinedrum) köszönheti elismertségét.

 

Most már azt is tudjuk, hogy:

  • 8 hang polifón, amit azt jelenti Elektron nyelven, hogy nagyon sok hangszín szólalhat meg egy szekvenciában, de legfeljebb 8 (minden Elektron cucc gyakorlatilag azonnal tud lépésenként presetet váltani, késés nélkül)
  • képes lesz samplingek kezelésére
  • vannak padjei
  • van benne analóg kompresszor és analóg torzító

 

http://youtu.be/AatuibnA6nA

 

Az előző videóban több látszik a gépről.

 

post-1-0-93623000-1389967623.jpg

post-1-0-23086800-1390320314_thumb.png

post-1-0-43605400-1390552281.png

Link to comment
Share on other sites

Nem biztos hogy sokkal drágább lesz az A4-nél, mert ha a 8 hang = 8*(1OSC+1SUBOSC), akkor ugyan ott van mint az A4 = 4*(2*(1OSC+1SUBOSC))

Effekt rész ugyanaz, ezen lesz analog master kompresszor.

Ami plusz az a sample kezelés, és az esetleges extra kimenetek.

Sok múlik azon, hogy mennyire fullos a sample kezelése, ha ki tudnám valamilyen szinten váltani az OT-ot, könnyebb szívvel venném meg.

Link to comment
Share on other sites

hmm kezdésnek nem rossz.

a dob rész gondolom rendben lesz, innentől pedig tényleg sok fog azon múlni, hogy hogyan kezeli a hangmintákat. én a modulár mellé nagyon szeretnék egy elektron dobozkát elsősorban dobokhoz, perkusszív dolgokhoz, másodsorban a modulárt samplingelni és effektezni. Az elsőben az MD a király, a második kettőben az OT. mivel mindkettő részemről túlzás lenne, ezért maradt volna az OT, mert ott még ha nem is arra vágyom, mégis legalább mintákból lehet dobolni... ha az új cucc kapna egy okosabb sampling motort mint ami az MD MkII UW-hez volt nagyon boldog lennék. Ugyanakkor tartok tőle, hogy nem fogják a különböző masinákat túlzottan egymás territóriumára engedni.

(plusz remélem az A4-től megörökli a CV ki-be járatokat, és tud majd ügyesen külső sávokat processzálni)

 

na mindegy, holnap úgyis kiderül :)

Link to comment
Share on other sites

Szerintem kell a 2 osc a sokféle jó dobokhoz, bár lehet hogy tévedek. Viszont az A4-nek egy hibája van: a digit zajgenerátor. Analógban szebben szólna. Nem is értettem miért kellett ebbe digit kb. egy árban vannak. És egyiknél illetve a másiknál se kell többet foglalkozni a zajszűréssel :DDD

 

Azt hiszem pont a digit zajoszcillátoráról fogom több helyen is megismerni az A4 szinti motorját. Nem csúnya egyáltalán, de azért ...

Link to comment
Share on other sites

frissült a hivatalos oldal:

http://www.elektron.se/products/analog-rytm

 

plusz néhány demó:

 

ömlesztve ami a demók megnézése után megmaradt a fejemben:

12 dobpad, mindegyikhez 1-1 dobtípus tartozik

8 független kimenet

1 sztereó bementet (ami a master effekt szekción biztosan átküldhető. arról nem volt szó, hogy send effekt csatornákra routolható e, valamint, hogy az analóg szűrőn/torzítón stb átküldhető e a külső jel)

Arról, hogy hangonként hány oszcillátor van nincs infó, viszont a BD pl tud FM szintézis is, amihez kettő minimum kell :) viszont ha jól értettem minden dobhangnak külön szintézis motorja van (vagy legalábbis az adott dobtípushoz testreszabott).

Sample playback van, live recording és editing nincs. Ami viszont jó, hogy elég hosszú mintákat tud kezelni. A minták USB-n vagy (ha jól értettem) memóriakártyán tölthetők fel. a minták kromatikus skálára kvantálva is visszajátszhatók.

Ami még így elsőre megmaradt, hogy az analóg dobhangokra hangminták layerezhetők, így analóg/samle hibrid dobhangok hozhatók létre. Ezek közösen effektezhetők

Analóg multimód szűrője van, nem tudom hogy a meredekség vagy a karakter változtatható e.

Analóg torzító, analóg kompresszor

Elvileg minden sávhoz van 1 LFO

Paraméter lock természetesen

 

Dinsync és USB mindi van

CV és trigger ki/bejáratok ezúttal nincsenek

 

Ahogy az elektron termékek esetében megszokhattuk itt is várhatóak firmware frissítések, és új funkciók képességek a későbbiek folyamán.

 

Bocsánat az összeszedetlen posztért, de most csak erre futotta

Link to comment
Share on other sites

Az A4 szintézis motorja már önmagában is egész korrekt analóg dobhangokat kreál, jobbakat mint a Mopho/Tetr4 vagy akár Andromeda (amiben szintén érdekes Kraftwerkes dobhangok voltak) ez erre kihegyezve meg sampling támogatással egész értelmes dolgot szülhet. De ha van csöpp taktikai érzékük akkor a Tempest ára alá kalibrálják legalább 10%-al.

 

Ezek többnyire preset patchekből vannak az A4-ból és egész használhatóak:

 

https://soundcloud.com/electro-music-tests/elektron-disco1

https://soundcloud.com/electro-music-tests/analog-four-acido1

https://soundcloud.com/electro-music-tests/a4-hiccup

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...