Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

DIY cuccokhoz panel feliratozása...hogyan?


snaper

Kérdés

Sziasztok,

 

Azt szeretném kérdezni a nálam tapasztaltabbaknál, hogy hogyan/hol lehet csinálni/csináltatni házi cuccainkhoz feliratozott panelt?

 

Gondolok itt arra, hogy megtervezem a cucchoz a panelt, elküldöm nekik, és kapok egy készet postán, amit csak be kell építeni...

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Szia Snaper!

 

Elsőre nem egyértelmű a kérdésed, vagy csak én olvastam figyelmetlenül. Magára a nyomtatott áramkörre szeretnél felíratot készíteni vagy a készülék előlapjára, konzoljára?

Néhány régebbi trükköt leírok, amiket még középiskálás koromban használtam, hátha segít valamiben. Első körben az előlapok és a konzolok felíratozására térek ki. Az egyik leg retróbb megoldás az Alphaset sorvezetős felkaparható betű, ezt több színben lehetett régen kapni és szinte bármilyen kemény sík zsírmentes felületre fel lehetett vinni, majd áttetsző lakkal lafújni, hogy csökkentsük a szöveg kopását, mivel elég sérülékeny dolog ez. A másik technológia: Ezt világos felületen tudod csak alkalmazni! pl natúr alumínium, hófehér, sárga stb színeken. Ez a fotózásos eljárás. Itt az előlepot zsírtalanítani kell, majd pozitív 20 lakkal befújni, írásvetítőfóliára kinyomtatni a szöveget, jelzéseket stb. vékony kvarcüveggel légmentesen rászorítani a fóliát az előlapra, uv fénnyel megvílágítani, majd a megfelelő előhívószerrel lemosni. Itt sötétszürkés árnyalatban jelenik meg a szöveg. Ezt is célszerű a munka végeztével áttetsző lakkal lefújni, hogy ne kopjon olyan gyorsan. A harmadik eljárás és talán a legegyszerűbb és leg praktikusabb, ha megtervezed corel draw-ban méretarányosan az előlapot, kinyomtatod papírra, majd a papírt lelaminálod és felragasztod az előlapra. Ha a nyomtatott áramkörre szeretnél szöveget és beültetési rajzot, egyéb jelöléseket felvinni a szigetelt felére, ahol az alkatrészek helyezkednek el, akkor ott is működik a fotózásos módszer, vagy műnyomópapírra LÉZER nyomtatóval kinyomtatod a tükörképét annak amit felszereznél vinni és egy hagyományos vasalóval felvasalod a nyáklemezre a papírt, majd óvatosan lehúzod. Ha meg kimondottan nyomtatott áramkört szeretnél készíteni, akkor a fotózásos módszer az egyik leg beváltabb, majd ha előhívtad akkor vasklorid oldatban vagy hidrogénperoxid/sósav fürdőben lemaratod a felesleges rezet a nyáklemezről. A nyáktervet a legegyszerűbben a sprint layoutban meg tudod tervezni.

Link to comment
Share on other sites

Előlaphoz valóban a szitanyomás a leg gyáriasabb megoldás. Szegeden volt egy kicsike cég ahol kisebb tételben vállaltak szitanyomást, de ennek van már vagy 10 éve, nem tudom működik e. Hétfőn megyek arrafelé, ahol volt régen és ránézek meg van e még az üzlet. Ha megvan és működik akkor küldök elérhetőséget.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...