Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

ProTools HD TDM

djtones

Kérdés

Üdv!

Érdeklődnék a tisztelt, és tapasztaltabb Kollégáktól, hogy melyek, és milyenek azok a Plug-In-ek, melyek TDM alapon futkoznak? Úgy néz ki lesz egy HD rendszerem.

A Virus TDM szintit már bidelem lassan Ebayen, de érdekelnének olyan FX-ek is, amik mondjuk tudják nekem azt a plusz energiát, ami megkülönbözteti őket a natív verzióktól. Gondolok itt ezalatt: ahol érezhető, hogy felbontásban, erőben DSP alapú cucc ketyeg. Mivel jómagam nem veszek fel hangszereket, max vokált, így ezt a jelentős potenciált, amit egy HD rendszer ad, így használnám ki: Mix-Master vonalon FX-ek, pluginek futtatására. 

Köszönöm: Tones

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Nem tudom a TDM-nél hogy van, de eddig nekem az volt a tapasztalatom, hogy ami natívban létezett előbb és abból

fordították át UAD-ra, az a plugin tök ugyanaz, mint a natív. Amit meg eleve csak DSP-re írtak meg, az gyakran messze veri a natív

cuccokat, de ott persze nincs egzakt összehasonlítási alap, max más gyártó natív cuccaival.

Aztán van olyan is, hogy pl. TC Powercore-nál valami később lett

natívban is és az egyértelműen rosszabbul szól a DSP-s verziónál.

Ezt tovább árnyalja, hogy a Protools HD-nél a teljes keverés is DSP-n megy, ezért sokak szerint jobban szól

a natív rendszereknél.

Köszönöm a válaszokat!

Most olyan gondom van, hogy feltettem a PT HD 10-et. DSP kártyákat meg is találta, de nekem Tascam FW-1884 lenne az audio interface is, ami a fórumok szerint megy is ProTools-al. Node: ő keresi a DigiLink-en csatlakoztatott interface-t, ami nekem perpill nincs.

Kérdés: most akkor nem a HD-t kell feltenni, hanem a Native-ot, és ott is hozzá lehet férni a DSP kártya által meghajtott pluginokhoz, és mixing gyorsításhoz, vagy HD-n belül kell valamit kieszelni, hogy ne csak a DigiLink-es megoldás menjen audio interface gyanánt? Fórumokon megy a Tascam 64bit-es Win alatt PT 10-el, de nincs ott, hogy HD vagy Native-al, ebből nekem az jön le, hogy vagy nekem nem egyértelmű, hogy nem így kell, vagy nem találok valamit :)

Köszönöm előre is!

A ProTools HD, csak HD alapú interfacekkel megy, mint pl. Digidesign 192IO, 96IO, vagy symphony rendszerek stb. "Hagyományos" hangkártyákkal, mint pl. a Tascam, max. nativeként fog üzemelni, azaz éppen lejátsza a megnyitott projektet. Egy teljes HD rendszer minimum úgy néz ki, hogy: Core kártya + 96IO + digiSnake kábelek (DB25-TRS, vagy DB25-XLR, stb). Ez a minimum. Ehhez lehet még Accel kártyákat, komolyabb IO-kat (pl. 192IO) csatlakoztatni. A core kártya DSP-it teljesen lefoglalja a ProTools a mixnek, azért kellenek az Accel kártyák, hogy plugineket is (TDM) tudj használni a mixben. A fentiek ProTools 8 HD-re vonatkoznak, nem tudom pontosan, hogy a 10HD elmegy-e a fenti hardverekkel.

A TDM kérdésre pedig a válasz, hogy igazán sok plugin elérhető TDM-ben, és mindegyik jobban szól, mint a native és ezt egy-egy sávon hasonlítgatva csak nehezen fogod meghallani, mert a lényeg, hogy mix és a pluginek számítása a Protools kártyákon lévő DSP-ken megy, nem pedig a számítógéped processzorán. Egy nagy mixnél ég és föld a különbség a native és a HD között.

Ajánlott pluginek TDM verzióban: Waves csomag, Sonnox csomag, Brainworx csomag, Antares, Elysia, PluginAlliance. Ezek mind nagyon jól használható kreatív csomagok. Ha pedig van hozzá UAD kártyád, akkor szépen vegyíthető az UAD és TDM pluginek használata.

A Pro Tools a 9-es verzió óta elmegy bármilyen támogatott hangkártyával! Ez vonatkozik a Vanilla és a HD rendszerekre egyaránt. A kettő közti különbség némi szoftveres korlátozás a Vanilla (nem HD) PT-ban.

A "native" szó arra vonatkozik, hogy nem DSP-s a rendszer (TDM/HDX), tehát a pluginek a számítógép processzorain futnak. De attól a szoftver maga még lehet HD, az összes funkció elérhető lesz (ok, a HEAT kivételével)!

Kedves Tones! Tehát hogyan is épül fel a te rendszered?

A Pro Tools a 9-es verzió óta elmegy bármilyen támogatott hangkártyával! Ez vonatkozik a Vanilla és a HD rendszerekre egyaránt. A kettő közti különbség némi szoftveres korlátozás a Vanilla (nem HD) PT-ban.

A "native" szó arra vonatkozik, hogy nem DSP-s a rendszer (TDM/HDX), tehát a pluginek a számítógép processzorain futnak. De attól a szoftver maga még lehet HD, az összes funkció elérhető lesz (ok, a HEAT kivételével)!

Kedves Tones! Tehát hogyan is épül fel a te rendszered?

Szia SmartGear!

Először is köszi, hogy a segítségemre sietsz! Intenzív fórumozással telt a nap, reggelhez képest is okosodtam. Teljesen más natív rendszereken éltem az utóbbi 10 évben (többek között 10+ éve FL felhasználó vagyok), a PT nekem teljesen új, de többek között a Virus, és más pluginek miatt megpróbálkoznék a DSP okán ezzel a platformmal is (TDM).

PC, Windows alatt (Amd FX-8100 12GB Corsair XMS3 DDR3 1600Mhz), jelen pillanatban a rendszer 1 gépbe tett HD Core kártyából áll (van még több is, de új alaplap még nem ért ide, hogy berakjam (nincs több hely)), ez PCI-X-en működik. A Digitest mindent Passed-nak ítélt, megy a cucc!

PT 10HD van most kéznél (iLok, és minden más, ami kell), és egy Tascam FW-1884 mindenes pult, amihez HUI protocol lehet majd a társam a későbbi kontrollhoz, és ASIO driverrel hajtanám magát az interface-t.  Egy EX Avidos fejlesztőmérnököt, aki 2005-ben hagyta ott a boltot, sikerült külföldi haverok segítségével elérnem, kiderült, hogy kelleni fog egy új FireWire kártya a gépbe.

Mert ugyan az én FW-m gyári útmutatókból erősen moddolt (ezáltal fényévekkel stabilabb az eredeti gyárinál), és NEC chipsetes firewire vezérlővel remekül megy, de 3 általam ismert, és a Tascam tulajok által feldolgozott (VIA, NEC, Texas Instruments) vezérlők közül a VIA katasztrófa (minden DAW-nál ledobja a kontaktot random), a NEC szupi, hibamentes, a Texas meg elvileg a kettő között van feelingben, de jó. Azért kell új, mert (állítólag) nem fogja megtalálni a kontaktot a ProTools VIA, és NEC chipsetes firewire interfészeken keresztül a tascammal, ezért most a DeLock-tól rendeltem Texas-ost. Ez elvileg csak PCI-X és PCIe kártyáknál, ha a DSP is benne van, és a firewire nem integrált, akkor jön elő ennél a pultnál.

Addigis, ami van: a PT indulás után keresi a DigiLink kábelen az audio interfészt, a Tascamot nem részletezi, mert a PT-be se jutok be, mivel interface-t nem talál a DigiLinken, és rescan, illetve quit marad ott opcióként. Elképzelhető, hogy az uj Firewire vonalon minden rendben lesz?

Tones

A ProTools HD, csak HD alapú interfacekkel megy, mint pl. Digidesign 192IO, 96IO, vagy symphony rendszerek stb. "Hagyományos" hangkártyákkal, mint pl. a Tascam, max. nativeként fog üzemelni, azaz éppen lejátsza a megnyitott projektet. Egy teljes HD rendszer minimum úgy néz ki, hogy: Core kártya + 96IO + digiSnake kábelek (DB25-TRS, vagy DB25-XLR, stb). Ez a minimum. Ehhez lehet még Accel kártyákat, komolyabb IO-kat (pl. 192IO) csatlakoztatni. A core kártya DSP-it teljesen lefoglalja a ProTools a mixnek, azért kellenek az Accel kártyák, hogy plugineket is (TDM) tudj használni a mixben. A fentiek ProTools 8 HD-re vonatkoznak, nem tudom pontosan, hogy a 10HD elmegy-e a fenti hardverekkel.

A TDM kérdésre pedig a válasz, hogy igazán sok plugin elérhető TDM-ben, és mindegyik jobban szól, mint a native és ezt egy-egy sávon hasonlítgatva csak nehezen fogod meghallani, mert a lényeg, hogy mix és a pluginek számítása a Protools kártyákon lévő DSP-ken megy, nem pedig a számítógéped processzorán. Egy nagy mixnél ég és föld a különbség a native és a HD között.

Ajánlott pluginek TDM verzióban: Waves csomag, Sonnox csomag, Brainworx csomag, Antares, Elysia, PluginAlliance. Ezek mind nagyon jól használható kreatív csomagok. Ha pedig van hozzá UAD kártyád, akkor szépen vegyíthető az UAD és TDM pluginek használata.

Szia!

Köszi a választ!

Tascam szerint PT 10-hez Certified az FW-1884, és ezeket a válaszokat kaptam tőlük: (idézem:)

<<The unit does work on Windows 7 and it should work just fine within Pro Tools 9-10 as a control surface and audio/midi interface with full potential.>>

Avid válasz az volt, hogy minimum 1 Core kártya kell a TDM futtatásához + DigiLink-en interface, vagy natív, és mindez PT HD 10 esetén. 9-től felfelé elvileg egy listán szereplő interface-ek elmennek full powa-val, a Tascam ezen rajta van.

Elysia? :) WOW! Remélem mihamarabb elindul a rendszer, mert a hardvereiket imádom!!!

A full kérdés az marad, hogy vajon sima pluginfuttatós DSP kártyának a HD Core jó-e, vagy majd ha be tudom műteni a process karikat, akkor lesz-e jó...

Tones

Értem, hogy mit szeretnél... Szerintem a Core kártya nem lesz jó plugin futtatásra és mix-re sem, mivel a PT10 a Tascammal sima native rendszerként fog működni. Illetve 1-2 problémát, amin mi keresztül mentünk a native-HD váltás során megosztanék veled: (lehet, hogy nálad semmi gond nem lesz, de nálunk ezek voltak)

- AMD gép - látszólag minden OK, felvétel, alap szintű mixek OK, viszont combosabb projekteknél, ahol a mi HD3 rendszerünk 144 voice-a ki volt használva, sorozatos fagyás, akadás és RTAS problémák, sőt jártunk úgy, hogy amely projektbe belefagyott, azt az életben többet nem lehetett megnyitni semmilyen ProTools rendszeren...

- Firewire probléma (Mackie 1640-nel használtuk): VIA, NEC chipsetes és alaplapi FW csatolók mind fagytak, vagy ledobták a Mackie-t. Egyetlen megoldás volt az Avid által ajánlott Texas Instruments chipes PCI-os FW kártya

A megoldást úgy találtuk meg, hogy kidobtuk a PC-t (pedig nem egy szedett-vetett olcsóságról van szó) és vettünk egy MacPro-t, a HD kártyák Digidesign Expansion Chassis-ben futnak interface kártyával + UAD, a Mackie pedig ment "analóg" módban, majd a Mackie-t is lecseréltük egy régi nagy analóg pultra. Itt járunk most, jelenleg a rendszer atomstabil és nagy projektek is probléma mentesen futnak, nincs fagyás és a rendszer kikapcsolása/újraindítása nélkül is akár hetekig el lehet vele dolgozni egyfolytában.

Köszi! Ismerős... kitéptem a hajam 3szor anno a Tascamnál a kékhalálok és kontakt ledobások miatt, mire kiderült, hogy mind konstrukcióhibás FW-1884-ből, és a Teac-től szerzett gyári utasítások alapján beleöntve egy nagy marék ellenállást, kondit, pár gramm forrasztóónt, kötögetéseket, tápátszervezést nem kímélve megmoddoltuk. Azóta atom. Modding után is NEC és Texas chipsettel megy el max, a VIA egy botrány. 

Avid:

Egy ekkora gyártó nem képes akkor DSP based cuccként menni, ha nem saját DigiLink-es csatolón futkozó hangkártyát adok alá csillióért? (Ja, de HDX rendszeren ja...másik kari, másik világ) Mert azt még megérteném, ha mondjuk a mixer nem lenne DSP-s így, mert oké, de egy TDM plugint se tudnék futattni, lehet megvágna a nyárivillám... 

Na: Az Au...x (csak hogy A/D-ék ne rúgjanak valagba, pedig leírnám...) szakértői, és egy hangmérnök Kolléga is volt szíves segíteni, és megvilágosodott a fény: DigiLink interface nélkül halott ügy. Úgyhogy, akinek van eladó emberi árban, ne tartsa magában, ebay dig indul részemről :) 

Röviden: 9-10 az HD capable is, meg natív is, de nem egyszerre. Vagy HD, és DigiLinkkel, vagy natív, de DSP nélkül.

(egyébként ez valami hihetetlen agresszív piaci hozzállás szerintem a konvertereik árát megnézve)

Sajnos ez van. Nem tudom mennyit szeretnél rákölteni a dolgokra, de itt a menemszol aprón Noresz hirdet Hd2-t 192io-val. Keresd meg, beszélj vele, hátha adja külön a konvertert. Ha Hd kérdésed van, keress, megpróbálok segíteni. Az Aax más tészta, ahhoz, hogy az aaxeket tudd a dsp-n futtatni, tudtommal hdx rendszer kell és az zsebbe nyúlós nagyon.

Access Virus, és az Elysia nekem a legérdekesebb, de a többi is nagyon mozgat, elsősorban az első 2. TDM untig elég nekem :)

Köszönöm a felajánlást, lehet jelentkezni fogok.

Egy kérdéssel máris élnék: Elég ha ráakasztom a konvertert? Mármint a sokat látott toronyra való cucc nem kell hozzá láncban remélem :)

http://www.ebay.com/itm/Avid-Digidesign-Pro-Tools-192-i-o-PRE-Sync-MIDI-HD3-PCIe-Core-2-Accel-w-HD8-/321317182407?pt=US_Computer_Recording_Interfaces&hash=item4acfff1bc7

Ezt a Virusért már nem fizetném ki :))

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...