Jump to content
Ménemszól.hu

A Korg bejelenti az ARP ODYSSEY reissúját.


A/D

Recommended Posts

Majdnem szokásos hétfő ez is: a Korg ma bejelentette, hogy elkészíti a hiteles újrakiadását a 70-es években készült ARP Odyssey szintetizátornak. 

post-1-0-61347200-1392658372.jpg

 

Az eredeti Odysseyt 1972-ben dobta piacra az egyik akkori legnagyobb név, az ARP Instruments vállalat. A hangszer történelnmi jelentősége vitathatatlan. Nagyon komoly hanggal, nagyon komoly lehetőségekkel rendelkező stabil hangszerről van szó.  

A monofón / duofón hangszer 2 VCO-val, fehér/rózsazaj generátorral, LFO-val, ADSR burkolóval, S&H modullal és 2/4 pólusú aluláteresztő szűrővel rendelkezik, a modulációs lehetőségek rendkívül széles skálát mutatnak, nagyon jól elrendezve.

A Korg már épített prototípust, és David Friend, az ARP egyik alapítója a projekt fő tanácsadójaként csatlakozott a Korghoz. Ugyanez az úr volt a vezető mérnöke az eredeti Odysseynek.

post-1-0-51796200-1392658373.jpg

A KORG interpretációja 2014. szeptemberében kerülhet piacra.

Link to comment
Share on other sites

  • Válaszok száma 54
  • Created
  • Last Reply

Most már szerintem vitathatatlan a Korg lépéselőnye. Míg a Roland kikínlódta az AIRA izét (nem fikázni akarom, de hát most ez mi is valójában...egy kicsit túl csillivilli... de nem?!) a Korg kidobta a Volcákat, az MS20 minit, az MS20 szereld magad kittet (oké ez egy kicsit tényleg húzós árú), ja és az ipadosoknak a "kütyükollekciót", ami lehet, hogy gagyinak tűnik elsőre, de nagyon is inspiráló és MOST jön egy újabb kultikus vassal (ami igazából soha nem volt a minimoog, igazi vetélytársa) de sokan rá fognak izgulni. Zseniális, amit a Korg művel, és nem csak zenész szemmel...   

Link to comment
Share on other sites

nah kiváncsi vagyok, ez egy legenda szintiknél, a Roland JUNO-106-ot is megcsinálhatnák, mert az is nagyon pöpec, pedig állítólag éppen az egyszerü felépítése miatt lett ekkora ász. Nagyobb gépeket már "megcsináltak" pluginre, és egész jól, de a juno106-ra még nem találtam hiteleset, max a TAL-U-NO2, de az is messzire van még.....

Link to comment
Share on other sites

Az én két centjeim:

 

1) úgy tudom, a Korg megvásárolt egy reverse engineered Odyssey-t (ma sokan ölnek éveket klasszikus szintik reprodukálásába. szerintem egy ilyen kis csapat munkáját vehette meg és rebrandeli, én is ezt tenném a helyükben).

 

2) az Odyssey európai forgalmazása jogi gondokba ütközik, szóval a bejelentés USA only jelen formájában.

 

3) Az ARP szűrőt máris kapni a Boomstar 4075-ben. 

 

4) Itt a Korg név az, amitől lényeges a hír. Az Oberheim SEM-je (vagy az Analog Solutions Telemark) legalább ekkora bomba. A Studio Electronics CS80-as filterű Boomstarja szerintem jelenleg a legnagyobb dimenzióugrás (dupla rezófilter és milyen!!!), én pl. szívesebben venném mint az Odysseyt, valszeg olcsóbb is. Ugyanígy, az Analogue Solutions Leipzigje SCI Pro One klón Moog filterrel. Nekem pl. az a másik nagy kedvencem. Végül de nem utolsó sorban, a Moog Sub37 fog vinni mindent szvsz. Mikor itt lesz, előttetek azokkal a kontrollokkal és soundokkal meg azzal a kinézettel (!!!) újratárgyalhatjuk a kérdést :) Ami biztos, hogy az Odyssey nagyon sokak kedvence lehet, de a 2014. "problémája" jelenleg is él: elképesztően jó szintiket lehet kapni most is, szóval eléggé komoly vetélytársakkal kell megküzdenie ennek a hangszernek is.

 

5) Ha valaki nem ragaszkodik a vintage cuccokhoz, az Elektron A4 nagyon durva hangszer, teljesen új, friss sound. Az is most már lesz hamarost, magatok is látni fogjátok.

Link to comment
Share on other sites

Nekem már a legutóbbi NAMM show után (de inkább előtt) is habzott a szám... El vagyunk mi kényeztetve! De vajon mi/mikor volt az a pont ahol a pangás (ami néhány kivételtől eltekintve jellemző volt mondjuk az elmúlt 10-15 évre) őrjöngésbe csapott át? Mindenesetre és mindenki örömére ezek szerint 2014-ben folyt köv. 

Link to comment
Share on other sites

Az én két centjeim:

Te szoktad mondani, hogy a kezelőfelület is legalább olyan fontos, mint a hangzás. Most pont az Odyssey az, ami durvajó és különleges ergonómiával jön (vissza).

Az Elektron meg nem a dedikált potikról híres, gondolom az A4-ben is a menüt kell kurkászni.

A Moog az Moog, nem vitás. :-)

Link to comment
Share on other sites

A boomstar meg mégiscsak egy kis csutfasz desktop... nem rendelkezik túl  meggyőző vizuális paraméterekkel, sokan szerintem pont a kialakítása miatt sokallják az árát és hezitálnak a megvásárlásán. ("most egy majdnem pocket méretű modulért fizessek ki 240et ?")

Nyilván komoly a konkurencia de a korg név még mindig fényévekkel népszerűbb mint az analogue solutions vagy a studio electronics és a többi "butik" gyártó, nem hiszem hogy nagy bukójuk lesz emiatt. Érdemes megnézni szintis oldalakon hány oldalnyi komment gyűlik össze egy korg és mennyi egy analogue solutions szinti esetében.

Link to comment
Share on other sites

Nekem is úgy tűnik, hogy a korábbi "gigászok" közül a Korg az, aki a legjobban megtalálta a fonalat. Mind termékileg, mind üzletpolitikailag. Ugyebár a négy vezető cég közül, akik 84-ben megállapodtak a midi szabványban már csak ők, meg a Roland vannak talpon, de szemmel láthatóan más utat járnak be manapság.

A Korgnál lehet, hogy jól éreztek arra rá, hogy létezik az a sznobizmus, ami megcáfolhatatlan igazságként kezeli azt, hogy a "régi jó eszközöknél úgysem lehet jobbat gyártani". Ezért meg se próbálja ezt, hanem a szoft és a gadget piacon fejleszt újdonságot. (szvsz a Korg appok, szoftszintik talán hagyományosan a legjobbak, vagy legalábbis ott vannak a topon). Az éhes tömegeknek meg elkezdi újragyártani az MS20-at, meg benyeli az Odysseyt. És még ki tudja milyen őskövületeket fog újragyártani, persze -gondolom- profin bemidizve, neadjisten USB porttal, stb. És valljuk be őszintén egy stabilan működő, gyárilag midis, esetleg a számítógéppel kommunikáló Odyssey sokkal jobban használható a mai stúdiókörnyezetben mint egy eredeti.

És azt se felejtsük el, hogy az antik vasaknak azért előbb-utóbb csak lejár az élettartama... 30-40 éves eszközökről van szó néha. Persze fel lehet őket újítani, de azért csak egyre kevesebb működőképes van, amiket előbb utóbb csak gyűjtői környezetben lehet megtalálni, egyre húzósabb árakon, tehát konkrétan ki fognak szorulni az eredeti funkciójukból. Nem hangszer, hanem lezsírozott értéktárgy lesz belőlük. Már ma is nagy bátorság Emaxot, vagy vintage EMU cuccot venni, mert elpukkan bennük a curtis-chip, de a kawaik, ensoniq-ok, jupiterek, junók is vagy a végüket járják, vagy horribilis pénzbe kerülnek (vagy a működőképessé tételük kerül abba).

Nem váratlan tehát, hogy ezeket a legkorábbi "legendákat" elkezdik szépen újragyártani, ahogy ez eddig is létezett a butik-gyártók köreiben. Az, hogy erre már az eredeti nevet, és designt is rá lehet rakni, ahhoz meg kell(het) a Korg neve és tőkeereje, meg az, hogy Ő is egy "legenda".

Az meg, hogy EZ a jó céges politika teljesen nyilvánvaló. A Roland se gyárt rossz hangszereket, és még fejleszt is, lásd ezt az AIRA rendszert. (volt 303 tulajként mondom, hogy az új "kicsit" inspiratívabbnak tűnik az iPad-szerű vezérlésével, mint az eredeti... :D), és mégis inkább a fanyalgás van vele kapcsolatban, és azok a kérdések, hogy miért nem gyártja 1:1-ben inkább pl. a 106-ot újra... A Korg ezt megteszi, lám még egy ARP-al is. És mindenkinek csorog a nyála, és járulékos sikerként még gyorsan vesz is egy Korg gadgetet, kis túlzással egy hétvégi elhajlás/bulizás áráért.

Zseniális.

Link to comment
Share on other sites

Ez tényleg jó hír, bár a zsebemben lapuló forintok meg sem remegtek:)
Viszont kíváncsi leszek, melyik filtert építik majd bele?
Régebben olvasgattam ARPokról, és rémlett, hogy van valami a filterrel. Nem akarok itt okoskodni, mert nem ástam bele magam annyira, de gondolom nem az Mk1 2-pole filtere lesz benne, viszont vajon a moogszerű ladder filter (4035 - amit szerettek nagyon) vagy a Mooggal való megegyezés után házon belül tervezett 4075? A Boomstart nem hallottam, de a vintagesynth.comon írták, hogy "it also had a well known bandwidth limit error around 12 to 14 kHz, resulting in a weak sound at high resonance or when driven into self-oscillation."
Ezt a Boomstarban kijavították volna? Vagy bullshit?
 

Link to comment
Share on other sites

Az Odysseynél nem tudom, de az Axxe esetében valóban kétféle filter volt. A korábbi és ritkább fekete/arany kinézetűek Moog szűrővel, míg a későbbi fekete/narancs kinézetűek már saját fejlesztésű filterrel készültek. Nekem fekete/arany volt, tényleg elég Moog-szerű volt a filtere. Fekete/narancs nem volt a kezemben, így azt nem tudom.

Link to comment
Share on other sites

Viszont kíváncsi leszek, melyik filtert építik majd bele?

Régebben olvasgattam ARPokról, és rémlett, hogy van valami a filterrel. Nem akarok itt okoskodni, mert nem ástam bele magam annyira, de gondolom nem az Mk1 2-pole filtere lesz benne, viszont vajon a moogszerű ladder filter (4035 - amit szerettek nagyon) vagy a Mooggal való megegyezés után házon belül tervezett 4075?

 

SZVSZ a 4075-nek lényegesen izgalmasabb, eredetibb, és szebb hangja van mint a Moog koppintásnak. Ha igazán jót akarnak a Korgék, akkor ezt teszik bele. Arról nem is beszélve, hogy a piac tele van Moog filter klónokkal, és a csapból is annak a hangja folyik.

 

Egyébként az új, szereldmagad MS-20-ban 2 filter is van, ha nagyon elbizonytalanodnak, akár ebbe is tehetnek kettőt. :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Create New...