Jump to content
Ménemszól.hu

A/D

Recommended Posts

Rendkívül népszerűek a dobgépek nálunk, ezért kitaláltuk, milyen sokat segíthetne egy olyan videó, amiben ezek hangját egymás mellett lehetne hallani processzálatlanul, illetve nézelődés közben lehetne róluk megtudni, miben különlegesek.  (Remélem, nektek is automatikusan meg fognak jelenni a feliratok, amik most angolul és magyarul készültek el. Ha nem, hát kapcsojátok be :) )

 

Áttekintőnek jó lehet, nincsenek precízen beállítva a hangok (van ahol "kissé" elszaladt a láPdob hangereje, stb), illetve részletesebben is be lehetne mutatni a jószágokat, de ez inkább kedvcsináló, amolyan "pályaválasztási tanácsadó". Akit érdekel, az tényleg vegye a fáradtságot, jöjjön be és próbálgassa napestig.

 

Ha valaki talált olyan cuccot, ami meglepte, mondja el bátran :)

 

A videóért köszönet illeti Balázs és Madhead kollegámat, akik az alapanyagot szolgáltatták. Az ötlet és a förtelmes videoedit az én művem, sorry.

 

KÉRLEK LAPTOP HANGSZÓRÓJÁN NE HALLGASSÁTOK! Kipróbáltam, semmi nem jön át rajta.

 

 

 

 

post-1-0-46636800-1396920774_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kár, hogy a DSI Tempest kimaradt! :(

 

Nekem az analógok felé húz a szívem. Leginkább a Táncoló Medve, meg a Tip Top modulok hangja jön be a videó alapján, a Vermonát hoznám be mögéjük, azután pedig talán a Korg Volca következne.

Link to comment
Share on other sites

Köszi a videót, remek 15perc volt.
A videó alapján a 3 kedvenc az MFB Tanzbar, a Vermona és az Elektron.
Az új Rolandban máig nem találok semmi érdekeset.

A Korg játékszer, akik kiszórakozták már magukat, már adják is el. Egyre jobban tele lesz velünk a használt piac.

Az MFB522 is nagyjából unaloműzőnek lehet jó.

A Nord meg a Tiptop nem az én irányom, így azokról nem nyilatkozom.
A Bitang meg úgy szól, mint az Akai XR20 (ez nem pozitív/negatív vélemény, csak egy hasonlat), bár annál persze jóval többet tud. 

Link to comment
Share on other sites

Ha ez valaki számára nem lenne nyilvánvaló: a sample alapú dobgépeknek olyan hangja lehet, amilyen mintát a díör júzör beletölt. Ott hangzást értelmetlen összehasonlítani. A BKE esetében használhattunk volna analóg mintákat is, azonban a sample lejátszóként értelmesebbnek tűnt vele olyan hangokat alkalmazni, amit az analógok nem tudnak. Hiphop zenét nem csinálsz mondjuk TR808-cal, érted. Mindegyiken próbáltunk olyat csinálni, ami annak jól áll. Az XR20 azért nem jó példa, mert...a piacon sem ez, sem más nem tudja azt, amit a Beat Thang. Azért van, mert nem gyártják már a klasszikus MPC-t.

 

Tanzbar ára: ááááá! még jó, hogy ez kiderült egyáltalán. Köszi! 270.000.- amúgy. 

 

Akit érdekel az ilyesmi, mindenki próbálja ki ezeket. Én ismerem mindet, és sok esetben nem ezt állítottam volna rajtuk.

 

A DSI Tempest hiszitek vagy nem, nem lett volna túl erős a mezőnyben. Az analóg része átmenet egy sima szintetizátor és egy dobgép motorja között, kicsit olyan két szék közé esés. EDM-ben pl. nem is fogjátok látni a Tempestet. Nem azt mondom, hogy nem lett volna helye a videóban, de nálunk azok a drága termékek, akire senki közülün nem izgul rá, azokat nem tartjuk. Például ahhoz képest a Machinedrum (amit szoktak kritizálni a hangja miatt, pedig überzsuga szekvenszere van, simán használják más hangszerek küldésére ill. olyan mintát töltesz bele amit akarsz) már klasszikus.

 

Ha a Tempestet hibátlanra csinálták volna meg, akkor ezt kapják: 

(Sajnos ez még 2-3 hét)

 

Link to comment
Share on other sites

én pont a nord-ot venném perpill. A hangja mellett ebben nagy szerepe van az árának, a 6 trigger csatolónak és az igen széles szintézis lehetőségeknek.

 

a Vermona jött még be. épp a napokban hallottam élőben és elég meggyőző volt, ráadásul szintén lehet küldeni analóg triggerekkel. Az UI nyilván verhetetlen, de nem tudom, hogy hasznát venném e... amennyit csavagatom a dobokat menet közben, az valószínűleg a Nord-dal is kényelmesen megoldható. még akkor is ha alapvetően próbálom kerülni a menüzgetős UI-kat. Ezen majd még agyalnom/próbálgatnom kell, de egyelőre nem gondolom, hogy önmagában ez képes lenne a Vermona felé billenteni a mérleget.

 

az Elektron cuccok szintén nagyon tetszenek, de egészen más kategória árban. ott az ember részben a workflowért (értsd: szekvencer) is fizet, ami nekem amúgy nagyon tetszik, de ettől függetlenül nem biztos, hogy kihasználnám. 5kilóm a rythm-re biztosan nem lesz, az MD is leginkább az UW kiegészítéssel lenne érdekes, úgy pedig még használtan is drága... szóval nagy favoritok, de ami nekem kell azt fele/harmad annyiból hozza a nord drum

 

Mivel egyébkén is építgetek egy Eurorack dobozkát a tiptop adná magát. Nemrég próbáltam és tetszett, de olyanra vágyom amibe jobban bele lehet piszkálni, ha épp arra van szükség :) persze a tiptop modulok keverhetők másokkal (a hamarosan érkező hexinverter modulok, vagy ha ilyen digit hangzás kell akkor például ő az utolsó 30 másodpercet érdemes megnézni), ettől függetlenül nem látom az előnyüket a nord drummal szemben.

 

a Tanzbart meg kéne nézzem alaposabban, mert a videó alapján jónak tűnt, de eddig még nem méllyedtem el benne... 

Link to comment
Share on other sites

Mindenekelőtt a leglényegesebb a hangzás, ez szerintem nem is lehet kérdés.”

 

Ez erősen stílus és műfaj függő.

 

Vagy más szemszögből, igen szubjektív.

Konkrétan a legtöbb ember kiemeli, hogy ezeknél nem a hangzás a legjobb dolog, hanem a workflow. Én csak erre mondom, hogy bármely hangszer esetében is, hiába a fullos "workflow", ha a hangját nem érzi fullosnak, akárki, akármilyen stílusban.

Link to comment
Share on other sites

Én pl. nem érzek kardinális (nemhogy kategória) különbséget mondjuk az eredeti 808, tiptop 808 vagy a tr8 között, így ezek között nálam a workflow dominálna. 

 

Meg az sem mindegy, hogy ki mit vízionál be. Vannak a klasszikus hangok, meg vannak új irányok. Mi a Nord Drumon elsősorban olyan hangokat próbáltunk csinálni, ami nem klasszikus. Manapság persze nem divatos nem klasszikus technót csinálni :) (de mi lesz X hónap múlva, mikor az ezzel készült lemez piacra kerül? :) ) Mindenesetre ma kijött egy rakás kísérleti hang a Nord Drumhoz. Különösen figyelembe ajánlom a P6-ot. Ha nem mondják, azt hiszem, hogy a Vermona DRM1-et hallom.

 

Itt hallgatható.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hiába a jó cuccok, nulla erő, nulla dög, nulla izgalom van ebben a 47percben (pontosítok, mert csak 28percig bírtam). A hátul lötyögők is csak a felvétel miatt nem mentek még haza:) Mindig mondom, hogy nem a technikán múlik.

 

Egyetértek!

Link to comment
Share on other sites

A sok Boiler Roomos videót megnézve, elég gáz lehet az a hely. A régi buliérzés hol van? A bolondos, kinky angol acid party-k, a zúzós német techno rave-ek vagy a mediterrán, vízparti szétcsapatás, anno még tényleg nem populáris zenére ment és tényleg nem volt fontos, hogy kin milyen farmer van, legalábbis ott és akkor... vagy ha sznobság volt, akkor exkluzív house clubok, drága piákkal, szuper hangzással, kokainnal, profi táncosokkal, a táncparketten igazi erotikával.

A Boiler Room a régi feelinghez képest nagy nulla, hiába a nagy nevek.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Valaki próbálta már a Analog Rytm-t? Csak arra lennék kíváncsi, hogy a saját minták betöltése mennyire időigényes, mert én speciel a Machinedrumomat pont ezért adtam el, egy évtized mire betölt az ember pár mintát (turbo drive ide oda) és ahogy strukturálja azokat az oprendszer az meg egyszerűen fájdalmas. Szóval az AR-nél ugyanez a helyzet?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...