Fecka Létrehozva April 12, 2014 Share Létrehozva April 12, 2014 Sziasztok! Valaki próbált már házilag gitár erősítőt építeni? Nekem valami 4-10W közötti csöves erősítőfej kellene. A neten nagyon sok rajz van és mivel hobbysta vagyok ezért olyat szeretnék amibe ha belefogok 99%-os sikerélményben lehet részem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
A.N. Válaszolta April 13, 2014 Share Válaszolta April 13, 2014 Üdv!Nekem nem teljesen világos, hogy számodra mi a 99%-os sikerélmény? Az ha úgy szól az erősítő ahogy elképzeled vagy ha sikerül működőképesre megépítened életed első csöves erősítőjét vagy sikerül megépíteni életed első áramkörét? Ez a három "lépcsőfok" elég messze áll egymástól ezért jó lenne tisztázni Te melyik lépcsőfokon állsz, hogy hathatós segítséget tudjunk nyújtani. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fecka Válaszolta April 15, 2014 Szerző Share Válaszolta April 15, 2014 A második. Életem első csöves gitár erősítőjét építeném meg. Persze az élényt fokozá a kiváló hangzás is. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fecka Válaszolta April 15, 2014 Szerző Share Válaszolta April 15, 2014 Amúgy tudom bele lóg a kezem a bilibe de az lenne a legjobb ha lenne hozzá kész nyák rajz is amit csak le kell gyártani Link to comment Share on other sites More sharing options...
A.N. Válaszolta April 15, 2014 Share Válaszolta April 15, 2014 A második.Életem első csöves gitár erősítőjét építeném meg. Persze az élényt fokozá a kiváló hangzás is.Végülis valamikor el "kell" kezdeni ezt is ha valaki hobbielektronikázik :-) Feltételezem, hogy az elektronikával barátságban vagy, érted az analóg áramkörök működését, tisztában vagy a nagyfeszültség veszélyeivel, vannak műszereid élesztéshez, mérésekhez, stb. Jártasság és tapasztalat nélkül a sikertelenség esélye lesz 99%, nem a sikeré.Az a helyzet, hogy én anno középiskolás koromban építettem utoljára csöves erősítőket, akkor sem sokat. Anno még nem volt Internet így a Rádiótechnikát bújtam és onnan építettem. Nézek neked néhány erősítőt ami szerintem kezdésnek jó lehet. Pár nap türelmet kérek, mert nem tudom már hova tettem a régi Rádiótechnikákat és azt sem tudom már melyik számokban voltak kifejezetten csöves erősítők.Még vmi: óva intenélek attól, hogy a trafókat (hálózati és kimenő) magad készítsd el! Inkább vásárolj készen ilyen trafókat (de ne a vateráról szerezz be valami ismeretlen eredetű házi barkács trafót) vagy szerelj ki megfelelőket régi készülékekből. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis Válaszolta April 16, 2014 Share Válaszolta April 16, 2014 [...] az lenne a legjobb ha lenne hozzá kész nyák rajz is amit csak le kell gyártani Emiatt nem kell aggódni, az egyszerűbb csöves áramkörök simán megépíthetők légszerelt módon (régen még a bonyolultak is így készültek). Csak egy vastagabb aluminium lapra van szükség, ezen ki kell fúrni a csőfoglalatok helyeit, meg lehet betenni pár "pillért" (galvanikusan elválasztva természetesen) és mehet a forrasztás. Volt itt régebben egy cikk amiben MadHead épített egy kit-ből egy csöves erősítőt, meg is van: Ez egy Marshall JTM45 klón. Ahogy nézem mintha ma már nem forgalmaznák a kit-et (metroamp félét), de fellelhető a kapcsolása pl. itt. Érdemes egy ehhez hasonló kit-el kezdeni, sok időt megspórolhatsz ha nem kell hetekig az alkatrészek után rohangálni. Vagy pl. a régi rádiótechnika számokban is vannak ilyen kapcsolások, ahogy azt A.N. is említette. Ezeknek a számoknak nézz utána: - Rádiótechnika 1964/4, "Vibrátó a gitárerősítőben /1. rész/" - Rádiótechnika 1964/6, "Vibrátó a gitárerősítőben /2. rész/" (ebben van egy 12-15w-os erősítő, a vibrátó opcionális hozzá) - Rádiótechnika 1969/1, "10 wattos gitárerősítő építése" Ezek a rádiótechnikás erősítők nagyjából hasonló bonyolultságúak mint a fentebbi marshall. Az újságok egy kis kereséssel fellelhetőek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fecka Válaszolta April 16, 2014 Szerző Share Válaszolta April 16, 2014 Nekem az lenne a nagyon nagy siker ha olyan csöves gitárerősítőt találnék amihez kész nyák rajz van. Nem én szeretnék trafót tekercseltetni és házilag barkácsolni Azok a Kit ek amiket meg csak össze kell rakni nagyon drágák hobbynak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kun J. László Válaszolta April 16, 2014 Share Válaszolta April 16, 2014 Szerintem a nyakhoz ragaszkodast felejtsd el 2 okbol is. Eloszor a legszereles az autentikus csoves erosito epitesi modszer, masodszor eleg ritka a nyak rajz mert nem sokan csinalnak ugy, jot A "pillereket" hívjuk forrcsúcsnak ha ra akarsz keresni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis Válaszolta April 17, 2014 Share Válaszolta April 17, 2014 Nekem az lenne a nagyon nagy siker ha olyan csöves gitárerősítőt találnék amihez kész nyák rajz van. Nem én szeretnék trafót tekercseltetni és házilag barkácsolnimesa-mark-iic-pcb ha mindenáron nyákos kivitelűt akarsz (ez egy illesztőtrafó nélküli kivitel).Ezt - meg ha nem is építed majd meg - megéri elolvasni, sok hasznos információt megtudhatsz belőle.Ha meg a "gyors" sikerre törekszel akkor inkább félvezetős erőlködőket javasolnék. Nem kell illesztőtrafó (amiből amúgy ha nem megfelelőt használsz nagyon gyatra hangzás lesz), egyszerűbb tápegység, nem kell óvakodni a kb. 300V-os anódfeszültségektől, hosszabb élettartam és ezekhez már inkább mellékelnek nyákrajzokat. Persze a félvezetős hangzás nem ugyanaz mint a csöves, de sikerélmény szempontjából "kifizetődőbb" a félvezetős.A "pillereket" hívjuk forrcsúcsnakEzt jobban ki kellet volna fejtenem: Igazából a távtartókra gondoltam. Ezekre lehet egy nyákot tenni, majd erre a nyákra mehetnek a forrcsúcsok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fecka Válaszolta April 17, 2014 Szerző Share Válaszolta April 17, 2014 Ezt jobban ki kellet volna fejtenem: Igazából a távtartókra gondoltam. Ezekre lehet egy nyákot tenni, majd erre a nyákra mehetnek a forrcsúcsok. Azaz van egy nyák amire csak rá van forraszta az alkatrész és nem a nyák vezeti hanem egy kábelon át megy a másikba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis Válaszolta April 17, 2014 Share Válaszolta April 17, 2014 Azaz van egy nyák amire csak rá van forraszta az alkatrész és nem a nyák vezeti hanem egy kábelon át megy a másikba. Igen, valahogy így. A nyákon vannak a "csomópontok" (forrpontok) és az alkatrészek lábai erre vannak közvetlen ráforrasztva. Itt egy kép amin nagyon szépen látszik a dolog: LA2A belseje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fecka Válaszolta April 17, 2014 Szerző Share Válaszolta April 17, 2014 Akkor ez menni fog Már csak egy olyan olyan csöves erősítő rajz kéne ami tuti működik 4-10W és gitárhoz való Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis Válaszolta April 17, 2014 Share Válaszolta April 17, 2014 Már csak egy olyan olyan csöves erősítő rajz kéne ami tuti működik 4-10W és gitárhoz való Konkrétan én nem építettem még gitárhoz erősítőt, de hátha erre téved valaki aki már igen és majd ajánl valamit. Egyébként a tutira műdködő kapcsolásokat is el lehet rontani, ezzel nem azt akarom mondani, hogy el is fogod, de ha ez lesz az első komolyabb projekted akkor ez inkább a tanulásról és tapasztalatszerzésről fog szólni. BTW szerintem a Marshall JTM45 klón jó kiindulás lenne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kérdés
Fecka
Sziasztok!
Valaki próbált már házilag gitár erősítőt építeni? Nekem valami 4-10W közötti csöves erősítőfej kellene.
A neten nagyon sok rajz van és mivel hobbysta vagyok ezért olyat szeretnék amibe ha belefogok 99%-os sikerélményben lehet részem.
válasz erre a kérdésre
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.