Jump to content
Ménemszól.hu

Novation Bass Station II mint szekvenszer!


A/D

Recommended Posts

Eladósorba került az egyik modulár rendszerünk. Ki is lehet próbálni, a Hit Space-ben ide raktuk le:

 

post-1-0-99918000-1401185916_thumb.jpg

 

Mikor tesztelni akartuk, meglepődve tapasztaltuk, hogy a Yamaha YDP-162-es digizonginak nincs MIDI kimenete. Kellett egy kis billentyű ami pont odafér, és ez a Bass Station II volt,  amit MIDI-vel összekötöttünk a nagy modulárissal. A vezérlés tehát BSII, a hang a modulár. 

 

Jó ideje már agyig vagyunk ilyen kísérleti-analóg szekvenszerekkel (Trigger Riot, Oberkorn, Metropolis, Moon QSTS és az 568, Doepfer A154-155 és még sorolhatnám de tényleg), ennek ellenére nem kis meglepetést okozott a Bass Station II. Ennek ugye van egy lépés beviteles módja (persze akkordokat is elfogad), de a lényeg, hogy a leütéseket ritmus képletekbe rendezi át, amit egy forgópotival választhatunk! Bátran állíthatom, hogy a hasonló megoldásokhoz képest ez kezelhetőségben és eredményben fényévekre van mindentől, egyszerűen szuper vele dolgozni.

 

Gyorsan le is videóztuk, de kimaradt belőle pár igen fontos dolog: 1) a képletekhez velocity térképet is rendel, amit kihasználhattunk volna, de nem tettük. Kár, mert a ritmus érzetét jelentősen javítja azzal, hogy akcentezik. 2) Az arpeggio range gombja ilyenkor preset mentésére és előhívásra szolgál! Pontosabban azt jelöli, hogy a 4 hely közül melyikre mentjük a skálánkat. Ez a range gomb aretáló, és négy állása van, így realtime azonnal lehet váltani korábban felvett szekvenciák között. Viszont a 4 helyet meg ugye az előbb említett képletet átállító gombbal azonnal ki lehet forgatni fenekestül, és lehet belőle sokat készíteni. Sajnos ezt sem mutattuk be, úgyhogy csak leírom. Biztosíthatlak benneteket, hogy ez a potival átvariálni a szekvenciát ez egészen kintűnő szórakozás :)

 

A Bass Station II amúgy el elcseszett jó hangszer hangra is, és aki nem lusta alaposan kiismerni, a speckó gombkombinációival egészen észbontó dolgokat lehet belőle kipörgetni.

 

Itt nyomatjuk:

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...