Jump to content
Ménemszól.hu

Test Drive: Moog Werkstatt-01


madhead

Recommended Posts

Eredetileg a 2014-es Moogfest rendezvényre készült ez az analóg szintetizátor, ahol a résztvevőknek maguknak kellett összeforrasztani tapasztalat és élményszerzés apropóján. Pár hónappal a Moogfest után immár bárki számára hozzáférhető a Kit, azonban már nem kell az áramkör alkatrészeinek beforrasztásával bajlódni, csak össze kell szerelni a kész elemeket. A Moog Minitaur-ból megszokott karaktert hordozza magában: hamisítatlan Moog oszcillátor és létraszűrő, non-lineár VCA. Beépített 1 oktávos billentyűzettel is rendelkezik, így azonnal játszható. A fontosabb jelutakat kivezették az előlapra, így fél-moduláris szintetizátorként is használhatjuk. MIDI csatlakozással sajnos nem rendelkezik, így csak a klasszikus CV/Gate jelekkel lehet őt vezérelni. Nem utolsó sorban érdemes megjegyezni, hogy a kapcsolási rajza nyilvános (!), bárki által szabadon hozzáférhető (letölthető innen: Werkstatt schematic). A Moog egy külön közösségi oldalt is létrehozott a technikai beállítottságú használóknak, ami remek tanulási lehetőséget nyújt az analóg szintetizátorokkal, elektronikával ismerkedőknek. A www.werkstattworkshop.com oldalon számtalan modifikáció, lecke és magyarázat segít megérteni a működését. 

 

Mindenekelőtt álljon itt néhány processzálatlan nyers felvétel egy "beMIDIzett" Werkstatt példányról:

 

https://soundcloud.com/ucuru/sets/werkstatt-01

 

Nagyon örültünk, amikor a Moog tavaly bejelentette, hogy a 2014-es Moogfest alkalmából kihozott szintetizátoruk kereskedelmi forgalomba kerül, és így szélesebb körben is elérhetővé válik. Amíg középiskolába jártam, szerintem konkrétan ölni tudtam volna egy ilyen "kütyüért". :) 

 

post-7-0-45217800-1428624757.png

 

A/D nemrégiben fejezte be a két ARP 2600 klónját, amihez rendelt 2db. MIDI/CV átalakítót. Mivel időközben új gazdára talált az egyik ARP klón, így az egyik MIDI-CV/Gate interfész felszabadult. Adta magát, hogy a nem sokkal korábban érkezett Werkstatt-01 kapja meg. A MIDI-CV/Gate átalakító a www.midimplant.com oldalról rendelhető online, két független CV és Gate kimenettel rendelkezik, melyeket szabadon konfigurálhatunk. Mi jelenleg csak az egyik felét használtuk, mégpedig a hangmagasság V/oktáv kimenetet és hozzá tartozó Gate jelet.

 

post-7-0-44097200-1428619288.jpg

 

A beépítése nem okozott különösebb nehézséget, a Werstatt-on található egy egy pici, “Experimenter’s Pads”-nek hívott rész, ahova saját magunk pakolhatunk alkatrészeket. Ide került beforrasztásra a MIDImplant, ami kizárólag azt a célt szolgálta, hogy fizikailag rögzítse az apró PCB-t. Mivel nem szerettem volna, hogy a saját billentyűzete ne működjön (mások megoldásával ellentétben), így a vezetősáv átvágása helyett, egy logikai OR kaput helyeztem a C68 kondenzátor elé. A legegyszerűbb megoldás logikai VAGY építésére diódák alkalmazása logikai kapuként. Ilyenkor a két dióda katódját kell közösíteni, majd egy ellenálláson keresztül a földre húzni. A diódák anódja ilyenkor a kapu bemenete. 

 

post-7-0-70305400-1428620310.png
 

Erre a bemenetre egyrészt a MIDImplant Gate kimenete, másrészt a Werkstatt saját billentyűzetének Gate kimenete kerül (U14.8). A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az U14 jelű IC 8-as lábát felemeltem a padről, majd erre forrasztottam egy 1N4148 diódát, melynek a másik, negatív oldala a C68 kondenzátor lábára került. A MIDImplant Gate kimenetét szintén hasonló módon, egy diódán keresztül a C68 ezen lábára forrasztottam. A lehúzó ellenállás 10kOhm volt. A könnyebb érthetőség miatt itt egy kép a végeredményről:

 

post-7-0-46302300-1428621045.jpg

 

A hangmagasságot jelentő CV feszültséget a Werkstatt exponenciális karakterisztikájú FM bemenetére kell kötni. A panelen egy ilyen csatlakoztatási pontja lehet a VR5 potméter baloldali lába. Ezek után mindössze az oktáv távolságot kell beállítani a VR5 trimmer segítségével. Mivel nem alkalmaztam semmilyen feszültség összegzőt előtte, így a patch-eléshez használható részen a VCO EXP FM Input a továbbiakban a MIDI/CV átalakító kimeneteként használható. Amennyiben valaki bemenetként szeretné használni, úgy egy 68,1kOhm-os ellenállást és egy vele sorbakötött 100kOhm-os trimmert kell az U4 műveleti erősítő 2-es lábára kötni. Az eredeti jelutat természetesen meg kell szakítani, pl. a panel hátulján, közvetlenül az Expansion board negyedik lába után.

 

Mivel a gyári kivezetésekhez alkalmazott tüskesor foglalat érthető okokból nem volt túl szimptikus, így kitaláltam hozzá egy Jack kibontó panelt. Egy gyors Eagle ujjgyakorlat, némi PnP fólia és vasalás után már szabadon lehetett kisjack-es környezetbe kötni a szintit.

 

post-7-0-74636700-1428622550_thumb.jpgpost-7-0-83658400-1428622557_thumb.jpg

 

Természetesen pár héttel később bejelentette a Moog a saját, hivatalos CV Expander-t hozzá, így a továbbiakban inkább annak a használatáról írok pár hasznos információt.

 

post-7-0-11315900-1428622748.jpg

 

A gyári Jack-es Expander kibontót használva szükség van annak átalakítására is. Az Expander-en ugyanis a Jack aljzatok normalizálva vannak, így ha nincs beledugva semmi, akkor leföldeli a bemeneti pontokat. Ezt úgy lehet száműzni, hogy egy vékonyabb oldalcsípővel kivágjuk az aljzatról a lábat (szemből a jobb oldali). Lefényképezném, de sajnos annyira szűk a hely az aljzatok között, hogy szinte semmit nem lehetne kivenni belőle.

 

Amennyiben csak CV/Gate segítségével szeretnénk használni a szintit, akkor is szükség van sajnos némi módosításra, mert a gyári ajánlással ellentétben, a Gate Out nem használható Gate bemenetként. A fentebb említett diódás módszer azonban megoldja ezt a problémát is, igaz, ilyenkor már csak Gate bemenetként használható mivel a diódán csak egyik irányba folyhat áram. A szükséges áramkör szinte teljesen megegyezik, annyi különbséggel, hogy csak egy diódát kell betenni a felemelt U14.8 láb és a C68 bal oldali érintkezője közé. Persze a lehúzó ellenállás ide is kell.

 

post-7-0-61687900-1428622999.jpg

 

Külső szekvenszerről hajtva a CV jelet a VCO EXP FM IN csatlakozóra kell kötni. A kalibrálása szintén a VR5 segítségével történik. Külső hangolót a legegyszerűbben a VCO OUT-ra csatlakoztathatunk, amint a lenti videón is látszik. A Werkstatt saját billentyűzetét a VR10 “KB TRIM” trimmerrel lehet kalibrálni. A panelen lévő 1 oktávos billentyűzet használható transzponálásra is, hisz a külső CV és a billentyűzet által generált feszültség összeadódik.

 

Néhány nem túl elvont zenei felhasználhatóságról készítettem egy rövid videót. Aki a technikai részletekre is kíváncsi azok kedvéért: a Werkstatt-01 egy Elektron Analog Keys szintetizátorral lett meghajtva a CV/Gate kimenetén keresztül. Az Analog Keys nem csupán egy 4 part multitimbrál/polifón szintetizátor, de van benne 4 szabadon használható sáv is, ami tetszőleges funkciókra használható (LFO, Envelope, CV, Gate, Clock, stb.) A Werkstatt audió kimenete szintén visszamegy az Elektron szintibe és ott kapott néhány helyen Delay és Reverb effektet. A dobok szintén az Elektron szintiből "szintetizálódtak".

 

 

Ha esetleg valaki kedvett kapott volna ehhez a brutálisan Moog-os karakterű de megfizethető kis szintihez a Hit Space-ben akár a MIDI-s, akár a CV/Gate-es verziót kipróbálhatja, adott esetben bármilyen technikai jellegű kérdésre, kérésre szívesen válaszolok személyesen vagy akár itt a fórumon.

 

UPDATE 1: A MIDImplant Gate kimenetének feszültsége megegyezik a PCB-re kötött tápfeszültséggel. Mivel a Werkstatt-01 +9V-os tápvonalára kötöttem, így egy feszültségosztóval kb. le kell felezni a a feszültséget. Két darab 10kOhm-os ellenállásból álló tag biztosít elegendő áramot és H szintet.

post-7-0-05037400-1428681110_thumb.jpg

post-7-0-31904900-1428622565.jpg

Link to comment
Share on other sites

A midimplant áramkört nem tervezitek esetleg árulni? Közelítőleg mennyi volt a szállítási költsége?

 

Van egy apró hiba a cikk egyik mondatában: "Külső hangolót a legegyszerűbben a VCO OUT-ra kötve csatlakoztathatunk, amint a demó ."

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...