Jump to content
Ménemszól.hu

Jean-Michel Jarre, Vince Clarke


Pityu

Recommended Posts

Jarre-nak volt pár nagy pillanata, de valahogy soha nem éreztem azt a "korszakokon átívelő zsenialitást", amit reméltem a kezdetek után.

A három nagy albuma (Oxygene, Equinox, Magnetic Fields) után - szerintem - kifulladt, és - megint csak szerintem - lehet, hogy jobban járt volna, ha ott megáll.

Meg fogtok kövezni, de a fenti három lemezéhez képest a többi "dögunalom". (Már a Magnetic fields-en is el lehet csípni egyfajta "na, menjem még ez a strófa 3 percig, akkor már csak egy kicsi hiányzik a nagylemezhez" ötlettelenség). 

 

Azt már csak félve teszem hozzá, hogy az is erősen kérdéses, hogy "apuci óvó felügyelete" nélkül, az utca egyszerű embereként mire ment volna.

 

Félreértés ne essék: az Oxygene miatt mindenképpen helye van bármilyen "örökös zenei mauzóleumban". 

Link to comment
Share on other sites

"keresi az utat" . . . .  azt már mások megtalálták.
Jarre bármit csinál ma, az már érdektelen (uez elmondható az összes többi "nagyra" is (Vangelis, Kraftwerk, Tangerine Dream, stb)), mert változott a "zene" és mások ma már jobbak a mai hangszerelésekben.
Jarre bő 20éve már csak egy zenebohóc. Ezt kár szépíteni és/de ettől függetlenül tett le régebben olyat az asztalra, ami mindig is alapmű marad.

 

Link to comment
Share on other sites

Egyetértek Bendi de ugyanez elmondható Vangelisről és még egy sor instrumentális zenészről is.

De igaz, az első 3 album volt a legjobb, ez tény.

Azért Vangelis komolyabb értékelhető életművet hagyott hátra. Az itt soroltak nagyrésze (legalább fele) "örök darab".

De tény, hogy ő is kicsit "elszállt" a végére.

Link to comment
Share on other sites

"A három nagy albuma (Oxygene, Equinox, Magnetic Fields) után - szerintem - kifulladt, és - megint csak szerintem - lehet, hogy jobban járt volna, ha ott megáll."

 

Szerintem a Chronolgie is zseniális, meg a Cousteau-t is nagyon szeretem az első három lemezén kívül.

Meg vannak nagyon jó dolgok a Rendezvous és a Revolution lemezeken is.

Sőt, az Oxygen II-n is vannak jó tételek.

Sok dolga viszont teljesen értelmezhetetlen és hallgathatatlan számomra.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem érzi, hogy "kiégett", ezért keres társakat az ötleteihez. Nyilván nagy neveket akar maga mellett tudni. Vérfrissítésként, inspirációként, motivációként, lelkesedésként, stb.. stb... jól jönnek az ilyen együtt dolgozások.  

Link to comment
Share on other sites

A hetvenes években a legjobb időben , a legjobb helyen a legjobbat produkálta. Bár mondani szokták, hogy általában egy előadónak a második LP -je a legsikeresebb - szerintem nem feltétlenül van így - , de talán Jarre esetében igaz . Az equinoxe azóta is egy csoda számomra ( a repülés története Fíling..)

Egy dolgot még nagyon tud szerintem..-fiatalosan kinézni. Így 70 felé közeledve szerintem nem semmi..pl. Vince Clarke mellett akár.. 

Link to comment
Share on other sites

Számomra '93-as Chronology is nagyon ott volt a szeren, az Oxygene 7-13 az egy kicsit inkább csak egy jutalomjáték volt, de a Métamorphoses igazi meglepetésként szolgált, az nekem egy igazi megújulás volt. Szóval szerintem azért az első három lemeznél többet tett le az asztalra, nem beszélve a látványvilágról.

 

Azt el kell ismernem, hogy az utóbbi évek koncertfelvételein szinte személyes sértésnek vettem azt a kamuzenélést, műtekergetést és 5 másodpercenkénti sample indítást a kézi dobpadról, amit művelt, de ez tudjuk be a korának :)

 

Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy 70 éves és egy halom szintit, számítógépet és kütyüt használ, felveszi a kapcsolatot a kortársaival, akikkel erősíthetik egymást és DJ-kkel is próbálkozik, hogy modern köntös is kerülhessen az új munkáira..., hátha be tudja még tenni magát és az alkotásait a jelen kor követelményei közé.

 

Nekem még élénken él az emlékeimben, amikor a hasonló korú Nagypapámnak vettünk a fekete-fehér bottal-kapcsolgatós tévé helyett egy színes tévét távirányítóval… Épp csak annyit magyaráztunk el neki, hogy az 1-es gomb az MTV1, a 2-es gomb a TV2… amikor dührohamot kapott és hadonászott a botjával, hogy vigyük innen ezt a bonyolult szart és tegyük vissza a régi tévéjét.

 

Szóval én azt mondom, Jarre Bácsi, respekt és igenis csináljon még nekünk zenét, én meg nem fújni fogok rá miatta, hanem meghallgatom, egyszer vagy többször… attól függ hogy sikerül :)

Link to comment
Share on other sites

Én láttam egy  koncertfelvételt anno a youtube-n , ahol elhangolódott a memorymoog amin éppen játszott...Próbálta gyorsan visszaállítani, látszott rajta hogy tanácstalan, nyilván ez lehet a zenészek rémálma..Persze nem sikerült beállítani, hallatszott ,hogy hamis , a feltöltő pedig szinte kikockázta és kommentelte , hogy éppen mit csinál Jarre a szintivel..Biztosan sokan cikinek tartják ezt, én nem tartozok közéjük, így legalább tudom , hogy tényleg legalább viszonylagosan "élő" volt az előadás, amit egyébként Ő hangoztatott is...Emlékeim szerint talán egy Párizsi Theathre koncert volt talán.. de sajnos nem találom...ha valakit érdekel és ráakad, tegye már fel a linket légyszi.. ( ui: ha bármi valami elromlik nálam otthon és szerelnem kell, előtte elindítom halkan a Waiting for Cousteau-t , ez megakadályozza a javítandó cucc falhoz vágását ha éppen nem járok sikerrel....

Link to comment
Share on other sites

Nekem a Téo & Téa-val kapcsolatban épp az a meglátásom, hogy Jarre bácsi próbált valami marha trendit (szexit) csinálni, próbált alkalmazkodni a kor szelleméhez, zenei elvárásaihoz, amire manapság hadonásznak a fiatalok… aztán lett belőle egy kommersz sza... izé, vacak. Én egyébként úgy tudom, hogy az a lemez dúrván Roland MC-808 demó :D

 

Mi a tanulság? Nem tetszett azoknak akik követik Jarre munkásságát..., ergó egy megkezdett, megszokott zenei világot várnak el tőle.

 

Oké, akkor erre reagál… nem jó az új, a trendi?, akkor visszanyúlunk a megszokotthoz és más irányból modernizálunk… hívunk egy sound designert és egy DJ-t.

 

Szerintem attól, hogy itt ötünknek-tízünknek ez nem tetszik, attól még más milliókat megtalál a zenei anyag.

Link to comment
Share on other sites

Ezzel csak az a bajom, hogy az igazán nagyformátumú művészek (zenészek) nem (nagyon) hagyják magukat mindenféle divatirányzatok által eltéríteni.

Sajnos erre nagyon kevés példa van, de lehet találni:

Roger Waters / Pink Floyd - soha nem lett "kommersz" a szó rossz értelmében

Mark Knopfler (Dire Straits), Sting - mindig magát adta

Kansas - gyakorlatilag folyamatosan az általuk "feltalált" szimfonikus - west-coast rockot művelték.

Yes - no comment

 

stb.stb.

 

Phil Collinsra pont azért haragszom, mert a '77-ig nagyon igényes és egyedi zenét játszó bandából egy "slágergyárat" csinált. (Na persze ez üzletileg biztos hibátlan döntés volt.) Szerencsére a Genesis még a "slágergyáros" időszakban is megőrizte az egyéniségét, de azért egy I can't dance vagy egy Land of confusion sehol nincs egy Cinema showhoz*  képest. Szerencsére '92-ben a Fading lights-szal megmutatták, hogy mitől is Genesis a Genesis. Érdekes ugyanakkor, hogy Peter Gabrielnek elég sokáig kellett "küzdenie", mire megtalálta a saját igényes zenéje és a "piac elfogadási készsége" közötti egyensúlyt. És nézzük csak meg: Peter Gabriel a mai napig alkot, létezik, ott van, mint "termék" a világ zenei életében. A Genesis - legnagyobb bánatomra - már csak emlék. 

 

Magyarán: ha valaki kitalált valamit, és azért szeretik, akkor hozza azt a formát, stílust, egyéniséget.

Ha szeretem a lecsót, akkor nem szeretném, ha valaki elkezdené a lecsót "átgyúrni" tökfőzelék ízűre, csak azért, mert azt nagyon sokan szeretik.

 

Kádár után szabadon: A krumplileves legyen krumplileves ==> Jarre legyen Jarre. Ne egy tuc-tuc-bohóc.

 

* - Na persze az is igaz, hogy az I can't dance és a Land of confusion nyomán dőlt hozzájuk a pénz, nem a Cinema show miatt.

Link to comment
Share on other sites

Jarre legyen Jarre. Ne egy tuc-tuc-bohóc.

 

Az egész hozzászólásoddal egyetértek egyébként, de arról ne feledkezzünk meg, hogy Jarre elektronikus zenész, nem egy rockmatuzsálem... már az első Oxygene lemez is egyfajta kísérleti zene volt. És azóta is kísérletezik. Sőt, úgy egyébként elmondható minden ilyen elektronikus muzsikusról, hogy kísérletezget, kíváncsi az újra, ki akarja próbálni, használni akarja satöbbi satöbbi. Szerintem ez pont ugyanígy elmondható ezen a fórumban sokunkról, akik hozzám hasonlóan kísérletezgetnek és csereberélik a hangszereiket.

 

Jó, mondjuk én nem vagyok egy nagy volumenű zenész és nem is lehet nagy életműveket megtalálni tőlem, de 20 év alatt még mindig nem tudnám megmondani, hogy milyen zenét szeretnék készíteni, de legalább ötvenszer lecseréltem már az eszközparkomat… és legalább 10 stílust fel tudnék sorolni, amiben szívesen alkotnék. Jarre ehhez képest még egész következetes :)

 

Én így tekintek Jarre zenéjére, ami hál'istennek sokszor vadul mást hoz mint az előző :)

 

Szóval valakinek (főleg egy technikai "sportágban" mint az elektronikus zene, ahol hetente jönnek új eszközök) épp az a stílusa hogy folyton kísérletezik :)

 

Egyébként az említett Pink Floyd, Mark Knopfer, Yes számomra is hatalmasat alkottak, de ma nincsenek jelen sehol.

Link to comment
Share on other sites

Jarre, ha Oxygene-t csinálna, akkor hozhatná a "hangzását" és pár ember meghallgatná ma is, de egyéb, mai stílusokban nem tud olyat alkotni, amiből ne lenne millió szám jobb, emiatt érdektelen.
Felkér egy mai ismert fiatal gyereket egy mai nótára, akkor abba mit tud tenni? Zenében semmit, max a hírt, hogy együtt dolgoztak, de ennek nulla a hallható eredménye. . . . . . ha meg hallható, akkor az rosszabb végeredményt hoz, mintha adott fiatal gyerek egyedül dolgozott volna, mert "erőltetve" kerül bele más. Sztem.

Link to comment
Share on other sites

De azt is hozzáteszem, hogy azért nem várható el egy zenésztől, hogy, hogy évtizedeken keresztül ugyanazt a számot adják kicsit más dallammal, meg kicsit más hangszereléssel. (mert rengetegen tényleg ezt várják)

Meg melyik a nagyobb "prostituálódás" művészileg? Elkezdeni más stílusban alkotni, és átvenni dolgokat a kor zenéiből, vagy olyan számokat írni, ami a régi rajongóknak tetszik?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...