Jump to content
Ménemszól.hu

Ménemszól 4.1


A/D

Recommended Posts

Volt némi fennakadás az utóbbi időben, erről pár szó, meg az új funkciókról.

  1. Kifutottunk a tárhelyből, vuhú. Részint kevés volt eddig is, de volt valami bug a fórumban ami miatt még pazarolta azt is. Ezért nem lehetett képet linkelni, meg történtek furcsa dolgok. Közben pedig felemelték a tárhelyet, szóval ugyanazért a havi díjért most több jár. Így ez megoldódott
  2. Az előző pontban említett bug miatt viszont kértem a 4.1-re upgrade-et, ami meg összeakadt a külső gyártó Tuorials moduljával. Na ez kicsit húzósabb volt, rossz helyen kapisgáltam, de mindjárt azt is update-elem.

ÚJDONSÁGOK

Több ilyen is van, ezek közül kiemelném:

  1. kijelölt szöveget is lehet idézni! szimplán kijelölsz egy szövegrészt, és ha föléállsz egérrel, megjelenik egy ezt célzó menü!
  2. ÚJ KERESŐ! elvileg sokkal okosabb és átláthatóbb mint eddig volt. nem teszteltem, de nagyon kellett ez már
  3. instant értesítők böngészőben
  4. retina emtocionok :)
  5. új menü struktúra (bár látnám hol :) )
  6. változások a WYSIWYG editorban (pl. beszúrási formázás, stb)
  7. stb...

az előzetes feature-jai itt olvashatók részleteiben.

(úh, a wysiwyg editor gombjai össze vannak kavarodva, ezt is majd update-elem)

Link to comment
Share on other sites

Már látom az új menüt. Látom hogy összecsesződött az apró menüeleme, meg lett öt tonna angol szöveg. Legalább fél napnyi munka, ahogy elnézem.

A klasszikus gyógymódot választanám: eret vágok, ezúttal hosszában.

Link to comment
Share on other sites

Ez mind szép meg jó, de miért kell még mindig a fórumozóknak kötelező "web szakértői" tanfolyamot elvégezni hogy ha csak egyszerűen fórumozni szeretnének?

Nem tudom mennyi a havi bevétele a boltnak, de hogy nem futja belőle egy profi megbízott vagy alkalmazott IT szakemberre, ezt sokan soha nem fogjuk megérteni. :(

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago írta DeMarco:

Ez mind szép meg jó, de miért kell még mindig a fórumozóknak kötelező "web szakértői" tanfolyamot elvégezni hogy ha csak egyszerűen fórumozni szeretnének?

Nem tudom mennyi a havi bevétele a boltnak, de hogy nem futja belőle egy profi megbízott vagy alkalmazott IT szakemberre, ezt sokan soha nem fogjuk megérteni. :(

Ezt A/D bevállalta, és szerintem addig jól is csinálta, amíg nem jött az újabb és újabb verzió, ami miatt szinte leállt a fórum. Szerintem sokkal fontosabb / hasznosabb egy pörgős, nagy létszámú fórum megszokott kezelőfelülettel, mint néhány új funkció.

Link to comment
Share on other sites

na, most megcsavaroztam a dolgot, bár állítólag lesz egy csomó bug. ajvé.

1 órája írta Tetsuo:

addig jól is csinálta, amíg nem jött az újabb és újabb verzió, ami miatt szinte leállt a fórum

ezt nem értem. arról van szó, megnéztem a statisztikákat, és alapvetően az van, hogy bizonyos hozzászólók aktivitása van leginkább hatással a fórum pörgésére. Két példát említenék, Silket, és jómagam. Ennek semmi köze a fórum fejlesztéseihez.

1 órája írta Tetsuo:

Szerintem sokkal fontosabb / hasznosabb egy pörgős, nagy létszámú fórum megszokott kezelőfelülettel, mint néhány új funkció.

Ez így ebben a formában nem igaz. Látom a statisztikákat, és durván nő a mobil eszközről látogatók száma. Ha nem implementáljuk a reszponzív megjelenítést, na akkor kopnak el a látogatóink. Sajnos a fórum egy technikai dolog. Elmagyarázhatod az embereknek, hogy 10 éves számítógéppel is írhatnak ugyanúgy zenét, csak a többség mégsem fogadja meg a tanácsot még akkor sem, ha azzal egyetért. Szóval vannak funkciók, amiket meg kellett lépni. A kereső régebben konkrétan használhatatlan volt, arra nincs mentség.

Másfelől: a modern kihívás leginkább az lesz, hogy az információ kereshető legyen. Erről már százszor értekeztem, hogy ez lesz a next leap. Ha a fórum jól működik, akkor nem fogják ugyanazt a kérdést századszorra is feltenni, ami kevésbé pörgeti megbeszéléseket, de egyáltalán nem káros jelenség :) 

Mellesleg népszerűbbek lettek a blogok és a státuszupdate-ek is. Tök sok blogot hosztolunk, és vannak köztük nagyon színvonalasak!

2 órája írta DeMarco:

de miért kell még mindig a fórumozóknak kötelező "web szakértői" tanfolyamot elvégezni hogy ha csak egyszerűen fórumozni szeretnének?

Ezt a kérdést nem értem. Szerintem teljesen magától értetődő az egész. Szóltak más fejlesztők hogy a júzereik egy ideig nagyon idegenkedtek az új rendszertől, de szerintem ez csak megszokás kérdése. Majd nézd meg a Megnyilvánulások fület: nagyon hasznos és annyira adja magát....

De most az új idézési funkció tetszik a legjobban, szenzációs, próbáljátok ki :) Kijelölöd a szöveget, föléállsz kurzorral, és katt.. és csak annyit idéz amennyit kell :)

Link to comment
Share on other sites

Az idézés valóban az eddigi legjobb, tegnap próbáltam (igaz mobilon nem müxik). Hetekig azért nem is voltam mert elegem volt a bugokból töketlenkedésekből és hogy androidról egy foscsombék volt elérni az oldalt. Most már onnan tudok írni, és ez is előrelépés, csak az egyes updateknél soxor kiszámíthatatlanná válnak megszokott dolgok vagy eltűnnek, máshova kerülnek cuccok. A last replay rész máig nem értem miért nem bővült inkább 15-re a volt 8-hoz képest főoldalon egyszerre megjelenített bejegyzés blokkként, hanem vissza lett nyesve 5-re! :(

Az meg hogy pörgés van Silk mondatai után, evidens, mert sokan úgy veszik mint ha egyenesen a pápa szólna hozzájuk.

Link to comment
Share on other sites

1 perce írta DeMarco:

androidról egy foscsombék volt elérni az oldalt.

ez nekem új. én ugye os-x / ios-on teszteltem, itt semmi rendellenes nem volt, de feltételeztem hogy más platformokon is megy, végtére giga cégek használják ezt a motort. mindenesetre örülök hogy most jó.

de a lényeg: a 4-es update-ig nem nagyon kellett foglalkozni az oldallal, ment minden ahogy kellett. ezt ne felejtsük el. a 4-esnél a teljesen új reszponzív kinézet miatt muszáj voltunk implementálni. nagy levegőt kellett venni (nekem 2 napnyi fordítás), plusz az apróhirdetésnek azonnal reszeltek, és akkor már tudtuk hogy az lesz. azt megoldani meg...bwah. a mostani 4.1 nagyobb lépés volt, de szerintem egy darabig nem fogunk látni major változásokat, max kijavítanak 2 bugot (amiről még nem tudok) oszt kalap kabát. hidd el, jó ideig megint nem fogok hozzányúlni az oldalhoz. de update-ek kellenek bizonyos időnként. én már vagyok olyan idős, hogy többször felnyomták az oldalainkat, és az azzal járó nehézségekkel most senkit nem traktálnék.

a foscsombékról jut eszembe: a muffwiggler, gearslutz a mai napig úgy néznek ki és úgy funkcionálnak, hogy rendesen rosszul vagyok tőlük.

Link to comment
Share on other sites

9 perccel ezelőtt írta DeMarco:

A last replay rész máig nem értem miért nem bővült inkább 15-re a volt 8-hoz képest főoldalon egyszerre megjelenített bejegyzés blokkként, hanem vissza lett nyesve 5-re! :(

mert már nincs értelme. katt a megnyilvánulások fülre, és azt is látni fogod, ha valaki eltüsszenti magát.

Link to comment
Share on other sites

10 perccel ezelőtt írta DeMarco:

erről beszélek hogy az ilyet mindig újra kell tanulnia aki csak egyszerűen fórumozni szeretne mert vkinek most épp ezt volt kedve "megreformálni" :(

Semmelyik fórumon nem láttam ilyen gyűjtőt, személyes véleményem szerint már az is helytelen használat volt. Miért részesítsük előnyben az új postokat a többiekhez képest minden esetben? Bizony vannak témák, amik régebbiek, és bőven megérnek még hozzászólásokat. Úgyhogy most le is szedtem ezt az oldalról. Ha valaki úgy szeretné használni mint te, annak ott van a megnyilvánulások fül.  

(egyébként ez a funkció már az előző Ménemszólon is elérhető volt, csak nem volt olyan jó helyen mint most, és nem volt ennyire jól áttekinthető. Értesítőkkel is el lehetett érni ugyanezt.)

Az új funkció révén pedig a hirdetéseket is többen fogják látni, remélem ez jó lesz mégegy indoknak :) 

Szakmai szempontból a last reply rész így is sok. Nekem fontosabbak a júzerek blogjai, a státusz update-ek mint egy buta gyűjtő.  

Link to comment
Share on other sites

na majd ennek pár most felébredő hogy fog a mai naptól "örülni"! már előre látom :)

én meg sose láttam annak értelmét hogy ha már bevált dolog hogy az autó kerekeken gurul, akkor minek szereljük azt ki alóla azzal az értelmetlen felkiáltással, hogy tud az csúszni is az alján! :)

aki meg blogot akar olvasni az menjen a wordpressre! effektíve színvonalasabb a megjelenés és tartalomképzés lehetősége mint itt egy fórum mellékágaként szvsz.

Link to comment
Share on other sites

szóval a featureknek nem arról kéne szólni a/d ami személyesen egymagadnak tetszik önkényesen, hanem amit a felhasználók megszoktak és szeretnek és használnak egyszerűen, lévén állítólag te írtad nem 1x hogy "a fórum a fórumozóknak van amit ők szerkesztenek tartalmilag, ti meg managelitek"

de hát széllel szembe elhiszem hogy mindig nagyobb kihívás :) meg azt is hogy statisztikai alapon minden úgy magyarázható ahogy éppen megkívánja a helyzet, bizony ősi törvény ez! :)

Link to comment
Share on other sites

a fórumot én személy szerint elég ritkán használom. kb mikor cikket írok vagy managelem. ilyenkor fordulok elő többet. szóval nem abban vagyok érdekelt, hogy nekem tetsszen (felőlem angol is lehetne pl), hanem hogy ha jön valaki, akkor megtalálja azt amit keres, és könnyen kapcsolatot tudjon létesíteni másokkal. Ezek nagyrészt objektív módon eldönthető szempontok, elvek. Szerintem az, hogy időnként egy UI megújul, jobb lesz, és azt tanulni kell, ez nem lehet kifogás. A most jövő fórumozóknak meg a következő generációnak már ez lesz az alap, a világot meg sajnos nekik találják ki :) 

Kérlek vedd észre, hogy a Newsnettől, a levelezőlistáktól azért elég messze jutottunk (és persze van, aki mai napig a levlistákra esküszik :) ). Amit most látsz, az egy ugyanilyen folyamat, semmiben sem más. Pár év múlva nem fogjuk érteni, hogy az IPB 3-assal hogy lehetett fórumozni egyáltalán, és hogy miért akarta azt bárki is használni!

Ebből mégjobban látni fogod :)

 

Link to comment
Share on other sites

Mindenre van válasz tudom és nem azt mondom hogy minden ami új, az feltétlen rosszabb is. Így van ez a hangszereknél is hogy messzebb ne menjünk.

Egyébként a foscsombék hasonlatra visszakanyarodva, ahol pl. a Gearsultzot említed, pár upgradedel ezelőtt pont fel volt vetve hogy legyen-e olyan ez a fórum mint ott. (olvass vissza az új keresőt tesztelendő! ;) )

Itt meg már fcs. kategória ua. ... :)

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 18 November 2015 at 21:12:17 írta DeMarco:

 

Ez mind szép meg jó, de miért kell még mindig a fórumozóknak kötelező "web szakértői" tanfolyamot elvégezni hogy ha csak egyszerűen fórumozni szeretnének?

Nem tudom mennyi a havi bevétele a boltnak, de hogy nem futja belőle egy profi megbízott vagy alkalmazott IT szakemberre, ezt sokan soha nem fogjuk megérteni. :(

 

 

Ebbe nincs igazad és nem A/D-t akarom védeni de A/D ezt hobbyként csinálja. Ez végülis egy nonprofit válalkozás. Szerintem ha innen bárki lenne aki átveszi a forum informatikai részét Ádám örömmel odaadná. Nézd soha nem pontozott le azért senki ha mondjuk valakinek ajánlasz egy terméket és az nem hitspace link volt hanem egyéb bolt linkje.  Én meghajlok Ádám elött azmiatt hogy ennyi időt tölt a ménemszol fejlesztésével úgy hogy neki végülis nincs is szüksége az oldalra csak miattunk csinálja. 
Köszi Ádám :)

 

Szerintem magyarország legjobb zenei oldala a menemszol.hu az összes facebook csoport borzalmas. Láttam egyik csoportban mutkor ilyen kérdésést. Asrock alaplapi hangkártyába ha bedugom a 1500 forintos Panasonic mikrofonomat milyen plugint kell használjak ahoz hogy Adele szinvonalú legyen a vocalom? Hala istennek itt ilyen emberek nincsenek!

Link to comment
Share on other sites

Alapvetően szerintem nagyon jó (és nagyon jól használható) a ménemszól. És egyre jobb lesz. (Az persze más kérdés, hogy egyes lényeges változások után "fel kell venni a fonalat", de pár nap után kiderül, hogy tényleg jót tett a frissítés, jó az elmozdulás iránya.) A "megnyilvánulások" pl. kifejezetten jól használható.

Viszont ezzel kapcsolatban lenne is egy "észrevételem/kérésem/kérdésem": nem lehetne az Apróhirdetés megnyilvánulásokat leválasztani erről? Azok ugyanis amúgy is időrendben jelennek meg, azonnal látható, mik kerültek fel "mostanában". Kicsit "belezavar" az egyéb fórumbejegyzések "történetébe".

Az sem baj, ha nem olyan "pörgősek" az egyes témák, mert inkább legyen lassabb a "tempó", de ne legyen "telehányva" minden "off-topik" hozzászólásokkal.

Nagyon örülök annak, hogy - néhány nagyon ritka kivételtől eltekintve - szakmai és baráti a hangnem, nincs személyeskedés, mindenki próbálja legjobb szándéka és tudása szerint "használni" a fórumot. Alapvetően gyakorlatilag ez az egyetlen fórum, amit napi szinten rendszeresen látogatok, és néha-néha hozzászólok valamihez. Szerintem ez jelent valamit. 

Mindenképpen nagy köszönet jár A/D-nek a folyamatos "gondoskodásért". 

Link to comment
Share on other sites

Szerintem a hírek flash sávjához hasonlóan lehetne egy "legújabb témák" tartalom is alatta scrollozva (minden normális fórumon a friss tartalom van előtérben, nézzetek szét a nagy világban!), mert egyrészt aki nincs belépve és csak felnéz az oldalra hogy mik az új témák, az miután a "főnök" kinyírta ezt a lehetőséget a főoldalról még annyi se látszik semmiből mint eddig, másrészt aki technikai segítségre kér választ, szintén jobb esetbe csak egy fórumot keresztbe hosszába ismerő és feltúró rendszergazda szemléletű felhasználó jó szándékában bízhat uszkve szökőévente szerintem...

Értem én (szándékos kötözködés nélkül!) hogy védeni kell a főnököt Bendi & Loop, csak a visszafejlesztés nem tudom hogyan viszi előre, amin eddig is javítani kellett leginkább?!



 

Link to comment
Share on other sites

39 perccel ezelőtt írta DeMarco:

Szerintem a hírek flash sávjához hasonlóan lehetne egy "legújabb témák" tartalom is alatta scrollozva (minden normális fórumon a friss tartalom van előtérben, nézzetek szét a nagy világban!), mert egyrészt aki nincs belépve és csak felnéz az oldalra hogy mik az új témák, az miután a "főnök" kinyírta ezt a lehetőséget a főoldalról még annyi se látszik semmiből mint eddig, másrészt aki technikai segítségre kér választ, szintén jobb esetbe csak egy fórumot keresztbe hosszába ismerő és feltúró rendszergazda szemléletű felhasználó jó szándékában bízhat uszkve szökőévente szerintem...

Értem én (szándékos kötözködés nélkül!) hogy védeni kell a főnököt Bendi & Loop, csak a visszafejlesztés nem tudom hogyan viszi előre, amin eddig is javítani kellett leginkább?!



 

Nem védek én senkit, nincs rá szüksége :)

Tulajdonképpen részben igazad van, de szerintem amire Te gondolsz, azt majdnem pont lefedné a "Megnyilvánulások" táblázat, csak nagyon ki kellene venni ebből az apróhirdetéseket.

Link to comment
Share on other sites

42 perccel ezelőtt írta DeMarco:

(minden normális fórumon a friss tartalom van előtérben, nézzetek szét a nagy világban!

Ezt érdemes lett volna korábban is írnod, mikor arról írtam, hogy én egy ilyet se ismerek. Szóval link pls!

43 perccel ezelőtt írta DeMarco:

mert egyrészt aki nincs belépve és csak felnéz az oldalra hogy mik az új témák

kikről van szó? a regisztrált fórumozókról vagy új látogatókról?

az új témáknak adabszurdum lehet haszna (ezen még gondolkodom), de a főoldali legutolsó hozzászólásoknak nem.

3 órája írta DeMarco:

másrészt aki technikai segítségre kér választ, szintén jobb esetbe csak egy fórumot keresztbe hosszába ismerő és feltúró rendszergazda szemléletű felhasználó jó szándékában bízhat uszkve szökőévente szerintem...

na ezzel totál nem értek egyet! a használat egyértelmű, és ezt várjuk el, függetlenül attól, hogy a felhasználó hogy szeretné ezt elérni azért, mert kizárólag így rendszerezhető. mindenhol ez a szokás, és a többi fórumozó is ezt várja el.

1) keres, és megnézi van-e a problémájára válasz (hacsak nem a google hozta be)

2) ha nincs, akkor választ egy fő fórumot, ahova a kérdés tartozik, indít neki a topicot

ennek ilyen formában semmi köze ahhoz, hogy a főoldalon a friss témák vagy hozzászólások láthatók vagy sem.

Link to comment
Share on other sites

4 órája írta A/D:

 

Te tényleg nem szoktál fórumozni. ;-)

Egy rendszeres fórumlátogató ismeri már az összes témát. Nem fog mindent, minden nap végigzongorázni, csak az újabb posztokkal foglalkozik, hátha van valami új, valami érdekes - nem (csak) hír, hanem komolyabb hozzászólás, amit már tovább lehet vinni, kibeszélni a téma újabb vetületét.

Az új megnyilvánulásokat viszont szétbarmolja a sok hirdetés. Semmi értelme az új posztokat a hirdetések garmadája között keresgélni...

Végülis csak a tényleg nagyon rossz kereső és az idézés miatt volt érdemes váltani, amit egy kisebb update-ban is megejthetett volna a (szoft-) gyártó, ehelyett új kezelőfelület, új bugokkal...

Az pedig egyértelmű, hogy egy-egy profibb cikk pörgeti a fórumot, ha havonta, esetleg hetente írnátok valami alaposabb megfejtést, netalán videóban történne az, durván növelnétek az aktivitást - és a fórum értelmét.

Így sem rossz persze, de a két dologgal (megnyilvánulásokból kiszűrni az aprót és a gyakoribb cikkírás) még jobb lenne. Abban meg reménykedünk - gondolom sokan - hogy nem változik már a fórum jódarabig. ;-)

 

Link to comment
Share on other sites

6 órája írta A/D:
10 órája írta DeMarco:

(minden normális fórumon a friss tartalom van előtérben, nézzetek szét a nagy világban!

Ezt érdemes lett volna korábban is írnod, mikor arról írtam, hogy én egy ilyet se ismerek. Szóval link pls!

ezt szerintem a korábbi verziónál is mondtuk néhányan, hogy nagyon "kényelmetlen" az oldal használata nyitóképernyős új postok nélkül, ahol a "kényelmetlent" úgy értem, hogy nem ehhez szoktunk máshol. ha példa kell, akkor ott a KVR (igen, van hogy ott rá kell kattintani), a VI-control, vagy a már lassan egy évtizede magára hagyott CTGMusic (csak hogy legyen egy őskori példa is :) ). ha pedig ellenpélda, akkor ott a gearslutz, de finoman szólva sem tartanám őket a követendő példának.

a fórumtémák átböngészésével az a baj, hogy iszonyatosan fragmentált a fórum, közel 50 kategóriát kell átgörgetni a főoldalról (ugyanúgy, ahogy a gs-nél, csak a kis betűméret miatt nem tűnik fel). ez csak akkor járható, hogyha sokkal kevesebb kategória van - úgysem pörögnek annyira a témák, hogy azonnal letolják az új postokat a fórumozók, szóval akár ez is járható út lehet.

ezt leszámítva egyébként szerintem nagyon jó az új motor, a hirdetések kiszűrésével ez az új "múltidéző" is jól használható, szóval részemről még így is megérte a váltás! 

Link to comment
Share on other sites

1 órával ezelőtt írta Tetsuo:

Egy rendszeres fórumlátogató ismeri már az összes témát. Nem fog mindent, minden nap végigzongorázni, csak az újabb posztokkal foglalkozik, hátha van valami új, valami érdekes - nem (csak) hír, hanem komolyabb hozzászólás, amit már tovább lehet vinni, kibeszélni a téma újabb vetületét.

Az új megnyilvánulásokat viszont szétbarmolja a sok hirdetés. Semmi értelme az új posztokat a hirdetések garmadája között keresgélni...

Teljesen egyetértek.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...