Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Harmonic Exciter


Flamenco

Kérdés

Valaki eltudja magyarázni, hogy (home studio környezetben) érdemes-e beruházni egy exciter-re (harmonic exciter), illetve milyen szituációban érdemes alkalmazni?

Annyit olvastam, hogy a fázis és amplitúdó torzulások kiküszöbölésére használják.

Egyáltalán napjainkban van e létjogosultsága pölö egy stúdió monitor elé bekötni? (avagy a gyártok már eleve belekalkulálják, az említett fázis-amplitúdó torzulásokat?)

Egy ilyen kütyü: BBE Sonic Maximizer 422a

 

 

bbe-sonic-maximizer-422a-749950.jpg

bbe-sonic-maximizer-422a-123575.jpg

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Mivel senki hozzáértő nem válaszolt, annyit hozzáfűznék, hogy szerintem monitorozáshoz (vagyis hangsugárzó elé) bekötni semmiképpen nem ajánlott.

Azért is hallgatod (leellenőrzöd) a zenét az otthoni kis stúdiódban, hogy megtaláld a hibákat. Ha elfeded azt, nehezebb lesz megtalálni és kijavítani; ezért a lehallgatásnak mindig semlegesnek, sterilnek, "tisztának", pontosnak, a legszínezettlenebbnek kell lennie, amennyire az lehetséges.

Ha szórakozásként zenét hallgatsz a hi-fin, ott a cél a zeneibb megszólalás, vagyis kis trükkökkel inkább elfednénk az albumok és hanghordozók hibáit, mintsem megmutatnánk azt. Emiatt például az erősítők és hangsugárzók is más-más célból készülnek a két jól elkülönülő területen (zenehallgatás és monitoring).

A (harmonikus) exciter - tudomásom szerint - harmonikusan dúsítja az eredeti hangot, vagyis egy effekt; leginkább magasabb frekvenciákat képez a mélyebbekből számítva, de terméke válogatja.

Úgy gondolom, rossz hangot nem "javít meg", viszont nüanszokat, egyfajta karaktert adhat a hanghoz (pl. dobokhoz, gitárhoz hallhatóan mesterséges magasat "shine", ami nem feltétlenül rossz vagy attackot erősít), még a keverés vagy felvétel folyamatában természetesen - én kísérleteznék vele.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...