Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Antares atg6 gitár "autotune"


DragonTamás

Kérdés

Direkt nem a hírek közé akartam, mert szerintem ez már azért megér egy jó kis beszélgetést.

Röviden arról van szó, hogy az antares megcsinálta gitárra az autotune-t: http://www.antarestech.com/atg6/index.shtml

Mindez persze még jól is jöhet bizonyos dolgoknál, de azért azt is látjuk, hogy bármi ilyen, vagy hasonló korrekciós eljárás megjelenik, az olyan szinten túl lesz használva, hogy az már felháborító.

Értem én, hogy profit, meg ilyesmik, de a mai napig elképeszt ez a dolog, hogy egyre inkább a korrekciók felé megy az egész ipar. Ma már nagyon sok hangszertulajdonos, de még egy-két zenész is elvárja, hogy automatikusan legyen korrigálva minden, amit csinál. Nyilván azt teljesen felesleges kifejtenem, hogy ez mennyire tett rosszat a zenének úgy általában.

Mi a véleményetek erről?

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Abszolút egyetértek. Azt is furcsállom, hogy az aktuális menő daw-ok is arra fejlesztenek, hogy az alapcsomagban benne legyen 30 gitárerősítő szimuláció, meg mindenféle korrekciós basz, közben meg hemzsegnek a bugoktól tisztelet a kivételnek.

Tisztességesen zenélni meg már lassan nagyon ritka dolog lesz, mer minek. :)

Link to comment
Share on other sites

Azon azért ez sem változtat, hogy egy jó művésznek élőben kell tudni produkálnia. Akkor is, ha nincsen semmi technika. Sőt, még csak nem is a közönsége felé, hanem pusztán saját magának.

Lövök egyet, köré rajzolom a céltáblát, majd mindenki elismeri, hogy milyen jó céllövő vagyok, mosolyogva összekacsintunk, majd mindenki hazamegy. Úgyis csak egy játék.

Közben pedig tudja mindenki, hogy mi az igazság...

Link to comment
Share on other sites

Szerintem innentől kezdve nincs szükség hangolóra... :)

Egyébként ez a trend szerintem csak ideig óráig tartható. Pár év múlva mosolyogni fogunk rajta. A múltban is voltak ilyen divatirányzatok, amit mindenki megpróbált utánozni. Ma meg maximum nosztalgikus érzés, ha hallod, de nem a "zenetörténelem" része. Ezzel szemben mondjuk jó pár dolog meg az. Szóval az auto-tune-os zenék 99%-a nem ér meg egy évet a kollektív zenei emlékezetben.

Egyébként a zeneeladások bukása miatt, szerintem egyre nagyobb lesz a hangsúly az élő produkciókon, ezért profi élő show nélkül szerintem csak "lokál haknizás" mehet. Azért pl. Lady Gaga is tud énekelni, és amit én láttam kb. 10 éve Britney Spears koncerten az elég durva volt zeneileg. A jó zenész mindig menő lesz. A többi egynyári divat. :)

Link to comment
Share on other sites

Az a baj, hogy ez nem rövidtávú trend. Látjuk mi megy manapság akár az autotune-al, akár a drum replacement-el, stb. Ez megint csak rontani fog a dolgokon.

És sajnos egy idő után valószínűleg sok embert rákényszerít majd a helyzet arra, hogy ilyet is vásároljon, csak hogy versenyképes maradjon (just like autotune, stb.).

A drum replace is először (normális helyeken a mai napig) csak drum augmenting volt, tehát csak erősítették a dolgokat, nem kompletten lecserélték. Ma meg már alig hallani eredeti dobot. És elég szomorú, hogy ráadásul még egy olyan igény sem alakult ki, hogy legalább jól csinálják, hiszen a legtöbb anyagon már az első két ütemnél lehet hallani a replace "áldott" hangját. Ami még szomorúbb, hogy egyre több zenekar belemegy ebbe, sőt egyre több el is várja, ahelyett, hogy zenélne...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...