Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Konfiguráció zenélésre

Sunny Lax

Kérdés

Én a héten szeretnék új konfigot vásárolni, és az alábbiakra gondoltam, hozzáértőbbek kritikáját várom :)

Kingston 8GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM (Kit of 2)

Asus P8H67 R3.0 alaplap (s1155)

Western Digital 2000GB Serial-ATA 2.0 változó rpm Green winchester (64MB cache)

Kingston SSDNow V+ 100 96GB SATA 2,5" belső Solide State Drive

Asus DVD+/-RW Lightscribe (DRW-22B3L), fekete, OEM

Intel Core i7-2600 (3,4GHz/8MB) (s1155) BOX processzor

A számítógépház kérdése nyitott.. két ötletem van. Az egyik

Antec Sonata IV kifejezetten halk cucc, saját halk táppal. A másik variáció Antec 300 + FSB Zen passzív táp. Szerintetek melyik volna halkabb? Vagy létezik ezeknél is csendesebb megoldás?

Valamint az alaplap + memória kombóban sem vagyok még 100% biztos. Érdemesebb 1333Mhz helyett inkább gyorsabbakkal (1800-2000mhz) operálni? Mennyit számít ez zenélésben vajon?

Minden segítséget, jótanácsot köszönök!

• Válaszok 66
  • Created
  • Last Reply

Recommended Posts

Ha van rá pénzed, akkor én 4 db 500 GB-os WD-t ajánlanék, és Raidbe kötném (ha támogatja az alaplap). Ha nem kell nagy hely, mert csak a rendszer futna rajta, akkor SSD téren nézz körbe, a Kingstonok egész jó ár/érték aránnyal bírnak már. Milyen rendszert szeretnél rátenni?

A legtöbb zajt egy házban a hűtés és a merevlemezek okozzák. Utóbbira van jó megoldás (nemcsak az SSD), hanem az hogy gumibakokra kell rakni, így az elnyeli a vibrációt. Passzív hűtéssel kombinált megoldásokat gyárt hozzá pl. a scythe is. Nálam 2db vinyó teljesen csöndben megy scythe quiet drive tokban (http://www.scythe-us...000_detail.html). Ha valóban csak zenére használod a gépet, és nem használod ki a GPU teljesítményt, érdemesebb valami régebbi passzív hűtésű kártyát raknod a gépbe (de újabb kártyákból is van passzív, de akkor nagyon fontos a ház megfelelő hűtése). Akusztikus felvételi célokra még mindig a legjobb megoldás amúgy ha hosszabbítóval elviszed a gépet egy másik szobába, esetleg berakod egy erre a célra kialakított hangszigetelt szekrénybe (a hosszabbításra létezik többféle megoldás, különféle vga/kbd/mouse switchek).

Ha van rá pénzed, akkor én 4 db 500 GB-os WD-t ajánlanék, és Raidbe kötném (ha támogatja az alaplap). Ha nem kell nagy hely, mert csak a rendszer futna rajta, akkor SSD téren nézz körbe, a Kingstonok egész jó ár/érték aránnyal bírnak már. Milyen rendszert szeretnél rátenni?

Alaplap : Asus p5ql pro

Memória: Kingston kvr800 4Gb

Proci : Intel Core 2 Duo E7500

Win7 Ultimate 64bit

Abletonnal játszadozom, inkább sample alapokon.A mostani rendszer vinyóm az egy WD 320Gb-os 7200rpm, de mostanában nagyon elkezdett melegedni ezért gondolkodom a cserén.Van még egy 500Gb-os Wd Green ami háttértároló.

Körbenéztem webshopokban, de a mostani HDD-ket nagyon szidják.Ill. azt nem tudom mennyire fontos a cache.Gondolkodom az SSD-n is de ahhoz lövésem sincs. :rolleyes:

azért ebben az időben nem meglepő, ha jobban kimelegszik a gép :)

ha sokat stream-elsz, akkor jól jön a nagyobb cache, de még így is megizzadhat a meghajtó, ha sok hangminta van. nálam az vált be, hogy a rendszer külön meghajtón van (320GB) és a könyvtárak két vinyó között terülnek szét (egyik 500GB, a másik 1TB, mindkettő 7200RPM). lehet neked is segíthetne, hogy a mostani meghajtódat csak a rendszerre, alkalmazásokra használod és veszel egyet pluszba streamre.

Azt aláírom, hogy ilyen melegben jobban melegszik, de amikor már nem bírod megfogni a vinyót olyan forró, az azért már nem az igazi, ráadásul ez egyik napról a másikra történt.

Ezért is gondolkodom cserében, mert így már szerintem várható, hogy megáll.

Akkor szerinted érdemesebb megosztani 2 meghajtóra a hangmintákat.ezt megfogadom, de így, hogy bújom a fórumokat még adattárolásra is megoszlanak a vélemények meghajtók terén.Én pl. nem igazán találtam 1TB HDD-t ami 7200RPM és 64mb cache-el bír.Mert elméletileg ez lenne az igazi, és akkor még mindig ott a kérdés rendszerre mit, ha adattárolásra sem igazán találni meghajtót.

Sokszor előfordul (nem csak számítógépeknél), hogy elég egyszerű a hiba, lehet olyan, amire nem is gondolnánk. Nézd meg, hogy nem-e nagyon poros a gép, a ventilátor megfelelően működik-e (tud-e), a gép jól szellőző helyen van-e stb. Ha Windowsod van, akkor elég sok egyszerű módszer van arra is, hogy teszteld a merevlemezt (nem mintha a többi oprendszernél ne lenne), szerintem előbb tedd ezt meg, és ha tényleg nem stimmel valami, akkor vegyél újat.

Egyébként a WD Green ha jól tudom csak 5400-as, így ha arról töltögetnéd a hangmintákat, akkor valószínűleg lassabb lenne, mintha a rendszerrel azonos helyről (persze ez nem biztos, közre játszhat sok minden). Én még mindig amellett vagyok, hogy ha megteheted 4 db WD 500-as Raid (AAKS), vagy SSD + a meglévő, vagy új HDD adattárolásra. Egyébként van egy webáruház, ami kimondottan IT hardwarerel foglalkozik, és van kimondottan ilyen fórumtémája (külön van rendszeres merevlemezre és adattárolásra), csak nem tudom, hogy illik-e itt közvetlenül belinkelni, de biztosan hamar rájössz/megtalálod.

Sokszor előfordul (nem csak számítógépeknél), hogy elég egyszerű a hiba, lehet olyan, amire nem is gondolnánk. Nézd meg, hogy nem-e nagyon poros a gép, a ventilátor megfelelően működik-e (tud-e), a gép jól szellőző helyen van-e stb. Ha Windowsod van, akkor elég sok egyszerű módszer van arra is, hogy teszteld a merevlemezt (nem mintha a többi oprendszernél ne lenne), szerintem előbb tedd ezt meg, és ha tényleg nem stimmel valami, akkor vegyél újat.

Egyébként a WD Green ha jól tudom csak 5400-as, így ha arról töltögetnéd a hangmintákat, akkor valószínűleg lassabb lenne, mintha a rendszerrel azonos helyről (persze ez nem biztos, közre játszhat sok minden). Én még mindig amellett vagyok, hogy ha megteheted 4 db WD 500-as Raid (AAKS), vagy SSD + a meglévő, vagy új HDD adattárolásra. Egyébként van egy webáruház, ami kimondottan IT hardwarerel foglalkozik, és van kimondottan ilyen fórumtémája (külön van rendszeres merevlemezre és adattárolásra), csak nem tudom, hogy illik-e itt közvetlenül belinkelni, de biztosan hamar rájössz/megtalálod.

Inkább helyhiány miatt gondolkodtam meghajtó vásárlásban, aztán jött a riadalom mikor véletlen megfogtam a vinyót, és szinte égetett.Most lefuttattam egy tesztet és csak egy gyenge szektort talált, így nincs gond vele.Hajlok arra a megoldásra, hogy SSD a rendszernek és a meglévő 2 HDD marad adattárolásra.

Hidd el rengeteg ezzel a témával foglalkozó fórumot böngésztem át. :rolleyes: De mivel nekem zenére kell, ezért is fordultam ide, hisz itt ezzel foglalkoznak.Jó pap is holtig tanul, nekem is van még bőven mit tanulni. :rolleyes:

Én pl. nem igazán találtam 1TB HDD-t ami 7200RPM és 64mb cache-el bír.

nézd meg például a WD Caviar Black sorozat darabjait, azok ilyenek (mondjuk van 32MB cache-es modell is a szériában, de a többség 64MB). recis portalanító javaslatát is nagyon érdemes szerintem megfogadni a meglévő gondokkal kapcsolatban.

A portalanítás nálam rendszeres dolog. :rolleyes:

Nézegettem már a Caviar Black szériát is, de nagyon lesújtó véleményeket is olvastam róla.Állítólag nagyon hangos és hamar megnyekken.Bár én az utóbbit nem igazán tudom elhinni, nekem sok HDD-m volt már, de eddig a WD-k bírták a legjobban.Minél több IT fórumot olvasok, annál jobban elbizonytalanodom. :rolleyes: Az egyik ezt szidja míg a másik dicsőíti.

Ezért is fordultam ide, mert itt szinte mindenki zenére használja a gépet.

HDD vagy SSD? :rolleyes:

Sziasztok!A következő a problémám:

Új gépet raktam össze stúdiózása.Az eddig használt gép: Amd Athlon X2,8gb ram,asus alaplap,win 7 64bit,Cubase 5,Focusrite Saffire Pro 24 dsp hangkártya.Nemvolt vele gondom abszolut,csak fejlődni szerettem volna olyan téren,hogy több VST-t használni egyszerre,több VST instrumentet.

Erre cseréltem: AMD FX 6100,8giga ram,HDD az 500Gb/7200,táp 450w, uj asus alaplap,a tobbi ugyanaz.Nah most az van hogy bekapcsolok egy VST instrumentet,mondjuk Hypersonic 2 sima zongora hangszínen játszom és a CPU 70százaléknál mozog...

amit eddig megcsináltam: win 7 ujratelepitve,Bios frissitve,kiprobaltam visszamenoleg 3 drivert a hangkártyához.Levettem mindent ami nemkell a Win 7ben,csak alapjáraton megy.

nincs más ötletem sajnos mi lehet a gond.Tud valaki nekem ebben segíteni?Köszönöm előre is.

nálam is a WD-k bírták a legjobban a kiképzést és most is az 1TB-s egy WD1001FALS, nemrég múlt 2 éves, eddig nincs vele semmi gond. sokat szokott dolgozni, rengeteg hangot streamelek róla rendszeresen, de eddig semmi baja - igazi, korai is lenne még :)

zajról nem tudok nyilatkozni, mert van mellette egy Samsung, így nem a WD a főszereplő füli ingerek kiváltásában.

Volt valahol egy jó kis hardverteszt, amiben WD HDD-ket teszteltek, és leírták a WD gyártási szokásait, akkor sok mindenben megvilágosodtam; de már elmúlt (mármint a teszt, mert nem találtam újra meg). Például hogy gyakran ugyanazt a modellt eltérő belső felépítéssel gyártják le a gyártási sorozat elején, mint végén. Ahogyan a technológia fejlődik, egyre nagyobb kapacitású tányérokat készítenek egyre olcsóbban, így lehet, hogy egy adott modell kapacitása az elején még két-három tányérból jött ki, míg a végére (mondjuk fél év múlva) ugyanahhoz egy tányér is elég lesz.

Az egytányéros modell előnye, hogy kevesebb a mozgó alkatrész, így kevesebbet fogyaszt, kevesebbet melegszik (és alighanem kevésbé is hibásodik meg). Tehát olyan típusokat érdemesebb venni, amelyek már minél hosszabb idő óta kint vannak a piacon. (Személy szerint csupa 500GB-os Green-eket és Blue-kat veszek másfél éve, ezek már tavaly ilyenkor is egytányérosak voltak szinte mind.)

Nálam vegyesen van a fenti kettő mellett még egy Raptor (ill. pontosabban VelociRaptor), az a legjobb minden tekintetben, kompromisszummentes, viszont manapság már drága (ennyi pénzért lehet venni SSD-t).

Amit érdemes még összenézni, hogy míg az 5-6 évvel ezelőtti tipikusabb HDD-k átlagsebessége olyan 50-60 MB/s körül szokott mozogni, és szellőztetés nélkül tényleg tűzforrók, addig ezek a maiak közül már a legszerényebb Green is 80 felett jár, a többi pedig olyan 100-120, tehát jelentősen gyorsabbak, arról nem beszélve, manapság mennyivel olcsóbbért jutsz hozzájuk... Ma már simán lehet 4-5 vinyót beletenni egy gépbe.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Megvettem a konfigot. Végül Antec Sonata 4 házban és azt kell mondjam, hogy rohadtul megéri azt a pénzt, ugyanis nem sok hang jön ki belőle. A táp és az i7 venti hangja minimális. Eddig pl. nem is hallottam a hangfalaim alap zaját, mert az előző gépem hangja elnyomta..most azt is hallom :) Szóval bitang halk lett. És a teljesítmény az valami hihetetlen. Az előző core 2es gépem kezdett megfeküdni 7-8 sylenth1-tól vastagon insert effektekkel. A mostanin csináltam egy tesztet, 20 db sylenth 1 bonyolultabb presetekkel szólaltatja meg ugyan azt a 3 hangot, ami azért elég brutális és a feladatkezelőben 20%on állt így is a cpuhasználat. Embertelen. Mindenkinek ajánlom! :)

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Megvettem a konfigot. Végül Antec Sonata 4 házban és azt kell mondjam, hogy rohadtul megéri azt a pénzt, ugyanis nem sok hang jön ki belőle. A táp és az i7 venti hangja minimális. Eddig pl. nem is hallottam a hangfalaim alap zaját, mert az előző gépem hangja elnyomta..most azt is hallom :) Szóval bitang halk lett. És a teljesítmény az valami hihetetlen. Az előző core 2es gépem kezdett megfeküdni 7-8 sylenth1-tól vastagon insert effektekkel. A mostanin csináltam egy tesztet, 20 db sylenth 1 bonyolultabb presetekkel szólaltatja meg ugyan azt a 3 hangot, ami azért elég brutális és a feladatkezelőben 20%on állt így is a cpuhasználat. Embertelen. Mindenkinek ajánlom! :)

Bár nem írtad, gondolom a 20 csatira is rádobtad az insert effekteket.

Sziasztok!

Következőben kérnék tanácsot:

FL Studio / Sonar / stb. + MIDI billentyűzet + komoly VST hangszerek. Feljátszanám sávonként, a lejátszásnál viszont lenne néha akár 10-15 VST hangszer egyszerre.

Jelenlegi konfigom:

• ASRock N68C-S
  • AMD Athlon II X4 650
  • Samsung 8GB DDR3 1600 MHz
  • Seagate 1TB 7200 HDD
  • (Valószínűleg Edirol UA-5 / Edirol FA 66 / Focusrite Saffire 6 hangkártya)

Ami biztos hogy cserére szorul az az alaplap. Egyelőre a procit nem cserélném, kipróbálom, hogy így mit tud..

Szóval tudtok ajánlani olyan alaplapot, ami jó AMD-hez is, esetleg később Intelhez is ? Nem kell valami nagy extra, csak ne fogja vissza a teljesítményt.

Köszönöm szépen előre is!

Az Intel és az AMD teljesen más "tokozást" használ, tehát olyan alaplapot, ami mind az Intelhez, mind az AMD-hez jó lesz, nem találsz.

Ahogy tapasztaltam, a sok virtuális hangszer és effekt plug-in használatát a minél több mag nagyon jól segíti. Szinte mindegyik DAW megfelelően osztja el a feladatokat a magok között.

Ha nincs pénzed a 6magos Intelre (100.000 nettó ;) ), akkor egy nyolcmagos AMD-t "célozz meg" (nettó 30.000).

Az utolsó AMD-k, amiket használtam, nekem beváltak.

Azért zenei fórumokon nézz utána, mik a tapasztalatok, de amennyire tudom, ha normális rendszert raknak össze belőlük, akkor dolgoznak szépen. (Megfelelő táp, ramok...)

Rendszerlemeznek betennék egy 128GB-os SSD-t (esetleg egy 250-est, ha fussa rá). A nagy HDD-t meg a minták tárolására használnám.

Lehet, hogy nincs a daw-ban bekapcsolva a több magosság, és csak egyetlen magot nyúz. Reaperben és Cubaseben is van ilyen kapcsoló valahol a preferencesben. Úgy emlékszem, annakidején a frissen telepített Cubase is csak egy magot használt nekem, amig be nem kapcsoltam. A Reaperben szerintem alapból be van kapcsolva, a többi daw-t meg nem ismerem, de feltételezem, hogy lehet bennük hasonló.

Most kerestem rá, szerintem ezt próbáld állitgatni: Cubase's Devices -> Device SetUp -> VST Audio System ->Advanced Options -> Multi Processing

Az Intel és az AMD teljesen más "tokozást" használ, tehát olyan alaplapot, ami mind az Intelhez, mind az AMD-hez jó lesz, nem találsz.

Ahogy tapasztaltam, a sok virtuális hangszer és effekt plug-in használatát a minél több mag nagyon jól segíti. Szinte mindegyik DAW megfelelően osztja el a feladatokat a magok között.

Ha nincs pénzed a 6magos Intelre (100.000 nettó ;) ), akkor egy nyolcmagos AMD-t "célozz meg" (nettó 30.000).

Az utolsó AMD-k, amiket használtam, nekem beváltak.

Azért zenei fórumokon nézz utána, mik a tapasztalatok, de amennyire tudom, ha normális rendszert raknak össze belőlük, akkor dolgoznak szépen. (Megfelelő táp, ramok...)

Rendszerlemeznek betennék egy 128GB-os SSD-t (esetleg egy 250-est, ha fussa rá). A nagy HDD-t meg a minták tárolására használnám.

Intel i5-2320-at tudok szerezni olcsón, vagy akkor a 8 magos amd.. nem tudom mi lesz, sok pénzt nem ölnék bele egyelőre, mert tényleg csak önszórakoztatás a cél.

mindenesetre köszönöm a hozzászólásod!

üdv

Bár nem írtad, gondolom a 20 csatira is rádobtad az insert effekteket.

igen :)

Szerintem meg vegyél bele egy bivaly VGA kártyát is...és játszunk inkább! :)

az én kedvenc játékaim már most is elfutnának rajta.. diablo 2, heroes 3, carmageddon, quake..... :o)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...