Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Vokál felszerelés próbához, kisebb koncertekhez


efa98

Kérdés

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy milyen cuccokat lenne a legérdemesebb beszereznem?...
Lassan egy hónapja próbálok a többiekkel egy garázsban, a dobosnak van 2 éves zenekari tapasztalata, de nem igazán ért a technikai részéhez...

Van vagy 3 gitárerősítő MIC bemenettel, jelenleg ezeket használom, de nem igazán vagyok megelégedve a hanggal.
Most szereztem be egy Shure SM58-SE mikrofont, szerintem ez a része megfelelő lesz, sokan ajánlották (az SM7B-m nem igazán vált be élőben).
Tudom, hogy még alsó hangon hónapok telnek el mire bármilyen kis kocsmazenélés is összejönne, de nagyon tetszik a gondolat és szeretnék előre tervezni.
Stílusban ha számít, hardrock, metal zenekar, normál ének, scream is van, de gondolkodunk bluesban is...
Gondolom aktív hangfalat érdemesebb venni, mint egy erősítőt meg passzív hangfalakat is, de igazából nagyon nem vagyok képben...
A kellemesebb hangzásért pedig jó lenne egy kis comp., eq, reverb és distorsion is, de nem tudom hogy egy hangprocesszor (pl BOSS-VE20) mennyire alkalmas erre, vagy éri meg. (teljesen nyersen nem szeretem a hangom)

Szóval mit érdemes beszerezni majd az idő folyamán hogy egy kellemesnek számító hangzást el lehessen érni ? (kategória, márka, típusszám, minden érdekel...)

(és elnézést a tudatlanságomért, eddig csak házi stúdióztam és plugineket használtam).

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: Gergő

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Az SM58-nál jobb mikrofonra nincs szükség énekre, élő muzsikáláshoz. Nem tudom, ki ajánlotta, de az SM7B erre a célra alkalmatlan. Gitár erősítő szintén nem való énekre. 

Bármilyen aktív hangfal megfelelhet lehet próbára. Olyan széles a kínálat, hogy nem érdemes itt bármit felsorolni. Ha processzort is szeretnél, akkor a felső határ a Bose L1 rendszer, ami egyben a legjobb választás. Az alsó kategória pedig 40-50e Ft körül kezdődik. DB, Opera, Alto Pro és mindenféle néven találsz. Ebben a kategóriában az RCF-et, JBL-t részesítem előnyben. A minőség és élettartam egyenes arányban van az árral. A teljesítmény pedig a zenésztársaidon múlik. Ha a dobos nem tud halkan játszani (ami ezekben a műfajokban nem ritka), máris hátrányba kerültél :-)- A gitárosokról nem is beszélve.

Kompresszort, torzítót nem tennék énekre és a reverb-et is csak módjával. Próbán a nyers hangzás a legjobb.

Próbára elég 1db aktív hangfal az énekre. Kisebb koncerteken már kettő kell és a teljesítmény igény is nagyot ugrik. Egy garázs 16-20 négyzetméter, a kisebb koncert helyszíne ennek a sokszorosa is lehet.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...