Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Milyen laptopot zeneszerzéshez?


Kadam23

Kérdés

Sziasztok! 

( Apple kizárva! )

Milyen laptopot ajánlotok Abletonos zeneszerzéshez?

Számít a kijelző mérete, ami min 15ös, 17es kell legyen.

Mennyi ram kell? Videokártya fontos-e?

Jó ötlet külső HDD-n tárolni a sampleket, vstket?

Melyik laptop márka (ha van ilyen) ajánlott zeneszerzéshez! 

Külső hangkari van! 

Jobban megéri asztalira beruházni? 

Írjatok! 

Szerkesztette Kadam23
Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0
22 perccel ezelőtt írta Kadam23:

Sziasztok! 

( Apple kizárva! )

Milyen laptopot ajánlotok Abletonos zeneszerzéshez?

Számít a kijelző mérete, ami min 15ös, 17es kell legyen.

Mennyi ram kell? Videokártya fontos-e?

Jó ötlet külső HDD-n tárolni a sampleket, vstket?

Melyik laptop márka (ha van ilyen) ajánlott zeneszerzéshez! 

Külső hangkari van! 

Jobban megéri asztalira beruházni? 

Írjatok! 

Szia!

Szerény véleményem szerint inkább asztali PC építés. Olcsóbban, jobbat lehet összerakni. A laptop határai szűkebbek, mint egy asztali, vagy csak nagyon drágán van jó laptop.
Mivel írod, hogy sample...oda jó sok RAM kell, amennyi pénzed van rá, amennyi fér a gépbe. Mondjuk ha 64 GB-ig bővíthető, akkor nem feltétlenül muszáj 64 GB (függően attól persze, mennyi VST-t használsz egy zenéhez), de 16 a minimum. Annál alább én azt mondom nem szabad adni. Inkább legyen tartalék, mint kevés RAM. Ha ezeket még szeretnéd bűvölni jó sok , és igazán jó minőségű plug-innal, akkor fasza kis proci is kell. Ami szerintem egy 6.-7. generációs i7 minimum.
Külső HDD....inkább ne. De ha eSATA, akkor akár lehet kint is laptop esetén, mert az sebesség vesztéssel nem jár. De még mindig jobb a winyónak egy PC házban bent, mint kint bárhol, ahol leeshet, stb. 
Videokártya...ezen oszlanak a vélemények, de maradjunk annyiban nem rossz, ha van egy VGA kártya és nem a rendszer memóriát csapolja az integrált. Ennek ellenére én mondjuk nem használok, ellenben van 24 GB RAM a gépben, amiből megengedem, hogy 1Gb-t használjon, nincs gondom, nem éreztem egy külön VGA kártya hiányát eddig.

De ha már laptop, akkor szerintem a specifikáció számít és nem a gyártó. Az összetevők benne, és a bővítési lehetőség a fontos. Mennyi USB csati, van -e rajta USB 3.1/TB3. Egyáltalán ezekre szükséged van-e. De érdemes távlatokban gondolkodni. Mert ok, hogy esetleg ma még nem kell, de kellhet a jövőben. 
És végül, ami a legfontosabb... a buxtárcád mérete :) Úgyis az dönt. 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
2 órája írta djuice:

Na de milyet? :) 

Gitáros vagyok, 2003 óta tolom! :)

Van egy komolyabb gitáros cuccom, Solton fej-láda, Line6 POD XT PRO multieffekt, és van pár gitárom! 

De azért is kérdeztem amit kérdeztem, itt, mert tudtommal ez egy elektronikus zenei oldal, ahol producerek, djk, analog live-set-es arczok vannak.

Nem értettem...

2006 óta készítek elektronikusat is... tehát én ebben a témában kérdeztem!

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Ne haragudj, hogy pontos típust nem írok, de szerintem 3 dolog nagyon fontos ilyenkor, és ha ezekhez tartod magad, akkor nagyon nem nyúlhatsz mellé:

1. erős proci - azaz ha lehet, akkor legújabb generációs i5/i7 (időtállóság, teljesítmény)

2. sok memória - 16 gb alatt ugyan zenélés/videóvágás megvalósítható, de az élet itt kezdődik :)

3. sok garancia - minimum 3 év - ugyanis ezek a dögök szeretnek elromlani, és olyankor nagyon kellemes érzés tud lenni a hivatalos gari ;)

+1 : ha nem használsz külső monitort, akkor a kijelző is. Pl. full HD-nál nagyobb felbontás 15"-17" kijelzők esetén szerintem nem igazán jó, mert minden olyan apró lesz, hogy kifolyik a szemed :)

Remélem tudtam segíteni.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Laptopot CSAK AKKOR vegyél, ha valóban szükséges a laptopsága, vagyis pl. a hordozhatóság és hajlandó vagy érte kompromisszumokra, illetve többet fizetni. Mert ha ugyanazt (vagy hasonló) teljesítményt és minőséget veszed, a laptop mindig drágább.

Egy asztali számítógép rendszere nem fog throttlingolni (túlmelegedés elleni védekezésként csökkentett sebességgel működni), ha ügyelsz a hűtésre az összerakásnál, viszont egy akár nagyon drága laptop bizony throttlingolhat a processzor vagy az SSD rossz hűtése miatt - amit házilag nem lehet feljavítani.

Csak úgynevezett workstation laptopok/notebookok vagy a komolyabb üzleti modellek jöhetnek szóba, leginkább a "rugged" (pl. Dell) verziók (ilyet még nem láttam 17"-ban), amik az igazán megbízhatóak, így a színpadot is jobban tűrik, mint az alapmodellek. A DTR kifejezést pedig a "gamer" laptopokra értik manapság, nem tudom, milyen minőségűek lehetnek azok, a marketingből ítélve pont azon spórolhattak.

Zenéléshez én asztalit vennék.

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
16 órája írta Tetsuo:

ilyet még nem láttam 17"-ban

Hát igen! Laptopnál az se mindegy, hogy pl. az általánosabb 15"-os képernyőn is csak kuksizni lehet a DAW szoftverek, pluginek egérszar méretű dolgait, szemben pl. egy 40"-os külső megjelenítővel! Ha meg már az is kell hozzá, rögtön borul a "laptopság"... :) 
Ha 125%-ra veszem itt a nagyítást sem elég, és mégkevesebb dolgot láthatok egyszerre +akkor még a multi-monitor rendszerről nem is beszéltem, ami szintén nem ritka ezen a "zenézős" területen területnövelésre.
Viszont az is szent igaz, hogy a mobilitás világában a kényelem oltárán, a fenének van kedve "szekrényekkel" körülvenni magát feleslegesen, mikor a technika elvileg táska méretben is megvan erre. Elvileg!
Nincs arany középút még. Sajnos!

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Az alábbi kategória mindegyike időtálló, minőségi és nem csak zenélésre jó. (Aki akar játszhat is rajta) de videós és grafikai munkákra is már elfogadható, mert mindegyiknek jó a kijelzője, nem gamer szutykok, 50-55%-os RGB lefedettséggel...) Ezek mindegyik top konzumer vagy workstation kategória.

DELL: (magam is 9560-at használok a legnagyobb megelégedéssel, igaz, grafikai munkára, de izzasztom rendesen és állja a sarat napi 12-16 órában. Az OSX-en kívül semmit nem sírok vissza Macbook pro után. Sőt, jobban alszom.... Sokkal jobban... Steve Jobs sem "alszik jól" attól, ami az elmúlt 1-2 évben megy...)

  • XPS 9560
  • XPS 9570

Lenovo:

  • ThinkPad X1 Extreme
  • ThinkPad P1

Xiaomi:  (igaz, ezen hosszú "í"-t ne keress, mert nincs európai billentyűzete)

  • MI notebook pro

Asus:

  • ZenBook Pro 15

Minimum spec.: (Hogy hosszútávon is jó maradjon)

  • i7 proci (7. gen.)
  • i5, i7 proci (8. gen.)
  • minden esetben kerülendő az "U széria!
  • Minimum 16GB DDR4 RAM (Nézz utána, mert sok laposban ez a max, jó dolog a bővíthetőség)
  • NVM-E PCi-e SSD (512GB jó ha van, és Thunderbolton keresztül mehet a külső sampler ssd)
  • FullHD bőven elég erre, 4K csak kicsi lesz, felskálázni meg minek.
  • 1050 Gforce videókarinál nem kell több zenéléshez, de sokkal jobb, mint az alaplai intel szutyok.

Előnyök:

  • Tartós
  • Időtálló
  • Gyors
  • Minőségi
  • Mobil

Hátrányok:

  • Hűtés lehet a szűk keresztmetszet (nem szégyen ha egy laptop 2-2,5kg, messziről kerüld az 1,7kg vagy azalatti vékony retteneteket! Nehéz a réz na! ? )
  • Csatlakozók mennyisége
  • Ár
  • Ár
  • Ár

 

Szóval ebből az árból, ahogy fentebb is írták nagyon pöpec kis asztali szörnyeteget lehet összelegózni. Csak akkor érdemes ilyen után nézni ha valóban a mobilitás kiemelt szempont.

Remélem tudtam segíteni. ? 

 

 

 

Szerkesztette malaga
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Minden "jobb" gyartonak megvannak a maga 1500 euro kornyeki kurvajo laptopjai, nagy reszuk bovitesi lehetoseggel. Dell-nek, HP-nak, Asus-nak, Acer-nek. Altalaban nincs RGB. :)

Core i5 minimum, de inkabb i7 javallott. Sok RAM, hat, ha AKAI CD sample-kat hasznalsz, akkor amiatt nem kell extra, de 8 alatt inkabb ne, 16 inkabb, aztan ha van meg szabad slot (nalam van meg 2), tudod meg boviteni (teljes csere helyett).

Ha az ar fontos, akkor inkabb fiatalabb (2-3 ev), keveset hajtott hasznaltat probalj keriteni, de amennyiben tudsz, probalj az i7-hez ragaszkodni (nem kell legujabb generacio), meg a minimum 8GB RAM-hoz. Felepitesben inkabb a 17 col kornyekiket erdemes nezni, mert abban nagyobb valoszinuseggel van szabad bovithetosegi potencial. Meg a hutese is kenyelmesebb, es mivel zenelni keszulsz rajta, fog az izzadni :)

Szerkesztette DutchFlowers
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Én is az asztali megoldást javasolnám és támogatom, amennyiben nincs szükség a mobilitásra.

Azonban ha minden képen laptopban gondolkozol, akkor szerintem jó választás lehet a Dell G5 széria. Most nézegettem őket és egész jó áron vannak és jó felszereltséggel. 390-től indulnak a i7 8th procis, 16gb-os, AMD 1050-es konfigok, mind full HD-s. A csúcs modell 500 körül van, 4K monitor, AMD 1060TI, stb. és mindegyiknek van 1 db. TB3 portja! Szerintem ár / érték arányban ez most nagyon jó választás!

Link to comment
Share on other sites

  • 0
20 órája írta djuice:

Említett modelleket be is árazhatnád használtként ha tudod. THX!

Hát ez erősen függ a részletektől. Honnan veszed (ország és azon belül is üzlet), használt vagy refurbished, összetevők, márka, van-e rá még garancia, állapot stb.

(SZERINTEM) a használtpiac egyik ismérve, amiből kevés van a piacon az jó termék, hiszen nem akarják eladni. (Persze ez attól is függ mennyit adnak el belőle... ? )

400.000-től 1.000.000-ig bezárólag kiépítéstől és állapottól függően.

Dell gépek esetében ajánlom a googlebe beírni: Dell refurbished UK - klasszisokkal alacsonyabb áron lehet vásárolni garanciás gépet. Én is így vettem. Itthon 750.000 lett volna az én masinám, kicsit több, mint a feléből "megúsztam"...

Link to comment
Share on other sites

  • 0

De magyar oldalakon (ujpesten van egy bolt) is hozza lehet jutni refurbished ceges laptopokhoz gepekhez. T.i a multik egyszerre kampanyszeruen cserelik a dolgozoi gepallomany, amit ezek nagy tetelben megvesznek, aztan kicsit bindzsiznek rajta.

mostanaban vettem egy i7 Dell ipari (p-vegu sorozat) laptopot 16GB-re huzott memoriaval es SSD-vel. Karcmentes es nem volt 100. Ok harom evvel ezelotti gep, de adtak ra egy ev garit is a boltban.

de asztalik is vannak, boven, csak nekem akkor epp egy lapitopi kellett, nem zenere.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
7 órája írta NeoC:

DELL_Precision_M6700.jpg

Pl ez egy eleg komoly eromu, eleg barati aron. Mar csak egy SSD kell bele, de lehet konfiguraltatni is ezeken az alapokon.

ez pl CAD-re tokeletesen eleg.

200 csak ugy barati, ha nem vesszuk figyelembe, hogy manapsag azert a 8. generaciot futja az i7, es 300 kornyeken pl mar ott figyel ujonnan ez is:

http://radium.hu/acer-aspire-7-akcio/acer-aspire-7-a715-72g-71s3-19764.html

Ez meg azert proci teren eleg hosszu tavon helyt all, aztan ha akad meg penz a kesobbiekben, lehet bovitgetni. 4-5 evig tuti kiszolgalja. Persze hasonlo megoldasokat mas gyartok is kinalnak, akciokat meg mindenhol el lehet kapni.

Amennyiben hasznaltban gondolkodik, akkor viszont teljesen jo valasztas. Annyiert lehet eladnam az enyemet is, ami combosabb, ujszeru allapot, de garit nem tudok adni. Vezetett szervizkonyve viszont van :)

Link to comment
Share on other sites

  • 0
1 órája írta Tetsuo:

Az Acert hagyjuk, szerintem; az a legalja.

LOL. A mostani meg csak 4 eves (lesz rovidesen), az elozot 4 evesen adtam el, es utana meg 3.5 evig tok jol muzsikalt, amig az uj tulaj meg nem fozte egy forro nyari lanpartin... :) De nyilvan egy HP Elitebook egy kicsivel magasabb kategoria, foleg a haz, meg billentyuzet, meg touchpad, mert a proci, a csipszet (hang, wifi, lan, stbstb), a GPU, a HDD, az SSD se nem Acer, se nem HP. Sot, a kijelzo sem. Tartalmat tekintve sokkal kisebb az elteres, mint a "legalja" sugalja. Igaz, hogy muanyag haz, esetleg kevesebb csatlakozo, meg szar tapipad (az enyemen iszonyu), de a proci ugyanugy Intel, a GPU ugyanugy ... nem sorolom vegig.

Amikor ezt vettem az elitbook-kal pl szemeztem nagyon sokat. Abban ugyan kicsit gyengebb volt a proci, viszont jobb GPU, meg ugye az a csinos alu (lehet magnezium, mindegy, konnyufem) haz... hmmm. +600 erka. Manapsag a ketto kozott sokkal nagyobb az elteres tartalmat tekintve es araban is. De, a HP-nek is van "koltseghatekony" megoldasa: a pavilion-ok.

Viszont visszakanyarodva az alapkerdeshez.

Ekkor: 2018. 10. 28. at 17:51 írta Kadam23:

?

Mennyire fontos a hordozhatosag? Vagy a kis helyigeny es fogyasztas?

Mert ha nem, annyi penzbol bitang asztalit lehet epiteni, ami sokkal inkabb kiszolgalja az igenyeidet.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
1 órája írta Zongilog:

Én olyan használt üzleti laptopot szeretnék venni, amire minden gond nélkül rá lehet tenni az OSX-et. Hackintosnak szokták nevezni. Olyat, amire valaki rátenné nekem a Apple op rendszert. Tudtok esetleg valakit ajánlani, aki rá is teszi és meg is mondja, hogy milyen laptopot vegyek?

Ne laptopban gondolkodj. Azt általában nem szokták szeretni.
https://tomac.hu/uj-konfiguraciok/

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
5 perccel ezelőtt írta Zongilog:

de laptopban gondolkodom :) mert arra van szükségem és ez nem zenélésre kell. A másik gépet, az asztalit azt tomac-től vettem. de köszi azért

Ő régen foglalkozott olyan dologgal, hogy leírtad a gép/laptop paraméterét, és megmondta, hogy X idő, X forint és kész, VAGY sorry de erre a konfigra nem tudok mit pakolni. Ezért linkeltem az oldalt.Tehát ha valaki, akkor ő megoldja a laptopos problémát.
Itt az oldalon is volt még egy srác, aki nagy hacklis volt, ha eszembe jut a neve, megírom. 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
12 perccel ezelőtt írta Zongilog:

de laptopban gondolkodom :) mert arra van szükségem és ez nem zenélésre kell

Ajánlom a www.beszeljukmac.com oldalt, ott keményvonalas tapasztalt mekisek tudnak ebben segíteni neked. De azért tudj róla, hogy a hackintosh napjai meg vannak számlálva! (Mondjuk 2-3 évig még biztos lehet vele hókamókázni) :) 
Lásd:

 

 
  1.  
 
Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

  • 0
3 perccel ezelőtt írta Hobkins:

Ő régen foglalkozott olyan dologgal, hogy leírtad a gép/laptop paraméterét, és megmondta, hogy X idő, X forint és kész, VAGY sorry de erre a konfigra nem tudok mit pakolni. Ezért linkeltem az oldalt.Tehát ha valaki, akkor ő megoldja a laptopos problémát.
Itt az oldalon is volt még egy srác, aki nagy hacklis volt, ha eszembe jut a neve, megírom. 

Igen, igen :) A tamást kérdeztem már, de ő nem foglalkozik már ilyennel, főleg nem laptoppal. Azt viszont megköszönném ha a srácnak eszedbe jutna a neve :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...