Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Cubase vs Studio One ? váltás?


KraD

Kérdés

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0
23 perccel ezelőtt írta KraD:

H!

Beszereztem egy Presonus 1818-ast...
Szerintetek erdemes, megeri a hardver miatt Studio One 4-re valtani cirka 20 ev Cubase hasznalat utan?
Vagy Cubase-ben is pont olyan jol kihasznalhato a presonus?
 

Szia!

Én ugyan nem ismerem a Studio One-t, de szinte 100%-ban biztos vagyok benne, hogy nincs olyan, hogy a Cubase-zel ne tudnád kihasználni a hangkártyát, hiszen csak egy hangkártyáról beszélünk. A ki-bemeneteket felismeri a Cubase, jobb konvertere meg nem lesz attól, hogy Studio One-nal használod.
És az a 20 év Cubase mégis csak 20 év Cubase :) 
Én azt gondolom, nem éri meg DAW-ot váltani, ha már kisujjadban van az ismerete. Illetve ha mindent megtudsz vele csinálni, amit szeretnél, amire szükséged van. 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
1 órája írta KraD:

megeri a hardver miatt Studio One 4-re valtani?

Töfi erről régen már értekezett, hogy az újabb Steinberg dolgok munkamenet terén mennyire buzulnak elfele. A S.One is említve volt alternatívaként, de már nem tudom milyen értelemben. Én 1 éve tán a demóját ki akartam próbálni, de idegen felületként semmit nem tudtam benne csinálni, meg kiigazodni rajta. Ehhez mondjuk idő sem volt, 2 napig szórakoztam, aztán annyiba maradt. Ezt csak próbálgatva tudná mindenki kideríteni szvsz hogy az ő mentalitásához hogy passzol és mi az amiben több vagy kevesebb mint a Cubase. Biztos vannak előnyei, ahogy hátrányai is, de ha már stabilabban fut egy nagy előny.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
2 órája írta djuice:

Töfi erről régen már értekezett

Koszi a valaszokat.
Majd nezegetem a forumot a temaban, csak melodia volt/van 1000-rel... :huh: egyelore meg bekapcsolni se volt idom.

Leginkabb a cuccba integralt kevero kihasznalasa erdekel majd, hogy cubaseben ugyanolyan-e. 
Mert a gyarto site-jan praktikusan csak a SO4 rol irjak, hogy osszekapcsolodik a hardverrel. 
Nem hasznaltam meg DSP-s cuccot azert vagyok a temaban ennyire láma. 
Mondjuk jobb volna, ha nem kellene atnyergelni mar csak az ido miatt is.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Alapvetően igaz az, hogy ha valaki
- 20 éve dolgozik egy eszközzel, minden apró csínját-bínját ismeri
- minden meg tud vele csinálni, amit szeretne
akkor valóban nincs értelme a váltásnak.

Ugyanakkor - most nagyon durva hasonlat jön - ha valaki húsz éve kézi csavarhúzóval dolgozik, akkor azért érdemes kipróbálni egy akkus behajtót is :D  És azért a PS Studio One-t egyre több helyen egyre jobban dícsérik, egyre többen teszik le mellette a garast.

Szóval: nagyjából 10 éve léptem át a Logic Pro-ra kb. 10 év Cubase után. Alapvetően zeneszerzésre, hangszerelésre használom, nem volt nehéz az átállás. A fő ok az volt, hogy egyrészt az Apple durván levitte a Logic Pro X árát, másrészt - ami be is jött - bíztam abban, hogy esetleg örök életre szól a licensz az összes frissítésre is, harmadrészt a Cubase - számomra - vállalhatatlanul RONDA lett - a hiányosságai mellett. (Nem tudom, ki hogy "látja", de szerintem kifejezetten ORMÓTLAN lett a grafika, a design... Olyan "baltával szabott") A Logic Pro X nagyon jó váltás volt részemről, hozta, amit vártam. 

Az utóbbi időben a Logic Pro "hülyéskedik". Nem tudom máshogy megfogalmazni. Egyrészt néha - munkamenet közben - elszáll. (Szerencsére van egy automatikus mentés funkció, ami a halál előtti utolsó pillanatban elmenti a projektet egy speciális néven, újraindításkor rákérdez, hogy ezt, vagy az eredeti utolsó általam mentett állapotot töltse be...) Másrészt csinál olyat, hogy 96khz-es projektnél "elfogy a szufla". Bakker, 10-15 track, 10 magos i9-es proci!!!!! 1024-ms latencynél!!!! Mivel annakidején elindítottam a Studio One "szálat" egy nagyon kedvező vételi lehetőség kapcsán, és azóta mindig frissítek, most kipróbáltam a legutolsót egy új projekttel. Tény, hogy kicsit kellett "keresgélni", hogy mi hogy is van, de alapvetően gyorsan "belaktam", teljesen "otthonosan, komfortosan" érzem magam benne. 

Ha most valaki megkérdezné, hogy nulláról indulva melyik DAW-ot vegye meg, habozás nélkül a Studio One-t javasolnám neki. (Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a Logicot, a jelenlegi Cubase-t és a Studio One-t ismerem behatóbban, a többit nem. Az Ableton munkastílusa nekem idegen, a Pro Tools meg ... khm ... POFÁTLANUL drága, és ELKÉPESZTŐEN lassan követi az OS változásokat. Ahhoz képest, hogy standard meg piacvezető, eléggé nevetséges, hogy nagyjából 3/4 év késéssel támogatják az újabb OS-eket. Jó, persze, mondhatják a "profik", hogy pont ez a profizmus... Hááát... Csak jelzem, hogy nagyjából 4 hónap béta időintervallum van, ami alatt azért az elsődleges kompatibilitási teszteket el lehetne végezni... Na mindegy, ez más tészta. Otthoni felhasználóként nem a Pro Tools az ideális DAW... (Az persze egy külön történet, hogy anno az Apple miért állt át az évenkénti főverzió-váltásra, de gondolom, ennek technológiai okai vannak elsősorban...) 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
34 perccel ezelőtt írta Bendi:

a Cubase - számomra - vállalhatatlanul RONDA lett - a hiányosságai mellett. (Nem tudom, ki hogy "látja", de szerintem kifejezetten ORMÓTLAN lett a grafika, a design... Olyan "baltával szabott") A Logic Pro X nagyon jó váltás volt részemről, hozta, amit vártam. 

A LoPro elég letisztult, áttekinthető. Az Apple online leírása (igaz ez csak az ugyanúgy kinéző Gbandhez van magyarul) pedig gyorsan segít az alapvető használatban elindulni kezdőknek. Inkább a húzósabb dolgokra nehéz utána elkezdeni tanulni a használatát, ahhoz túl minimalista a felület.

StOne-t is próbáltam régebben elindítani demo verzióként vagy a DigPerformer win-re kiadott verzióját, hát kb semmit se tudtam velük kezdeni Cubases alapokkal. Viszont a Cubi tényleg annyira szeszélyes lett mára, hogy az is képes érdekes megborulásokat produkálni.

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Sok gáz van manapság a Cubase/Nuendo vonalon, de azért óvatosan szerintem azzal a váltással. Ilyenkor sokan jönnek azzal, hogy hát az összes többi is ugyanannyit tud, de az legalább működik, stb. Aztán eddig még mindig kiderült, hogy nem egészen úgy van az. Legutóbbi példa az egekig magasztalt Reaperrel kapcsolatban, hogy semmilyen nyitott formátumot nem tudott olvasni, amikor át kellett bele raknunk egy Nuendo projektet. Sem OMF-ben, sem AAF-ben nem lehetett átrakni, pedig ez elég alap dolog lenne pro szinten. Így aztán ki kellett sávolni, ami nem mindig egyszerű történet.  Úgy összességében a Cubase/Nuendo messze az egyik legtöbbet tudó szoftver, amennyire tudom, de cserébe öreg és rommá van már javítva, emiatt nagyon megbízhatatlan lett sajnos. Főleg, amióta a Yamaha megvette őket, meg amióta ez az animált felület van. Azóta nagyjából semminek sem lehet hinni, amit a képernyőn látunk, mert vagy úgy van valójában, vagy nem. Reggelig sorolhatnám a durva hibákat és az agyatlan funkcióbeli elbarmolásokat.

A Studio One-t érdemes figyelgetni, hogy hol tart, mert azt pont az a társaság csinálja, aki az utolsó értelmesen és jól összerakott Cubase-t/ Nuendo-t csinálta, valamikor  16-17 évvel ezelőtt. A Nuendo 2-3-4 környékén még látszott, hogy olyanok csinálják, akik alaposan ismerik ezt a munkát és nem gányolják szét a tök jól működő dolgokat, hanem nagyon logikusan és ésszerűen a kezünk alá dolgoztak, egyszerűsítve a munkát, nem pedig akadályozva, mint manapság. A Studio One jóval fiatalabb, ezért egészen biztosan kevesebbet tud, de valószínűleg jóval megbízhatóbb és talán ésszerűbb is. 

Szerkesztette deneverstudio
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Sztem még az Ableton és Cakewalk is érdemes daw.

A reaper jó lenne csak az meg azért gyanús mert pár éve még 5-6 mb volt most meg 14 mb-ra "dagadt". Na most 2022-ben az egész progi ekkora legyen hát... Valszeg ekkora méretből nincs rendes hang motorja?!

A motu dp meg profi lenne és a gui-ja és tudása az is és még emellett a leg testreszabhatóbb daw 

csak éppen botrányosan bugos és instabil! Lényegében az egész program 1 bughalmaz! A legtrehányabban megírt daw legalábbis winen. Úgyhogy az csak mac-en jó sajnos.

 

Szerkesztette xinu
Link to comment
Share on other sites

  • 0
14 órája írta Bendi:

Macen - úgy tűnik - kicsit "hisztis" a Presonus Studio One :( A jelenlegi projekt bezárásakor mindig crashel ... Hát ... nem nyugtat meg ...

Megtaláltam a megoldást. Valami miatt az AU kezelés problémás a P.S.O. 5.5-ben. (Nem tudom, hogy ez az SO vagy az "AU" sara, de tény, hogy lecseréltem az aktuális projektben az összes AU-t VST-re, és nincs crash. (Először csak kikapcsoltam az AU támogatást, és nem volt crash. Utána cseréltem.)
Meglátjuk. Szóval megint kezdek bízni a P.S.O.-ban 

(Csak halkan jegyzem meg, lehet, hogy a Logic Pro X utóbbi időben tapasztalt "kellemetlenségei" is az AU problémakörre vezethetőek vissza?)

Link to comment
Share on other sites

  • 0
Ekkor: 2022. 01. 14. at 17:26 írta xinu:

A reaper jó lenne csak az meg azért gyanús mert pár éve még 5-6 mb volt most meg 14 mb-ra "dagadt". Na most 2022-ben az egész progi ekkora legyen hát... Valszeg ekkora méretből nincs rendes hang motorja?!

14MB az rengeteg am, ha nem hulye gui elementekre, szinekre, szagokra, animaciokra pazaroljak az eroforrast, hanem mukodo dologra. Ha megnezed a Reaper gyari pluginjait, akkor sok esetben 16 szinu (nem 16-bit) megjelenites mellett is ugyanugy neznenek ki, mint a "szokasos" 32-bit-es modban, mert funkciojat tekintve nem kell tobb.

Hasonlits csak ossze egy sovanyabb Linux disztrot egy Windows-sal...

Ezzel nem mondom, hogy a Reaper a legjobbabb, csak, hogy a meret hianya nem feltetlen hatrany.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
Ekkor: 2022. 01. 16. at 8:22 írta Bendi:

(Csak halkan jegyzem meg, lehet, hogy a Logic Pro X utóbbi időben tapasztalt "kellemetlenségei" is az AU problémakörre vezethetőek vissza?)

Errol erdekelnenek reszletek, ha vannak, mert a win-t vegleg megunva vettem egy M1-es mac minit, es hat a cubase az nem nativ, valamiert nem latja a waves pluginjaimat sem, meg altalaban elegedetlen vagyok en is a fejlesztes iranyaval, es gondolkozom Logic-ra valtason. Meg nem toltottem le a demot, talan hetvegen, de addig is ha van valami jotanacs AU-val kapcsolatban, amivel semmi tapasztalatom, elore is koszonom.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
2 órája írta DutchFlowers:

Errol erdekelnenek reszletek, ha vannak, mert a win-t vegleg megunva vettem egy M1-es mac minit, es hat a cubase az nem nativ, valamiert nem latja a waves pluginjaimat sem, meg altalaban elegedetlen vagyok en is a fejlesztes iranyaval, es gondolkozom Logic-ra valtason. Meg nem toltottem le a demot, talan hetvegen, de addig is ha van valami jotanacs AU-val kapcsolatban, amivel semmi tapasztalatom, elore is koszonom.

Szóval.

Nem feltétlenül az AU-val van gond, de vannak “wired” dolgok Logic táján. 
pl. 1. A Structure plugin nem látszik a kiválasztható instrumentek listájában, de validált, érvényes. (fórumokon többen panaszolják)
pl. 2. Volt egy projektem, aminél a bounce szépen végigment, de teljesen rossz, vagy üres file-t produkált. Sok nyüglődés után módosítottam a projekt mintavételi frekijét 48kHz-re, bounce, majd vissza 96 kHz-re, bounce —> tökéletes (azóta is)
pl. 3. 96 kHz frekinél az IK Multimédia Hammondja megnémul. Elején jó, mentés kilépés párszor, és egyszer csak néma. 
pl. 4. Van, hogy órákig dolgozom vele, aztán egyszer csak - még úgy is, hogy éppen semmi nem történik - crash bumm. Még jó, hogy az automatikus mentés teljesen jól működik. (Nagyon régen volt, amikor rutinból 2 percenként nyomtam a Ctrl+S-t, vagy a Macen a Cmd+S-t a biztonság kedvéért. Nem szeretnék újra így dolgozni…)

Link to comment
Share on other sites

  • 0
3 órája írta DutchFlowers:

Megnyugodtam, kosz!

Esetleg érdemes megpróbálnod a Studio One-t, annak is van trial verziója. (Native support for Apple Silicon with version 5.4 or later) Nekem egyelőre tetszik, de az AU kezelés kerülendő (ahogy én tapasztaltam...), maradni kell a VST / VST3-nál. 

Ja és még van egy nagy előnye a S.O-nak a Logickal szemben: keresztplatformos. :) 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
2 órája írta Bendi:

Esetleg érdemes megpróbálnod a Studio One-t, annak is van trial verziója. (Native support for Apple Silicon with version 5.4 or later) Nekem egyelőre tetszik, de az AU kezelés kerülendő (ahogy én tapasztaltam...), maradni kell a VST / VST3-nál. 

Ja és még van egy nagy előnye a S.O-nak a Logickal szemben: keresztplatformos. :)

A keresztplatform nekem nem igazan szempont, es nem latom a dupla arat indokolva a ficsorok es juttatasok alapjan. Persze lehet ranezek majd, ha valami nem tetszik a logicban.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
1 órája írta DutchFlowers:

A keresztplatform nekem nem igazan szempont, es nem latom a dupla arat indokolva a ficsorok es juttatasok alapjan. Persze lehet ranezek majd, ha valami nem tetszik a logicban.

Alapvetően minden DAW nagyjából ugyanannyiba kerül, inkább a Logic az, ami "beledobbantott a pocsolyába" a nyomott árával.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
8 órája írta djuice:

:D Ezt a nyelvi anomáliát felvettem a szótáramba tisztelettel! :D

Angolul is mukodik: the bestest. :)

8 órája írta Bendi:

Alapvetően minden DAW nagyjából ugyanannyiba kerül, inkább a Logic az, ami "beledobbantott a pocsolyába" a nyomott árával.

Ez igy van, amit egyaltalan nem banok, miutan 1200 erkaval lettem konnyebb a kozelmultban, es az idei ingatlan- es helyi adok csekkje is hamarosan befut. Ugyhogy elso koron mindenkeppen azzal probalkozok, de tegnap megneztem par videot az S.O.-rol es tenyleg nagyon jonak tunik, es tenyleg sokmindenben emlekeztet a szepemleku nuendo 4-re...

Magamnak nyarig hataroztam meg, hogy veglegesitem a HW/SW kornyezetet, es jo hogy van alternativa, ha a logic-kal gondjaim lennenek.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Sziasztok, egy kérdés, a Studio One+ plugincsomag fut Windows 7 alatt? Nagyon baráti az előfizetése, és elég sokmindent tartalmaz úgy tűnik.    Öreg konfigom van, volt rajta Win 10, de gyorsan leszedtem....

Amúgy a Cubase - Studio One váltás nálam eléggé egyértelműnek látszik...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...