Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Milyen merevlemezt vegyek? (4k)


zella

Kérdés

Sziasztok!

 

Megbízható működésű külső és belső merevlemez vásárlásához kérném a segítségeteket.

 
Külső: - 1T vagy 2T méretű külső merevlemezt szeretnék, fényképek és videók tárolásra. 4k fotók és 4k videók is lennének rajta. 
 
Belső: - A laptopba is szeretnék 1T-os merevlemezt, szintén 4k fotókhoz és videókhoz is.
 
A laptop mindennap egyfolytában átlagosan 5 órát van használatban, a külső csak addig lesz, amíg mindennap elmentem rá a fényképezőgépről az új képeket és videókat.
 
A laptop elég régi, a márkája: Toshiba Satellite L675-122.  Jelenlegi HDD: 320 GB 5400 rpm. Usb 2-es,  az op rendszer Windows 7 Ultimate, SP1. 
(Valószínűleg másik laptopra is szükségem lesz és UHD tv-re is.)
 
Pontosan milyen 1T belső és 1T ill. 2T külső merevlemezeket ajánlanátok hozzá, ami megbízható és nem a legdrágább?
 
Köszönöm előre is!
Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

3 órája írta zella:

Személyes tapasztalatok alapján a Hitachi cuccait ajánlanám, szerintem nagyon megbízhatóak. Elsősorban belső típusokat fogsz találni tőlük. Külsőnek leginkább WD. Az ADATA, Transcend, Sony és hasonlóknál nem tudod, éppen milyen típus pörög a burkolat alatt.

A BackBlaze ugyan 3.5"-os típusokat üzemeltet, de a gyártókat lehet azért valamelyest kategorizálni a statisztikáik alapján. érdemes átnézni:

https://www.backblaze.com/blog/2018-hard-drive-failure-rates/

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zella, adattárolásra nem elég egy hely, ahhoz több helyen kell tárolni ugyanazt! Ez alap! Megbízható tárolás CSAK az, ha több helyen van eltárolva. Ha mondjuk 4K mozifilmeket tárolsz, abból értelemszerűen nem kell duplikáció, hiszen az meg van ott is, ahonnan beszerezted. 4K filmlejátszás működik 5400 rpm lemezekről is, nem nagy dolog. Valójában az USB 2 a szűkebb keresztmetszet - de azzal is oké a filmezés. Ha nincs folyamatosan használva, érdemesebb külső merevlemezt venni (vagy talán, akár a dokkolós megoldást), hiszen így kíméled és könnyebb a laptop is. Ideális esetben a laptopban van egy nagyobb SSD és kész. Adatmentésre ott a külső háttértár.

(Szerintem a WD Red és Purple sorozat teljesen jó erre a célra, ha megbízhatóbb kell, az drágább.) A prohardver.hu fórumán tudsz kérdezni és kérni típusajánlatot, majd szakértő (is) fog válaszolni neked. 😉

Mindenképpen (legalább) USB 3-as külsőt vennék, mert ha most még nincs is rá lehetőséged, később biztos ki tudod használni a gyorsabb adatátvitelt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

13 órája írta wolf:

Nem vennék külső merevlemezt, csakis belsőt. Olyan márkát és méretet, ami szimpi.

Van egy ilyenem: https://www.sharkoon.com/product/14057#gallery

Bármit (HDD/SSD) bedugok bármibe (PC/Laptop).

Nincs bosszankodás, nincs csapkodás. Pont.

Szerintem is ez a legjobb megoldás.

Egy hátrány, ha 3.5-es HDD-ket használsz, azok gyakran zúgnak-búgnak, ami elég hamar idegesítővé válik. (Egy asztali gépbe beszerelve egyrészt nem jön létre annyi rezonancia, másrészt onnan nem hallatszik ki, de ha ki van téve az orrod elé, akkor más.) És melegednek is. Ezért inkább 2.5-es HDD-ket használj (amit egyébként is könnyebb kezelni). A készre szerelt külső HDD-kben úgyis általában az van belül, de ha külön veszed meg és hozzá ilyen keretet, úgy olcsóbban jössz ki, és rugalmasabb is.

A másik, amit Tetsuo írt, hogy nem elég "egy nagy" - inkább legyen több kisebb, hisz fontos adatokat mindig több helyre kell menteni, és ha egyszer elromlik az egyik, nem vesztesz el mindent. (Egyszer kicsúszik a kezedből, és leejted...)

Nekem pl. az 500 GB-os WD Blue-ból van egy tucat, amik megmaradtak korábbról, és cserélgetem őket.

A laptopba meg inkább SSD-t vegyél. Nagyon sokkal gyorsabb lesz és kellemesebb használni.

Link to comment
Share on other sites

Az adatok napi kimentése szép elképzelés, nálam sajnos nem működik.

Különf. külső vinyók (Samsung Story, Maxell) és gépek (aztali, laptop) (PC és MAC) ill. különf. oprendszerek mellett is a helyzet az, hogy gyakran nem lehet őket leválasztani a móka végén, az esetek többségében pörögnek tovább. Persze ki lehet tépni, de az nyilván nem tesz jót az adatoknak, így a vinyónak sem, ezért megvárom, amíg tele a gép és csak akkor vállalkozom a nyűgös átfejtésre.

Drágább, de kezdek átszokni a 128-as penekre (Sandisk Ultra Dual) (ár/érték arányban a 128 GB tűnt optimálisnak), ott nincs ilyen gond, csak az ár, ill. vigyázni kell, h el ne kallódjanak.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...