Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Apró CSERE etika


BlackVanMan

Kérdés

Sziasztok, 

Volna egy kérdésem a nagytudású éterhez.. 

Cseréltem valakivel itt Aprón (adtam Akai Sampler, kaptam Volca)

Találkoztunk, cseréltünk, senki nem próbált ki semmit, én tudom hogy az eszköz amit adtam működött, használtam előtte nem volt baja, viszont most kapom az SMSeket hogy mekkora országos **** vagyok, mert hogy nem működik jól (recseg vagy mi, nem teljesen világos) és cseréljük vissza.. 

Egyrészt én tiszta lelkiismerettel adtam át egy nálam működő dolgot és szart nem vennék vissza (nem tudom mi történt közben), másrészt a Volcát még aznap este továbbpasszoltam egy reverbért (így szerveztem le előre) 

Ilyenkor hogy legyek korrekt szerintetek, mit csinálnátok? 

 

Pacsi, 

Zs 

 

sokat bizniszeltem már itt veletek, soha nem volt probléma.. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Válaszok 71
  • Created
  • Last Reply

Recommended Posts

Ekkor: 2019. 03. 22. at 10:17 írta wolf:

Most komolyan: száz-többszázezres cuccot akarok venni, és nincs annyi benzinre, hogy elmenjek, megnézzem és én elhozzam? Inkább a zsákbamacska?

Na és azzal mi van, hogy szűz állapotú cuccért elmész az ország másik végébe, mondjuk kölcsön autóval, mert nincs mivel elhozd és ott derül ki a helyszínen hogy kamu, tönkrebaszott cucc, akármilyen fotókat küld róla... Azért ilyenre se áldoz be 10-20 ezret mindenki útiköltségben, hogy a végén csak legyintsen: nahát eljöttünk fagyizni 400 km-t (+ vissza!). Pont így járt egy ismerősöm pár éve egy jónak mondott Korg TR88-al.

Ekkor: 2019. 03. 22. at 11:47 írta kib:

Másrészről viszont vannak olyanok, akik el akarnak adni, de nem akarnak idegeneket beengedni a lakásukba.

Mikor egy Korg M3-at hirdettem itt, egy szerb faszi hetekig kábított, hogy csak ekkor meg akkor tudna jönni megnézni, aztán mindig lemondta valami fos sztorival + hogy csak euroban tud fizetni ('sztán meg a tökömnek van itthon pénzvizsgálója különben is), s egyre jobban kezdett gyanússá válni az ügy. Inkább bevittem volna a hangszert én is a munkahelyre, de szerencsére nem jött össze, kamuzgatott még egy ideig. Haveromnál viszont gyanútlanul pont így bejelentkezett egy utólag  kiderülten "hiperpigmentált társulat" anyósostul, vőstül, menyestül, s úgy masíroztak be a lakásba "hangszernézősdibül", mint a focicsapat az öltözőbe. :D Haver lesett is hogy most aztán lesz nagy takarítás, mi mindent nem kellesz többet törölgetni utánuk majd a polcokon, de mint kiderült, a hangszervásárlás náluk akkora családi ünnepnek számított, hogy végre összejött a rávaló, hogy simán boldog volt mindenki ennek örömére. Aztán lenn az utcán meg körbeállták a szintit egy kuka tetejére téve és ott csodálták. :D A haver az ablakból röhögte őket annak örömére is, hogy így megúszta az eladást ép bőrrel. :) 

Link to comment
Share on other sites

20 órája írta +Vader:

Lakásbiztosításokban egyébként meg szoktak jelölni egy keretet ingóságokra, melyet szabadon megemelhetünk, ha indokoltnak látjuk ketyeréink (vélt) értéke alapján.

De nem szép dolog ám lebecsülni a sok szép analóg dinoszauruszt.....

Nálunk ez van.
Én hülye vagyok ezekhez, de mikor asszony látta, hogy kezdem telepakolni a kis stúdiót akkor előjött vele.

Link to comment
Share on other sites

5 órája írta Blank:

100e Ft-os Denon erősítőre (minek után már 3 éves készülék volt) kalkuláltak ki 6400 Ft-ot

Nem fellebeztél?
K&H-nál nekünk úgy volt, hogy kijött egy suhanc, a laptopján nézett vmit outlet áron ami kapható volt kb. a tönkrement eszköz helyett és beírta kártérítési összegnek. Elfogadtuk. Utána mondták a szervizesek, mikor vinni kellett tőlük a kárszakértői jelentést, hogy annak és a bevizsgálásnak az árát is verjük le a biztin és fellebbezzünk, hogy ezen költségeket a kolléga nem kalkulálta be kárfelméréskor. Megfogadtuk és így egy tizessel többet is fizettek ki. (nekik aprópénz úgy is...) 

Link to comment
Share on other sites

29 perccel ezelőtt írta +Vader:

Lakásbiztosításokban egyébként meg szoktak jelölni egy keretet ingóságokra, melyet szabadon megemelhetünk, ha indokoltnak látjuk ketyeréink (vélt) értéke alapján.

De nem szép dolog ám lebecsülni a sok szép analóg dinoszauruszt.....

Hát nem...:)

Nekem egyszer egy "szép analóg dinoszaurusz" saját elhatározásból zárlatos lett... Le is adatta a szerelést azzal a (szintén dinoszaurusznyi korú, és árú) előfokkal, amibe be volt dugva, depláne még visszafelé is koszolt valamit a hálózatba. Ott szerencsére csak a túlfesz védő szállt el a dugaljban, de szerencsére kiderült, hogy működik, sőt visszafelé is....:) Szép nagy jelzőfüst jött ki a Prophet-ből, egyébként. Ez nyilván "saját kár" volt, biztosító fel se merült, mert nekem is vannak olyan negatív tapasztalataim.....

Link to comment
Share on other sites

4 órája írta kib:

A kábeleket nem szoktam kihúzni a keverőből,...

Teljesen mindegy amúgy. Szervízben nekem azt mondták, ha van egy akkora marha felhő feletted, hogy gigantikusan fel van töltődve, még villám se kell hogy nálad csapjon le, másodlagos hatásként így is akkora kárt tud okozni a mai érzékeny smd-s cuccokban, hogy semmi nem védi meg, mert bármilyen kanóc ilyenkor antennaként szívja le magához a töltéseket a sztatikus térben! Kvázi egy baszott nagy kondiként működik a felhőkkel, légkörrel és a cuccainkkal ilyenkor.

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2019. 03. 21. at 21:10 írta Aquarius:

Egyébként nekem sem kérdezték, hogy mi történt a monitorral, mi a hibája, rögtön felajánlották a cserét.

Egy ismerősöm fia osztrákoknál van egy e-hulladék megsemmisítőben. Azt mondja a kifutott szériás, de még 0 km-es tv-ket is stb. úgy zúzzák be, mint a pinty!!! 😲 Amik ott a karácsonyi dömping után benn ragadnak marketeknél és outleteknek sem kell máshol, olcsóbb ha megsemmisítettik és elszállíttatják, mint ha tárolnák. A kinyerhető arany is állítólag ezt az utat mutatja, de én elég nehezen tudom elhinni hogy hatásfokban ez kifizetődő lenne, pedig hát a példa mutatja...

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2019. 03. 21. at 20:33 írta snaper:

ismerek olyan embert, aki listát vezet arról minek mikor jár le a jótállása, és 5-6 hónappal előtte elkezdi a supportot hívogatni, hogy ez sem jó, az sem jó, meg ez is van meg az is van.

Ááááá basszus, még középsuliban egy srác játszotta ezt nálunk az Adidas hátizsákjával ezer éve, hogy jótállás lejárta előtt vissza fogják vinni azzal a dumával hogy hibás és kap újat, mert mindig megjátszák! De konkrétan erre úgy most döbbenek rá visszamenőleg, hogy őt otthon így nevelték az apjáék, hogy fiam majd ezt kell csinálni! Ki volt tanítva már akkor! 👌

Link to comment
Share on other sites

"Ha már több tulajdonoson is átment, akkor kellene a számla, az összes tulajdonos adás vételije meg az enyém? Hogy is van ez?"

Autóknál pl. ilyenért van eredetiségvizsgálat. (De nem mint ha ez hiányozna bevezetni a használt szintiknél is!) :D 
De ez a tűzeset, kirablás téma is érdekes. Nekünk volt régen egy videónk, ami egyszer csak nem akart tovább működni egy áramszünet után, be se kapcsolt. Szervíz vizsgálgatta, hiba nem meghatározható (full panel hiba) és amúgy fődarab csere sem volt már megoldható. Mondták: érdemes lőnni másikat a neten ha kell még, ezt meg bejelenteni a biztosítónál viharkár okozta meghibásodásra (mikor épp van vihar...) :) 

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2019. 03. 20. at 15:25 írta Tetsuo:

Elküldöm a berendezést teljesen jó állpotban és visszaírna, hogy nem működik vagy ami mégrosszabb, egy féltégla van a dobozban...

Én úgy tudom, ilyen esetekben az ebay rögtön kártalanítja a panaszkodót és utána ők meccselik tovább az "alperessel". Nem tudom igazából konkrétan ez hogy zajlik, meg milyen jogi és bizonyítási háttere van, de nyilván ez a fajta zsákbamacska kereskedelem ad esélyt a gengsztereknek is valamennyire, akik blikkre bemondják hogy tégla volt a dobozban...
Állítólag a no shiping to Hungary felíratok is ezek nyomán születtek (ismerve jó hírnevünket).

Amúgy régen vettem én is úgy hangmodult itthon, hogy elmentem érte és nem volt tápkábel + lehetőség sem kipróbálni, pedig vittem fülest is és előtte megbeszéltük hogy kipróbálhatom. Szerencsére nem volt gond a cuccal idehaza már és választhattam, hogy ott hagyom vagy marad a zsákbamacska. A gond inkább az hogy ilyenkor az ember többnyire már saját vágyai fogja és nem akarja elengedni a jónak tűnő vételt, de persze az a cigány hozzáállás se megy, ha vki vesz vmit, mondjuk véletlenül leejti stb és tönkremegy, aztán azzal reklamál hogy rásózták a szemetet.
Volt olyan is már persze, hogy a posta tette tönkre, ott sérült meg csomagunk (76 bill. szinti 5 billentyűje fel volt szakadva, dobozon lyuk!), de szerencsére komolyabb baja nem történt és pár ezer forintból javíttatható volt amit a Posta ki is fizetett kárfelvételi jegyzőkönyvre.

Szóval az eredeti sztorihoz: sokszor az időt sajnálva rohanunk, vakon bízunk a másikban, főleg ha az még rá is játszik hogy "mi az nem bízol bennem?" aztán vagy így sül el vagy úgy. Egyébként én egy autóvásárlásnál, kvázi nagyobb pénzeknél sokkal jobban fosnék, mint itt pár 10 ezres használt zene motyókon, mert ott aztán tényleg lehet bukni ha nem ért hozzá az ember és a becsületnek sajnos egyre kevesebb esélye van szép kis hazánkban. (Tisztelet a kevés kivételnek nyílván.)

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok!

Elmesélem én is az esetemet, ami egyrészt annyiban tér el a már elmeséltektől, hogy háromszereplős, másrészt van komoly tanúsága, mégpedig az, hogy van olyan, hogy az egyik fél sem hibás, mert shit happens, fubar, meg ilyesmi...

Menemszol aprón keresztül vettem még tavaly egy Korg M50-et. Elmentem a kollégához, akinél ki is próbáltam a hangszert, nagyon készséges és szimpatikus volt, a hangszer is működött, igaz max 10 percet nyomogattam. Kp-vas csere megvolt, mindenki boldogan távozott. Mikor otthon beüzemeltem a cuccot, egy-két óra elteltével lefagyott üzemmód váltás közben (prog-combi-seq). Nem ijedtem meg, ilyen bármelyik elektronikus hangszerrel előfordul. Újraindít, újraboldog. Aztán másnap megint lefagy, de most seq mód lejátszás közben. Itt már kicsit kezdtem feszült lenni, főleg miután még aznap vagy kétszer lefagyott. Meg is kerestem a srácot, akitől vettem, hogy Ő tapasztalta -e a dolgot. Válaszolt is, hogy nála ilyen nem fordult elő. Nekiestem a netnek és elkezdtem keresgélni a nevezetes hibával kapcsolatban. Na itt kellett elszontyolódnom, mert rá kellett jönnöm, hogy ez a hiba tulajdonképpen típushiba, ami függ egyrészről az aktuális hardver revíziótol, másrészt a telepített firmware-től. Ezek után firmware-t frissítettem (a legújabb volt rajta, szóval csak újra flasheltem), szétszedtem a hangszert, portalanítottam és vártam  a csodát. Ami sajnos nem következett be - továbbra is fagyogatott. Ismét megkerestem az eladót, már picit feszültebb hangnemben, hogy nem hiszem, hogy ezt a hibát nem tapasztalta, mivel szériahiba, stb... Erre azt válaszolta, hogy segít megoldani, adott is egy kontaktot, aki állítólag javított már ilyen hangszert ezzel a hibával. Felhívtam az ürgét, aki elmondta, hogy mi okozhatja a hibát, a körülbelüli árát a javításnak. Mivel a hardver revíziót a portalanításkor már megnéztem, egy kicsit furcsálltam a dolgot, mert a netes infók szerint ebben a verzióban már nem azok a hibás komponensek vannak, amik a fagyást okozzák. Mivel elég messze is volt tőlem a szerelő úr (meg hirtelen nem is akartam 25 ezer Forint körüli összeget rádobni), ezért megkértem egy elektroműszerész kollégámat, hogy nézze meg a cuccot. Ő megint szétszedte, az összes kábelcsatlakozást megtisztította, ellenőrizte, valamilyen spéci folyadékkal a nyákokról eltávolította a rátapadt szennyeződéseket (megjegyzem, a hangszer laikus szemmel szép tiszta volt eleve, ne valami hamuval és rozsdával teli virágládát képzeljetek el).

Ezek után láss csodát, megszűnt a fagyás. Boldogan használtam tovább a hangszert, volt olyan hogy elindítottam egy dalt este a sequencerben loopolva és reggel megnéztem, ment a lejátszás. Nyomogattam összevissza mint egy óvodás, de atomstabil volt, semmi fagyás.

Mivel elég gyakran váltogatom a hangszereimet, és jött megint a "bing" feltettem a hirdetést róla. Pár nappal később jelentkezett is egy kolléga, akinek a telefonban is elmeséltem az egész sztorit, meg hogy a javítás óta eltelt hetekben egyszer sem jött elő a hiba. Eljött, megnézte, kipróbálta, megint átbeszéltük a fentebb leírtakat, majd kifizette és vitte a motyót.

Pár nappal később még írtunk is egymásnak, mesélte hogy már volt koncerten a hangszerrel, nagyon elégedett vele. Aztán teltek a napok, hetek és látom, hogy hirdeti a hangszert, de a kifagyásos hiba megemlítésével, mivel így Ő természetesen ezzel nem tud koncertezni. Na itt nagyon szarul kezdtem érezni magamat, pedig tudtam, hogy a hangszert tisztított, ellenőrzött, tesztelt állapotban adtam el neki, a teljes előtörténet elmesélése mellett. Később olvastam, hogy Ő is elvitte valakihez, aki a kilazult kábelezést orvosolta (valószínűleg ez a hiba szállítás közben jön elő és ez okozta az ismételt fagyásokat).

Ezek után már teljesen igazat adtam az eredeti eladónak - simán lehet, hogy nála sem jött elő a hiba, amit valószínűleg minden esetben valamelyik nem megfelelő kábelcsatlakozás szállítás közbeni kilazulása okozott.

A történet tanúsága pedig az, hogy lehetsz maximálisan korrekt, egy használt hangszernél előfordulhat bármi, erre fel kell készülni. Béke :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2019. 03. 21. at 15:11 írta Kiskádár:

Akai MPX16 ki/be kapcsol és brummos? Talán egy számítógép USB-jéből kapja a tápot? Kipróbálták másik PC USB-jével vagy külső USB tápegységgel vagy a saját külső kerek csatlakozós 860mA tápegységével?

Khhmmm, na akkor elmondom, tavaly karácsony előtt én is vettem egy ilyen "csodamasinát", (de minek?) igaz az van ráírva sample player, és ugyan tudna a gép saját mintákat is rögzíteni, de hála a gyártónak szegényke nagyon bugos és felvétel közben ha átléped a 2 mb adat korlátot összezuhan és újraindul, továbbá ha nem csinálsz semmit se is hallatszik valami fura halk kaparászás valamit dolgozik közbe .ingom sincs, a brumm pedig azt gondoltam én is a kaossillator kimenet brumos amiről próbáltam rögzíteni, de ezek szerint valamiért a felvétel közben van valami a jelúttal, de mindegy is, ilyet ne vegyen senki!, korlátozottan használható ha nem ezzel akarsz mintákat rögzíteni, arra alkalmatlan, pc ről tudsz rá mintákat tölteni azt el szerkesztgetheted, azzal elvan, esetleg ha az Akai méltóztatna egy frissítéssel orvosolni a problémákat, bár a felvételi brummot meg a kaparászást nem tudom, hogy orvosolnák.

uff...

Link to comment
Share on other sites

47 perccel ezelőtt írta _cutoff:

A gyártókat sem kell félteni. Hűtőkre pl csak akkor van érvényes garid, ha megtartod az eredeti dobozát - namost érted, egy nagyobb hűtő esetében a doboz még kilapítva is egy főfalnyi helyet elfoglal a lakásban, nagyon jól tudja a gyártó, hogy egy ekkora baszom dobozt kevesen fognak betárolni évekre. 

Fogyasztóvédelmi állásfoglalás szerint nem követelheti a gyártó! Az más kérdés, hogy a 3 napos cseregarancia tényleg csak a teljes, hiánytalan pack esetén érvényes, de azt a forgalmazó intézi, de ez csak a 3 napos cserére vonatkozik, és még abban sem vagyok biztos, hogy ez jogszerű. A csomagolóanyagot nem kell megőrizni.

http://fogyasztovedelem.kormany.hu/node/2703#12. Eredeti csomagolás, doboz meglétének megkövetelése igényérvényesítéskor

 

Link to comment
Share on other sites

2 órája írta snaper:

Amúgy, nem akarom offolni a topikot, de én megkérdeztem (merthogy sajnos munkatársak is vagyunk :S pfff), hogy mi volt a duma, legutóbb az, hogy a HDMI/AV stb bemenet váltása között villódzik és ezt eddig nem csinálta...

A gyártókat sem kell félteni. Hűtőkre pl csak akkor van érvényes garid, ha megtartod az eredeti dobozát - namost érted, egy nagyobb hűtő esetében a doboz még kilapítva is egy főfalnyi helyet elfoglal a lakásban, nagyon jól tudja a gyártó, hogy egy ekkora baszom dobozt kevesen fognak betárolni évekre. 

Link to comment
Share on other sites

42 perccel ezelőtt írta kib:

Másrészről viszont vannak olyanok, akik el akarnak adni, de nem akarnak idegeneket beengedni a lakásukba. De ha tényleg el akar adni, akkor ilyenkor legalább felajánlja a "kipróbálási garanciát", ami persze kockázatos lehet mindkét fél számára - de fő a bizalom.

Vagy elviszi a vevőhöz a cuccot. De ha már valaki megadja a címét és beenged az otthonába, azért az már jelent valamit. 

Link to comment
Share on other sites

1 órája írta wolf:

Na valahogy így értettem, hogy "utcán" nem kötünk üzletet. Most komolyan: száz-többszázezres cuccot akarok venni, és nincs annyi benzinre, hogy elmenjek, megnézzem és én elhozzam? Inkább a zsákbamacska?

Másrészről viszont vannak olyanok, akik el akarnak adni, de nem akarnak idegeneket beengedni a lakásukba. De ha tényleg el akar adni, akkor ilyenkor legalább felajánlja a "kipróbálási garanciát", ami persze kockázatos lehet mindkét fél számára - de fő a bizalom.

Link to comment
Share on other sites

13 órája írta _cutoff:

Tőlem még olyan esetben is kértek már fotót, mikor a 43as cipő helyett 44eset küldtek webshopból. Bizonyítanom kellett, hogy valóban rossz méretet küldtek és nem csak kitalálom, de készséggel elhiszem amit írsz. Biztos van ilyen is.

Amúgy, nem akarom offolni a topikot, de én megkérdeztem (merthogy sajnos munkatársak is vagyunk :S pfff), hogy mi volt a duma, legutóbb az, hogy a HDMI/AV stb bemenet váltása között villódzik és ezt eddig nem csinálta...

Link to comment
Share on other sites

Pontosan. 

Meg ha elmész, kipróbálod, átnézed legjobb tudásod szerint, akkor a tulajdonjogodat is a későbbiekben igazoló adás-vételi szerződésbe nyugodtan bele lehet írni, hogy megismert, megtekintettl, kipróbált állapotban veszed meg és ennek tudatában történt a "kontrakt". Attól pedig, hogy van adás-vételi szerződés, ha bármilyen gond van, még a felek tudnak tisztességesen egyeztetni, hogy miként oldják meg a problémát (persze ehhez hozzállás szükséges) azaz attól hogy van szerződés még megmarad az etika és nem feltétlenül csúszunk át a jogba. Sokan azt gondolják, hogy na, ez szerződést akar írni, akkor itt hivataloskodunk...nem....attól még az etika az etika marad és a kölcsönös jó hozzállás megmarad....szerintem:)

Link to comment
Share on other sites

11 perccel ezelőtt írta Zoleeka02:

Ami még fontos, hogy....KIPRÓBÁLÁS vásárlás előtt:))

Na valahogy így értettem, hogy "utcán" nem kötünk üzletet. Most komolyan: száz-többszázezres cuccot akarok venni, és nincs annyi benzinre, hogy elmenjek, megnézzem és én elhozzam? Inkább a zsákbamacska?

Link to comment
Share on other sites

 

Sziasztok!

Amit Lipi mond, az az egyik, amit érdemes és szükséges is megtenni, (eladás és vétel esetén is) hogy fotókkal dokumentálod az eszközt és a gyári számot.

Adás-vételi meg részben azért kell, mert azzal már tudod igazolni a tulajdonjogodat. A fotók pedig tudják, legalább valamennyire igazolni az eladás-vétel időpontjában fennálló állapotokat. Bár az lenne a legjobb, ha ilyenkor az etika és nem a jog diktálna (legalább hangszer és zeneszerető emreke között).

 

Ami még fontos, hogy....KIPRÓBÁLÁS vásárlás előtt:)) Persze az sem tökéletes garancia, de ez mindkét fél érdekét szolgálja. Autót sem úgy veszel, hogy tessék uram, ott áll a parkolóban az a szép bordó ford itt a kulcsa, kérem a pénzt és viszlát, majd utána beleülsz és hopppp a kocsi meg nem is indul:)))

Szóval kölcsönös együttműködés, korrektség és etika...ha ez megvan akkor már félsiker, ha probléma van.

Mert ellehet itt napestig jogászkodni, csak annak nem biztos, hogy lesz eredménye, de időbe és pénzbe biztosan bele fog kerülni...

 

Link to comment
Share on other sites

16 órája írta Irw:

Egyáltalán hogyan bizonyítjuk jogilag, hogy tényleg miénk az eszköz, sokunknak a cuccairól semmilyen papír sincs (számla, garancialevél) már, vagy nem is volt, így akkor sehogy?

Nem nagyon kaptam eddig számlát, vagy bármilyen papírt a bizniszelt használt hangszerekhez, de máshoz sem.

Még nem jártam utána, pedig sokszor filóztam ezen, mert ha pl. kirabolnak akkor hogyan bizonyítom, hogy az eszköz nálam volt, az enyém volt?  

Én spec. minden hozzám kerülő eszközt körbefényképezek, beleértve a jól látható gyári számot és az "egyedi" ismertetőjeleket is.
Ha cuccok nem is lesznek meg sosem - ismerek ilyen történeteket - legalább egy pár fórumba fel tudom tölteni a "feketelistát". Ez persze nem véd meg attól hogy továbbkerüljön bármi is - sok ember van akit abszolút nem érdekel az eredet... De ennél többet nem igen tehetünk azt hiszem.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Create New...