Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Oszcilloszkópot honnan?


+Vader

Kérdés

Szervusztok!

Kizárólag hardver setuphoz keresek oszcilloszkópot, ami képes láthatóvá tenni, amit az FM szinti csinál az alap hullámformákkal, de nem tudom, milyet/honnan stb.... olcsó az jó, nem akarok labort építeni:)

Szerkesztette +Vader
Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0

Nos, nem egy google továbbképzést kerestem én ilyen burkoltan..... itt a legtöbb találatnál azt sem tudom, hol megy be az audio jel???

Szóval olyanok válaszát várom, akik pl már használtak ilyet, és azt is meg tudják mondani, hogy melyiket érdemes megvennem.

Köszi!

Link to comment
Share on other sites

  • 0
Ekkor: 2019. 07. 29. at 15:51 írta +Vader:

itt a legtöbb találatnál azt sem tudom, hol megy be az audio jel?

Szkópon bármilyen jelet tudsz mérni, nem lesz rajta "audio in". :) 
A mai digitális cuccok már jóval funkciógazdagabbak, könnyebbek stb. mint a fél mázsás régi trafós labor gépek. 1-2-t kinézel pl. a jófogin, felhívod a hirdetőt és megkérdezed ami érdekel róluk. Ezeket talán még értő emberek árulgatják, akik használni is tudják + hogy ismerik mire valók, nem ócskás, pénznyerő "rézbőrű vitézek". :) 

De ha nagyon tutira akarsz menni, akkor ezen a szakmai fórumon érdeklődj inkább: https://www.hobbielektronika.hu/forum/oszcilloszkop-vetel-mit-gondoltok

https://www.hobbielektronika.hu/forum/alacsony-koltsegu-digitalis-oszcilloszkop

https://www.hobbielektronika.hu/forum/oszcilloszkop-avagy-hogyan-kell-hasznalni

használat (analóg szkóp - PDF)

 

Egyébként egyszerű megoldásnak ott a telefon is a mikrofonjával...
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.sbaudio.oscope

zTqIsWo64RFX-IdWD-iLeqkjeqTxGKzgsmM7BQ-J

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nfx.noscpro

KépernyÅkép

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

  • 0

No, ezekből a fórumokból is csak kb. az egymás ócsárlását értettem, hehe - de a cél amúgy is a technológia használata, nem a megértése!

A telefonos mikrofont nem érzem túl erős megfejtésnek - legalábbis a sajátomat... viszont ma pont belefutottam egy szakiba munka közben, aki aszontahogy a szkópokhoz általában csomagolt kábelek végére lehet hegeszteni jack dugót is, ha akarom.... engem elsősorban az bizonytalanított el, hogy a pákát vagy a krokicsipeszt hogyan helyezzem el mondjuk a TRS kimeneten...

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Ha nincsenek pro igényeid és tényleg csak az egyszerűség és olcsóság a szempont akkor tudom ajánlani a DSO138-at. Kicsi, olcsó és épp annyit tud ami az audio jelek megjelenítéséhez elég. Így néz ki működés közben:

Egy csatornás azaz monó jelet fogsz látni rajta. Beszerezhető pl. innen: https://www.ebay.com/itm/Assembled-DSO138-2-4-TFT-Digital-Oscilloscope-Kit-DIY-parts-1Msps-probe/272359628596?var=571255697795

Lehet rendelni kit-ben és készre szereltet is, valamint igény szerint hozzá való egyszerű kis átlátszó dobozt is.

 

Szerkesztette Brevis
Link to comment
Share on other sites

  • 0
24 perccel ezelőtt írta +Vader:

ezekből a fórumokból is csak kb. az egymás ócsárlását értettem, hehe

Jó, hát erőfitogratás magyar módi, de arra gondoltam, ha beírod vmelyik roomba ott a kérdésed akkor...

Nade Brevis is elég jó alternatívát adott. :) 

Nekem meg az jutott még eszembe, hogy ha nem méregetéshez kell, csak dizájnra hogy miként táncolnak a jelek, ha használsz pc-t stb, akkor vidd be az audio jelet és 1001 plugin, szoftver stb van ilyen szkóp üzemmódra is. Legutóbb 2 hónapja pont haverom mutatta, hogy a Cubaseben is van ilyen.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Igen, ezt már láttam több helyen, ráadásul az én céljaimra használták:)

Most talán azt is megpillantottam, hogy egy sztereó minijackre csattintották rá a két csipeszt...

PC nincs a zajszobában, ezért keresek mindenképp ilyesmit... de nem a flash érdekel, hanem leutánoznék néhány hullámformát, amit a hardverek nem hoznak alapszériaként

Szerkesztette +Vader
Link to comment
Share on other sites

  • 0
14 perccel ezelőtt írta +Vader:

Most talán azt is megpillantottam, hogy egy sztereó minijackre csattintották rá a két csipeszt...

Igen, ehhez a készülékhez egy egyszerű BNC-krokodilcsipesz mérővezetéket adnak. Le is lehet vágni a végét mint ahogy neked is tanácsolták és azt forrasztasz a végére ami csak tetszik.

Itt egy kis szösszenet ha szeretnél kicsit belelátni az oszcilloszkópok lelki világába (nagy vonalakban az alapok):

- Az oszcilloszkóp időben váltakozó feszültség megjelenítésére szolgál. Ebből következik, hogy a kijelző vízszintes tengelyén az időt fogjuk látni, a függőlegesen pedig az amplitúdót. A kirajzoló sugár (a régi katódsugárcsöves szkópokban ténylegesen egy elektronsugár rajzolt a képernyőre, a mai lcd-s megoldásoknál ez már csak virtuálisan értendő) mindig balról jobbra halad.

- A mérni kívánt jel amplitúdója és frekvenciája nem mindig ugyanaz ezért a fenti két dolgot szinte minden esetben változtatni tudjuk, hogy kiértékelhető képet kapjunk. A szkópba vezetett jel először egy előosztóba kerül, ahol beszabályozzuk a kívánt értékre. Az előosztó kapcsolóinak állása szerint a függőleges tengelyen általában mV/div vagy V/div a mértékegység. Ha az előosztó pl. 20mV-ra van állítva akkor azt úgy kell érteni, hogy a képernyőre kirajzolt négyzethálón egy osztás jelent (kvázi egy kocka) 20 mV-ot. A klasszikus szkóp képernyő úgy van berajzolva négyzethálóval, hogy 8x10 négyzetet lehet rajta látni (DSO138-nál 8x12). Tehát ha függőlegesen van 8 négyzet, akkor 20 mV-os előosztás esetén (8*20) 160 mV-nyi jel fog kiférni függőlegesen. Az érzékenység általában 1-2-5 lépésben állítható, ezt úgy kell érteni hogyha pl. 10mV-ról indulunk akkor a következő kapcsolható osztás a 20mV/div, az azt követő állás az 50 mV/div lesz, majd a 100 mV/div következik és így tovább (200mV/div -> 500 mV/div -> 1V/div -> 2V/div -> 5V/div). Egy adatlapon ezt nem szokták végig írni, hanem csak annyit adnak meg, hogy az érzékenység 10mV-tól 5V-ig terjed 1-2-5 lépésenként (DSO138-nál pl).

- A vízszintes tengelyen az eltérítés sebességét tudjuk szabályozni. Ha a jel frekvenciája nagyobb akkor gyorsabb eltérítésre van szükségünk, ha kisebb akkor pedig lassabbra. Itt is fix osztások szerint tudunk lépkedni az 1-2-5 "elv" szerint. DSO138-nál az eltérítés sebessége 10μs/div - 50s/div lehet (Itt megint csak hagyományból megmaradt fogalomról van szó, az elektronsugár ténylegesen egy adott idő alatt rajzolta be a képernyőt így adta magát a mértékegység - az idő/osztás. A digitális szkópoknál először mintavételezés történik nem pedig valós idejű kirajzolás egy sugárral. A műszakilag korrekt mértékegység a mintavétel/osztás vagy mintavétel/idő lenne, viszont ez sokkal nehezebben emészthető a gyakorlatban, ahol is sokkal egyszerűbb csak simán az idővel számolni ezért a mai műszerek is a katódsugárcsöves műszerektől örökölt mértékegységet jelenítik meg).

- Ahhoz, hogy ne csak egy "futó" jelet lássunk a képernyőn (ez lenne egyébként a szabadonfutó üzemmód) valahogy mindig ugyanakkor kellene elindítani a kirajzolást. Erre jó a trigger. Úgy működik, hogy ha a bemenő jel elér egy bizonyos szintet akkor indul csak el a kirajzolás. Az eredménye, hogy álló képet fogunk látni, mivel periódusról periódusra a jelnek mindig ugyanabban a pontjában fogjuk elkezdeni a kirajzolást. Persze a jel pozitív és negatív irányba is kitér, ezért a trigger mindig állítható, hogy a felfutó vagy lefutó élre adjon jelet a kirajzolás indításához.

Ezeket egy műszeren pár perc alatt be lehetne mutatni, valójában ha a fentiekkel tisztában vagy nagyon egyszerű használni.

Ha használsz keverőt a setupodban akkor én a szkópot az egyik aux send-re kötném, így a kábelezést is kulturáltabban meg lehet oldani, de tulajdonképpen az sem baj ha közvetlen a szinti kimenetére kötöd (valahogyan párhuzamosítva, ha közben erősítőbe is megy) hiszen az oszcilloszkópoknak nagy, 1Mohm-os bemenő ellenállásuk van tehát nem terhelik be a szinti kimenetét.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Köszi, ez elég kimerítő válasznak tűnt... ebben a melegben, heh. A hirdetéseknél is inkább a megjelölt paraméterek voltak a talányosak, de gondolom az érzékenységet jelzik

A terv egyébként az, hogy a keverő monitor kimenetére tessékeljem a műszert, hogy ne kelljen örökké átdugdosni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...