Jump to content
Ménemszól.hu

MFB: Synth Pro


draco draconis

Recommended Posts

Ekkor: 2019. 10. 31. at 18:42 írta draco draconis:

A hangja ami kérdéses. De eddig hangilag az MFB nem volt mellényúlás. 

Ez igaz.

Viszont eleg behringer kedvelo vagy (egyre inkabb megertelek: egy k-2-t is muszaj lesz szereznem) ahhoz, hogy azert a 1080 euroert legyenek elvarasaid.

De teny, az MFB-vel kapcsolatban meg nem nagyon voltak hangminosegbeli kifogasok. Az effekt az egy uj dolog nekik.

Imadnek valami frissebbet hallani, mint az idezett superbooth video.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 9 months later...

Hát gyerekek, most van nálam egy. 

Olyan mint egy rohadt ribanc, nem azt csinálja amit akarsz néha. Pont olyan kezelni mint egy ilyen nőt. De egy rendes házi cica ilyent nem tud. 

A hangja... Hát kb. ugyanaz a zsíros hang mint Neutronnál, gyanítom hogy az oszcillátor ugyanaz lehet, meg az egyik szűrő. Csakhát.

Ez 3 független oszcillátor, ami ribancoskodva rendetlenkedik, és két sztereó szűrő ami össze vissza állítható. Parallel - serial, stereo : videó. 

Féltem hogy zajos lesz ennyi diszkrét alkatrész (persze smd is) mert egy rakat cucc diszkrét benne. 

Nem az, vagyis nem zajos. Vagy legalábbis csak nagyon nagyon kicsit, egy kompresszor sem csinál problémát a hangjával. Egy Matrixbrute tízszer több zajt gyárt (sajnos). De egy Bass Station II csak kikapcsolva zajosabb. Mondjuk nálam nincs föld hurok. 

A patch váltás olyan jól elbaszott MFB-s. Ez az egyik legnagyobb hibája. 

De a hangja. A hangja! És multitimbrál, akár 8 part!!! A sok hülye többi gyártó, csak az MFB tud ilyent manapság már? 

A Rev2 hangban sehol nincs hozzá, azaz egy teljes szinttel el van maradva. Ez az OB6, Matrixbrute és ilyenek szintjén játszik. Persze a MatrixBrute modulációs lehetőségben pár szinttel fentebb van. De hangban egál a kettő, ami nem semmi. Mert ez 24 oszcillátor. Nem 3+1. Dupla FM, dupla sync...Ringmod. A folyamatosan változtatható waveshape és PWM nem szokványos, de nagyon durván egyedien jó a hangja.

A szűrők nagyon zsírosak, nagyon nagyon analógak. Elképesztő. Nem Moog, de nem DCF hanem VCF. Egyedi karakterrel. 

A beépített reverb (az első) üti az Analog keys, Virus és tsait. Nagyon jó minőségű, ezt nem kell lecserélni! Pedig azt hittem. 

Lássuk a biztos hátrányait:

patch kezelés

Analóg módra bizonytalankodik össze-vissza a hangja, amin a DCO mód javít (vagy ront??? kinek mi). Elvileg lehet kalibrálni, ha elég meleg a cucc már, még nem próbáltam, mert minek.

Kevés a modulációs lehetőség, habár még mindig több mint egy Bass Station II esetében, azért 2 LFO és 3 envelope, és egy LFO többfelé használható

Nehézkes kicsit a kezelése, olyan gombok is vannak rajta mint az MFB 522-n...🤦🏻‍♂️ (na jó, kicsit nagyobb)

A delay effekt (de csak az, a reverb nem) fura mód csak a jobb csatornára szól, ami valszeg programozási hiba, valszeg javítják, mert azt könnyű. 

Időnként vannak olyan hang jelenségek amit nem lehet hova tenni, nekem ugyan olyan nincs mint Nick Batnek, de azért néha vannak furcsaságok. Rohadt ribanc, mondom én. 

Pozitívum hogy jópár hibát javítottak. 

Mindezekkel együtt egy olyan polifonikus analóg szörnyet lehet ilyen olcsón megvenni, ami egymilla felett kezdődik. Szerintem jobb a hangja mint a Kijiminek, ami 1.3m Ft. 

Ezt a Behringer benézte, neki kellett volna egy ilyennel kijönnie. 

Aki tudja, vegye, nem tudni meddig lesz még kapható.

Persze együtt kell élni ezekkel a jellemzően MFB-S hülyeségekkel, de aki ezen túllép az hangilag aranybányába nyúl. 

Ne a gyári patcheket nézzétek, azok amolyan kötelező izék. Bár van köztük is használhatóak és jók is. Kifejezetten jók is vannak!

 

 

Szerkesztette draco draconis
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Szóval a kezdeti ováció után azért A/B hallgatgattam a nálam lévő cuccokkal. Ez tényleg analóg.

A legközelebb hangilag a Matrixbrute, tényleg nem erre számítottam. Ugye a MB hangja sem Moogos, hanem attól lágyabb és sokszínűbb. Nos ez is az. Azt hittem hogy az Elektronhoz lesz közelebb, de nem. A Novation BS II szűrői is kicsit hasonlítanak, de az precízebben vezérelt. Ebben a változó karakterű szűrőt tényleg nem is tudom hova tenni.

És most már teszek a kezelhetőségére, sokkal inkább hiányzik belőle ettől egy fokkal összetettebb mod. mátrix. Nem kell olyannak lennie mint az Analog Fournak vagy Matrixbrute-nak, csak egy kicsivel több desztináció a forrásoknak jó lenne. Pölö a modwheel nem is működik, viszont az aftertouch igen. Vagy hogy a célok is akár több forrással modulálhatóak lennének, vagy hogy az LFO-nak lenne felfutása, vagy az LFO-t modulálni tudná a burkológörbe is, illetve a vibratot könnyebben el lehetne érni ( most mindegyik oszcillátort külön be kell állítani). Szóval LFO menü kellene pár aprósággal. Illetve az oszcillátorok hangereje külön-külön sem modulálható, ami FM-nél és syncnél nem jönne rosszul. Plusz az se lenne rossz, ha az effekt pár paramétere is modulálható lenne...

Az FM intenzitás modulálható, ami azért jó dolog.

A potméterek 0-127-ig felbontásúak, illetve az osc shape is kevés felbontással rendelkezik, fura mód, hogy a 0-127-ig a sub oszcillátortól indul a hang, át a fűrészen, háromszögen, majd négyszög és a legszűkebb pulzus. Ebben van valami nagyon egyedi hangzás, ami tényleg mindent visz, viszont a klasszik PWM az teljesen másképp szól belőle.

A beállított modulációk még DCO módban sem mindig azt csinálják amit kell, ez is jó meg rossz is. Ami viszont hátrány hogy a filter key nem igazán akar jól működni.

Szóval vannak hátrányok, ami egy DSI-Elektron-Korg rendhez szokott embert elriaszt.

De a hangja ennyi pénzért verhetetlen, pláne hogy polifón. De monoszintiben is nehéz ilyent találni (dupla VCF, 3 VCO, dupla sync, dupla FM) ezért a pénzért, tényleg csak a modulár szcénában lehet összerakni ilyent.

Aki megveszi az a hangjáért veszi, nem a kényelemért, néha megőrjítenek a kezelési hülyeségei, még jó hogy ezer potméterrel vezérelhetőek azért a legfontosabb dolgok és a menüben is végülis könnyen kezelhetőek a dolgok.

Nálam USB kábellel összekötve elképesztő zaj jelentkezik az asztali számítógépemmel (még jó hogy van rajta midi trio). Laptoppal viszont nulla. Nem értem. Sajnos alsó-közép Asrock az alaplapom, mert még kellett a PCI bus. Új gépeknél nincs ilyen port zaj, és én is egy olcsó de új Asus laptoppal próbáltam, amin nincs ez a fura zaj.

Ps.:

Ami vicces számomra a Matrixbrute - Bass Station II - Synth Pro összehasonlításban, hogy a Bass Station II mennyire durván meleg és brutálisan ütős hangú basszusokban a többihez képest is. Én nem is értem a Novation szerencsétlenkedését a Peak és Summit terén, adva volt nekik egy nagyon jó szintetizátor motor, abból kellett volna 8-16 polifón zászlóshajót csinálni. Erre valami hülye, új és félig digit architektúrát építettek, holott a BS II motorral leuralhatták volna a DSI poliszintiket. Viszont a MB szól az összeg analóg közül a legfinomabban, a leganalógabban és a legzajosabban is...


 

Szerkesztette draco draconis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ez egy kicsit zajosra sikerült, nem mute-oltam le az Analog Rytm és Matrixbrute csatornáját, vmelyik zajt gyártott.

Szerintem - SZERINTEM - egy Rev2 sound a fasorban sincs ehhez képest, pedig annak elég jó mod.mátrixa van, habár az igaz abban sincs több env. vagy LFO. 

Szerkesztette draco draconis
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
×
×
  • Create New...