Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

akai mpc 1000


deez

Kérdés

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Üdv Urak,

 

Két kérdésem lenne:

 

1. Amikor van egy komplett nótád (seq, betöltött és használt minták) a gépben és elmented, akkor 1db fájl készül el későbbi visszatöltéshez (ami tartalmaz mindent), vagy külön fájlokat hoz létre a seq-nek, a mintáknak, esetleg stb?

 

2. Ha betöltesz pl egy dobloopot, azt felszeleteled, de az egésszel nem rögzítesz semmit seq-ben, akkor azt hogyan tudod elmenteni? Egy fájlként tudja értelmezni a szétszeletelt (de egybe tartozó mintákat) vagy lementi a szeleteket külön mintaként és kényelmetlen, nyűglődős módszerrel lehet egyesével betölteni későbbi munkához?

 

Köszi 

Link to comment
Share on other sites

Szia!

 

1. Keszul egy project file, ha azt toltod be kesobb, betolt mindent. Keszul tovabba egy "all seq and songs" file, amiben az osszes seq egyszerre van jelen (ha csak ezt toltod be, a programokat es mintakat nem tolti) valamint kulon menti a program es sample file-okat. Ha kulon kellenek a seq-ek, akkor azokat kulon-kulon elmentheted, akar ugyanabba a folderbe, hogy keznel legyen.

 

2. A felszeletelt dobloopbol egybol csinaltathatsz vele egy automatikus programot, ahol a szeleteket kiosztja pad 1-tol kezdve, a file nevbol general program nevet a szeletek mintait pedig megszamozza a nev utan. Ezt egyben mentheted programkent es legkozelebb siman visszatoltod egyben.  

Link to comment
Share on other sites

Szia!

 

Zrena által írtak a sima gyári OS-re vonatkoznak. Azonban ha felturbózod esetleg egy JJOS2XL oprendszerrel, akkor a következők közül is választhatsz:

 

PAC file: ez egy programot és a hozzá tartozó sampleket becsomagolja ténylegesen egy állományba, már a memóriában is (tehát utána nem látszanak a samplek külön, csak egy PAC fájl, amit programként tudsz használni)

MID file: külön MIDI fájlt tudsz létrehozni (a gyári OS csak az említett SEQ-t tudja, ami speciális MPC formátum)

PatchedPhrase (PP) file: ez a feldarabolt hangmintát egy REX-szerű diszkrét állományba helyezi, és onnantól kezdve tempóra igazítva szól mindig, ez a funkció gyári OS esetén nem működik

 

Az 1. kérdésedre egyébként kicsit szofisztikáltabb a válasz - de csak szerintem - mivel az OS úgy működik, hogy a sampler számára egésznek tekinthető egységeket menti le (sample, program, seq, effekt presets) és a project file egyfajta leíróként ezeket össze tudja fogni. Az egységeket külön-külön is lementheted, és projectként a már fentebb leírt módon. JJOS esetében pattern templateket és "ENTIRE MEMORY"-t is lehet menteni, ami egy komplett memóriadump.

 

Üdv:

Grass

Link to comment
Share on other sites

Annyit meg Grass kifejtese utan, hogy a PatchedPhrase-t az ingyenes (gyarihoz nagyban hasonlito) JJOS is tudja, ahogy a korabban leirt gyari funkciokat is.

 

Nekem nagyon bejon a JJOS2XL-ben a ket ADSR envelope meg a "simult pad" funkcio, amiket erosen ki is hasznalnek, de az a megszamlalhatatlan almenu, meg a rengeteg parameter valahogy elvesz az MPC elmenybol szerintem. Szamomra azert van egy ilyen eszkoznek meg mindig ertelme 2013-ban, mert gyorsan es intuitivan lehet vele dolgozni (es nem kell monitort se bamulni kozben). Persze egy ido utan raall az ember a komplikaltabb rendszerre is es biztos ott is kezre allnak a dolgok idovel, de mar nincs meg az, hogy barmelyik MPC-re ranyulsz, meg ha nem is ismerted korabban, es 10 perc mulva mar huzod is ki a beatet belole.

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok!

A patched phrase-zel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Odáig eljutok hogy létrehozáom a samplePP fájlt, nevezzük ütempontos loopnak. A kérdésem az lenne hogy ezután milyen módon choppingolhatom fel...nem teljesen tiszta. Mert a cél az lenne hogy a 16 felé szeletelje fel és továbbra is a master tempo-hoz igazodjon.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...