Jump to content
  • 0

Halk monitor a fülesben (Komplete audio 2)

Kérdés

Létrehozva (szerkesztve)

Sziasztok!

Komplete audio 2-t próbálgatom, kondis mikrofonnal vennék fel akusztikus gitárt. A probléma röviden, hogy halkan hallom magam a fülesben. Gain 60 százalékon, jelszint se kevés, se sok, jó. Hangkártyából kijövő füles hangerő maximumon, line-on vagyok, 48 V bekapcsolva, DAW keverő master hangereje alapállásban.

Van egy olyan állítási lehetőség a hangkártya füles kimenetén, hogy Input / Host (fotó csatolva). Ha input irányba tekerem ki, akkor jól hallom a gitárt, de nem hallom az alapot. Ha Host irányba tekerem ki, akkor fordítva, csak az alapot hallom, a gitárom nem. Ha pedig középen van, akkor mindkettő halk. Semmilyen állásban nem készíthető normálisan felvétel. Persze készíthető, csak pontatlan, esetleges, mivel bármilyen állásban nagyon messze vannak az arányok a jótól a fülemben. Jelszintet nem emelhetem feljebb, a füles kimeneti hangereje maximumon van. Ez az Input / Host poti szivat engem, úgy érzem :) Miért egy potin van a két hagerő, miért nem tudom külön állítani, hogy mennyi gitárt és mennyi alapot kapjak? Vagy én vagyok a béna?

Gugliztam a problémára és mintha ugyanezt panaszolta volna egy illető ezen a linken:

Mintha azt tanácsolnák neki, hogy a füles kimenetet vigye egy keverőbe és a keverőből már tudja állítani a monitort a fülében. De lehet, hogy rosszul értem, az sem biztos, hogy ugyanez a illető problémája. Van egy kis keverőm, de annyi merült fel bennem, hogy a keverőben sem fogok tudni egy információt kettéválasztani. Vagy arra gondol, hogy beállítom a jó arányt az Input / Host potin, majd azt kiviszem a keverőre és jól felhangosítom? De ezt a felhangosítást miért nem lehet megtenni a hangkártyán?

Aztán énekelni is szeretnék, ami ezekkel a hangerőkkel esélytelen.

Mi a véleményetek a problémáról?

Esetleg pont ezzel a hangkártyával készített már valaki felvételt a fórumról?

Előre is nagyon köszönöm a hozzászólásokat!

img-ce-komplete-audio-1-2-overview-30-ka2-c3c770760fb19ca74e41622b54ec4f42-d_2x_copy.jpg

Szerkesztette M Peti

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

• 0
Válaszolta

A megoldás egy fejes erősítő közbeiktatása. Ennyi.

Volt itt már szó nem rég az ilyen problémákról... ezek a kezdő kategóriás kártyák a fejhallgatók meghajtásában nem erősek. Gyártótól függ. Egy Behringer például üvölt, de annak meg más baja van.

"beállítom a jó arányt az Input / Host potin"      igen, pontosan erre való.

"Jelszintet nem emelhetem feljebb, a füles kimeneti hangereje maximumon van."      Igen, ezért kell egy Fejhallgató erősítő.

• Like 1
  • 0
Válaszolta
3 órája írta wolf:

A megoldás egy fejes erősítő közbeiktatása. Ennyi.

Volt itt már szó nem rég az ilyen problémákról... ezek a kezdő kategóriás kártyák a fejhallgatók meghajtásában nem erősek. Gyártótól függ. Egy Behringer például üvölt, de annak meg más baja van.

"beállítom a jó arányt az Input / Host potin"      igen, pontosan erre való.

"Jelszintet nem emelhetem feljebb, a füles kimeneti hangereje maximumon van."      Igen, ezért kell egy Fejhallgató erősítő.

Képzeld most felhívtam a Zaj-t, ahol vettem. Azt mondja a srác, hogy szerinte tuti, hogy beállítás probléma. Elvileg ennek a hangkártyának tudnia kéne ezt, van benne valamilyen szintű füles kimenet erősítés. Így viszont nem értem hol a hiba.

• 0
Válaszolta

Ha az Input/Host potival folyamatosan átúszol egyik forrásról a másikba, akkor az ok. (Hasonló rms értékek esetén kb középállásban jónak kell lennie.) Nekem nincs ilyen kártyám, de a jelenség nem egyedi, egyes típusok egyszerűen képtelenek kellően meghajtani a fejest. (Impedancia?) De hogy a fejes hangerejét teljesen fel kell tekerni, az természetellenes.

• Like 1
  • 0
Válaszolta
5 perccel ezelőtt írta wolf:

Ha az Input/Host potival folyamatosan átúszol egyik forrásról a másikba, akkor az ok. (Hasonló rms értékek esetén kb középállásban jónak kell lennie.) Nekem nincs ilyen kártyám, de a jelenség nem egyedi, egyes típusok egyszerűen képtelenek kellően meghajtani a fejest. (Impedancia?) De hogy a fejes hangerejét teljesen fel kell tekerni, az természetellenes.

Visszahallgatásnál alig félnél van a füles hangereje, és teljesen jó. Felvételnél van maxra tekere, ami kevés.  Illetve ha az input / host poti bármelyik végállásban van, akkor is nagyjából elég a hangerő. De abban a pillanatban, ahogy elindulok a közepe felé a potival már drasztikusan csökken az egyik hangerő, a másik meg alig nő. Röviden, ha keverem az alapot, meg magamat, akkor halk mindkettő. Most próbálom összedugdosni a dolgot egy xenyx 802-es keverővel. Ha találok hozzá kábeleket. Meglátjuk.

• 0
Válaszolta
54 perccel ezelőtt írta M Peti:

Visszahallgatásnál alig félnél van a füles hangereje, és teljesen jó. Felvételnél van maxra tekere, ami kevés.  Illetve ha az input / host poti bármelyik végállásban van, akkor is nagyjából elég a hangerő. De abban a pillanatban, ahogy elindulok a közepe felé a potival már drasztikusan csökken az egyik hangerő, a másik meg alig nő. Röviden, ha keverem az alapot, meg magamat, akkor halk mindkettő. Most próbálom összedugdosni a dolgot egy xenyx 802-es keverővel. Ha találok hozzá kábeleket. Meglátjuk.

Sajnos ez valószínűleg kártya hiba. Steinberg UR22 mk2-nél is ez a baj. Ahhoz képest nagyon jó minőségű hangkártya, de abban a pillanatban, ahogy felvételezel a füles erősítő gyengusz.
A xenyx 802- t használhatod füleserősítőnek (IS). Azzal megoldódik a problematika. Látom, hogy sajnos csak aszimmetrikus RCA kimeneted van,  akár a monitorok közé is kötehted a keverőt, talán egyszerűbb a kábelezés és több lehetőséged is van. RCA-RCA, vagy RCA-nagy jack.

• 0
Válaszolta

A képen látható dolgot próbáltam ki, vagyis a hangkártya füles kimenetéből egy keverő stereo aux return -jébe mentem, és a fülesem a keverő füles kimenetében van. Amatőr vagyok, fogalmam sincs mi az a stereo aux return, de szétmegy a fejem, akkora hangerő lett. Úgy tűnik, rendben vagyunk. Köszönöm szépen!

20200420_130726 k.jpg

• 0
Válaszolta

A pirossal karikázottak valamelyikébe dugd. Sokkal jobban tudod szabályozni, mert van hangszín szabályozó is, meg hangerő szabályozó is, az AUX másra kell(ene). 

keverő.jpg

• 0
Válaszolta

Itt egy ábra arról, hogy pl a Live-ban hogyan műxik a crossfader. (Picit srollozz lefele: A+B Power Level). 7 féle mód választható. Nos, az elmondásod alapján a második, vagy harmadik lehet esélyese a jelenségnek... méréssel lehetne kideríteni. Én utánajárnék ennek.

• 0
Válaszolta
2 órája írta wolf:

Itt egy ábra arról, hogy pl a Live-ban hogyan műxik a crossfader. (Picit srollozz lefele: A+B Power Level). 7 féle mód választható. Nos, az elmondásod alapján a második, vagy harmadik lehet esélyese a jelenségnek... méréssel lehetne kideríteni. Én utánajárnék ennek.

Köszönöm, ez érdekes! Ezek szerint a crossfade beállításaiból is adódhat ez a történet. Átnézem még részletesebben.

• 0
Válaszolta
2 órája írta Hobkins:

A pirossal karikázottak valamelyikébe dugd. Sokkal jobban tudod szabályozni, mert van hangszín szabályozó is, meg hangerő szabályozó is, az AUX másra kell(ene). 

keverő.jpg

Legelőször egyébként az egyes mono csatornába dugtam a hangkártyát és semmivel nem volt nagyobb a hangerő, mintha csak simán a hangkártyából hallgatnám. Emiatt ki is zártam a másik három csatornát. Elkezdtem dugdosni "össze-vissza". A stereo aux return-nál meg is álltam, mert bőven elég lett így a hangerő. Viszont, mivel említetted, kipróbáltam az 5/6-os csatornát és kicsit más a hangszín, talán egy picivel halkabb, mint a stereo aux return, de szerintem ez a hangerő is elég lesz a felvételhez. Úgyhogy maradok itt, ahol mondtad, mert valóban, az eq nem hátrány. Köszönöm szépen!

• 0
Válaszolta
15 perccel ezelőtt írta M Peti:

Legelőször egyébként az egyes mono csatornába dugtam a hangkártyát és semmivel nem volt nagyobb a hangerő, mintha csak simán a hangkártyából hallgatnám. Emiatt ki is zártam a másik három csatornát. Elkezdtem dugdosni "össze-vissza". A stereo aux return-nál meg is álltam, mert bőven elég lett így a hangerő. Viszont, mivel említetted, kipróbáltam az 5/6-os csatornát és kicsit más a hangszín, talán egy picivel halkabb, mint a stereo aux return, de szerintem ez a hangerő is elég lesz a felvételhez. Úgyhogy maradok itt, ahol mondtad, mert valóban, az eq nem hátrány. Köszönöm szépen!

Nagyon szívesen!
De  csatorna hangerővel, az EQ-val és a master hangerővel szerintem bőven el tudod érni az AUX hangerejét, sőt még tán nagyobbat is. Emlékeim szerint a fülesbe beleszól a master hangerő is. De lehet, hogy nem jól emlékszem, régen használtam már a pont ugyanilyen keverőmet :) 

• 0
Válaszolta
4 órája írta Hobkins:

Nagyon szívesen!
De  csatorna hangerővel, az EQ-val és a master hangerővel szerintem bőven el tudod érni az AUX hangerejét, sőt még tán nagyobbat is. Emlékeim szerint a fülesbe beleszól a master hangerő is. De lehet, hogy nem jól emlékszem, régen használtam már a pont ugyanilyen keverőmet :) 

Most, hogy elértük a kellő hangerőt a feljátszáshoz, elkezdett késni a felvétel. Egész nap próbálom rendbe hozni, nem sikerül. Tegnap csináltam egy próbafelvételt, teljesen időben volt. Ma meg már nem tudok úgy felvenni, hogy visszahallgatásnál ne késsen. Nem a beiktatott keverő miatt van. Kiszedem a keverőt és akkor is késik. Nem tudom mit állíthattam el. A system audio menüben próbálkozom, de nincs eredmény. Összeszedem a témát és lehet, hogy írok egy új posztot :) :(

• 0
Válaszolta
1 perce írta M Peti:

Most, hogy elértük a kellő hangerőt a feljátszáshoz, elkezdett késni a felvétel. Egész nap próbálom rendbe hozni, nem sikerül. Tegnap csináltam egy próbafelvételt, teljesen időben volt. Ma meg már nem tudok úgy felvenni, hogy visszahallgatásnál ne késsen. Nem a beiktatott keverő miatt van. Kiszedem a keverőt és akkor is késik. Nem tudom mit állíthattam el. A system audio menüben próbálkozom, de nincs eredmény. Összeszedem a témát és lehet, hogy írok egy új posztot :) :(

Ilyenkor a legegyszerűbb, ha kikapcsolod és újra indítod a gépet. Nem tudom, milyen DAW-ot használsz. Csinálhatsz olyat is, hoyg másik USB portba dugod. Nézz rá az ASIO beállításokra. 

• 0
Válaszolta (szerkesztve)
Ekkor: 2020. 04. 20. at 21:07 írta Hobkins:

Ilyenkor a legegyszerűbb, ha kikapcsolod és újra indítod a gépet. Nem tudom, milyen DAW-ot használsz. Csinálhatsz olyat is, hoyg másik USB portba dugod. Nézz rá az ASIO beállításokra. 

Köszi!! Végül is 3.0-ás portban volt a hangkártya, lehet, hogy ez sem használt a dolognak, de végül is az lett, hogy egyszerűen telepíteni kellett a kifejezetten ehhez a hangkártyához tartozó asio drivert, majd ugye a dawban ezt a drivert kiválasztani. Így utólag egyszerűnek tűnhet a megoldás, de mivel ebben nagyon nem vagyok otthon, eszembe nem jutott volna, hogy külön drivert kell telepítenem. Ehelyett össze-vissza nyomkodtam mindent  a buffereknél, monitor beállításoknál stb. :D Nem is tudom, hogy keveredtem a megoldáshoz. Most, úgy hallom időben vannak a dolgok :)

Szerkesztette M Peti
  • 0
Válaszolta
1 órával ezelőtt írta M Peti:

Köszi!! Végül is 3.0-ás portban volt a hangkártya, lehet, hogy ez sem használt a dolognak, de végül is az lett, hogy egyszerűen telepíteni kellett a kifejezetten ehhez a hangkártyához tartozó asio drivert, majd ugye a dawban ezt a drivert kiválasztani. Így utólag egyszerűnek tűnhet a megoldás, de mivel ebben nagyon nem vagyok otthon, eszembe nem jutott volna, hogy külön drivert kell telepítenem. Ehelyett össze-vissza nyomkodtam mindent  a buffereknél, monitor beállításoknál stb. :D Nem is tudom, hogy keveredtem a megoldáshoz. Most, úgy hallom időben vannak a dolgok :)

Nincs mit!
Ezért írtam az ASIO-t, mert ilyenkor amiatt csúszik a dolog. Most már biztosan időben lesznek a dolgok, és ha VST instrumentet hasznlsz sem lesz akkora latency. Jó komponálást kívánok 🙂 ! 

Szólj hozzá! Ehhez regisztrálj, vagy jelentkezz be!

Regisztrált tagság szükséges a fórumon való részvételhez.

Tagság szerzése

Igényelj tagságot a közösségünkben! Mindez pofonegyszerű!

Regisztráció

Jelentkezz be!

Már regisztrált tagunk vagy? Itt jelentkezhetsz be!

Bejelentkezés
  • Create New...