Jump to content
Ménemszól.hu

A Behringer monopóliuma


kib

Recommended Posts

6 perccel ezelőtt írta xinu:

Csak vajon miért nem kezdte el a Behringer ezt a klónozást már ezelőtt mondjuk 20-30 éve? Miért csak mostanra?

 

 

Gondolom mostanra jutott el anyagilag/technikailag ide. Régebben azért elég gagyi volt...

  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

A gagyikból megszedte magát, most már van pénze jobb mérnökökre, jobb alapanyagra, jobb gyártósorra. A gearslutzon volt erről egy "vallomása", hogy mióta álmodik (erről azóta több helyen is megjelent már), mióta 1977-ben, 16 évesen megépítette az első saját analóg szintetizátorát (UB-1 néven), azóta szeretne normális analóg szintetizátorokat gyártani, és most lett rá lehetősége. Amit akkoriban nem kaphatott meg, azt most legyárt(at)ja magának. Meg persze mindenki másnak is.

  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Ekkor: 2020. 05. 14. at 17:40 írta kib:

Amit akkoriban nem kaphatott meg, azt most legyárt(at)ja magának.

A legyártatja helyett inkább a lemásolja szót használnám. Nulla kreativitás... Csak a copy. Neves gyártók hátán próbál felkapaszkodni. Moog bácsiékkal szemben ez a legetikátlanabb dolog, amit ki lehet találni. Az viszont biztos, hogy lehetőséget ad tizedáron analógot csavargatni.

Link to comment
Share on other sites

Ez az etikusság kérdése egy nagyon régóta húzódó és a végtelenségig folytatható vita. Én alapvetően azt gondolom hogy nem etikus hiszen valakinek a szellemi termékéről van szó... ugyanakkor ha az eredeti gyártó nem teszi meg, nem újítja fel az eszközeit és nem adja újra a felhasználók kezébe, akkor ám legyen.

Abból indulok ki, hogy ha marhául kéne nekem valami és egy csomó helyről szintén lenne rá igény, de a gyártó az Istennek sem csinál újat, rég elengedte a kezét, akkor miért ne élhetnénk ezzel a lehetőséggel? Hogy Uli Behringer hogyan alszik az éjszaka, az legyen az ő baja 🙂

Mentségére legyen írva, hogy nem szarral gurigázik, a hangszerei vasból, anyagból vannak, a Deepmind járt a kezeim alatt és a nagy gyártók elmehetnek a sunyiba a mai műanyag, gyengített billentyűs konstrukcióikkal. És egy csomó céget bevásárolt hogy például effektekben és előerősítőkben is a legjobbakat tehesse a cuccaiba. Nyilván a profit lebeg az ő szemei előtt is, de közben nem feledkezett meg arról, hogy a hangszereit zenészek fogják használni és nem fejőstehenek 🙂

Szerkesztette Koródi Csaba
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Szerintem jól alszik. Én is jól aludnék, ha annyi pénzem lenne 🙂 A kérdés szerintem kicsit hasonló a generikus gyógyszerekhez (azzal a különbséggel persze, hogy az analóg szinti meg dobgép nem létfontosságú, már akinek 🙂 ), de akár a szerzői jogokhoz is. Ha valami lejárt, akkor lejárt, akkor már nincs értelme ezen lamentálni. Nem tudom, hogy itt pontosan mi a helyzet, olvastam már ezt is, azt is. Mindenesetre nekem nincs bajom a klónokkal (eddig is volt rengeteg, a Behringer előtt is), ha jól megcsinálják, ha az embereknek igénye/szüksége van rá, akkor hajrá. Én eddig még nem vettem egyet sem (a Deepmind végül nem klón lett a szó szoros értelmében), de nem azért, mert elvi gondom lenne vele, csak eddig még nem jött ki olyan, ami tényleg kellene. De ha egyszer tényleg jön a 909, vagy még inkább a DMX vagy az LM-1, akkor azokra biztos vevő lennék.

Link to comment
Share on other sites

1 órája írta xinu:

Meg az Arturia csak az szoftverben.

Egyébként jogos. Sokan ágálnak a Behringer ellen, de a klón VST-k és a bemintázott Contakt hangszerek ellen senki nem emel szót, pedig régebb óta jelen vannak és semmi olyan felkészültséget nem igényelnek mint saját erőből újraépíteni az áramköröket, gyártósorokon alkatrészeket gyártani, vagy épp megvásárolni bele egy Klark Teknik algoritmust.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2020. 05. 26. at 17:25 írta rajkiroli:

A legyártatja helyett inkább a lemásolja szót használnám. Nulla kreativitás... Csak a copy

De szőrösszívű az úr! 😉 Az hogy a fél világ szinusz, fűrész meg négyszögjel generátort épít(ett) halomra és elélvezett a nyekergetésüktől, hát abba is tobzódik a kreativitás... Bezzeg mondjuk egy Hammond orgonát megtervezni, kitalálni (ami ugyanúgy egy szinusz generátor, ill. annak szuperlativusza inkább, sok más sallang nélkül), és hangzásban szvsz különb bármilyen Moogtól, Prophettől meg stb, aztán ma ugyanúgy nagy brandek a Nordtól a Korgig Hammondot klónoznak digitálban, akkor pont szegény Behri fejét kéne venni itt díszlövések közepette, mert mer csinálni vmit. amiről álmodott??? 😉

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

12 perccel ezelőtt írta kib:

Valójában nem csak egy algoritmust vett meg tőlük, hanem az egész céget 🙂

Jaja, ez így pontos. De a hangszerben a cégből csak az algoritmus van 🙂
Lényeg a lényeg hogy nem szúrják ki a szemünket egy olyan reverbbel, mint amin például a KORG 20 éve nem tud javítani a KROSS szintű hangszereiben.

Link to comment
Share on other sites

Végső soron az elmúlt évtized analóg reneszánszából melyik piacilag sikeres készüléket nevezhetjük valóban új találmánynak? Itt legalább azonos alkatrészekből van legyártva minden - bár szívesen meghallgatnám a szervizesek hozzászólásait a tényleges minőségről...

Link to comment
Share on other sites

21 perccel ezelőtt írta snaper:

Itt az állványon a TD-3 és pont lesz*arom, hogy "biztos nem szól úgy mint az eredeti", arról nem is beszélve, hogy az ilyen hozzászólásokat író trollok tuti nem hallottak eredetit sosem.

Főleg hogy (ahogy sokan mondják) az eredeti sem szól úgy, mint az eredeti 🙂 Akkora a szórás a TB-303-ak között, hogy szinte mindegyik példány máshogy szól.

Link to comment
Share on other sites

Hát igen.

Meg olyan is van a dologban, hogy nem az eszközt kéne nézni hanem a zenét vagyis végeredményt! Nem? Kedvenc lemezeimnél nem tudom mivel alkották (ami elektronikus) de bevallom nem is agyalok azon: ez vajon hány milliós volt? Csak élvezem. Akármivel is készült.

 

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2020. 05. 14. at 17:34 írta Technox:

Gondolom mostanra jutott el anyagilag/technikailag ide. Régebben azért elég gagyi volt...

Nem csak ez lehet az ok. Azt hiszem, hogy a technikai szabadalmakra 50 év a szerzői jog. Utána szabadon felhasználható a  know-how.

Tehát egy 1970-ben bejegyzett szabadalom 2020-ban lejárt.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Ekkor: 2020. 06. 02. at 16:57 írta Bendi:

Nem csak ez lehet az ok. Azt hiszem, hogy a technikai szabadalmakra 50 év a szerzői jog. Utána szabadon felhasználható a  know-how.

Tehát egy 1970-ben bejegyzett szabadalom 2020-ban lejárt.

Kesve bar, de... 20 az az 50.

https://en.wikipedia.org/wiki/Term_of_patent

Link to comment
Share on other sites

Szerintem a magyarázat a kínai tömeggyártás és a sok bizbasz klón vásárlóinak növekvő számában lelhető. 

A Behringer felismerte hogy nem drága dolog klónokat gyártani smd technológiával saját gyárral Kínában, és hogy erre régóta van egyre szélesebb vásárlói igény. 1000 euró/ dollár alatt szívesen vásárolnak az emberek mindenféle vasat, sőt, ha azok nagy nevek utánzatai... A technológia erre meg viccesen olcsó és széleskörű. Lásd kijelzők piaca is milyen széleskörű. 

Na ez a lendület egy idő után ki fog fulladni, mert az erre fogékonyak tele lesznek csak egy vagy két dologra használható cuccokkal, és nem férnek el majd tőlük. Szó szerint. Jól néznek ki hogy olyan sok van, de rohadt nehézkes sok cuccot együtt kezelni. 

Remélhetően a synth részleg tud annyi profitot termelni emiatt, hogy a K+Fnek (klónozás és fejlesztés 😬) megéri hogy a komolyabb cuccokat is megcsinálják. 

Jelenleg ugyanis ha megfigyelitek nem töri össze magát a Behringer a komolyabb UB-Xa készre csinálásával (BS80-ról nem is szólva) , de az RD-9 is talán most fog csak piacra kerülni, hogy ne zavarjon bele a többi eladásába. Folyamatosan fent akarja tartani a vásárlói érdeklődést, hogy per fő mindenki Behringerre vagy arra is költse az erre a célra félre tett pénzét. 

Behringer fórumban panaszkodott XY hogy ott nála már nem lehet Deepmindot kapni, reagált rá valaki Behringeréktől és egy hét múlva azonnal lehetett kapni ott is. Szóval ezeket tolni kell, nekem ez jött le.

Szerkesztette draco draconis
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...