Jump to content
Ménemszól.hu

Evo: a világ első érintésérzékeny billentyűzete


A/D

Recommended Posts

Egy olyan MIDI billentyűzetre lettünk figyelmesek, mely képes a billentyűk felületén elhelyezett kapacitív érzékelők révén olvasni az ujjak helyzetét. A hangmagasság és a leütési erősség mellett egy harmadik, polifónikus adatot is generál. Úgy képzelhetjük el, mintha minden billentyűhöz lenne egy modulációs kerekünk.

Ezt valósította meg a Moog Animoogja iPaden, illetve hasonlóan működött a régi Yamaha CS-80.

Az ár, specifikáció (elég furcsa alakúak a billentyűi) és kaphatóság jelenleg ismeretlen.

Link to comment
Share on other sites

oooo ezen az aron. mondjuk akinek ez nem okoz gondot zsebbol nem feltetlen jelent sznobizmust. raadasul ha szintin igy iranyitod a cutoffot az kb olyan vezerlest ad a kezedbe, hogy hajjaj. tipikus magyar vagy Audity, botranyos a hozzaallasod!

Hm. Ez a hozzaallas a jellemzo itt a forumon? Vagy itt inkabb nem is magyarok vannak, csak Audity az?

Link to comment
Share on other sites

Nagyon élveztem a Trinity-n a ribbon kontrollert a Prophecy kártyával, finoman és könnyen lehetett irányítani a hangot és a Prophecy hangmodul is épp erre volt alkalmas. Nem tudom miért, de ezt nem tudom ugyanúgy öszzehozni a MOD-kerékkel más szintin, pedig a szabályzás ugyanaz. Kipróbálnék egy ilyen billentyűt... azért jó kis mono-szólókat is lehetne vele izgetni-mozgatni :-D Hát az ár az más kérdés, de majd nyomkodom a kereskedőnél, had örüljön ;-)

Link to comment
Share on other sites

ezen posztja irrealisan negativ volt biza!! ez egy jo es hasznos cucc! trenddiktalo lesz, es 5 ev mulva ez lesz az alap! gondolj bele, hogy jatszol egy steinway zongin, es a leutes utan feltolod az also hangot, mondjuk c0 es ercesebb, rezonansabb hang keletkezik. vagy ugyan ez szintivel. a rezekrol ne is beszeljunk... tolod a saxit, vagy klasszik brasst mind1, puhan jatszol es elkezdesz repeszteni vele egy kitartott hangnal szimplan azzal hogy feltolod az ujjad az adott hangon, nem kell oldalra nyulni. ez tobbszolamu rezeknel megerdekesebb, mert a modwheelnek az a kotottsege hogy minden lefogott hangra ervenyes mig ez egy fejlettebb verzio, hisz a muvesztol fugg minden kis apro reszlet! audity bizony irracionalis volt, vagy szubjektiv ha ugytetszik, ugyanis a chillouton kivul akarmelyik stilusnal hasznalhato, termeszetesen nem csak a sznob korokben hanem barki szamara!! :)

Link to comment
Share on other sites

erdekes dolgokat lehetne ugy csinalni,hogy aftertouch es az erinteshelyetol is fuggove teszunk 1-1 parametert. (pl vibrato/ercesseg(maskpee cutoff)

szerintem ez a felhasználók egy nagy része számára nem hozna érezhető pluszt, mert ennek az irányításához már nagyon jól kellene tudni billentyűzni :) én személy szerint az evoban is inkább az aftertouch kiváltását látom egy jobban és pontosabban kontrollálható polifonikus paraméterrel, mintsem egy mellette funkcionáló dolgot.

a kitartott hangok dinamikarétegének kiválasztására én is érzek ebben potenciált (aftertouch-ra raktunk már át néhányszor MW-ről, de nem volt túl jó a játékélmény, utólagos szerkesztésről meg ne is beszéljünk), viszont a nagy előnye a baja is lehet megint az evonak, mint az előbb, nevezetesen, hogy azért ehhez már játszani is tudni kellene :) viszont sequencer oldalról bele sem merek gondolni abba a rémálomba, ami ezeknek az utólagos editálásával járna, de igény lenne rá, hiszen valamiért csak kitalálták a workaround-okat az általad is felvázolt "akkord hangjait külön irányítsuk" problémára :)

Link to comment
Share on other sites

aftertouchot az erinteserzekenyseg mellett akkor valamifele binaris funkcionak kellene hasznalni, pl ahogy a zongoranal a pedal szerepet kapna... mert ha belehondolok egyszerre figyelni, a leutes erzekenysegre, idejere es mostmar helyere illetve az idoben a helyere es erejere mar tul komplex.... de lassabb jatekoknal igencsak extrem. marcsak jomhangszerek kellenenek haozza :)))) olyan Clavia szintuek :)

Link to comment
Share on other sites

szerintem ez a felhasználók egy nagy része számára nem hozna érezhető pluszt, mert ennek az irányításához már nagyon jól kellene tudni billentyűzni

jajjj igen sequencer / programok / automatizalasok, nem kis melo developer / ill.user szempontjabol :):) :)

Az én véleményem éppen az, hogy a mai agyonautomatizált világban az ember és a tehetség előtérbe helyezése szempontjából igenis fontosak az olyan "kütyük" ahol meg tudod mutatni, mit is tudsz valójában...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...