Jump to content
Ménemszól.hu

Power User: Szakos Krisztián kedvencei


utation

Recommended Posts

Szerk: Ismertebb, híresebb felhasználókat listán kívül, külön topicban kértük, hogy nevezzék meg kedvenceinket. Ezt olvashatjátok most.

Szakos Krisztián kedvencei

Azon agyaltam, vajon ki tudná úgy összesíteni hitelesen ezt a listát, hogy valóban kipróbálta/látta/hallotta az összes itt szereplő cuccot? Rájöttem, így nem szabad megközelíteni e kérdést, ám jó az ötlet.

Fontos megjegyeznem, a kitárgyalt szerkezetek zömével sohasem volt személyes kapcsolatom, tapasztalatom. Ám az álmodozás, a vágyakozás felesleges hangszerekre időnként rávesz arra, hogy az interneten keresgéljek új impulzusokat, fejlesszem a technikai rálátásomat a témára. Észrevettem, hogy mindig gyorsabbak az újítások, minthogy az igényem kialakulna valami frissre.

Ezért, szépen rákerestem minden érintett szereplőre, és meghallgattam, mi is a dörgés.

Legjobb mikrofon előerősítő:

Universal Audio 4-710d

Amikor megláttam, hogy kihoztak egy ilyen motyót, majdnem agyvérzést kaptam.

Nekem egy sima UA 710 Twinfinity-m van, imádós. Ám, ebben a kütyüben kapásból 4 db ilyen előfok van, plusz a 1176 féle kompresszor kissé butában. És mindez nem túl drágán. Ha valakinek van több mikrofonja, otthon felvehet egy négytagú vokál együttest.

Legjobb effekt / processzor hardver - 2011

Eventide Space

Nem ösmerem. Ám a gyártó oldalon lévő mezei demóból számomra egyértelműen kihallik, hogy nagyon inspiratív, zenei, ugyanakkor mégsem tolakodó hangzásokat társít csodás játékunk mellé.

Legjobb szintetizátor - 2011

Dave Smith Instruments Tempest

Ez pont nem egy klasszikus billentős hangszer, de akkor is. A listán szereplő összes szinti vagy univerzális, vagy létező legendák újrakiadásai. Ám, a Tempest nekem úgy tűnik, szélesebb palettán gondolkodik. Alapvetően egy okos dobgép, de én úgy látom, szintinek is lehetne használni. A feltaláló bácsi az otthoni asztalon mutogatja, miért ilyen, és mit szeretnének kínálni a zenészek felé. A felét nem is értem, de úgy érzem, nem egy könnyen megunható hangszer ez.

Újszerű, beteg hangokat előbb állítanék elő vele, mint mondjuk egy Nord Stage 2-vel, ami szintén zsír hangszer.

Legjobb szoftver hangszer - 2011

NI Massive

Nyilván, egy csomó zenében nem használható. De kérdem én, az elmúlt években hány zenei stílus alakult mondjuk kifejezetten egy hangszín jellegzetességére? Nem vitaindító, de szerintem a dubstep nem lenne manapság a Massive nélkül. Mással is lehet ilyet csinálni (Pl. Zebra 2.5) de a mai modern elektrós hangszer számomra az NI szofthangszere.

Legjobb effekt plug-in - 2011

Izotope Stutter Edit

Egyértelmű. Oké, szintén nagyon specifikus a felhasználási terület. Emlékszem, 10 éve egy ilyen cuccról álmodoztam, amely manipulálja az adott hangokat, szűri, vágja, ahogyan csak szeretném. Extatikus holmi, nagyon inspiráló.

Legjobb MIDI kontroller - 2011

Novation Launchpad

Nem használom, de a koncepció nagyon tetszik. Egy eszköz, mely azért jött létre, mert igény volt rá. Mint a zippzár. Okos, de egyszerű felfogás, a Live-osok új zenei előadásmódot fejlesztettek ki általa.

Legjobb hangkártya - 2011

Apogee Duet 2

Egy zenész cimborám vett ilyet mostanában. Szeretett volna egy mobil, ugyanakkor jó minőségű hangkártyát. Mikor kipróbálta, csak annyit mondott: „ez sokkal, de sokkal jobban szól, mint eddig.” Ez nem tudom, mit jelent, de érdemes gondolkodni rajta. Netán egy sima wav lejátszásánál is hallható különbségek vannak? Persze, akinek sok ki/bejárat kell, annak ez nem pálya.

Legjobb stúdióhangfal - 2011

Dynaudio BM5A Mk II

Sosem hallottam, csak a nagytestvérét. Ha ugyanazt hozza, csak piciben, akkor erre szavazok. Szerintem, kevésbé csajozós a hangzása, mint a Genelec-nek. Aki szereti azt visszahallani, amit csinál, annak ez szuper választás lehet.

Legjobb fejhallgató - 2011

Sony MDR7506

Egyszer próbáltam csak, de a végén el akartam lopni. Felvételt csináltam vele, fülesben keveréshez nem tudok hozzászólni.

Legjobb keverőpult - 2011

Életemben nem láttam egyiket sem, szerintem, nem is fogom. Azt gondolom, a jövőben már csak a kiváltságosok fognak ilyeneket használni, nem áltatom magamat. Zenék készülhetnek más eszközökkel is, nem feltétlenül a keverőpult teszi azt slágerré. Ezek orvosi műszer kategória számomra.

Legjobb Mikrofon - 2011

Royer Labs 101

Bár a Wunder Audio CM7 FET mikrofont ismerhetem Ákos dalaiból, mégis a Royer-t írom. Egy rock banda a napokban kölcsönkapott két darab ilyen jószágot. Feltolták vele az összes gitárt, és NAGYON máshogy szól, mint amire gondoltunk. A keveréskor megállapította gitáros, hogy „szexi a gitárhang”. Nos, ezért.

Legjobb zenei szoftver - 2011

Steinberg Nuendo 5.5

Nem ismerem, nincs ilyenem, de szeretem a Nuendo családot. Okos, praktikus, logikus a program. Hangzás, minőségbeli kérdésekbe nem mennék bele. Én nem hallok különbséget a többihez képest, méricskélni meg nem érek rá.

Viszont a vizuális megjelenése, a színe, bármilyen mulatságos is, megnyugtatóbb számomra, mint a Cubase. Ha valaki 10 órákat nyomatja a mixet, szerintem nem mindegy, milyen hangulatú felületet bambul.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...