Jump to content
Ménemszól.hu

Fórumozz okosan!


A/D

Recommended Posts

Kedves Fórumozók! Úgy döntöttem, hogy írok egy röpke esszét fórum témában, hogy még tudományosabb, műveltebb fórumozók lehessetek mindnyájónk örömére. Nem kimondottan olvasmányos, de annál hasznosabb!

Mi is történik? Ez egy közösségi portál ugyebár, amit legtöbben úgy értelmeznek, mint valamiféle szórakoztató magazint. Ez rendben is van, de a dolgot technikai oldalról úgy képzeltük el, hogy haszna is legyen, egyfajta online lexikonként üzemeljen. Ehhez semmi másra nincs szükség, minthogy a lap tartalom szerint rendezett legyen, ezáltal létrejöjjön az, amit közösségi tudásnak nevezünk, és korunk egyik legnagyobb vívmánya. (Pl. a külföldiek is nagy hasznát veszik ennek, színvonalas eszmecserék segítik a fejlődést és az ismeretszerzést). Rendezett körülmények között nagy ütős, naprakész információhoz lehet ennek révén hozzájutni: valaki rájön valamire, azt megosztja, amit tovább finomít a többi tag, mindenki hozzátéve a saját észrevételét.

A kulcsszó a rend. Ezáltal lesz kereshető a dolog. Az egyik módszer erre az előre definiált téma-rendezés, hogy eleve minden oda kerüljön, ahova való. Úgy érzem, hogy ebben nem vagyunk még elég kultúráltak, tehát lépést kellene tenni.

Hogy történik? Két módja van, az egyik a helyes téma cím választás, a másik a helyes címkézés.

A témákat tartalmuknak megfelelően kell elnevezni. Legyenek rövidek, lényegretörőek.

Ha pl. észreveszem, hogy az új Windows-szal nem működik az X hangkártya, és szeretnék másoktól tanácsot kérni, két lehetséges témacím választás lehet:

1: JÓ megoldás: "X hangkártya működik Windows alatt?"

2: ROSSZ megoldás pl. "HEEELP!"

Értjük miért, ugye? A 2. megoldás kereshetetlen és mindenki bele fog írni akinek kínja van. Végletesen egyszerűsítve így a fórum egyetlen témába beleférne, ami 600 oldal lenne, 3000 hozzászólással.

A MÁSIK dolog, amit sokszor használtok DE ROSSZUL, az a címkézés (tagging). Ez egy rendkívül hatékony dolog, de úgy tűnik, nem értitek a mibenlétét.

Nos, ha egy témát címkékkel látunk el, akkor a címkék kattinthatóak lesznek, és egyfajta automatikus szűrt keresést végeznek. Ha pl. jön egy hír az új Korg Kronos szintetizátorról, és szeretném látni az összes Korg Kronoshoz kapcsolódó témát, akkor csak rákattintok a megfelelő címkére, és az oldal azonnal köp mindent. De csak ha jól címkéztünk!

Nézzünk egy példát!

Mai hír, hogy UA akciót tart, UAD-2-es plugineket lehet olcsón adni, és egy kedves fórumozó veszi a fáradtságot, hogy ezt megossza a közösséggel. Milyen címkét/címkéket használjon?

1: ROSSZ megoldás: "Plug-in sales" címke. Ugye látjuk, hogy annak valószínűsége, hogy valaki karakterről karakterre pont ezt a címkét adta meg valahol máshol gyakorlatilag nulla. Ergó ez semmiféle kapcsolódó témát nem fog találni, ráadásul angol, a kereső is belebicsaklik.

2: JÓ megoldás: "Universal Audio", "UAD-2", "Plug-in", "Plugin", "Akció". Miért? Az "Universal Audio"-ra kattint az, aki minden olyan cikket szeretne, ami ehhez a gyártóhoz kapcsolódik. Pl. a hírekben ezt használjuk, úgyhogy ez biztos hoz találatot. Az "UAD-2" címke már csak erre a termékre vonatkozókat jeleníti meg. A "Plug-In" és a "Plugin" szerencsésebb esetben kimeríti ennek a fogalomnak a lehetséges leírását, így plug-in témájú cikkeket fog találni. Ha pedig valaki arra kíváncsi, hogy eddig milyen akciók voltak (pl. mert hogy ez most azokhoz képest milyen), az az "Akció" címkére fog kattintani. Tehát próbáljunk OLYAN CÍMKÉKET HASZNÁLNI, amiket mások a továbbiakban is valószínűleg használni fognak a hasonló témához kapcsolódó írásaiban!

Köszönöm, ha vettétek a fáradtságot, elolvastátok, és megszívleltétek amit írtam!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...