Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Hangcsillapítás, hangszigetelés


bgrassfield

Kérdés

Sziasztok!

Azért indítom ezt a fórumot, mert nem találkoztam a témával itt. Van egy picike stúdió szobám ("a bázis") az egész kb 1,5x3m alapterületű, ide van bezsúfolva minden kütyü. Az a problémám, hogy nagyon durván rossz az akusztika, pl. ha felállok az asztal mellől, akkor sokkal több basszust hallok, mint ha a hangmonitorok előtt ülnék.

A kérdésem az, hogy ez inkább az akusztika hibája, vagy sokkal inkább a monitoroké? (Edirol MA-15D monitorok) Ha felállok, akkor nagyon kedves, bársonyos mély hangok találnak el, de ha leülök elé, akkor ezeket nem hallom.

A másik kérdésem az, hogy ez lehet-e a falról visszaverődő hanghullámok egymást kioltó effektusa? Nagyot változna a dolog, ha a mögöttem lévő falat hangcsillapító anyaggal befedném? (pl. tojásdoboz, ha jól tudom nem csillapít, de szétszórja a hanghullámokat visszaverődés helyett.)

Bocs, hogy ilyen n00b vagyok, de sosem volt még külön stúdió helységem. :D

Üdv:

Grass

Link to comment
Share on other sites

  • Válaszok 64
  • Created
  • Last Reply

Recommended Posts

Nagyon előnytelen a vékony szoba! De a hangfalakat megfelelő oldalra tetted! Fontossági sorrend a következő!

Elsődleges visszaverődési felületek! Nálad az oldalsó falak a legrosszabbak. Ebbe a szobába nagyon ha mikrofonozol az oldalsó falakat nagyon le kell burkolnod! Igazi Fésűs hangot csinál.

Tapsold egyet és halgasd mennyire nyomja a raggae dub delay-t. Ha hallod akkor baj van. Ha semmit nem hallasz akkor meg süket a szoba. Egy rövid lecsengésű nem darabos homogén kicsi reverb-et hallasz az jó.

Tehát az oldalsó falakat letükrözöd a hangfaltól és a lehallgató fültől. A tojásdoboz, vagy gyári diffúzerek, könyvespolc szórja a hangot és nem öli meg a szobát azért jó. A masszív szívacsok meg elnyelik a basszt ami az állóhullámot csinálják. Azokat elsőként hátra rakják.

A másik legrövidebb visszaverődés az asztal felületnél a hangfalakat tedd valami szőrös lábtapaszra, és emeld feljebb az asztalról ha lehet.

Aztán a mennyezet jön, de nálad annyira nem tűnik alacsonynak. Oda is inkább diffuzert raknék, mert tele van a szobád, és így is kicsi. abban az esetben ha lent nincs szőnyeg. jobb a szőnyegmentes szoba akusztikai szempontból.

Basszcsapdát a sarkokba szoktak, ha van nálad komolyabb bassz de nem látom.

Nagyon necces egy ilyen szoba, mert porszívócső effektet generál, vagy hangárhoz hasonlót. A hangfal és ahol ülsz közötti részt fülmagasságban az oldalsó és mögötte lévő falakat végig diffuzerekkel meg szivaccsal vegyesen gyógyítani.

Link to comment
Share on other sites

Köszi szépen a válaszokat.:)

 

Igazából arról van szó, hogy barátnőmmel összeköltözünk, s egy közeli rokonom kölcsönadja a lakását , addig, amig nem jön össze a lové saját lakásra.

Szóval, ha esetleg van valami megoldás, hogy ne kelljen nagy építész munkákat csinálni, az nem lenne baj.:)

Azt sem bánom, ha nem 100% a szigetelés, csak fogjon vissza valamennyit.:D

 

Mondjuk rááldozok, akár 100e Ft-t is.

Van valami megoldás így erre?

Link to comment
Share on other sites

Köszönöm a részletes választ :-)

Lassan dereng a dolog, viszont vannak homályos foltok még bőven...

  1. Sajnos csak ez a keskeny szoba van, lenne nagyobb is, ha egész évben nyár lenne, és télen nem kellene fűteni :-( Mit értesz az alatt, hogy "az oldalsó falakat letükrözöd a hangfaltól és a lehallgató fültől "? A széktől jobbra és balra telibe burkolom a falat valamivel (tojástartó, szivacs a morcos-tól, vagy akustik stop..) vagy esetleg elég sakktábla mintában burkolni
  2. Hátulra, a hangfalak mögé kell tenni akkor a kőzetgyapotos megoldást?
  3. A mennyezetet szintén mint a falakat?
  4. Az aljára szőnyegpadlót szerettem volna, jó, hogy mondtad, akkor parketta lesz.
  5. Hangfalaknak nézek, vagy inkább barkácsolok valamilyen tartót (még hangfalam sincs, valószínüleg Mackie Mr5 lesz)

Egyenlőre ennyi... Folyamatban van a projekt, úgyhogy valószínüleg még majd kérdezek, illetve bármilyen építő jellegű hozzászólást, észrevételt, tanácsot nagyon szívesen fogadok.

Link to comment
Share on other sites

Csak halkan jelzem, hogy a szivacs sem drága megoldás "annyira". Nekem most épp van felesleges eladó, mert sajnos a minimál mennyiség, amit rendelni tudtam 10 négyzetméter volt, de nekem ebből csak 5 kellett:

5 m² akusztikai szivacs eladó.

Állapot: új

Wave vagy másnéven "wedge" panel / 7cm

Darabszám: 10 db

Egy darab adatai

Hossz: 995 - 1000mm

Szélesség: 500mm

Magasság: 70mm (20mm alap + 50mm csúcs)

Ár: 25000 Ft

Nem dolgoztam még ilyennel, de a tapasztalataimat szívesen megosztom. Én próbaképp vettem piramisszivacsokat, két nagy basszuscsapdát, valamint egy spéci szivacsot. Csak hogy kipróbáljam, milyen hatással lesz téglatesthez hasonló alakú "bedroom studiomban" dörgedelmes kick-cin-bass-kick-bass-bass "zenéimre. Olyan jó lett, hogy elhatároztam, ugyanilyen nyitott cellás szivacsanyagból kérek 7cm-es hullám formát is, hogy lefedjem a szobám falainak, plafonjának akkora részét, hogy egyrészt ne legyen se echo, se "flutter" többé, másrészt ezzel a vastagabb szivaccsal nemhogy a magas hangokat tartom kordában, de még a 125Hz körüli kickem sem pattog már a fejem körül. Szépen a monitorok felől szól... mondhatni hatalmas a különbség.

Nem akartam a teljes felületet lefedni, mert a süketszoba nem egészséges hálószobának. Viszont az biztos, hogyha a szomszéd láncfűrészel, akkor végre nem zeng az egész szoba, csak a forrás felől észlelem a hangot. Vagyis szépen csillapít!

Ha valakit érdekel, keressen meg itt, vagy ott, vagy esetleg amott, privátban.

Link to comment
Share on other sites

Erre nincs igazán jó megoldás, sajnos. Ha a teljes falfelületre és a mennyezet szélére szivacsot teszel, valalmennyit csillapít. Ennél egy fokkal hatékonyabb a vastag függöny körbe, mennyezeten rögzítve. Viszont ez sokkal drágább. Esetleg a kritikus falra beépített szekrényt szerelsz, a teljes falfelületet lefedve és rugalmas hézagolással. Ez esetben hangszigetelő anyag is szóba jöhet a szekrény/polc és a fal között.

Hány irányban szeretnél védekezni? Úgy értem, hogy minden oldal és lentről, fentről? A kinti zajoktól akarod megvédeni magad vagy a szomszédokat kímélnéd?

Link to comment
Share on other sites

Üdv Mindenkinek!

Hangcsillapításban szeretnék tanácsot kérni.

Adott egy kb. 1,70 magas és 2m hosszú galéria alatti rész, ide volt helyem berendezni be a kis "stúdiómat". Mackie MR5-ös hangfalaim vannak és egyszerűen túl sok a basszus, ha kimozdulok a hangfalak elől, akkor meg kb.semmi. Próbáltam 25-30-re a faltól rakni a hangfalakat, de még így is túl bass-heavy a cucc. Valószínűleg a sarokban kellene kezdeni a mélyfrekvenciák csillapítását, de nem sok közöm van a témához egyelőre.

Van valakinek ötlete?

Link to comment
Share on other sites

Ez bizti állat! Nekem is jó lenne ilyen foam! De azért óva intek mindenkit a túlzott használattól. Ha már eleve zsúfolt egy szoba akkor csak a tükörpontokra érdemes elhelyezni.

Mert ha túl van ölve a szoba akkor a hangzásban a teret túlkompenzálod. Az meg baj..

itt van az amit eddig ismertem:

http://www.realtraps..._room-setup.htm

http://www.realtraps.../placing_mt.htm

http://www.ethanwine.../acoustics.html

http://www.m-audio.c...en_us-2030.html

itt egy újjabb nekem új:

http://www.linkwitzlab.com/rooms.htm

Saját tapasztalatom hogy sokadjára voltam olyan kisérletező, hogy újra nekiugorjak pár évre rá egy másik szobában, és a nagyhangfalaimat feltegyem lábakra. És az eredmény hihetetlen. Elsőre furcsa volt mert megszűnt a bassz. Eddig azért nem tetszett, mert szokatlan volt hogy nem érzem hogy a seggemet rázza a bassz. Holott mint abból kiderült hogy azok az állóhullámok pont színezik a hangot össze vissza pont káros. Azóta olyan hibákat hallok egyes zenékben amit előtte nem. muddiness-t könnyedén felismerem így már. Szóval a bassz ,és a tér, nálam kiváló lett talpakon. Szóval a nagy hangfal majd egy méterrel áll, és van komoly érzékelés bassz téren végre.

Ha tehetném kimérném a szobát egy mérőmikrofonnal és a megfelelő szoftverrel.

Az asztalról meg le kell csatolni a hangfalat, mert ha erősen hozzá van kapcsolva, akkor az aszal szerepe a hanfaléhoz hasonlóan egy akusztikai doboz lesz, amit meg nem akarunk

Link to comment
Share on other sites

Az allohullamokat (room modes) ki lehet szamolni, van egy-ket site, ahol csak beirod a szoba dimenzioit es kiadja azokat a frekvenciakat, amin kialakulhatnak. Aztan a legproblemasabbakra tudod hangolni a csapdakat. Hangelnyelo anyagok semmit nem ernek melyfrekvenciaknal, oda valamilyen rezonatort erdemes tervezni. Hazilag tudsz csinalni helmholtz-rezonatorokat, de azokat se nagyon tudod lehangolni mar 40 Hz kornyekere, folotte viszont jok. Gyakorlatilag egy 20-30 cm mely fakeretben 5-10 centis suru (60kg/m3) kozetgyapot azon gipszkarton meglyuggatva. Talasz arra is kepletet, hogy bizonyos frekvenciakra milyen meretu es gyakorisagu lyukak kellenek milyen vastagsagu gipszkartonba, mekkora legyen a res a gipszkarton-kozetgyapot, kozetgyapot-fal kozott, aztan indulhat a kiserletezes. Ez egy eleg gyakori es olcso magoldas

Nagyon mely frekvenciaknal mar inkabb valoban csak az atrendezes, illetve a szoba geometriajanak radikalisabb megvaltoztatasa segit igazan (allohullamok parhuzamos feluletek kozott alakulnak ki foleg)

Ja, vannak, akik zoknikat tomnek a reflex-portba, ennek nem neztem meg utana, lehet, hogy ordenare baromsag, de az is lehet, hogy segit :)

Link to comment
Share on other sites

Köszi az infót. Akkor a basszuscsapdák a sarokban nemigen fognak használni, csak a rezonátor? A zoknis megoldás már leírva is mókásnak hat, de egy próbát azért megér :)

Ja, és ment a pont!

Az allohullamokat (room modes) ki lehet szamolni, van egy-ket site, ahol csak beirod a szoba dimenzioit es kiadja azokat a frekvenciakat, amin kialakulhatnak. Aztan a legproblemasabbakra tudod hangolni a csapdakat. Hangelnyelo anyagok semmit nem ernek melyfrekvenciaknal, oda valamilyen rezonatort erdemes tervezni. Hazilag tudsz csinalni helmholtz-rezonatorokat, de azokat se nagyon tudod lehangolni mar 40 Hz kornyekere, folotte viszont jok. Gyakorlatilag egy 20-30 cm mely fakeretben 5-10 centis suru (60kg/m3) kozetgyapot azon gipszkarton meglyuggatva. Talasz arra is kepletet, hogy bizonyos frekvenciakra milyen meretu es gyakorisagu lyukak kellenek milyen vastagsagu gipszkartonba, mekkora legyen a res a gipszkarton-kozetgyapot, kozetgyapot-fal kozott, aztan indulhat a kiserletezes. Ez egy eleg gyakori es olcso magoldas

Nagyon mely frekvenciaknal mar inkabb valoban csak az atrendezes, illetve a szoba geometriajanak radikalisabb megvaltoztatasa segit igazan (allohullamok parhuzamos feluletek kozott alakulnak ki foleg)

Ja, vannak, akik zoknikat tomnek a reflex-portba, ennek nem neztem meg utana, lehet, hogy ordenare baromsag, de az is lehet, hogy segit :)

Link to comment
Share on other sites

Hat a zoknis megoldas alapvetoen nem is biztos, hogy erre lett kitalalva :D eszem agaban nem lenne a genelecekbe zoknikat tomni, szoval nem is neztem ennek jobban utana. Az NS10 kapcsan olvastam valahol anno, hogy egy zart hangfal design nem lehet olyan melyekben, mint egy reflexportos, cserebe a membran viszont gyorsabban ter vissza nyugalmi allapotba, ezert precizebb..-de eleg szakmai angol volt, szoval nem biztos, hogy jol vettem le. Aztan kesobb botlottam olyanba, aki zoknikat tomkodott a reflex portba es ezt ezzel az elvvel kombinaltam magamban :)

A foam sarokcsapdak is biztos jok valamire, nem veletlenul gyartjak oket, de szerintem ha raszanja az ember az idot es energiat a barkacsolasra, egy rezonans megoldas olcsobb es hatasosabb. Az ureges szekreny-verzio is jo lehet, amit Tetsuo ir, csak egy szekrenyt ritkan tudsz a megfelelo frekvenciara hangolni.

Link to comment
Share on other sites

Most veszek épp egy valódi subot. :) Innentől az Edirolt csak arra használom amire tényleg való, vagyis 200 Hz fölött. :)

Sajnos le kell engedned az Edirolt joval 200 Hz ala meg akkor is, ha olyan szubot sikerult szerezned, ami 200-ig felmegy. Kb 80 Hz-tol mar lokalizalhato a hang forrasa, vagyis akkor nem tarthatod a szubot a padlon alapbol..aztan meg ott van az is, hogy 150 Hz folott mar nem szokas monositani a jelet

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok!

Itthon zenélgettem mindig és eddig egész szerencsés kis lukakban, amik jól meg voltak tömve...
Most viszont egy jó nagy szobám lett, ami imád csettegni...
Nálam tapasztaltabbak tanácsát kérném, hogy hova és milyen elemeket helyezzek fel? Túl sokat nem szeretnék rá költeni, mert nem tudom mikor pattanok egy következő albérletbe.


Durván 5*3 m az alapja és 2,5 m magas ez a helyiség.
A rövid oldalakon van egy ablak, mellette festménnyel alatta kisasztallal, a másikon az ajtó, mellette egy akusztikai szivaccsal és egy derítős miksiállvánnyal...
Az egyik 5 m-es fal közepén van az asztalom ami mellett vannak a monitorhangfalaim, egymástól kb 120 cm2-re... ennek az asztalnak a rendezői balján van mégegy íróasztal számítógéppel és hifi hangfalakkal... A falon itt szintén 2 olajfestmény van.
Ezzel a fallal szemben van egy kanapé aminek az egyik oldalán a már említett kisasztal a másikén egy kisasztal nyomtatóval, a falakon pedig 2 akusztikai szivacska.

Drága Mesterek!
Segítsenek!
Önök az utolsó reményeim!

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

Most fejeztem be 5 kozetgyapotbol keszult absorber kesziteset, es meg kell mondanom hihetetlen a valtozas. Tenyleg fillerekbol meg lehet csinalni!

1 csomag (5 tábla) Rockwool Airock ND FB1, uvegfatyol kasirozasu kozetgyapot tabla (50kg/m3) 10 centi vastag - Warm szigetelestechnikanal a X keruletben 6300Ft. A kasirozot fele nez a fal fele,

Labszabaszaton vagattam pozdoria deszkakat meretre az 5 tablahoz (10-10 db 10 centis) kb 4000Ft.

Mate textilben fekete lenvaszon, 5 meter, 4500Ft

Par pozdoriacsavar, kapocslbelovo a textilhez fel napos munka es kesz is.

3db az asztal mogott van a hangfalak mogott

2db pedig a 1st reflection pointnal (tukorrel 'kimerve')

200 es 80 hz kozott erezni a legnagyobb kulonbseget, mivel kozel vannak a sarkokhoz fogja a basszust is, sokkal attekinthetobb a mix, valamint a viszhangot nagyon szepen csokkenti

én maszkban kevernék a helyedben, különben tüdőgondozó lesz a vége :)

Link to comment
Share on other sites

A probléma elég súlyos. Építés beavatkozás nélkül nem lehet megoldani a hangszigetelést.

Van a "léghang" probléma, amikor valami csak áthallatszik a vékony határolókon és van a rezgéssel, rezonanciával átvitt hanghullám. A kettő mindig együtt van jelen.

A léghang gátlás egyszerűen megoldható függönnyel, szivacsal, jó nyílászárókkal. A rezég az már nehebb. Arra gondolj, hogy a hangkeltő berendezésedből jön a hanghullám. Ez neki ütközik a különböző tárgyaknak, amik az útjába kerülnek (bútorok, falak...stb). A hanghullámokkal jövő energia egyrészét elnyelik a tárgyak, de megpróbálják felvenni a rezgést. Aztán a felvett rezgést szépen leadják, de nem csak azon az oldalon, ahonnan érlkezik. Az energia megmaradás tövénye itt is érvényes. A hang egy része hővé alakul, egy része pedig ismét hanghullámokká. Az előbbi nehezen mérhető és nem okoz problémát, a hanghullámok annál inkább. 

Az sem szerencsés mindig, ami visszajön a falalkből, tárgyakból és az sem, ami  a tulsó oldalon megszólal.

Ahogy másik topikban és itt is említettem már, a süketszoba sem kívánatos. Ez az lenne, hogy az összes hangot elnyeleted valamivel, tehát az összes energiát csillapítod. Ez nagyon zavaró és nem lehet benne dolgozni, muzsikálni.

Megoldás:

Meg kell keresned a kompromisszumot. Eldönteni, milyen mértékben avatkozhatsz belle az épület szerkezetbe. Mennyi pénz, idő és lehetőség van. Ebből pontosan meg lehet határozni, hogy meddig tudsz elmenni a megoldásokkal. Ezzel együtt nagyon fontos, hogy mire és hogyan szeretnéd a helyiséget használni. 

Próbáld meg ezeket összefoglalni és írok javaslatokat, konkrétabban. A kérdések:

- Milyen hangkeltés lesz? (akuszitus hangszerek, zene hallgatás, keverés, elektromos hangszerek)

- Mekkora hangerő?

- Akarsz-e felvételeket készíteni ott? 

- Ha igen, milyen hangot szeretnél felvenni? (csak ének vagy hangszereket is?)

- Milyen napszakban tevékenykedsz? Nappal egész más azavaró áthallás, mint esta vagy esetleg éjszaka.

Link to comment
Share on other sites

azert nem aztbeszt :) eleg sokat olvastam utana meg egy epitomernokkel is beszeltem emiatt, de a kiporzastol egyaltalan nem kell tartani foleg 10 even belul. a markas meregdraga panelek is hasonlo anyagokbol vannak.

Cell vmikor ugorj at aztan hallgasd meg, azota az emukat lecsereltem enis bm5-re. (En hoztam el a dm-20asokat toled tudod a szomszedbol :)

Link to comment
Share on other sites

azert nem aztbeszt :) eleg sokat olvastam utana meg egy epitomernokkel is beszeltem emiatt, de a kiporzastol egyaltalan nem kell tartani foleg 10 even belul. a markas meregdraga panelek is hasonlo anyagokbol vannak.

Cell vmikor ugorj at aztan hallgasd meg, azota az emukat lecsereltem enis bm5-re. (En hoztam el a dm-20asokat toled tudod a szomszedbol :)

üvegfátyol tapéta 100,- Ft/m2, én ennyit rászánok pluszban...

Link to comment
Share on other sites

én méreteztem 6 db 250x125 méretű panelt, ami egyrészt diffúzorként működik a magasközép-magas tartományban, másrészt Helmholz panelrezonátorként a 400 Hz alatti tartományban, függően attól hogy milyen távolságra van a faltól. Ebből 4 panel álmennyezetként fog szolgálni, amiket az egyébként 320-as belmagasságú szobában 230-290-es ferdeséggel helyezek el (hossztengelyre értem), kettő pedig mellettem jobbra-balra az egyébként túl keskeny (262) szobában, 530 hosszú a helyiség, az álmennyezet változó geometriájú és ezért kiszélesített frekitartományú mélycsapdakét fog működni, az oldalsók közvetlenül a falra szerelve 190 Hz környékén fognak rezonálni, lefelé-felfelé egy-egy oktávos sávban még 80%-os elnyelést szolgáltatva.

IMG_2081.jpg

Link to comment
Share on other sites

Wheel: Köszi, hogy segítesz!;)

 

A válaszok:

- Elektronikus zenét készítek (trance)

- Mekkora hangerő? kb. mintha zenét hallgatnék

- felvételt készítésre nincs szükségem

- megszoktam, hogy itthon is este 10ig hangfalakon dolgozom, utánna meg Sennheiser HD600-as fülesbe.

 

Legfeljebb zeneírás mellett, keverésre/masteringre (lehetőségeimhez képest), használom a hangfalaimat.

 

De, ha jól belegondolok, azért egy társasházban szoktak zenét is hallgatni, tv-zni stb. Engem mondjuk nem zavart, de az én vagyok:)

 

Egyébként jelenleg a mellete lévő lakás eladó, nem lakik bent senki, perpill, ez tök jó, fölötte/alatta vannak szomszédok

Link to comment
Share on other sites

Szívesen:-)

 

A legolcsóbb profi megoldás 1MFt felett lenne és nem látom indokoltnak a te esetedben. 

 

A következő lehetőségek közül választhatsz:

1. Úgy hagyod ahogy van és a szoba berendezésével igyekszel korrigálni. Pl. a kritikus fal előtt egy könyvespolc sokat segíthet.

 

2.  A falakra nikecell burkolatot teszel, amit vagy tapátázol vagy pedig valamilyen akusztikai szivaccsal bevonod. Ugyanezt teheted a mennyezettel is. Ha elég a belmagasság, akkor a felső szomszédot kedvezőbb helyzetbe tudod hozni egy álmennyezet beépítésével. Függesztett álmennyezetre gondolok, rugalmas rögzítéssel. Ügyelni kell, hogy sehol ne legyen merev kapcsolat a falszerkezettel vagy a födémmel. Padlót pedig vagy szőnyeggel tompítod, ami szinte semmit nem segít vagy úgy hagyod, ahogy van. Esetleg ha új padlót szeretnél, akkor úsztatott padló alá hangszigelést teszel. Erre sok megoldás van. A lépéshang szigetelők tökéletesen megfelelnek. Itt is az a lényeg, hogy ne legyen merev összeköttetés az épület és a padló között. 

 

Akusztikai szemontból a trance nem érzékeny műfaj. Általában a berendezés eleget csillapít. Ha kevés, akkor szőnyeggel szokás korrigálni.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...