Jump to content
Ménemszól.hu

Power User: Borosi Gábor (Metropol Stúdió) kedvencei


Kibu
 Share

Recommended Posts

2011 változatos szónikus feladatokkal lepett meg: installáltam hangrendszert sivatagban, hangszereltem kuplét ágyban, írtam egy könyvet (megjelenés remélhetőleg jövőre, esküszöm, nem miattam csúszik), mastereltem high-end cuccokon és plug-ineken, kevertem vintage konzolon és olcsó HD-recorderen; közben tovább építettem saját stúdiómat (és mindeközben csak egyszer voltam a balesetin, vö. ügyeletes orvos: "miért fúr szombat este? "). Emiatt a listám csapongó, szubjektív, hiányos, szigorú, de igazságos.

Legjobb hangkártya:

MOTU 828 MK3

Nem a legjobban szóló hangkártya a világon, mégis, a kis MOTU (nem, nem román cég, ahogy egyszer egy gyanakvó ügyfél kérdezte) kb. három éve hű társam, és a legváltozatosabb szituációkban teljesített kiválóan; volt már hangkártya, routing központ, AD-DA konverter, effekt-processzor, keverő; még Iphone-ról vezérelve is kevertünk vele koncertet. Ja, és kibírta a nevadai sivatagot!

Legjobb MIDI kontroller:

AKAI MPK Mini

Évek óta vagyok kínban amiatt, hogy nem találok megfelelő MIDI billentyűzetet. Nem kell sokat tudnia: legyen szép, okos, kicsi (hátizsákba notebook mellé!), jó billentésű, strapabíró, olcsó, legyenek rajta kontrollerek, és dobpadek. Sok hezitálás után az AKAI MPK Mini mellé tettem a voksomat; egyenlőre bírjuk egymást, hogy hosszútávú lesz-e a kapcsolat, az majd kiderül.

Legjobb szoftver hangszer:

Native Instrument Komplete 8

Hiszek abban, hogy valaki nem véletlenül lesz harsonás, basszusgitáros, vagy hegedűs; éppenezért nem véletlen az sem, hogy valaki szoft- vagy hardverpárti, és azon belül is milyen eszközöket kedvel. Engem a szoftver hangszerek sohasem inspráltak igazán egy igazi, színes-szagos hangszer mellett, de ha (bizonyos okok miatt) kell ilyeneket használni, akkor jó ha sok van belőlük, sok gyári hangszínnel, jó minőségben (precíz programozás, jó minták) és elérhető áron; na, ez a csomag ilyen.

Legjobb zenei szoftver:

Ableton Live 8

Hagyományos stúdiózásra vannak ennél jobb szoftverek, de ezzel lehet zenélni is. Élőben. Két-há-és!

Legjobb szintetizátor (billentyűs hangszer):

Clavia Nord Stage 2 EX

A Clavia-t lehet utálni amiatt, hogy abbahagyták a komolyabb szintézis-fejlesztést (Modular, Lead), viszont ezenkívül elképesztően zseniális, amit csinálnak. Manapság, amikor a nevesebb cégek is ocsmány dobozokba szerelt ötforintos pécéken futó bugos szoftvereket hívnak szintetizátornak, akkor van néhány őrült viking, akik nem átallnak HANGSZEREKET gyártani, ZENÉSZEKNEK. Ez ilyen, dugd be, és játssz!

Legjobb effekt plug-in:

Universal Audio UAD-2

Szinte bármelyik. Tényleg. Neve, Manley, UA klónok... Zsír, zsír, zsír.

Legjobb mikrofon előerősítő:

AMS Neve 1073

Sajnos itt már nincs mit kitalálni.

Legjobb effektprocesszor (hardver):

Eventide Pitch Factor

Nem tudok (akarok) sokat beszélni róla, tekerd meg, és táncolj.

Legjobb keverőpult:

Fogalmam sincs. Mintha ezt a berendezést a gyártók néhány éve nem vennék elég komolyan; ok, a stúdióban betöltött szerepe az évek folyamán degradálódótt, de hogy ennyi vacak minőségű keverőpult van a piacon, az megdöbbentő. Ha választani kell, talán a komolyabb Mackie-k. Vagy valami megbecsült vintage.

Versenyen kívül:

Érzem, hogy évek óta a tartó küzdelmem a sötét oldallal a végéhez közeledik. Érzem, hogy találok végre egy hordozható, jól szóló, hangos és olcsó billentyűmonitort. Érzem, hogy QSC K10-nek fogják hívni (és nem K12-nek, mert az már nehezebb). A szilveszteri bulin kiderül.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...