Jump to content
Ménemszól.hu

recccp

Recommended Posts

Úgy tűnik nem csak a felhasználók elégelték meg a különféle dongle-al (usb, vagy más külső hardver) történő szoftver védelmet. A Plugin Alliance egy új védelmet agyalt ki, ami kényelmes 'authorizációt' nyújt offline és online módon is.

Első olvasatra nekem az UAD megoldásához tűnik közelinek, persze hardver nélkül.

Az SPL, Brainworx, Vertigo, Elysia szoftver effektek védelme ezentúl ha jól értem ezzel a védelemmel lesz ellátva.

Meglévő felhasználók pedig az iLok license-ket átvihetik ebbe az új rendszerbe.

A 2012-re tervezett új plugin-ek közül néhány név:

  • Millennia Music & Media Systems
  • Chandler Limited
  • Neve Custom Series 75
  • Charter Oak

Kíváncsian várom a fejleményeket és főleg az új plugin felhozatalt.

Bővebb info: https://plugin-alliance.com/en/index.html

Link to comment
Share on other sites

Az iLok ( illetve egyéb dongle ) előnye a liszensz könnyű hordozhatósága a rendszerek között Ezt az előnyt nem oldja meg a fenti megoldás, ha jól értem. Ez ügyben még tisztán szoftveres megoldásra nem emlékszem.

Az egyetlen előny, amit látok, hogy egy autorizációs file kezeli a plug-ineket.

Az on-line ( automatikus ) liszenszelés sem újdonság.

Nem gondolom, hogy a dolog értelmetlen, valószínűleg kényelmes, de nem forradalmi ( ha szabad még ezt a kifejezést bármire használni ).

Link to comment
Share on other sites

"Use them on up to 3 machines. At no extra cost."

Na, EZ az, ami - szerintem - nem fog tetszeni sem a Steinbergnek, sem az Avidnak.

Mert hogy - tegyük a kezünket a szívünkre - a HW kulcsos védelemmel pofon egyszerű lenne azt megoldani, hogy nem 1-szer, hanem 2-szer, 3-szor lehessen egy aktiváló kulcsot 2 vagy 3 különböző kulcsra érvényesíteni.

Nopláne még az is megoldható lenne, hogy az egyik kulcs ki lenne jelölve masternek, és mondjuk csak abban lehetne upgrade-elni a terméket, és onnan lehetne ismét "klónozni" a másik (két) "slave" kulcsra. Így nem igazán érné meg az ilyen "klón" licenszet megvenni, mert nem lehetne upgrade-elni rá...

Ez az egész megoldási lehetőség - úgy gondolom - sokkal inkább szándék kérdése, mint sem financiális probléma. kb. egy hónapos - kényelmes - munka egy fejlesztőnek. (Megkockáztatom, még az eladásokat is elősegíthetné ...)

Link to comment
Share on other sites

Ha valaki veszi a fáradságot és elolvassa a szoftverek liszensz szerződését ( EULA ), látja, hogy majdnem kizárólag egyidejűleg egy használat engedélyezett. A többszörös autorizációs lehetőség elvileg arra szolgál, hogy a rendszer változtatása, hibája, platformváltoztatás, stb. miatt ne kelljen azonnal a gyártóhoz fordulni. Ezt oldják meg másképpen pl. az iLok használattal. Hogy melyik gyártó hány lehetőséget biztosít az újratelepítéshez, az a cégtől függ. Pl. az Ableton 2, az IK Multimedia 5 érvényesítést fogad el. Az AVID az iLok-kal egyszer enged kulcsot generálni.

Egyébiránt van lehetőség többszörös liszensz vásárlására is, persze több pénzért.

Azt azért fontos tudni, hogy efelett nem a liszenszek kezelője ( pl. iLok ) dönt, hanem a gyártó.

Link to comment
Share on other sites

... illetve a többszörös authorizáció azt is lehetővé teszi, hogy ne kelljen - adott esetben - két "felhasználási hely" között "hurcibálni" az authorizált gépet. (Munkahelyi és otthoni "stúdió".) Az iLok / eLicenser esetében - sajnos - ide-oda vinni kell a kulcsot, ami persze nem nagy durranás, de mégis fennáll a veszély, hogy elhagyja az ember (horribile dictu ellopják tőle).

Ebből a szempontból a többszörös authorizáció "elegánsabb" megoldás. (Adobe 2 gépre engedi ugyanazt a licenszet érvényesíteni, de úgy tudom, az Ableton és az N.I. is )

Az amatőröknél nem is igazából releváns ez a dolog, de - főleg külföldön, de talán már itthon is - vannak olyan főállású stúdiótulajdonos hangmérnökök, akiknek esetleg nagyon jól jönne egy plusz kulcs, amivel "mobilabbá" válhatnak úgy, hogy a stúdióból nem kell kiviniiük a (mester)kulcsot.

Ismétlem, szerintem ez elsősorban szándék, semmint költség kérdése.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...