Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

MIDI-ből WAV minőségromlás nélkül


zamadam

Kérdés

Helló mindenki,

az a problémám, hogy amikor a kristálytiszta hangzású MIDI-met WAV fileba próbálom konvertálni, vagyis inkább felvenni, akkor úgy kb. a negyedére kell levennem azt a bizonyos "What U Hear" skálát (Soundblasterem van), hogy a hang ne zörögjön be a dinamikusabb részeknél. Valaki pls. tudna abban segíteni, hogy mindezt hogy kerüljem el?

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Udv mindenki

azt szeretnem kerdezni ill. kerni a szakiktol, hogy hogyan-milyen progival lehet midi zeneszambol wavot csinalni ugy hogy a hangforrasom egy Roland JV 1080 as kulso modul. Koszi.

Mondjuk egy Cubase is alkalmas erre. Cubase-be importálod a midi fájlt, a midi kimenetet beállítod úgy, hogy kommunikáljon a modullal, a modul audio kimenetét rákötöd a hangkártyád bemenetére. Csinálsz egy sztereo audió sávot, amit kijelölsz felvételre. Elindítod a felvételt és amikor vége, akkor leállítod. Ha úgy gondolod, hogy akarsz a hangzásán javítani, akkor fabrikálsz az audió sávon, ha az alap minőség is megfelel, akkor kiexportálod wav-ba és kész.

Link to comment
Share on other sites

Az tehát a gondom, hogy számítógépes MIDI editor szoftverben, SoundFontok segítségével kristálytisztán le tudom játszani (az egérrel kottába, hangjegyenként bevitt) zenémet, viszont amikor audio fájlt akarok belőle csinálni, és a "Record What U Hear" opció segítségével pl. WAV fájlba felvenném, akkor zavaróan zajos lesz az új fájl, kivéve ha a "Record What U Hear" csúszkáját (amely nem tudom, mire van) nagyon le nem viszem, így viszont az audio fájl későbbi megszólaltatásakor kb. maximumra fel kell vinnem a főhangerőt, hogy halljam, ezt pedig nem szeretném. Remélem, nem vok túl hosszadalmas...

Link to comment
Share on other sites

A SoundBlaster hangkártyák fullduplexesek, így lehetséges hogy egyszerre hallod is a hangját, meg azt is, amit felvesz. A felvételnél ki tudod választani, hogy milyen forrásból rögzítsen pl. "midi", "audio in", "cd", "microphone"... stb. ill. a "what u hear"... ez pedig mindent egyszerre vesz, amit hallassz illetve aktív a mixerben. A felvételnek is van jelszintje, meg a "what u hear"-nek is... ezért van az, hogy amíg csak hallgatod az egészet, akkor jól szól, de amikor vennél fel, akkor a record jelszint esetleg úgy fel van tolva, hogy a "what u hear"-t meg vissza kell húznod.

A lényeg, hogy a mixerben a lejátszás szintjeit kell beállítanod pontosan 0dB-re... sőt ha a lejátszáshoz semmi mást nem használsz, csak a midi szintit, akkor nem is kell a recordnak "what u hear"-on állni, hanem mondjuk csak "midi"-n... így elkerülöd, hogy a többi aktív bemenetről még plusz zajt rögzíts a zenéd mellé.

Szóval midi-lejátszás 0dB, "what u hear" 0dB és a felvételt végző program felvételi jelszintjét állítsd be úgy, hogy ne torzítson a hang. Az elkészült felvételen pedig végezz maximalizálást... A legtöbb wav editáló programban van funkció, amellyel maximalizálni lehet a zene teljes hangerejét a 0dB-es jelszintig. Ha már mégjobban érteni fogsz hozzá és el tudsz végezni finom-beállításokat, akkor majd olyan dolgokat is be tudsz állítani a maximalizálásnál, hogy a hangosabb kiugrások hangereje ne menjen túl, de a halkabb részeket kicsit feljebb húzza, így hengosabb és kiegyenlítettebb lesz a zenéd jelszintje.

Link to comment
Share on other sites

A "What U Hear" felvétel arra szolgál, hogy mindent felvegyél, ami a hangkártyán kijön, tehát pl. ha mikrofonon énekelsz, miközben egy gitár szól a vonali bemeneten keresztül, valamint SoundFontokat szólaltatsz meg midi sávokon.

Valószínűleg a felvételi szinttel kellene játszogatni, valamint célszerű lenne a "What U Hear" helyett a WaveTableSynth (vagy valami ilyesmi) eszközt kiválasztani, mint felvételi "forrás".

Egyébként színes-szagos-ábrán nagyon szépen elmagyarázza a Sound Blaster keverőjének működését a kézikönyv... legalább 6 nyelven.

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok, megint én vagyok! Próbáltam ezt a 0db-es felvételt, de hát épp ez a problémám, hogy a felvételi szintet nagyon alacsonyra kell tennem, ha az új fájlban nem akarok torzulást, így pedig a hallgatónak a saját főhangerejét nagyon magasra kell tennie, hogy hallja a számot. Van olyan megoldás, amellyel az új audiofile ugyanolyan hangerőn, (legalább megközelítőleg) ugyanolyan kristálytisztán szóljon, mint a MIDI fájl?

Link to comment
Share on other sites

Próbáltad, hogy nem a "What U Hear", hanem a "MIDI Synth" eszközt állítod be felvételre?

Másik dolog: lehet, hogy marhaság, de soha nem lehet tudni. a felvételt hogyan készíted? Némítsd az összes többi eszközt (mic, line-in, mittudomén) és csak a MIDI synth szóljon.

Link to comment
Share on other sites

Akkor - úgy néz ki - sajnos neked kell rájönnöd, hogy mi a megoldás... Az biztos, hogy valami nagyon nem jól van beállítva, mert a kezdetek kezdetén én is úgy készítettem a felvételeket, hogy egy szál SB-Audigy MIDI synthjeit használtam, és real-time rögzítettem magában a DAW-ban audio sávként. Nem rémlik, hogy bármi probléma lett volna...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...