Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Hangjegy lekövetés


Cortez

Kérdés

Mélyen tisztelt fórumozók,

előre bocsátanám, hogy botfülű vagyok és a zenei kifejezésekkel is hadi lábon állok, ezért is hoztam létre a topicot az Általános Kérdések témakörben. Nem kérem, hogy mélyebben belemerüljünk csak néhány egyszerű tanácsra, ismertetésre, leírásra lenne szükségem.

Több mint egy évvel ezelőtt vásároltam magamnak egy hang készítésére szolgáló eszközt (szintetizátor). Semmi zenének tűnő zörejt nem sikerült kisajtolni belőle tapasztalatlanságom miatt, ezért már majdnem azon a ponton voltam, hogy inkább visszaküldöm és elismerem, hogy a zenélés nem nekem való. Utolsó esélyként megpróbáltam eljátszani egy számomra tetszetős zene kedvenc dallamát. Interneten azért jócskán találni olyan videót, amiben egy zongorán bemutatva lejegyzetelhetők a hangjegyek, aztán azokat kell csak visszajátszani. Ez hozott némi sikerélményt és mostanra több, mint 10 dallamot el tudok játszani.

A kérdésem az volna, hogy ha a neten nem találok ilyen zongorás bemutató, ahol a hangjegyek adottak, akkor hogy lehet mégis pontosan eljátszani a dallamot?

  1. Van valahol egy web oldal, ahol sok zeneszámnak a felépítése megtalálható és (pénzért) letölthető?
  2. Rendelkezésre áll egy program, aminek beadva egy zeneszámot sávokra tudja azt bontani és a kívánt dallam hangjegyekként leolvasható?
  3. Kell hozzá egy bizonyos szintű tapasztalat, hogy zenei hallással azonosítani lehessen az egyes hangjegyeket és aztán visszajátszani?

Segítő szándékú hozzászólásokat előre is köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0

Egy zenetanár segítene a legtöbbet ilyen szinten!

Máskülönben megmaradhatunk egy olyan sajnos téves elképzelésnél, hogy pl. ha egy autó kormánykerekét jobbra balra tekergetjük akkor az elég is a vezetéshez. Komolyan gondolom! Többet lehet nyerni esztétikailag és művészeti jelleggel is ha jobban beletanul ebbe az ember, mintsem csak a felszinességnek enged!

Viszont a zenetanulás elég mostoha dolog, jócskán igényli a kitartást a művelőjétől!!! ;)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Igen, egy zenetanár sokat segíthet.

Ha csak magadtól akarsz apró lépéseket tenni, ha csak dallamokat akarsz játszani, megoldás lehet még, ha a neten midi-fájlokat keresel. Sok népszerű dalnak elérhető a midije, ha betöltöd valamilyen DAW-ba, ott megjelenítheted a kottáját, vagy ha nem tudsz kottát olvasni, akkor a piano rollból is ki lehet keresni, hogy éppen mit játszik, melyik billentyűt nyomja.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Hálás vagyok a hozzászólásokért. Sajnos a zenélés sorban nagyon hátul van és még csak nem is mondanám hobbinak, sokkal inkább kedvtelésnek. Mikor éppen van egy kis időm, akkor itt az asztalon magam elé húzom az eszközt és zörgök vele egy kicsit. Zenetanár az elég körülményes lehet, mert pénz - idő függvényében nem biztos hogy rendszeresíteni tudom. Jelenleg munkát keresek, így nincs pénzem zenetanárra, de ha lesz munka, akkor pedig valószínűleg már az időből lesz kevés, amit rá tudok szánni. Legalább annyiból mindenképp hasznos lenne, ha az alapfogalmakkal tisztában lennék és kapnék egy visszajelzést.

  1. Zenetanárnál fontos, hogy oktatásban dolgozó személy legyen vagy esetleg ha valamelyik ismerős / barát tud játszani hangszeren, akkor kiindulásnak az is elég lehet? Úgy értem, ha valaki használja a tudását a hangszeren történő zenélés közben, akkor ő csak tisztában van a dolgokkal, ha azt mondjuk érthetően el is tudja magyarázni. Az analógiánál maradva, ha én csak jobbra és balra tudom tekerni a kormányt, de meg akarok tanulni vezetni, akkor tudok tanácsot kérni olyantól, aki már mondjuk évek óta vezet, nem kell hogy autós iskolába jelentkezzek (jó persze a vezetéshez szükség van engedélyre is). Egy baráttal / ismerőssel sokkal kötetlenebb lenne az egész.
  2. Olyan zenetanár is jó lehet, aki mondjuk nem ért az elektronikus hangszerekhez? Úgy értem, ha én szintetizátoron szeretnék megtanulni zenélni és mondjuk egy 75 éves nyugdíjas zenetanárt találnék magamnak, aki csak gitáron, zongorán, hegedűn (nem elektromos hangszeren) oktatott, akkor az így megszerezett tudás ugyanúgy alkalmazható egy elektromos hangszeren? Gondolom az alapja ugyanaz. Direkt olyan szintetizátort kerestem, ami besegít a ritmus tartásában (van benne metronóm). Ez esetben csak azt kell szem előtt tartani, hogy az is billentyűs hangszer legyen?

A programmal mindenképp teszek egy próbát, köszönöm a linket. Korábban én is találtam olyan programot, aminek egy midi fájlt odaadva zongora billentyűkön mutatta, hogy mikor melyiket kell lenyomni, de midi fájlt pont annyira körülményes volt találni, mint kottát a számhoz.

Még egy kérdést engedjetek meg. Ha valaki saját dalt szeretne komponálni - amellett, hogy a zene tanártól megtanult mindent, amire szüksége van - kell, hogy ismerjen más műveket? Van ennek is egy tanulási folyamata, hogy először meg kell tanulni más műveket eljátszani és akkor abból tud építkezni (ihletet nyerni) az előadó vagy jöhet a zenélés spontán is, ha mondjuk egy dallam jár folyamatosan a fejünkben (bár lehet hogy azt is hallottuk egy másik zeneszámban) ? Néhány, több hang sávból álló (dob, magas hang, prüttyögés) szerzeményt már tudtam készíteni és urambocsá azt mondom még tetszik is magamnak, de ezek soha nem voltak néhány 10 másodpercnél hosszabbak. Folyamatosan pakolászok bele hangsávokat, de egy idő után az egyik elkezdi elnyomni a másikat vagy egyszerűen csak nem illik bele. Ekkorra érem el a 10 másodpercet és akkor meg megpróbálok kivenni sávokat, amiket mással helyettesítek, de nagyon szögletesnek hangzik az egész onnantól. Ennek a módjára jó volna rájönni. 😊

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Minden attól függ, hogy mit akarsz pontosan. A zenetanulással kapcsolatban ha csak azt akarod megtanulni, hogyan kell dallamokat, akkordokat játszani, akkor egy zongoratanár jó megoldás erre, ő el tudja mondani, meg tudja mutatni az alapokat. Ha aztán a szintetizátoron saját hangzásokat akarsz létrehozni, nem csak a gyári, beépített hangszíneket, akkor oda már olyan tanár kell, aki megtanítja a szintézis alapjait. De szerintem egyelőre maradj csak a dallamoknál, mert a szintézis szerintem már tényleg sok lenne :)

Zeneszerzést is tanítanak, egyetemi szinten is (Zeneakadémia), erre is azt tudom mondani, hogy neked kell kitalálni, hogy mit akarsz pontosan. Az elektronikus zenében a legtöbb előadónak nincs klasszikus zeneszerzői képzettsége. Persze manapság mindenre vannak tanfolyamok, elektronikus zeneszerzést is tanítanak, de magadtól is elkezdheted, úgy, ahogy írod. Kell több sáv, attól függően persze, hogy milyen stílusú zene. Dob, basszus, szóló, pad, általában ezekből áll egy elektronikus zene (nagyon leegyszerűsítve persze, meg eltérések mindig lehetnek, rengeteg stílus van). És ezeket a 10 másodperces témákat lehet egymás mellé pakolni, ismételni, variálni, néha kivenni sávokat, hozzáadni, ami jól szól, érzésre. Megvan persze mindennek a zeneelméleti háttere is, de lehet ezt azért valamennyire érezni. Ha nem, az már a nehezebb ügy :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...