Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

YAMAHA MX - MOXF konvertálás


Koródi Csaba

Kérdés

Üdv!

Egy apró szívességet szeretnék kérni egy YAMAHA MOXF tulajtól :)

YAMAHA MX61 szintimből lementeném a hangszíneimet John Melas editorral MOXF fájlba. Ezt a fájlt be tudná valaki tölteni a MOXF-jébe és lementeni a hangszerrel a saját formátumába? Ha kell, John Melas Editort is adok hozzá :)

Szerkesztette Koródi Csaba
Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0
10 órája írta djuice:

Csabi, az MX-nek úgy érzed kompatibilisek lennének a hullámformái a MOXF-éval legalább részben? Én nem mernék rá fogadni. És még az effektek is különböznek jócskán, (MX-ben insertenként csak 1 blokk van), s sztem már itt kompatibilitási gondok lennének, nem?

Amikor MX-em és MOXF-em volt egyszerre, már megtettem ezt a konvertálást. A John Melas Editor importálja az MX hangszíneit a MOXF Total Libraryan-ban és kiküldi a hangszerre.

Most hogy MODX-em van, az meg olvassa a korábbi MOXF-em fájlját, Itt vannak előttem a MODX-ben a több mint egy éve MX-en készült majd MOXF-be konvertált hangszíneim hibátlanul.... csak hát azóta több mint egy évet finomítgattam őket az MX-ben. Szóval ezt át lehetne pikk-pakk forgatni, sok melóm van benne :)

Link to comment
Share on other sites

  • 0
12 perccel ezelőtt írta djuice:

Ez hihetetlen hogyan lehetséges! (???)

A 8 Elements-es struktúra és a paraméterek halmaza adott. Az MX kevesebb Multisamplével és Filterrel rendelkezik, ezeket biztosan maximálisan lefedik a nagyobb modellek, csak össze kell állítani az azonos elemek listáját. Az IFX ugyanígy, csak a nagyobb modellek második IFX-e THRU-n áll (megnéztem).

Bár ez így leírva egyszerűnek tűnik és lehetséges, de valójában ez elég nagy munka és visszafejtés lehetett :)

Link to comment
Share on other sites

  • 0

De akkor adott multisamplek ugyanúgy azonos névvel szerepelnek a nagyokban is? Mert a sorszámuk biztos hogy nem egyezhet, ha a nagyobb modellben eleve több minden van, és ott még pl. a zongorák folytatódnak, ahol az MX-ben már mondjuk basszusok szerepelnek???

Hasonlót ugyanis már én is csináltam Korgoknál 1-2 jellegzetes, jobb sound miatt, de ott a hangszínlistából kellett visszakeresni, hogy melyik az a minta, ami kb. hasonlóan szól, mint egy másik régebbi hangszerben és helyettesíthető vele. Szóval ez tényleg nagy meló másik hangszerben felépíteni egy előzőt!

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

  • 0
18 órája írta djuice:

De akkor adott multisamplek ugyanúgy azonos névvel szerepelnek a nagyokban is? Mert a sorszámuk biztos hogy nem egyezhet,

Még az sem fontos hogy a nevük azonos legyen... elég ha a programozó megfeleltette egymásnak a hasonló vagy azonos mintákat. Hatalmas melónak hangzik, de ez már nem a mi bajunk, hanem az övé :)

 

16 órája írta djuice:

No meg azt nem értem még, hogy ha az editor olvas MX formátumot és ír MOXF formátumba, akkor miért a hangszerrel exportált saját fájlra van szükség

Azért, mert a Total Library-m csak ehhez a két hangszerhez (MX, MOXF) van meg, az új MODX verzió már nincs, így a hangszerbe nem tudom közvetlenül a PC-ről ráküldeni. A program viszont nem exportál közvetlenül a hangszer formátumában, hogy azt egy pendrive-ra feltegyem, hanem csak a program saját formátumában ment MX vagy MOXF fájlt. A MODX olvassa a MOXF, XS és XF saját kiterjesztésű fájlok valamelyikét... tehát ha valakinek van egy MOXF-je például, az tud nekem menteni egy fájlt a bankomból a hangszerrel akkor is, ha nem vásárolta meg a drága MODX Melas Librariant. De ha valakinek MODX-je van és megvan a hozzá való Melas Librarian, akkor ő is meg tudja oldani. Ezért az egy bank áthelyezés miatt nem akarom megvenni a MODX Melas Total Librarian-t... mert csak ez önmagában 65 EUR és csupán ennyit akarok megoldani vele :) Viszont korábban a MOXF Melas Editort olcsóbban meg lehetett venni, így ha valaki erre korábban beruházott és még MOXF-je van, az most nekem simán meg tudja oldani :)

 

Szerkesztette Koródi Csaba
Link to comment
Share on other sites

  • 0
2 órája írta Koródi Csaba:

elég ha a programozó megfeleltette egymásnak a hasonló vagy azonos mintákat

De hát hogy? Az hogy egyikben is van piano meg e.piano pl. az természetes. De hogy adott fantázia hangszínt más mintából csinálnák meg hozzá, azt nehezen tudom elképzelni, hacsak nem még kifinomultabb, részletesebb az a minta. Erre jó példa még a Rhodesaknál is, hogy az MX-ben sok minden 2 dinamikaréteggel volt elintézve pl. egy lágyabb és egy harapósabb, durvább mintával. 

De ugye itt főként a saját voice hangszíneid a kérdésesek, hogy amit 4-5 layerből tettél össze, az már a MODX sokszoros lehetőségeivel, lehet hogy 3x több mintából választhatóan még részletesebb tud lenni. Azaz, az MX-ből szinte csak a hangszín sablonát nyernéd ki így, hogy még az effektekkel is külön kell rajta bíbelődni. (???)

2 órája írta Koródi Csaba:

A program viszont nem exportál közvetlenül a hangszer formátumában, hogy azt egy pendrive-ra feltegyem, hanem csak a program saját formátumában ment MX vagy MOXF fájlt.

Na ezért nem értem ezt: ha vannak MX fájlok amit olvas a Melas és MOXF-ként ment, amit olvas a MODX, akkor miért kell MOXF-ből kiexportálni???

Csak azért kérdem, mert akarok segíteni, de nem tudom a lényegét így elmagyarázni annak akinek van MOXF, hogy miért is akarod. :) Elolvastam  többször is, hogy mit próbálsz átadni és biztos hogy logikus dolgot akarsz vele, de nem értem mi a buktató ebben, azon kívül hogy nem akarsz MODX editorért fizetni. (meg kellene a fájl is hozzá...)

Mert ha az volna, hogy csak MOXF-ra tudsz a programban editálni vagy MX-re, és a progi tud írni MOXF fájlt amit vissza tudsz tölteni a MODX-ba, de mindig kell egy külön utat járni ezzel, mivel az editált paraméterek változását a MODX közvetlenül nem tudja érzékelni vagy fogadni, azt érteném, és utána mindig meg kéne újra betöltve hallgatni hogy mit változott adott hangszín, csak ugye itt MX-re programozott dolgok miatt kérdezed ha jól értem, amit azon a hangszeren ugye közvetlenül hallasz USB kapcsolaton keresztül mi történik. Szóval nekem ez még zavaros mit miért nem lehet akkor MOXF fájlba mentettként visszatölteni a MODX-ba, csak ha eleve MOXF-ről kimentett???

:)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
15 órája írta djuice:

De hát hogy? Az hogy egyikben is van piano meg e.piano pl. az természetes. De hogy adott fantázia hangszínt más mintából csinálnák meg hozzá, azt nehezen tudom elképzelni, hacsak nem még kifinomultabb, részletesebb az a minta.

Ne bonyolítsd :) Van az MX-nek X multisampléje, a MOXF-nek X+Y, a MODX-nek meg X+Y+Z. Az X-ből mindegyik tud dolgozni... lefelé kompatibilissé tette a YAMAHA. A többi már csak működik és kész :)

15 órája írta djuice:

De ugye itt főként a saját voice hangszíneid a kérdésesek, hogy amit 4-5 layerből tettél össze, az már a MODX sokszoros lehetőségeivel, lehet hogy 3x több mintából választhatóan még részletesebb tud lenni. Azaz, az MX-ből szinte csak a hangszín sablonát nyernéd ki így, hogy még az effektekkel is külön kell rajta bíbelődni. (???)

Majdnem, de nem teljesen. Igaz, lehetne a MODX jobb mintáiból gazdálkodni. De ha a hangszínem már jó az MX készletéből és nem ritkán nem 4-5, hanem 8 layer-ből állítottam össze... akkor ezt a munkát nem kezdeném el nulláról a MODX-ben. Ha már az MX-en összeállt akkor kész... vagy ahogy írod sablon a folytatáshoz... A lényeg, hogy ne kelljen nulláról újra elkezdeni. Főleg mivel már hallom a MODX-en a 2 évvel ezelőtti hangszíneimet, így tudom hogy hasznavehető a konvertálás.

 

15 órája írta djuice:

Mert ha az volna, hogy csak MOXF-ra tudsz a programban editálni vagy MX-re, és a progi tud írni MOXF fájlt amit vissza tudsz tölteni a MODX-ba, de mindig kell egy külön utat járni ezzel, mivel az editált paraméterek változását a MODX közvetlenül nem tudja érzékelni vagy fogadni, azt érteném, és utána mindig meg kéne újra betöltve hallgatni hogy mit változott adott hangszín, csak ugye itt MX-re programozott dolgok miatt kérdezed ha jól értem, amit azon a hangszeren ugye közvetlenül hallasz USB kapcsolaton keresztül mi történik.

Ezt itt már végképp nem tudom követni... itt valamit rettenetesen túlgondolsz. Van egy csomó kész hangszínem az MX-ből pont. A John Melas Total Librarian képes átkonvertálni egyik hangszerről a másikra pont. Mivel ez lehetséges, szeretném áttenni pont. Nem editálni, nem paraméterek változását meghallgatni... érzékelni-fogadni... ezt már nem is értem :) Betölt John Melas-ba, beküld MOXF-be és lement... ennyi. A MOXF fájlt a MODX megnyitja és onnantól már a hangszer részét képezi, azon tudom tovább editálni ha nagyon akarom :)

 

15 órája írta djuice:

Szóval nekem ez még zavaros mit miért nem lehet akkor MOXF fájlba mentettként visszatölteni a MODX-ba, csak ha eleve MOXF-ről kimentett???

Mert a MOXF-hez való John Melas Editorom nem látja a MODX-et mert nem ahhoz készült :) A John Melas Total Librarian egy hangszín rendszerező 3rd Party program... nem a Yahama formátumában menti az adatot a winyóra. Viszont ha lenne egy MOXF a kezem ügyében, akkor ebből a programból ki tudnám küldeni rá a hangszíneimet és lementeni a MOXF-el. A MOXF-el mentett fájlt pedig olvassa a MODX, mert lefelé kompatibilis.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Nem ragozni akarom, de ezt írtad:

Ekkor: 2021. 01. 25. at 17:02 írta Koródi Csaba:

MX61 szintimből lementeném a hangszíneimet John Melas editorban MOXF fájlba.

Ha MOXF formátumba ment a szoftver,  eleve itt nem értettem már az elején, hogy az miért nem jó, mivel azt a formátumot olvassa a MODX...

DE!!!

1 órával ezelőtt írta Koródi Csaba:

A John Melas Total Librarian egy hangszín rendszerező 3rd Party program... nem a Yahama formátumában menti az adatot a winyóra.

Ez meg csak most derül ki számomra, hogy itt valami totál más "kiskutya" kiterjesztéssel írhatja ki a szoftver, amit csakis önmaga olvas vissza és semmi más! Na, tehát itt van a kutya elásva, hogy akkor mégse a MOXF saját formátumába ment az, ami betölthetően kompatibilis lenne a MODX-oddal. Így már oké, és hogy az editor ugyan közvetlen usb-n rá tudja egy MOXF-ra majd küldeni, de ott a helyes formátumban már maga a hangszer fogja csak kimenteni... :D

Hát legalább az az editor sysexként bírna univerzálisan kimenteni, és nem kéne így körbedrótozni a dolgot! (Mondjuk nem is akar mindenki tucatjával ilyen hadműveletekbe belegondolni. :D Erre a Yamaha azt mondaná, mert olvastam sok ilyet, hogy alapvetően az emberek tévesen gondolkodnak az egyes hangszerekről, mikor össze akarják hasonlítani őket egymással. Hát mikor még A-ból B-n keresztül C-t akarnak csinálni. Szóval nem véletlen hogy 3. félnek kell szoftvereket ilyenekhez csinálni, mert a Yamaha még a külsőleg támogatott editálásra sem gondol már manapság, nemhogy még konvertálásra. Azt inkább el tudnák fogadni sztem financiális oldalról is, hogy valaki több típust is tart a hangszereikből.)

No, de reméljük dűlőre jutsz! Én a yamahasynth.com vagy motifator.com oldalon keresztül tudnék segítséget kérni, mert regisztrálva vagyok és ott hemzsegnek eleve a Yamahások. Anno Motif ES gyári demókat is ott küldtek nekem SMF-be kiexportálva az MO8-amhoz, szóval segítenek, ennyit meg meg bírok írni angolul még nekik... ;)

 

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

  • 0
8 perccel ezelőtt írta djuice:

Ez meg csak most derül ki számomra, hogy itt valami totál más "kiskutya" kiterjesztéssel írja ki a szoftver, amit csakis önmaga olvas vissza és semmi más! Na, tehát itt van a kutya elásva, hogy akkor mégse a MOXF saját formátumába ment az, ami betöothetően kompatibilis lenne a MODX-oddal. Így már oké, és hogy az editor ugyan közvetlen usb-n rá tudja egy MOXF-ra küldeni és ott a helyes formátumban ki is tudja menteni...

Bocsánat, akkor ez csak egy ragozási kérdés. Szóval nem Editorban, hanem Editorral :)

Link to comment
Share on other sites

  • 0
8 órája írta turorudi:

Nekem megvan a Melas pakk MODX-re. De a MODX Total Librarianje csak MODX és Montage file-okat olvas, abba nem lehet Motif/MX file-okat betölteni.
Neked milyen kiterjesztésű fájlod van, amit MODX-re akarsz konvertálni?

Igen, a MODX Total Librariant én is megnéztem és sajnos nem olvassa ahogy írod. MX Total Librarian-ból és MOXF Total Librarian-ból származó MX és MOXF fájljaim vannak. A MOXF Total Librarian-ból simán be lehetne tölteni a MOXF hangszerbe és lementeni. A MOXF fájlját pedig simán olvassa a MODX.

Amúgy nem lenne nagy ördöngősség, túl van misztifikálva az ügy :)

Szerintem a Melas MODX Total Librarian azért nem olvassa a MOXF fájlt, mert a Yamaha rájaszólt a Melas fiúra hogy ne tegye :)

Szerkesztette Koródi Csaba
Link to comment
Share on other sites

  • 0
1 órája írta Koródi Csaba:

Igen, a MODX Total Librariant én is megnéztem és sajnos nem olvassa ahogy írod. MX Total Librarian-ból és MOXF Total Librarian-ból származó MX és MOXF fájljaim vannak. A MOXF Total Librarian-ból simán be lehetne tölteni a MOXF hangszerbe és lementeni. A MOXF fájlját pedig simán olvassa a MODX.

És az MX fájljait nem olvassa közvetlenül a MODX?

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Amúgy biztosan tudom hogy az MX hangszíneit el lehet juttatni a MODX-be, hiszen itt játszok a MODX-emen azokkal a korabeli hangszíneimmel, amiket az MX-en állítottam elő. Csak abban az időben pár hónapig egyszerre volt MX-em és MOXF-em, így akkor nem okozott gondot az MX hangszíneim MOXF-re juttatása.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
11 perccel ezelőtt írta Koródi Csaba:

Amúgy biztosan tudom hogy az MX hangszíneit el lehet juttatni a MODX-be, hiszen itt játszok a MODX-emen azokkal a korabeli hangszíneimmel, amiket az MX-en állítottam elő. Csak abban az időben pár hónapig egyszerre volt MX-em és MOXF-em, így akkor nem okozott gondot az MX hangszíneim MOXF-re juttatása.

Persze, ha valami a MOXF-en megszólal, az belemegy a MODX/Montage-ba is. De a Melas editor onnan nézve okosan van megcsinálva. Pl. a waveform editor és a performance editor között sincsen átjárás, pedig ugyanúgy csinál mindkettő performance-okat. És a MODX formátumában csak a waveform editor ment, a librarian és a performance editor nem.
A MIDI Quest 12 egyébként szerkeszti a MODX-t, de a formátumát nem használja az sem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...