MMate Létrehozva February 20, 2021 Share Létrehozva February 20, 2021 Sziasztok! Felmerült bennem az a kérdés, hogy miért írják a használati útmutatókban, hogy az USB kábel maximális hossza 1.8, 2 m legyen? Ha hosszabb kábelt használok akkor lehet valami probléma? Fontos, hogy a MIDI USB kábel is ilyen méretek alatt maradjon? Köszönöm előre is a válaszokat!🙂 Válasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
1 wolf Válaszolta February 20, 2021 Share Válaszolta February 20, 2021 Az USB kábelek maximális hossza 5 méterben van meghatározva. (Ezért nem kapsz a boltban gyárilag szereltet hosszabbat.) A kábel hosszának jelentősége akkor jön elő, amikor a csatlakoztatott eszköz nem csak adatot küld, hanem a tápot is ezen keresztül kapja. (Pl hangkártyák egy csoportja, midi billentyűzetek stb.) Mivel a tápellátás erősen korlátozott a feszültség/áram/kábel ellenállása képlet alapján, így igen, meghatározhatják a készülék biztonságos működését akár az USB kábel hosszának megadásával. A kérdés jó, és igen, lehet probléma az indokolatlanul hosszabb USB kábel használatával. Leginkább akkor, ha a külső eszköz nincs saját tápegységgel ellátva. 1 Válasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
1 wolf Válaszolta February 20, 2021 Share Válaszolta February 20, 2021 11 perccel ezelőtt írta MMate: Tehát akkor itt nem lesz zavaró tényező, mert a tápot nem ezen kapja, ezen csak MIDI adatot küld? Így van. Rákerestem a készülékre... igen, azon csak midi megy. Nem is értem, miért nincs rajta a hagyományos midi csatlakozó. Egyre több gyártó inkább így oldja meg, hogy az usb protokollját használja a midi-hez. 1 Válasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
1 kib Válaszolta February 20, 2021 Share Válaszolta February 20, 2021 49 perccel ezelőtt írta MMate: Köszönöm! Igen, jó lenne rá egy DIN MIDI is, az USB is hasznos, de ha valaki nem szeretné fölöslegesen belevonni a körbe a számítógépet azért, hogy az USB MIDI-t átalakítsa DIN MIDI-vé, tehát innen-oda küldözgesse a jeleket akkor jó lenne egy DIN MIDI aljzat is rá. Minden gyártó inkább csak az USB-t szorgalmazza. Nem muszáj számítógépet használni ilyen esetben, lehet venni USB MIDI hostot is, pl. https://www.hitspace.hu/shop/ktmuh-midi-usb-host-2106 Persze nem olcsó mulatság, meg a számítógép már úgyis ott van, de ha el akarsz szakadni tőle, akkor ez is opció lehet. 1 Válasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Koródi Csaba Válaszolta February 20, 2021 Share Válaszolta February 20, 2021 Én a fordítottjára nem találok megoldást. Sok esetben elég lenne egy 10-20-30 cm-es USB Device kábel, azt' nem győzöm az 1-2 métert gyűrögetni, csavargatni, eltüntetni. Miért nincsenek ilyen rövid kábelek? Válasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MMate Válaszolta February 20, 2021 Szerző Share Válaszolta February 20, 2021 1 órája írta wolf: Az USB kábelek maximális hossza 5 méterben van meghatározva. (Ezért nem kapsz a boltban gyárilag szereltet hosszabbat.) A kábel hosszának jelentősége akkor jön elő, amikor a csatlakoztatott eszköz nem csak adatot küld, hanem a tápot is ezen keresztül kapja. (Pl hangkártyák egy csoportja, midi billentyűzetek stb.) Mivel a tápellátás erősen korlátozott a feszültség/áram/kábel ellenállása képlet alapján, így igen, meghatározhatják a készülék biztonságos működését akár az USB kábel hosszának megadásával. A kérdés jó, és igen, lehet probléma az indokolatlanul hosszabb USB kábel használatával. Leginkább akkor, ha a külső eszköz nincs saját tápegységgel ellátva. Köszönöm a választ! A hangkártyánál még nem is zavar ez az 1 m, de van egy Yamaha P-45-ös digitális zongorám amin, USB HOST van és nem ér el az 1,8 m kábel a gépig kényelmesen. Tehát akkor itt nem lesz zavaró tényező, mert a tápot nem ezen kapja, ezen csak MIDI adatot küld? Válasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MMate Válaszolta February 20, 2021 Szerző Share Válaszolta February 20, 2021 30 perccel ezelőtt írta Koródi Csaba: Én a fordítottjára nem találok megoldást. Sok esetben elég lenne egy 10-20-30 cm-es USB Device kábel, azt' nem győzöm az 1-2 métert gyűrögetni, csavargatni, eltüntetni. Miért nincsenek ilyen rövid kábelek? Igen, az a másik véglet amikor az asztal mögött lóg több 10 méter. Valóban zavaró. Én például az Euronics-ból, vettem, de szerintem lehet sok hangszerboltban is venni. Néhány lehetőség: https://www.muziker.hu/udg-ultimate-audio-cable-usb-2-0-a-b-green-angled-2m https://www.hitspace.hu/shop/usb-ab18-usb-a-b-cable-18m-5935?category=769#attr= Válasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MMate Válaszolta February 20, 2021 Szerző Share Válaszolta February 20, 2021 12 perccel ezelőtt írta wolf: Így van. Rákerestem a készülékre... igen, azon csak midi megy. Nem is értem, miért nincs rajta a hagyományos midi csatlakozó. Egyre több gyártó inkább így oldja meg, hogy az usb protokollját használja a midi-hez. Köszönöm! Igen, jó lenne rá egy DIN MIDI is, az USB is hasznos, de ha valaki nem szeretné fölöslegesen belevonni a körbe a számítógépet azért, hogy az USB MIDI-t átalakítsa DIN MIDI-vé, tehát innen-oda küldözgesse a jeleket akkor jó lenne egy DIN MIDI aljzat is rá. Minden gyártó inkább csak az USB-t szorgalmazza. Válasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MMate Válaszolta February 20, 2021 Szerző Share Válaszolta February 20, 2021 14 perccel ezelőtt írta kib: Nem muszáj számítógépet használni ilyen esetben, lehet venni USB MIDI hostot is, pl. https://www.hitspace.hu/shop/ktmuh-midi-usb-host-2106 Persze nem olcsó mulatság, meg a számítógép már úgyis ott van, de ha el akarsz szakadni tőle, akkor ez is opció lehet. Ó, jó tudni, hogy van ilyen is. Köszi! Válasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Koródi Csaba Válaszolta February 20, 2021 Share Válaszolta February 20, 2021 10 órája írta MMate: Én például az Euronics-ból, vettem, de szerintem lehet sok hangszerboltban is venni. Néhány lehetőség: https://www.muziker.hu/udg-ultimate-audio-cable-usb-2-0-a-b-green-angled-2m https://www.hitspace.hu/shop/usb-ab18-usb-a-b-cable-18m-5935?category=769#attr= Köszönöm, ezeket a forrásokat ismerem, de ezek a linkek is 1-3 méteres kábelek... nekem 0,1-0,3 méteresek kellenének Válasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MMate Válaszolta February 21, 2021 Szerző Share Válaszolta February 21, 2021 10 órája írta Koródi Csaba: Köszönöm, ezeket a forrásokat ismerem, de ezek a linkek is 1-3 méteres kábelek... nekem 0,1-0,3 méteresek kellenének Szívesen! Ja. Bocsi.🙂 Hát... Olyan rövid kábellel még nem találkoztam. Lehet, hogy nincs is ilyen rövid. Akkor lehet, hogy forrasztani kell. Válasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kérdés
MMate
Sziasztok!
Felmerült bennem az a kérdés, hogy miért írják a használati útmutatókban, hogy az USB kábel maximális hossza 1.8, 2 m legyen? Ha hosszabb kábelt használok akkor lehet valami probléma? Fontos, hogy a MIDI USB kábel is ilyen méretek alatt maradjon?
Köszönöm előre is a válaszokat!🙂
válasz erre a kérdésre
Recommended Posts