Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Inszomniásnak alvókabint!


HedgehogManager

Kérdés

Sziasztok!

Minden zajra felébredő és visszaaludni képtelen inszomniás vagyok (füldugó, altató nem opció), ezért építtetni fogok egy alvókabint. A környezet csendesnek mondott, de nem az. Éjszaka a megriadt szarvasok trappolnak és dübögnek lefele az aszfalton, a róka rendszeresen egy légkalapács hangerejével ugat az ablakom alatt ülve, stb. Plusz, a fűtésrendszer bár kitűnően működik, mindenféle gurgulázó, dübögő hangokat ad (akkor is, ha csurig van vízzel), ezek végig hallhatóak ahol radiátor vagy fűtéscső van.

Ha már nekifogok, akkor azt akarom, hogy ott tényleg legyen csönd. Az alvó kamrát kőműves fogja építeni, de a hangszigeteléshez ő sem ért, meg én se. Igyekeztem alaposan utánaolvasni a témának, és most kérlek titeket ha tudtok, segítsetek a legjobbat kihozni a dologból! Köszi!

A kabin egy külön leválasztott kis szoba lesz a nagy hálószobán belül. Mivel az ajtón kívül minden más később javítható, a hangszigetelő képessége fejleszthető, így az ajtó az egyetlen, amiből azonnal a lehetséges legjobbat veszem, mert az az egyetlen eleme az egésznek, amiről ha kiderül hogy nem elég, akkor csak cserélni lehet – az előző változatot akkor meg nem volt értelme kifizetni. 42 dB ÉMI tanúsítvánnyal, kb 80-100kg., a keret 15 centis falvastagsághoz van méretezve. Ez legyen biztos, a többi meg annyira lesz továbbszigetelve, amennyire majd ténylegesen szükség lesz rá.

A kabin többi része: felülről, a padláson rohangáló és visítozó állatok miatt jön zaj, ott ezért álmennyezet lesz, alulról nem jön zaj (remélem). Egyelőre két fal az eredeti téglafal lesz, a padló marad az eredeti. Ha később kiderül hogy kell, akkor a kabin padlója tovább szigetelhető, ennek alapján lett megválasztva a belmagasság. A puszta téglafalak is tovább szigetelhetők, van rá hely hagyva, ha kell.

A két új fal dupla gipszkarton egymástól 35 centire. Mivel hely van, a vastag fal nem gond. Természetes, olcsó, és kiderült, hogy nagyon jó hangszigetelő anyag, ezért köztük keményre tömködött szalma lesz. (Forrás: „Determination of the Airborne Sound Insulation of a Straw Bale Partition Wall” https://content.sciendo.com/configurable/contentpage/journals$002fcee$002f13$002f1$002farticle-p20.xml Itt tapasztott sárfal [25mm] + nádszövet, hogy tapadjon a sár + kézzel tömörre tömködött szalma [350mm] + nád + sárfal rétegekkel 54 decibel hanggátlást mértek. Aki más forrásnál rosszabb hanggátlást talál, ott nem-tömörített bálákat használtak.) Az álmennyezet ugyanúgy épül fel, mint a falak. Kívül az egészet drótháló borítja, az egerek ellen.

Paranoid módon túlbiztosítottam az oxigén kérdést. Ventilátor több órára elég áramot adó szünetmentes táppal, plusz 2 db CO2 mérő riaszt a beállított érték elérésekor, egy elemes és egy hálózati (elromolhat az egyik vagy a másik, elmehet az áram a táppal együtt valamiért, vagy lemerülhet az elem úgy, hogy nem veszem észre, de ebből a négyből kettő nem fog egy időben történni). Két szellőző nyílás a plafon közelében, mindkettő egy szivaccsal bélelt falú hangelnyelő „labirintus” ládán (sound maze) vezeti át a levegőt, a ládák kívülről szintén sűrű szalma réteggel burkolva.

1507951685_soundmaze.jpg.bc602ff7d3148f1ed0d6ee935427a874.jpg

469984542_soundmazepts.thumb.jpg.8ca668a1a833a24d8c96e7156d1f46b7.jpg

Mivel az egész rendszer árának több mint fele az ajtó, ezért meg szeretném oldani, hogy amikor esetleg tovább kell költöznünk, akkor azt sérülés nélkül ki tudjam emelni a szerkezetből, és magammal vihessem az új helyre. Valami ajtókeret körüli plusz kereten gondolkodtam, ami egybeépített és együtt mozgatható az ajtóval. (Tudom, hogy magas küszöb lesz.)  Pl. 15 cm vastag, négyzet keresztmetszetű gerendák a keret körül körben, ebbe szorosan rögzítve az eredeti ajtókeret, és e köré a plusz keret köré már mehet bármilyen széles szalmafal a gipszkarton lapok között. A gipszkarton lapok pedig minden oldalról rálógnak a gerenda keretre.

1207725128_kzirajz.thumb.jpg.e0586fe8861af08a5c3a2fb1860efeab.jpg

Kérdések

·         Hogyan érdemes egymáshoz rögzíteni az ajtó saját keretét a gerendából (?) készült plusz kerethez, amivel később együtt lehet majd mozgatni, ha kell? Ami hangszigetel is eléggé, és szét sem esik, ha az ajtót később szállítjuk esetleg?

·         A gipszkarton konzollal elég rögzíteni a dupla keretes ajtót a padlóhoz, plafonhoz (100+ kg) ? Akkor később csak le kell a vasakat csavarozni a fáról, ha szét kell szedni. Vagy?

·         A gerenda keret és a gipszkarton/szalma fal közötti átmenetnél kell valamire pluszban odafigyelni, vagy elég úgy, ahogy logikusnak tűnik (ahogy a rajzolt ábrán van)?

·         Jó lesz a két szellőzőnyílás a tervek szerint, szivacsos labirintus ládával?  A szellőző dobozok körbe lesznek véve a gipszkarton-szalma borítással kívülről. A szalma tömítéshez minden gipszkarton fal szétcsavarozhatóan, dobozszerűen felnyitható, azok is, amikben a szellőző labirintus van.

·         Hogyan érdemes bevinni az áramot?

Bárki más épített már külön alvó kabint?

Nagyon köszi minden észrevételt!

sound maze építés.jpg

Szerkesztette HedgehogManager
képek beszúrása
Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Eddig még senki nem tudott válaszolni a kérdésre. Esetleg te tudod a választ?

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...