Jump to content
Ménemszól.hu
  • 1

Cubase vst-i kontra midi probléma

andrassipeki

Kérdés

Sziasztok!

Adott egy Cubase 10.5 Artist, amit Macen használok. (iMac 2010) A minap Live Introban csináltam egy dallamot, amit át akartam vinni Cubasebe, és azt vettem észre, hogy a Cubase ugyanazt a vst szintit (AnalogLab V) ugyanazzal a beállítással másképpen szólaltatja meg amikor a megírt midi jegyzettel kell dolgoznia. Amikor a billentyűzeten játszom, nincs eltérés a többi DAWhoz képest, de amikor a már megírt dallamot kell lejátszani, akkor igen. Kipróbáltam Studio One 5, és GarageBand programokkal is, azokban is ugyanaz a hangzás mint Liveban. Egyedül a Cubase kezeli másképpen a dolgot. Töltök fel mintát, hogy hallható legyen a történet.

Ami még érdekes, hogy amikor Liveból küldöm át a midit Cubasebe External Midi segítségével, akkor a Cubaseben behívott szinti úgy szól, ahogy Liveban is szólna, SO5ben, stb., de amikor a Cubase rögzíti a Liveból érkező midit, majd lejátszatom vele, akkor eltűnik ez a hangzás, és marad az, amit fel is töltöttem Cubase néven.

Korábban már tapasztaltam hasonlót. Akkor egy U-HE szintit próbálgattam Liveban, majd amikor átvittem a dolgot Cubaseba, ott ugyanaz a preset máshogy szólt. Ott a két egymást követő leütés összekötésénél volt az eltérés, és ott is a Live szólaltatta meg szebben a hangot. Vagy fogalmazom inkább úgy, hogy úgy szólaltatta meg, ahogy az általam kipróbálható többi DAW is.

A többi DAWról nem töltöttem fel hangmintát, azok ugyanazt produkálják, amit a Live.

Jó lenne megoldást találni a dologra, mert a Live az "csak" Intro, a Studio One 5 előfizetéses, amin most szeretnék spórolni pár hónapot azzal, hogy felfüggesztem. A GarageBand pedig nem a kedvencem.

Köszönöm előre is a válaszokat!

Cubase.mp3 LiveIntro.mp3

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

• 1

Volt már itt a fórumon hasonló midi "parajelenség" az előzőekben is, emlékeim (és a gyanúm) szerint ez a Cubase-hez köthető. Én nem használok Cubase-t.

Alternatív megoldás persze létezik a dologra: ne a midi-t rángasd a DAW-ok között, hanem a jól működő VSTi hangszereidet (amit pl Live-ban raksz össze) rögzítsd wav-ba, és az költözzön. (Tegyük fel: ha a projektedet elküldöd pl másnak más környezetbe, eleve arra lesz szükség.)

• 1

Egészen véletlenül rátaláltam a megoldásra. Leírom, hátha valakinek hasznára lesz.

Cubase - Preferences - Midi résznél kell egy pipa oda, hogy Reset on Stop, és alatta a Length Adjustment részt 0 Ticks-re kell átállítani az alapértelmezett -2-ről. Most már úgy szól minden mint a többi DAW-ban.

• 0

Igen, ez jó szó rá: parajelenség.

Most az általad is írt módszert használom, mert nem találtam jobb megoldást, azaz wav megy át, amíg nem tudom megvásárolni a Live egy nagyobb verzióját. A Live Intro ugye csak 16 sávot enged... A Studio One 5 sem lenne rossz, csak az előfizetés pár hónapos felfüggesztése okán gondolkodtam azon, hogy visszatérek a Cubasehez. De már kezdem elvetni ezt az ötletet. Még nem adtam fel, de most azt érzem, hogy feleslegesen pocsékoltam el több órát arra, hogy rájöjjek, miért csinálja ezt a Cubase, hol lehet a hiba.

• 0

Ugyanez merült fel bennem is legelősször! Bár nem vagyok profi, és talán ezért nem látom az okát és nem értem, hogy miért ez a beállítás az alapértelmezett, de tény, hogy most úgy szól, ahogy kell. A többi kipróbált DAW alapból így nyit.

Feltelepítettem korábbi verziókat is a Cubase-ből, mert hibára gondoltam, így látom, hogy 3 verzióval visszább is ez az alapértelmezés.