Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Roland D-20 dalok (midi) átvitele Cubase-be


tiszaipeter

Kérdés

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni.

Előkapartam a régi szintim (Roland D-20), hogy megpróbáljam átmenteni ifjúkori zsengéimet Cubase 10-be. Legalábbis amit még lehet. 3,5-es Floppy-k (720Kb) a 90-es évek első feléből, sajna már nem mind működik. Audio-ban megvannak a dalok, de midi-ben nincsenek. Utoljára hasonlót kb 1996-ban csináltam (Cubase 3.11), ami ugye nem tegnap volt. Kerestem a neten, hátha. Sysex, bulk dump, Midiox, stb, de csak lila ködök vannak.. Azaz Midiox-al syx már fájlt tudok kreálni, de nem tudom, hogy abban benne van a dal is, vagy csak a D-20 paraméterek? Gyanús, hogy mindegyik 43KB 🤨

Szóval ha tudna valaki segíteni abban, hogy mit kell tegyek, akkor annak végtelen mennyiségű pozitív energiát küldenék! Vagy bármi mást, amit kér!

Előre is köszi!

TP

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0
Ekkor: 2021. 04. 17. at 20:20 írta tiszaipeter:

Azaz Midiox-al syx már fájlt tudok kreálni, de nem tudom, hogy abban benne van a dal is,

Nem megkésett áprilisi tréfa, hogy csak most reagálunk rá, :) de valahogy ez bent ragadhatott a gépházban... (ha még olvasnád v. érdekel).

Szal, a system exclusive sosem seq. dal információt közvetít sehol sem, semmiben. Ugyanis az bármi számára csak értelmezhetetlen natúr 0 és 1 nyers bináris adathalmaz. (Pontosabban azért ez mégsem teljesen így van, mert nyitó és záró bájtok és azonosító kód szegmensek mondják meg hogy kinek szól ez az üzenet, magyarul ami nem érti (nem neki szól a címzés) az eldobja.) De lényegében ebben nem szerepelnek note on/off hangjegy üzenetek, velocity értékek meg stb. Ezt inkább mindig is arra használták, hogy pl. hangszínbeállítások vezérlőkódjait menteni vagy megosztani tudják ilyen mód a hangszerek.

Ami neked kell, az ténylegesen a szekvenszer sávokon rögzített adatok események átvitele, de ezt sysexként ha ki is küldené a D20, a Cubase nem track eseménynek kezelné, magyarul nem látnád a zenei eseményeket, hogy azt szerkeszthesd vagy áthangszereld.

Ide az kell, ami Kiskádár kolléga ír: D20 midi out -> DAW midi in és record.

Viszont, hogy jó pár éve én is csináltam hasonlót, azt tudom mondani, a Cubase elvileg tudna SMPT szinkronban rögzíteni, de ahhoz olyan eszköz vagy hangszer is kell, ami ilyen információval együtt tolja ki a midi lejátszást magából. Arról van ugyanis szó, amit én is elhittem magamnak első elgondolásként, hogy a Cubase, elég ha slave módban kívülről várja a vezérlési parancsot, s akkor minden OK. Csak épp az attól még semmit nem csinál, hogy egy seq.n megnyomjuk a play gombot. Adott seq. ui. nem SMPT üzeneteket küld, hanem seq. transport üzeneteket, de azzal a Cub. semmit se kezd. Ha pedig ő a master clock forrás, akkor elvileg nagyon pontosan abban az ütemben kéne elindítani a D20-on is a lejátszást, hogy az ütemek és események ne csússzanak el kezelhetetlenül. Legalábbis én különösebb szakértelem nélkül anno, ezekkel szenvedtem magamnak. :(

Szinkron nélkül tehát elég bukó az ügy.

 

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...