Jump to content
Ménemszól.hu

Recommended Posts

Reméljük az új jövevény nem fogja komolyan befolyásolni a Microwave XTK 2500 eurós használpiaci értékét.:) Nehogy véletlenül zavar támadjon szegény "gyűjtők" körében és egy centtel is olcsóbban jussanak a vitrinbe kirakott, sosem használt hangszerükhöz. (Mert akkor a fölös pénzüket még véletlenül a koala macik megmentésére kéne fordítaniuk).:)

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Teljesen egyetértek!

Én a napokban kezdtem el keresgélni az XTK wavetábláit, mondván van egy Iridiumom, hátha tudnék vele mit kezdeni. Akkor jött ki a Waldorf M első  bemutatója. Rögtön ráugrottam, hogy ez nekem kell.. de aztán látva az árát.. bár ha megnézzük, hogy mennyibe kerül egy Q+.. na jó az ritkaság tényleg, de ez a cucc arra fog hajazni minden tekintetben. Szóval ha felébe kerülne nem gondolkodnék.. de így? 

Mondjuk nekem volt XTK-m. Anno amikor leesett a kamionról, én is sorban álltam :) Azóta nosztalgikusan gondolok rá, de ez már csak szentimentalizmus részemről.

Link to comment
Share on other sites

10 órája írta Lacika:

A Waldorf M-re reagalva: biztos fasza a cucc, de nem ennyiert. Sajnos. Jobban bele se megyek, szerintem manapsag mar az osszes uj digit cucc tul van arazva. Lasd Virus-os posztomat itt a forumon. Virus Ti 900 ezer???? Kozben AdamSzabo szepen irt egy Viper nevu vst-t a Virus Ti hullamtablaival es lass csodat, ugyanugy szol a cucc mint a millios cájg. Ki erti ezt...

 

És tette mindezt úgy, hogy vett egy 100 dolláros, lánykori nevén SynthMaker nevű fejlesztőkörnyezetet, amit úgy kitanult, hogy annak még a gyártó is csodájára járt, és lett belőle egy irgalmatlan jó szoftszinti, a Viper. 90 euróért.

synthmaker-screen-3.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Azert mielott nagyon elmennenk a miert draga a digitalis szintetizator iranyba, ez a cucc hibrid, nem digitalis. Igen, az oszcillator szekcio, a vezerles meg a modulatorok digitalisak, de a mixer utan a VCF meg a VCA full analog. Emiatt sem VA arban megy a cucc, mivel minden egyes voicehoz tartozik egy analog szuro, egy VCA plusz ezekhez tartozo konverterek. Arban es tudasban inkabb egy Novation Peak-el erdemes osszevetni, aztan mindenki eldonti maganak, hogy kifizeti-e az "analog adot".

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2021. 09. 18. at 12:05 írta ProfesszorX:

Biztosan velem van baj - még nekem is volt régen JD800-am - azt konkrétan ingyen se szerezném be újra, mert csak foglalná a helyet a vitrinemben.

Nincs veled az ég világon semmi baj. Ugyanakkor a JD-800-at részemről meg kell védjem, már csak azért is mert na! :DNem kötelező használni, de a sok halom cucc közül amim valaha volt és talán lesz, még mindig ezt az öreglányt hajtom a legtöbbet és mindent is meg tudok vele oldani. Sz'al nálam nem vitrinben csücsül, mert best of ever.

Egyébként minden szavaddal egyet kell, hogy értsek! Peace!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ebben igazad van Mangonel - bár említve volt a Waldorf M-ben az analóg rész - ez nem volt annyira kihangsúlyozva és valóban csúsztatásra adhat(na) okot mert… azért én az “analóg” szót sem használnám manapság minden pénztárcát kinyitó varázsigének, amikor már iszonyat telítve van az az oldal is.

Innováció. Újítás. Szerintem azt kéne megfizetni, azért lehetne elkérni a pénzt. De a Walforf M reklámja ehhez képest kb úgy kezdődik, hogy “vissza a gyökerekhez”.

Hát én nem akarok visszatérni az olyan szándékosan meghamisított gyökerekhez, ahol a régi XTK-t fennhangon 2500 eurós “szuperszintinek” próbálják beállítani egyesek. Legyen már egy korrekt, egészséges piac és ne csak egy sznob réteg által generált “hype” létezzen és diktáljon és írjon felül árakat a múltban és a jelenben, mert amit írtam - nevezzük “hipotézisnek” - ugyanez a mesterségesen generált “hype” - szerintem - igenis félrevezeti / elferdíti az árakat az új hangszerek esetében is. 

Pláne azoknál, ahol “visszatérnek a gyökerekhez”. 

Mert ez a “hype” vagy nem is tudom… inkább kufárkodás - ott bukik el, hogy már a digi szintiket is elérte.

 

Mostanáig ugye az volt a “közmegegyezés”, hogy kizárólag a vintage analóg szintik voltak azok, amik megkapták a maguk patináját, rajongását, ugye lettek a “szentképek” - olyan analóg szintik, amiknek nevét csak háromszori fogmosás után, mély áhitat közepette engedélyezett csak kiejteni. Olyan árakon adták-vették őket mint a méregdrága festményeket - és ezt akkor mindenki elhitte, hogy ez így tök rendben van, tök oké, hiszen analóg meg a patina meg a minden és ettől lesz majd kurvajó minden zene.

Erre itt van tök ugyanez a hype, pepitában, csak épp digi szintik esetében! És nem is ilyen “anniversary edition” cuccoknál, hanem a “legmezeibb” digi szintiknél, mint amilyen a JD800. Bocsi Blank - miattad megjegyzem, itt nem a hangszerrel van a baj, csak tényleg a JD800 az egyik legjobb példa erre az őrületre - mert itt az a gond, hogy valaki komolyan beáraz egy digiszintit 2500 euróra, mikor ott - ha nagyon de nagyon kéne a JD800 - akkor ott van a Roland Cloud-on szoftverben! 

Nincsenek már értelmes szavak erre a mérhetetlenül mohó, szándékosan generált délibábra, ami fogadja az embert szintetizátor ügyben.

 

De persze simán lehet, hogy nincs semmilyen összefüggés. Nincs mesterséges hype, az árak úgy jók ahogy vannak - minden fasza - és lehet, hogy kizárólag az analóg rész meg a híres német precizitás nyomja meg Waldorf M árát is (oké az öngyulladó BMW-k korában a német precizitás rész egy kissé fals). Bárki gondolhatja így is, én csak a helyzetet írtam le és azt, hogy szerintem komoly a baj és emiatt érdemes átgondolni minden szinti vásárlást, akár kétszer, háromszor is, és mérlegelni, hogy mi kell, mire kell, minek kell - mi az ami esetleg akár szoftverben is elérhető, mik az alternatívák, stb. Ennyi. Mert a bolondéria így vagy úgy, de elérte a digi hangszereket is…

 

ui: a Roland Cloud-ot benéztem, mert nem a Legendary alatt van a JD800, hanem a VA szintikhez tartozó Zenology-ban - de a lényegen nem változtat azt hiszem

Szerkesztette ProfesszorX
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Vintage hangszerek arain elmelkedni felesleges. Egy regi Gibson, Les Paul, Rhodes vagy Stradivari tularazott? Kevesebbet er egy Marshall vagy Sunn erosito csak azert mert vannak a piacon ujabb alternativak? Ha valami a bolti inflacioval novelt arahoz kepest felaron adhato el, akkor szerintem ott meg boven nem beszelhetunk kufarkodasrol. :)

 

Link to comment
Share on other sites

1 órája írta Mangonel:

Vintage hangszerek arain elmelkedni felesleges. Egy regi Gibson, Les Paul, Rhodes vagy Stradivari tularazott? Kevesebbet er egy Marshall vagy Sunn erosito csak azert mert vannak a piacon ujabb alternativak? Ha valami a bolti inflacioval novelt arahoz kepest felaron adhato el, akkor szerintem ott meg boven nem beszelhetunk kufarkodasrol. :)

 

Hát ez is lehetne egy magyarázat, de akkor - a több mint 10 éves - a G2-höz hasonlóan szintén nem túl sikeres - Nord Wave-vem az akkor most már "vintage"-nek számít? Mehet akkor az is 2500 euróért?

 

Mert nyilván egy Gibson vagy egy Stradivari egyedi és megismételhetetlen hangszerek, lehetetlen őket reprodukálni, joggal kerülnek annyiba amennyibe. De nem is róluk írtam. Digiszintiknél azért nem hinném, hogy létezik két különböző módon megszólaló JD800… Max a karcolások száma, vagy a csúszkák kontakthibája különbözteti meg őket egymástól, vagy, hogy az egyiknek még megvan az eredeti doboza a másiknak meg nincs...

 

És én erről írtam, hogy a digitális szintiket - szerintem - nem kéne felpakolni erre a “vintage” őrületre és eljátszani azt, hogy ezek most “műalkotások” mint egy Stradivari… Vagy akkor - infláció és “vintage” szavakkal rásütve, e logika mentén egy Korg Z1 vagy egy JP8000 megkaphatja szintén a 2500 eurós beárazást? vagy az csak a hasonló korú Waldorf Q-nak jár? Miért is? Mert sárga? Vagy mert valaki azt írja, hogy "ritka"? Oké de akkor ki határozza ezt meg, tessék mondani mi az a darabszám digiszintiknél, amikor kijelenti valaki hogy, márpedig ez “ritka VA szinti” úgyhogy műalkotás árba kerülhet?

 

Mik a szabályok digiszintiknél, hogy az egyik lehet “vintage” (mondjuk a JD800) és akkor jár neki az extrém beárazás, amaz meg nem “vintage”, úgyhogy annak a túlárazása tiltott. 

De mindegy, mindenki gondolja úgy ahogy akarja.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Az a szabaly a digitalis szintetizatoroknal (es mindennel), hogy minden pontosan annyit er, amennyit a piac hajlando fizetni erte. Lehet vitatkozni, hogy ez neked nem er xy eurot, de ha valaki megveszi, akkor igenis er annyit. Mikor elindult a digitalis laz akkor a vilag fejlettebb orszagaiban nevetseges aron vagtak az ember utan ugyanazokat az analog szintetizatorokat, amikre most csorog a nyala a nepeknek, pedig ugyanugy szoltak akkor is mint most. Ez szerintem nem jo vagy rossz, vannak idoszakos divatok meg hobortok.

Jellemzoen azok a regi cuccok tartjak az arukat, amiket hasznaltak nagy nevu vagy sajat stilusukban kultikus eloadok vagy a maguk idejen kiemelkedok/kulonlegesek voltak. Peldaul jelenleg nincs a piacon semmi ami azt tudna nyujtani mint a Nord Modular viszont egy Nord Lead/Wave hangjat kabe barmilyen VA-bol kitekered. Egy JP-8000 supersaw vagy az Access Virus hypersaw-ja olyan ikonikus sound, amire egy teljes mufaj epult es nem is nagyon tudtak/akartak reprodukalni fuggetlenul attol, hogy digitalis.

Es ez itt mar tenyleg nagyon off, de ha objektivan nezed, akkor a Stradivari hiaba egyedi meg mualkotas, vakteszten nem veri meg a modern hegeduket. Gyanitom, hogy gitaroknal is ugyanez a nosztalgia, ritkasag meg targyfetisizalas miatt cserelnek gazdat csillagaszati aron a hangszerek, nem azert mert annyival kenyelmesebb lenne vagy szebben szolna.

Lenyeg a lenyeg, mindenki azt kezd a penzevel, amit szeretne. Szerencsere az utobbi idoben a szamomra dogunalmas analog revival mellett jottek ki boven izgalmas, innovativ es elerheto aru szintetizatorok is. :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

6 órája írta ProfesszorX:

Hát ez is lehetne egy magyarázat, de akkor - a több mint 10 éves - a G2-höz hasonlóan szintén nem túl sikeres - Nord Wave-vem az akkor most már "vintage"-nek számít? Mehet akkor az is 2500 euróért?

Ha már Nord, akkor a kedvenc példám továbbra is a Nord Drum 2 (valószínűleg azért is, mert nekem is van). Pár éve simán meg lehetett venni 80 ezer forintért (kb. 250 euró akkori árfolyamon), most meg ahogy ránéztem az árára, akkor láttam, hogy nemrégiben 700 meg 800 euróért mentek el, de volt 900-ért. Ez volt pár hete, tegnap megint ránéztem, azóta volt már, aki 1250-ért is megvette (pár nappal ezelőtt, és most is hirdetnek egyet annyiért). 5-szörös használtpiaci ár kb. 3 év alatt. És nem értem, hogy miért. Főleg úgy, hogy a Nord Drum 3P-t, ami a padokat is tartalmazza, azt nem keresik annyira, hiába újabb, modernebb, "több", feleannyiért kel el csak. És az első verzió, a sima Nord Drum is sokkal olcsóbb, bár annak az árát kissé felhúzta a 2-es sikere, pár éve még 150-200 euróért adták-vették (nagyjából annyiért, mint a 2-t annak idején), most már adnak érte 3-400-at is. Nem terveztem, hogy eladom az enyémet, pedig egy ideje már becsomagolva áll a szekrényben, de ilyen árak mellett lehet, hogy elgondolkodnék rajta. Vagy elcserélném valami szintén hájpolt cuccra :)

  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2021. 09. 21. at 13:53 írta Mangonel:

... de ha objektivan nezed, akkor a Stradivari hiaba egyedi meg mualkotas, vakteszten nem veri meg a modern hegeduket. Gyanitom, hogy gitaroknal is ugyanez a ...

De. A sokezer euros regi Gibson jobban szol, mint a mostani 800 euros. A mostani 6000 eurosnal meg nem valoszinu, bar valakinek tetszhet a kopottsag is, biztos, hogy az is nagyban befolyasolja a hangot.

19 órája írta kib:

5-szörös használtpiaci ár kb. 3 év alatt. És nem értem, hogy miért.

Ha 20x lenne 1 ev alatt (mint pl bitcoin csinalta anno), akkor jobban ertened? (amugy a valasz: csak)

MIvel mar ugyis tiszta OFF a topic ezert nem tartom magamban, hogy vegigolvasva szamomra ket dolog valt egyertelmuve:

1. Magyarorszagon nagy szukseg lenne teljesen minimalis kozgazdasagtani alapkepzesre altalanos iskolaban, hogy mindenki halljon rola. Nem kell semmi komolyra gondolni, egy kozepiskolas szintu tankonyv elso 20-30 oldala boven eleg lenne.

2. Latszolag rendkivul nepszeru a "mekkora kocsogseg mar, hogy ugy mukodik a vilag, ahogy" felfogas.

Link to comment
Share on other sites

20 perccel ezelőtt írta DutchFlowers:

2. Latszolag rendkivul nepszeru a "mekkora kocsogseg mar, hogy ugy mukodik a vilag, ahogy" felfogas.

Hát igen, erről mindig az jut eszembe amikor 7-8 éve eladtam a Polysixet 60000-ért, hogy megvegyem a Nord Electro 3-at. Most meg mekkorát lehetne kaszálni vele :D . Igaz nem használtam semmire, csak porosodott. Valahogy nem jött be a polysix hangja.

Szerkesztette ivimano
Link to comment
Share on other sites

2 órája írta DutchFlowers:

1. Magyarorszagon nagy szukseg lenne teljesen minimalis kozgazdasagtani alapkepzesre altalanos iskolaban, hogy mindenki halljon rola. Nem kell semmi komolyra gondolni, egy kozepiskolas szintu tankonyv elso 20-30 oldala boven eleg lenne.

A közgazdaságtanban mindenre van reális magyarázat. Vagy legalábbis törekednek rá, próbálják megválaszolni a kérdéseket (a maguk módján). És a "miért?" az pont az egyik alapvető kérdés. Soha nem intézik el annyival, hogy "csak". Persze ebben az esetben a közgazdaságtan helyett inkább a pszichológiához kellene fordulni, úgy talán könnyebb megérteni az egésznek a háttérét (mert hogy racionalitás nincs mögötte, az nagyon valószínű).

Link to comment
Share on other sites

1 órával ezelőtt írta kib:

A közgazdaságtanban mindenre van reális magyarázat. Vagy legalábbis törekednek rá, próbálják megválaszolni a kérdéseket (a maguk módján). És a "miért?" az pont az egyik alapvető kérdés. Soha nem intézik el annyival, hogy "csak". Persze ebben az esetben a közgazdaságtan helyett inkább a pszichológiához kellene fordulni, úgy talán könnyebb megérteni az egésznek a háttérét (mert hogy racionalitás nincs mögötte, az nagyon valószínű).

Ertem, amit mondasz, es azt is amiert, es igazad is van. Persze abban is van igazsag, hogy a hasznaltpiacon a kereslet es a kinalat talalkozik, es ha van vevo X-ert, akkor annyiert fogjak adni. Nem kevesebbert, nem tobbert, hanem pont X-ert, pontosan, ahogy Mangonel is irta. Es bar a kozgazdasagtan alapvetese, hogy a piaci szereplok racionalisak, bizonyos joszagok arat nem csak a racionalitas diktalja, peldaul emlitenem a "sznob-efekt"-et. Es itt meg csak nem is feltetlenul arrol van szo, mert az inkabb a 100$-os feher polo esete. Itt a tenyleges kereslet es kinalat az, ami utkozik.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

19 órája írta kib:

A közgazdaságtanban mindenre van reális magyarázat. Vagy legalábbis törekednek rá, próbálják megválaszolni a kérdéseket (a maguk módján).

Na erre pont az orvosin szoktak az első éveseknek egy vicces példát hozni.

Mi a különbség egy orvos és egy közgazdász között?
Az, hogy ha az orvos egyik kezét egy vödör 30°C-os, a másikat egy vödör 10°C vízbe mártják és megkérdezik tőle, hogy mit érez, akkor azt válaszolja, hogy az egyik kezemmel meleget, a másikkal hideget, addig ha a közgazdász kezét mártják ugyanígy a két vödörbe, az azt mondja, hogy pont szobahőmérsékletűnek (20°C) érzi. :) 

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2021. 09. 21. at 12:32 írta ProfesszorX:

Vagy akkor - infláció és “vintage” szavakkal rásütve, e logika mentén egy Korg Z1 vagy egy JP8000 megkaphatja szintén a 2500 eurós beárazást?

Azért sztem azt se kell elfelejteni és persze itt is több dolgon lehetne vitatkozni, mivel egy új hangszer mindig túlárazott, hogy behozza a hasznot, fejlesztési, egyéb költségeket (cégfenntartás, alkalmazotti bérek, szállítás, reklám stb.), ahhoz képest, hogy alkatrész áron sacc kb. 1/4-1/5 áron összepakolható a tömeggyártás korában bármi, szóval hogy azért senki nem haragszik, ha pl. egy millás hangszer ára szépen 10-15 év alatt 1/3, 1/4-ére esik vissza és így már jutányosabban megvehető, ha még meg is őrizték gyárias állapotában, de ha ismét elkezdik feljebb verni az árát, az már mekkora szemétség ugye? :D  Szóval érdekes az mindig, mikor más bőrére kell játszani a számokkal, mert csak mi járhatunk jól óccóé. :D 

Van egy ismerősöm, az használt de még új kiadású hangszernél mindig azzal szokta kezdeni, hogy akkor mínusz az áfa és onnan induljunk alkudozni, mert hogy minek fizette be az áfát a tulaj ha azt vissza is lehet igényelni. És ha vissza is igényelte, akkor meg ne vele akarja már megfizettetni. :lol:Van itt magyar zsugori logika ám! ;) 

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

3 órája írta djuice:

Azért sztem azt se kell elfelejteni ...

... hogy a boltban kifizetett osszeget nem a gyarto kapja meg: kicsit tobb mint 20%-a rogton megy 60pusztaba, a kereskedoknek is be kell fizetni a szamlajukat es enni is akarnak nehanapjan, aztan ha nem europai gyartmany, akkor azt be is kellett hozni, ugyhogy megint megy egy par szazalek 60pusztaba, szoval a bolti brutto arnak (akar joval) kevesebb mint fele jut el a gyartohoz, hogy fedezze az altalad is taglalt koltsegeket, meg hogy alkalmasint profitot is termeljen.

(ezt nem neked vitatkozaskeppen, hanem azon tobbieknek, akiknek uj ez az informacio :) )

Szerkesztette DutchFlowers
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

A konkrét százalékokra egyszer már tényleg én is nagyon kíváncsi lennék! Merthogy, saját elgondolásom szerint még ott van az a marketing eszköz is, hogy némely gyártók a kacat minőségű, hiper olcsó, belépő cuccokat nagy tételben ha eladják, annak nyereségéből is tudnak fedezni esetleges drágább fejlesztésű, top kategóriás hóbort cuccokat költségileg. Pl. Yamaha VL1 megvan 1994-95-ből 10.000 DM-ért? Akkoriban 1 Márka kb. 80-90Ft volt, az átlag fizu meg kb. 30-35 ezer HUF.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...