Jump to content
Ménemszól.hu

Kalimba és bongó/djembe felvétele


Blank

Recommended Posts

Sziasztok!

Gyermekeim nagyon rákaptak a Kalimbára (oké, én is) és szeretnék egy-két felvételt készíteni, de bármilyen előfokot is használjak (csöves ART, ISA, Clarett) a hangszer alsó oktávjából szinte csak a tranziensek kerülnek felvételre, a hang mélyen rezgő "teste" gyakorlatilag alig. A felső oktávok rendben vannak. Sajna itthon csak egy Rode NT-1 nagymembrános mikrofonom van, ami a jelek szerint elvérzik a projekten. Tudtok esetleg egy típust ajánlani erre a célra?

Ezen felül Bongó és Djembe dobokat szeretnék rögzíteni, amiben az NT-1 szintén meglehetősen gyérül teljesít.

Előre is köszönöm szépen a tippeket/ötleteket!

Link to comment
Share on other sites

1 órával ezelőtt írta Blank:

...

Hali. Nem lehet, hogy a mikrofon elhelyezes nem megfelelo? Mert az NT-1 nagymembranos miki, ugyhogy a melyatvitelevel nem kene, hogy gond legyen. Kalimba eseteben eleg nehez (gondolom) a hangnyilasra iranyitani a mikit, plane konzekvensen, de ha a mikinek egyebkent semmi baja, akkor a hang mely resze is ott kellene, hogy legyen.

A miki-szakertok majd tanacsolnak optimalis mikit (mittomen, exhas: XY ribbon miki), valaki biztos nekiall majd fikazni az NT-1-et, de szerintem pozicinalasi hiba lesz.

Mindenesetre mikrofon helyett olcsobban kapni beepitett piezo pickup-os kalimbakat (80 euro korul van Meinl meg Stagg is), azt kombinalva az NT-1 tranzienseivel szerintem eleg baba kalimbahangot lehet reprodukalni. (vakon mondom, sosem probaltam)

A dzsembere meg bongora meg hasonlokra meg mindenkeppen 2 miki javallott, kondenzator miki felulre, es valami (hacsak lehet nagymembranos) dinamikus miki alulra, ha nem csupan a csattogasra meg tapicskolasra van szukseg.

Link to comment
Share on other sites

1 órája írta DutchFlowers:

Nem lehet, hogy a mikrofon elhelyezes nem megfelelo?

Könnyen lehet, hogy igazad lesz. Bátortalan voltam és túl messzire helyeztem a mikrofont. A próba kedvéért most jobb felülről behajtottam a kalimba hangnyílásához közelebb (kb 30-40cm) és máris sokkal szebben szól, jönnek a mélyebb hangok is. Játszani így picit körülményesebb, de meg lehet szokni, úgyhogy köszönöm szépen. :)

Betoltam az NT1-est a bongó feneke alá, egész jó öblös hangokat vett fel, de természetesen - ahogy írtad is - így meg az izgi tapicskolások lettek oda, úgyhogy ezek szerint valóban kell még egy miksi. Esetleg tipp típusra, ami nem növi túl a bongó árát? :D

Nagyon szépen köszönöm az ötleteket! :)

Link to comment
Share on other sites

2 órája írta Blank:

Könnyen lehet, hogy igazad lesz. Bátortalan voltam és túl messzire helyeztem a mikrofont. A próba kedvéért most jobb felülről behajtottam a kalimba hangnyílásához közelebb (kb 30-40cm) és máris sokkal szebben szól, jönnek a mélyebb hangok is. Játszani így picit körülményesebb, de meg lehet szokni, úgyhogy köszönöm szépen. :)

Betoltam az NT1-est a bongó feneke alá, egész jó öblös hangokat vett fel, de természetesen - ahogy írtad is - így meg az izgi tapicskolások lettek oda, úgyhogy ezek szerint valóban kell még egy miksi. Esetleg tipp típusra, ami nem növi túl a bongó árát? :D

Nagyon szépen köszönöm az ötleteket! :)

Hat, igen, en is nehezen tudom elkepzelni hogy kenyelmes helyre lehessen rakni a mikit. Vannak olyan kalimbak, aminek a jatekos hasa felol van hangnyilasa, oda lehet csipi mikrofont rogziteni vegulis, de egy piezos kalimba szerintem akkor is jobb valasztas, es akkor ossze lehet rakni a hangot a kabeles, meg a mikrofon komponensekbol.

Nem nagymembranos, de ipari sztenderd dinamikus az SM57-es. Eleg univerzalisan hasznalhato, strapabiro, jol terhelheto, (talan) semmire nem a legjobb, de sokmindenre nagyon jo, dobok, perkusszivok, gitarladak mikrofonozasara teljesen vallalhato eredmenyt produkal, es egyaltalan nem draga. Ha van budzse tobbre, akkor nem is tudom, onnantol kezd velemenyesse valni ... :) hogy mire is kellene FOLEG... :) Szoval lehet, hogy ha van budzse tobbre, akkor tobb SM-57-est kell venni :D

Azt nem tudom, hogy mennyiert vetted a bongot, nekem ketto is volt, Marokkoban vettem kb cigi arban. Nem doboz cigi, hanem szal cigi, ott ugyanis szalra is lehet(ett?) venni. Na, ahhoz kepest minden miki draga.

Igaz, mind a ketto csereptestu volt (ami jobban szol szerintem), de mind a ketto osszetort, es egyiket sem en tortem ossze 😢

ui.: szinten nem nagymembranos, de szinten univerzalis az MD 421-es, de az azert mar zsebbe nyulosabb kategoria. A nem annyira univerzalisak, a kis- meg nagymembran kombinacioval kiegeszulve megmagyarazzak, hogy nagyobb studiokban minek van annyi mikrofon. Ugyanott persze biztos lesz egy jo marek SM57-es, meg 1-2 MD 421-es is.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Ekkor: 2022. 06. 01. at 20:25 írta DutchFlowers:

Marokkoban vettem kb cigi arban. Nem doboz cigi, hanem szal cigi, ott ugyanis szalra is lehet(ett?) venni. Na, ahhoz kepest minden miki draga.

Ezek a klassz deal-ek. :) És mennyivel autentikusabb egy ilyen hangszer, mint a nagy gyárak termékei. Hogy jobban szól-e, azt nem tudom. :) Mindenesetre köszönöm a tippeket, teljesen átmikrofonoztam és sokkal jobb felvételek születnek. Már csak meg kellene tanulnom játszani rajtuk. :D

Link to comment
Share on other sites

4 órája írta Blank:

...

Aha. Haha. A vilagbeket ne hozzam el? Orok elet? Ingyen sor? :)

Par eszrevetel:

1. A mondat miszerint: "Furcsa mód a Roland JD-800 belső tápja ellenére tökéletesen hibátlanul teszi a dolgát, földhurok problémának nyoma sincs" helyesen ugy hangzik: Kiszamithatoan a Roland JD-800 a belső tápja miatt tökéletesen hibátlanul teszi a dolgát, földhurok problémának nyoma sincs.

2. "ha nem a Clarett saját MIDI interfészén keresztül fűzöm fel őket, hanem a Motu Midi express 128-on át, akkor bizony ők is földhurkot produkálnak" ... OK, a Clarett interfeszen fuzzed oket...

3. vegyel mas brand masmilyen izolatort, hatha...

4. "és ott is csak a „headroom” miatt": amiatt igazan ne. Nem javasolt kalozmegoldas, hogy atvagod a foldet a szimmetrikus csatolasnal, ugy nem lesz foldhurka, de lehet mas baj, ugyhogy csak sajat felelossegre. A setup-od alapjan aszondom hogy par DI-BOX siman belefer a budzsebe, ugyhogy nosza.

5. Ez egyszerre fasza es ijeszto. :)

Es ami a legfontosabb: hogyan kotod a DI-BOX-ot, hogy kihereli a felvetelt? vagy milyen diboxrol van szo?

Link to comment
Share on other sites

A világbéke jól hangzik, a sört meg én fizetem, ha megoldódik az issue. Egy egész rekesszel küldök, az sem baj, ha Hollandiába. :)

1) Az általad írt megfogalmazás nekem is jobban tetszik, szívmelengető, hogy régen odafigyeltek ezekre a dolgokra. :) Jegyzem meg, a K2000 sem egy noname cucc, és az aztán kavarja a sz*rt rendesen minden ki és bejáraton.

2) A clarett-en csak egy port van, azzal nem tudok felfűzni 13 eszközt gazdaságosan. Próbáltam. Ráadásul az újabb eszközökön nincs thru, pedig emiatt is hasznos volna.

3) Vettem, so far 3 típust próbáltam ki, ugyanaz a jelenség. Az Ifi gyártmány az egyedüli, ami "brand", de nagyon rossz minőség még így is.

4) Próbáltuk BB-vel a föld ilyetén megszakítását, de a monitorok esetén hála az égnek pont nincs gond. DI-BOX van több is, csak mint mondtam volt, kimondottan sokat rontanak az audiojel minőségén. Nagyon sokat romlik a jel ereje, a magasok maszatosak, a mélyek meg cakpakk eltűnnek. Lehet, hogy gyenge minőségűek a transzformátorok ezekben, és az a baj? Art Z direct és Palmer PAN04 típusaim vannak. Többen javasolták a Radial ProD2-t, de az esetemben legalább 8 sávra kellene, az már azért elég komolyabb költség - pláne, hogy nincs különösebb bizalmam már ezekben. Elég komoly mértékben romlik a jel utánuk és nem vagyok benne biztos, hogy attól, hogy Radial és/vagy más a trafó benne, nem lesz zavaró.

5) Ugyehogy?

A DI-BOX bekötése:

IMG_7341.jpg.a58a92282df592ac13744f9799ff79e4.jpg

Az XLR-ek mennek a Clarett 1-2 bementére XLR spagón. A Prologue pedig két asszimetrikus kábellel van a DI-ra kötve (minekután a Prologue és a legtöbb szinti unbalanced).

Köszi mindent!

Link to comment
Share on other sites

44 perccel ezelőtt írta Blank:

...

A szivem szakad meg, de valoszinuleg nem lesz sorom... :( Pedig szeretem a sort.

Sajnos a DI-BOX kerdesben nem vagyok szaki, nekem meg soha nem volt, es hasznalni is ritkan hasznaltam. Olykor kvazi DI-BOX-kent szoktam hasznalni a ff compounderemet, de azon atmegy a hang teljes terjedelmeben es eredeti minosegeben, es feltetelezem, hogy minden DI-BOX-nak meg kellene tudnia ezt csinalni, maskulonben nem sok ertelme a hasznalatanak.

Kivanom, hogy benezzen a topicba valaki aktiv DI-BOX hasznalo, mert en sok hasznosat nem tudok irni. :(

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válasz erre a témára...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...