Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Cubase - ASIO kérdés


syngular

Kérdés

Sziasztok,

Tegyetek helyre az alábbi kérdésben, mert ehhez hülye vagyok.
Setup:
Asus Vivobook 14x oled - i7 (11gen), 16GB   (win10)
Cubase Artist 11
Hangkártya jelenleg egy Behringer QX1202USB keverő/hangkari egyben (ez tudom, nem egy wasistdas, a kérdésem majd erre is kitér).

Néhány Cubase projektben (10-15 sáv, szoftszintik + 1-2 audio sáv + néhány effekt, semmi extra (ennyit simán bírnia kell a gépnek) kellemetlen latency jön elő, annyira zavaró, hogy konkrétan nem lehet érdemben feljátszani, annyival később szólal meg bármi.

Itt jön, hogy nem értek az ASIO témához, ugyanis próbáltam többet is (pl ASIO4ALL is fent van), de a Cubase kizárólag a "Generic Low Latency ASIO driver" kiválasztása mellett hajlandó megszólalni, de azon belül a ms értékek nem módosíthatóak, fixen mutat vmi 20ms körüli értéket és annyi.
Ettől függetlenül a latency van, amelyik projektben ott van, másik ugyanolyan "leterheltségű" projektben nem jelenik meg.

Miért működik a Cubase csak egyféle ASIO driverrel? 
Milyen másikat próbáljak feltenni?

Egyik ismerősöm szerint ez az egész függhet a hangkártyától is. Simán vennék egy normális hangkártyát (60-70 körül néztem pl UA Volt2 vagy Arturia MiniFuse2), de biztos az lenne a megoldás? A hangkártyától függne, hogy a Cubase milyen ASIO drivert képes értelmezni, ezt nem hinném. Potyára nem adnék ki pénzt bármire. Sajnos nincs ismerősöm, aki kölcsön tudna adni egyet letesztelni.

Vkinek ötlet?
Ha vki hozzáértő esetleg közel lakna hozzám és ránézne személyesen (Budapest 11kerület), akkor lenne otthon behűtött sör :)
 

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0
25 perccel ezelőtt írta syngular:

Egyik ismerősöm szerint ez az egész függhet a hangkártyától is. Simán vennék egy normális hangkártyát (60-70 körül néztem pl UA Volt2 vagy Arturia MiniFuse2), de biztos az lenne a megoldás?

JA! Függhet! De van ami egy laptop onboard hangcuccával és asio4all-al is normálisan megy.
Azt ajánlom hívd fel a Syncopat! Tamásék sok éves tapasztalattal bírnak a Cubase és PC optimalizálásban. https://www.syncopa.hu 

Amúgy tényleg, 2022-ben a mai teljesítményű gépekkel ilyennek rég nem volna szabad felbukkannia, mert 96-ban már használt Cubaset egy ismerősöm windowson, amikor kb. semmilyen hangkártya választék se volt. Tehát itt az opr. is egy rakás szar egyre inkább zenei célokból már...
Előrébb van a látványos "felhasználói élmény" sajna. :( 

 

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

  • 0
17 perccel ezelőtt írta syngular:

...

Szia,

A megfelelo ASIO driver-t a hangkartya gyartoja szolgaltatja, kiveve a class compilant egysegeket. A Behringer Xenyx nem class compilant es ahogy elnezem a software download oldalukat csak es kizarolag ASIO4ALL drivert kinalnak. Ez szopacs, mert az nem igazan hardver-specifikus driver csomag, hanem amolyan "csinaljunk ugy mintha ASIO lenne" megoldas, ami mondjuk egy alaplapi hangcsip eseteben tok jo hogy van, de azert egy mixer + tobbsavos audio interfesz eseteben szuboptimalis. Mindenesetre biztos lehet vele probalkozni:

https://www.asio4all.org/index.php/help/instruction-manual/

A buffer meretet kellene lentebb huzni, minel kisebb, annal kisebb a latnecy. Ugyanezt meg lehet probalni a Cubase low latency hulyesegevel is, az nagyjabol olyan mint az ASIO4ALL, generikus keszitmeny.

Uj hangkartya lehet jo megoldas, pl a ff scarlet 2i2 class compilant, szal meg csak driverrel sem kell cseszekedni, garantaltan jol mukodik, windows, linux es mac kornyezetben (mindharom szemelyes tapasztalat). De barmit is veszel, olvass utana, hogy milyen a szoftver supportja, mert a Behringernek az idevonatkozo oldalat nezegetve, nekem mar az gyanus, hogy nincs driver es a mellekelt szoftver csupa freeVST.

Syncopa-ekat en is ajanlom, de a hitspace-t is.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...