Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Helyettesíthető egy régi E-Mu sampler szoftverrel?

Vakantanka

Kérdés

Sziasztok!
Az eddigi internetes kutatásaim nem vezettek egyértelmű eredményre a témában, hátha van valakinek konkrét tapasztalata. A lényeg: volt valaha egy E-Mu ESI-4000 samplerem, balga módon eladtam, de most valami rejtett okból hiányt érzek iránta. Van arra mód, hogy a régi E-Mu gyári lemezeket, vagy a saját lementett CD-re írt Bank-ot működésre tudjam bírni valami szoftverrel? És az persze úgy is szóljon, ahogy az meg van írva?

Előre is köszi a válaszokat!

Ui.: ha nem, lehet, hogy vevő lennék egy működő vasra.

Recommended Posts

• 0
2 órája írta Vakantanka:

És az persze úgy is szóljon, ahogy az meg van írva?

Azt majd a csatolt hangkártya minősége dönti el, amit használsz!

Szoftver: EMULATOR X3

1602000458_emu.jpg

https://audioz.download/software/win/179212-download_e-mu-emulator-x3-v300-read-nfo-r2r.html 

A sample disceidet majd konvertálni kell neki, de vannak fent ESC formában is az oldalon már kész könyvtárak hozzá… :) 

Szerkesztette djuice

• 0
Ekkor: 2023. 02. 02. at 13:57 írta djuice:

Azt majd a csatolt hangkártya minősége dönti el, amit használsz!

Szoftver: EMULATOR X3

1602000458_emu.jpg

https://audioz.download/software/win/179212-download_e-mu-emulator-x3-v300-read-nfo-r2r.html 

A sample disceidet majd konvertálni kell neki, de vannak fent ESC formában is az oldalon már kész könyvtárak hozzá… :) 

Na igen, az X3 az ismerős a keresésekből, kár, hogy megszűnt létezni. A fenti oldal, hát finoman szólva is kétséges.Sejtem én, hogy ebből vas vásárlás lesz.

• 0
2 órája írta Vakantanka:

A fenti oldal, hát finoman szólva is kétséges

A cucc kihalt évek óta, így supportja sincs persze. Az Audiozon viszont használható formában (másolásvédelemtől megpucolva) :cool: fent van, ha csak ez számít hogy használni szeretnél valamit.
No igen, warez aggályok egyeseknél lehet, hogy nem mennek át a vizsgán, de említettem, hogy egy kihalt dologról van szó, már üzletpolitikailag sem befolyásol semmit, szóval egy próbát még mindig megérhet, ha nem is tartósan akarnád használni. Egy mezei laptopból viszont olyan Emulator samplert csinálhatsz magadnak vele átláthatóbb felülettel, RAM korlát nélkül gyakorlatilag ingyen, ami jóval többet ad a már újra csak extra drágán és csak néha kifogható vasaktól. Mellé pedig olyan hangkártyát raksz, annyi be/kimenettel, amit az eredeti berendezések sem kínáltak sosem! + ott a VST integrációja is még! ;) 

Szerkesztette djuice

• 0
1 órája írta djuice:

A cucc kihalt évek óta, így supportja sincs persze. Az Audiozon viszont használható formában (másolásvédelemtől megpucolva) :cool: fent van, ha csak ez számít hogy használni szeretnél valamit.
No igen, warez aggályok egyeseknél lehet, hogy nem mennek át a vizsgán, de említettem, hogy egy kihalt dologról van szó, már üzletpolitikailag sem befolyásol semmit, szóval egy próbát még mindig megérhet, ha nem is tartósan akarnád használni. Egy mezei laptopból viszont olyan Emulator samplert csinálhatsz magadnak vele átláthatóbb felülettel, RAM korlát nélkül gyakorlatilag ingyen, ami jóval többet ad a már újra csak extra drágán és csak néha kifogható vasaktól. Mellé pedig olyan hangkártyát raksz, annyi be/kimenettel, amit az eredeti berendezések sem kínáltak sosem! + ott a VST integrációja is még! ;) 

Valahogy nem sikerül letöltenem, gyanítom nem megy át a számítógépem védelmén. Amúgyis frászt kapok az ilyen weboldalaktól, hogy beszedek valamit, amit nem kéne. Talán megpróbálom máshogy.

• 0
Ekkor: 2023. 02. 05. at 17:54 írta Vakantanka:

Mega THX, kipróbálom. Üdv!

Nekem is valami hasonló jellegű kérdéseim vannak. Szeretnék a 2000 előtt készült  régi samplerek hangzás világába kicsit bele kóstolni. Sokan mondják, hogy ha a sampler hangminta könyvtárait szoftveren játszom le az nem ugyan az lesz, mint ha a vasban. Ez csak a nagyon régi samplerekre igaz, mondjuk az Emulator I- II. Emax I. Akai S612 és társai, vagy akár a 90-es években készűlt társaira is igaz? Vajon honnan melyik Emu és Akai szériától van az, hogy már nincs számottevő különbség, hogy  a mintát sampleren vagy egy szoftveren játszom le? 

• 0

Mindig lesz különbség, nem mindegy, hogy min játszod le, szoftverek és hangkártyák között ég és föld, a vas meg úgy szól, ahogy neki kell (nekem jobban teccik). A problémám nem is ez volt, hanem, hogy miképp tudnám rekonstruálni azokat a számokat, amiket még a samplerrel írtam. Ehhez majdnem jó megoldás a fenti, de sajnos nem elég jó (vagy én voltam a láma). Mind1, most már van újra E-Mu samplerem.

• 0
41 perccel ezelőtt írta Zongilog:

Vajon honnan melyik Emu és Akai szériától van az, hogy már nincs számottevő különbség, hogy  a mintát sampleren vagy egy szoftveren játszom le? 

A régi samplerek között is volt rang sorrend, pl. állítólag az Akai S1000 ill. a 900 jó volt dob sávokra. Szerinem nem nagyon kell ma már ebbe belefolyni. Ha tudsz szerezni még egy Emu 4 Ultrát, az bőven lefed mindent. Hozzáteszem 30 éves! eszközökről beszélünk vagy még öregebbekről, szóval egyre inkább nem életbiztosítások ezek. Gondolni kell már arra is, hogy ha nem lelakott állapotút fogsz ki, ott is lehet elektronikai gond vagy felújítást igénylő állapot (pl. kondik stb.)

A másik, hogy mára a hangkártyák messze jobb minőséget és jel/zaj arányt is tudnak már, mint az oldtimer samplerek saját áramkörei. Szóval egy megfelelő hardver még beljebb is van ma, a szoftveres lehetőségekről, kényelemről nem is beszélve, mint vas samplerekkel nekikezdeni. Az Emulator X3 is egy jó platform, bár nem olyan korszerű, mint most egy Kontakt, de messze többet tud, mint hajdan az Emu 4 széria.

A mintáknál sajnos igaz, szoftverben nem minden dolog olvasható vagy nem úgy, mint az eredeti készülékeknél. Az Emu mondjuk tudott Akai, Roland formátumot is olvasni még, a szoftverekhez csak konverter programok vagy már kész átkonvertált sample letöltések jelentenek megoldást. 

• 0
11 perccel ezelőtt írta djuice:

A régi samplerek között is volt rang sorrend, pl. állítólag az Akai S1000 ill. a 900 jó volt dob sávokra. Szerinem nem nagyon kell ma már ebbe belefolyni. Ha tudsz szerezni még egy Emu 4 Ultrát, az bőven lefed mindent. Hozzáteszem 30 éves! eszközökről beszélünk vagy még öregebbekről, szóval egyre inkább nem életbiztosítások ezek. Gondolni kell már arra is, hogy ha nem lelakott állapotút fogsz ki, ott is lehet elektronikai gond vagy felújítást igénylő állapot (pl. kondik stb.)

A másik, hogy mára a hangkártyák messze jobb minőséget és jel/zaj arányt is tudnak már, mint az oldtimer samplerek saját áramkörei. Szóval egy megfelelő hardver még beljebb is van ma, a szoftveres lehetőségekről, kényelemről nem is beszélve, mint vas samplerekkel nekikezdeni. Az Emulator X3 is egy jó platform, bár nem olyan korszerű, mint most egy Kontakt, de messze többet tud, mint hajdan az Emu 4 széria.

A mintáknál sajnos igaz, szoftverben nem minden dolog olvasható vagy nem úgy, mint az eredeti készülékeknél. Az Emu mondjuk tudott Akai, Roland formátumot is olvasni még, a szoftverekhez csak konverter programok vagy már kész átkonvertált sample letöltések jelentenek megoldást. 

DE az Emulatro X3 az még frissül és az van MAC-re is? Úgy hallottam ez már a múlté.

• 0
17 perccel ezelőtt írta Vakantanka:

Mindig lesz különbség, nem mindegy, hogy min játszod le, szoftverek és hangkártyák között ég és föld, a vas meg úgy szól, ahogy neki kell (nekem jobban teccik). A problémám nem is ez volt, hanem, hogy miképp tudnám rekonstruálni azokat a számokat, amiket még a samplerrel írtam. Ehhez majdnem jó megoldás a fenti, de sajnos nem elég jó (vagy én voltam a láma). Mind1, most már van újra E-Mu samplerem.

Milyet vettél, újra ESi 4000-et?

• 0
24 perccel ezelőtt írta djuice:

Persze, már a cég sem létezik tizen évek óta, de a szoftver mai napig megy hibátlanul, sőt egy mai gépen, mostani RAM mennyiséggel vígan. Viszont Mac-re sosem volt fejlesztve sajnos. :( 

Szívás ez a zenélés esküszöm! Itt mindig minden változik. Olyan egyszerű lenne..., csak vennék egy fasza  Akai vagy Emu samplert, lenne rá kb. ingyen amennyi mintát  csak akarok a netről, nem lenne ezen mit gondolkodni, de igazatok van, már a E4xt is vagy 30 éves, ami hát nagyon sok. Ebben a rengeteg VST-ben meg Kontakt library-ban  meg elveszek.

• 0
10 perccel ezelőtt írta Zongilog:

Kontakt library-ban  meg elveszek.

A Kontakt amúgy simán importál Akai, Kurzweil meg mindenféle sample anyagokat! És általában precízebb benne, mint a mindenféle külsős sample konverterek (Translator, CdXtract, Extreme Sample Converter, Translator, Awave Studio).

10 perccel ezelőtt írta Zongilog:

csak vennék egy fasza  Akai vagy Emu samplert, lenne rá kb. ingyen amennyi mintát  csak akarok a netről

Azért a samplerhez még egy scsi cd drive sem ártana! De legalább egy ős scsi kártya a pc-be dumpolni róla a samplerbe! Ahhoz képest meg, hogy a pc-n 2 kattintásból megnyitod a sample disc iso vagy bin fájlt, scsi drive-al pöcsölgetni, leválogatni ami hasznos, ki a lemez, be a lemez, jajj nem olvassa, írjuk ki újra a cd-t, nekem már nem lenne türelmem. :) 

Szerkesztette djuice

• 0
18 perccel ezelőtt írta djuice:

A Kontakt amúgy simán importál Akai, Kurzweil meg mindenféle sample anyagokat! És általában precízebb benne, mint a mindenféle külsős sample konverterek (Translator, CdXtract, Extreme Sample Converter, Translator, Awave Studio).

Azért a samplerhez még egy scsi cd drive sem ártana! De legalább egy ős scsi kártya a pc-be dumpolni róla a samplerbe! Ahhoz képest meg, hogy a pc-n 2 kattintásból megnyitod a sample disc iso vagy bin fájlt, scsi drive-al pöcsölgetni, leválogatni ami hasznos, ki a lemez, be a lemez, jajj nem olvassa, írjuk ki újra a cd-t, nekem már nem lenne türelmem. :) 

igen az is jó lenne, ha  az Akai Emu Kurzweil mintákat meg lehetne nyitni a Kontaktban, de én azt az infót kaptam külföldi facebook csoportokban, hogy csak a régebbi Kontaktok tudták ezt. Ma már nem tudják. Hát akkor most mi az igazság?  Te próbáltad ezt?

Szerkesztette Zongilog

• 0
58 perccel ezelőtt írta Zongilog:

csak a régebbi Kontaktok tudták ezt. Ma már nem tudják

Ezt viszont én nem tudom hogy tudják-e az újabbak. Nincs nekem most Kontakt feltelepítve. Elképzelhető amúgy, hogy mára senkit nem érdekelnek a régi dolgok és kivették belőle.
A net viszont mégis tele van Kontakt formátumban letölthető mindenféle anyagokkal. Szóval lehet hogy azt egyszerűbb is volna keresni.

• 0
12 órája írta djuice:

Ezt viszont én nem tudom hogy tudják-e az újabbak. Nincs nekem most Kontakt feltelepítve. Elképzelhető amúgy, hogy mára senkit nem érdekelnek a régi dolgok és kivették belőle.
A net viszont mégis tele van Kontakt formátumban letölthető mindenféle anyagokkal. Szóval lehet hogy azt egyszerűbb is volna keresni.

Igen, a net nyilván tele van Kontakt formátumú mintákkal, de azok már gondolom nem lesznek ingyenesek, mint a régi Akai Emu Kurzweil minták. 

• 0
39 perccel ezelőtt írta Vakantanka:

e-5000 Ultra lett cserebere alapon. Már csak idő és motiváció kellene. 😄

Amúgy van jelentős különbség  hangban, hogy egy modernebb 90 után gyártott sampleren játszod le a hangmintáját, vagy egy számítógépes szoftveren  egy jó hangkártyával? Csak azért kérdezem,  mert én is játszom  a gondolattal, hogy mi lenne ha vennék egy késői Akai vagy E-mu samplert, de nem tudom mit nyerek vele, meg azért ezek is már minimum 30 évesek.

• 0
12 órája írta Zongilog:

Amúgy van jelentős különbség  hangban, hogy egy modernebb 90 után gyártott sampleren játszod le a hangmintáját, vagy egy számítógépes szoftveren  egy jó hangkártyával? Csak azért kérdezem,  mert én is játszom  a gondolattal, hogy mi lenne ha vennék egy késői Akai vagy E-mu samplert, de nem tudom mit nyerek vele, meg azért ezek is már minimum 30 évesek.

Nem tudom. Erre biztosan azt mondaná valaki, hogy a mai hangkártyák sokkal jobban szólnak, de én erre meg azt, hogy a hangszer mégiscsak a hangszer és az E-Mu samplerek igazi hangszerek voltak. A kérdés így számomra nem releváns, nekem a sampler azért kell, hogy azokat a programokat be tudjam tölteni valahova, amit még 15 évvel ezelőtt használtam. Update: ZIP drive híján, az egyedi mintáimat még most sem tudom, de már sok hangszer megvan CD-ről.

• 0
17 perccel ezelőtt írta Vakantanka:

Nem tudom. Erre biztosan azt mondaná valaki, hogy a mai hangkártyák sokkal jobban szólnak, de én erre meg azt, hogy a hangszer mégiscsak a hangszer és az E-Mu samplerek igazi hangszerek voltak. A kérdés így számomra nem releváns, nekem a sampler azért kell, hogy azokat a programokat be tudjam tölteni valahova, amit még 15 évvel ezelőtt használtam. Update: ZIP drive híján, az egyedi mintáimat még most sem tudom, de már sok hangszer megvan CD-ről.

és most az S5000-be be tudod ugyan úgy tölteni az 15 évvel ezelőtti ESi-4000-el használt programokat hangokat? 

• 0
50 perccel ezelőtt írta Vakantanka:

Update: ZIP drive híján, az egyedi mintáimat még most sem tudom

Van egy Iomega zip driveom vhol a szekrény mélyén ha esetleg kéne! (+ egy két lemez is hozzá)
Annyi, hogy ez még paralel portos, tehát csak egy ilyen alaplapú pc-hez installálható, nem közvetlen a samplerhez.

• 0
Válaszolta (szerkesztve)

Köszönöm, de ez most megoldhatatlannak tűnik. Még ha össze is rakom a 20 éves gépemet, hogy rádugjam ezt a ZIP-et, akkor is SCSI kártya, meg kábel, meg valami program kellene, hogy a samplerbe áttoljam, az sincs. Mind1, nem dőlök a kardomba, egyszer majd megoldódik. Mégegyszer köszi a felajánlást!

Szerkesztette Vakantanka

• 0
20 perccel ezelőtt írta Vakantanka:

SCSI kártya, meg kábel, meg valami program kellene, hogy a samplerbe áttoljam…

Azt gondoltam pc-re archiválás lenne legfontosabb.
Amúgy meg https://www.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Mylex_DAC_960PL_dual_SCSI_kartya__cache_modullal__PCI_foglalatos_148945841.htm

És kábeleket is hirdetgetnek olcsón.

A netről letölthető a Soundforge editor (pl. ver. 6.0e), az tudja a scsi sample transfert a sampler felé!