Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

49 billentyű


space52

Kérdés

Hello mindneki,

49 billenytűs alap midi controllert szeretnék aminek a billentyűinek legjobb az érintése.kb 30 ezerért.max 40.

Tudom, hogy ennyiért nem lehet olyat mint a Novation SL MK2 49 érintésben de hasonlót tudtok?

Nem kellenek faderek meg knobok csak az alap billenytű.

esi keycontrol 49 xt

M-Audio Keyrig 49

M-Audio KEYSTATION 49????

Alesis Q49 KEY

CME U-Key White

CME M-Key

Pianonova M-KEY H-STAR

Link to comment
Share on other sites

Recommended Posts

Hááát a videót hiába nézzük, az SL-161-nek ugyebár nincs hangja, így az nem mérvadó, a súlyozott billentés pedig a videón nem jön át. Szerintem a CMK-161 az csak sima súlyozatlan műanyagbillentyű. Ha nincs messze, próbáld ki, de szerintem semmi extra nincs benne. az SL-161-ben épp a súlyok a kényelmesek.

Link to comment
Share on other sites

Én úgy emlékszem, hogy próbálgattam akkoriban a CMK-t mikor megjelent, pont akkortájt volt SL161-em. Egyértelműen az SL161 a jobb billentésben.

A CMK széria az olcsó kategória volt Fataréknál, az SL meg a komolyabb.

A VMK szériával nincs személyes tapasztataltom, de szerintem CMK széria folytatása volt.

Link to comment
Share on other sites

Pont fordítva. Az első egy SL161 PRO (az a széria ezek szerint szürke volt).

Ha jól értem a neten írtakat akkor annyival tud többet, hogy 2 helyett 4 zónára osztható.

Itt a Hitspace-es specifkáció:

http://www.absolute.hu/products/fatar/?page=sl-161pro

Abletonnal kell mennie, de mivel ezeken még csak hagyományos MIDI csatlakozó van ezért szükséges hozzájuk MIDI interfész.

Link to comment
Share on other sites

Én nagyon szerettem a KORG K49-et. Anno olyan 25-27 ezer Ft-ért adtam el használtan de makulátlanul, dobozával. Egy ilyen lehet egy olcsó alternatíva, ha akad eladó.

Az általad felsoroltakból az esi Keycontrol 49 xt-re szavaznék személy szerint. Szép és masszív az alumínium ház. Egy Youtube videóból az derült ki a számomra, hogy félig súlyozott és a billentyűk alján láthatóak kis fémlap-nehezékek is. Rendelkezik USB és MIDI csatlakozóval is és Sustain pedál csatlakozással... ez így kerek-egész nekem a minimál kategóriában.

A tetején felül a VALUE-tolócsúszka szerintem praktikus lehet... épp útba esik az ujjaknak például orgona leslie működtetéséhez stb. A billentyűzet két oldalán a lekerekítések is praktikusak... nekem speciel a nagyon sarkos és szögletes kiképzésű oldallemezeken gyakran fennakad a bal kisujjam az alsó C hangnál és a fölsőnél úgyszintén (lásd CME M-Key, CME U-key).

Link to comment
Share on other sites

Nem azért írtam, csak úgy voltam vele, hogy én is ilyen egyszerű olcsó billentyűt kerestem, meg éppen egy AKAI MPK 49-től akartam megszabadulni (nem használtam ki, mert van Remote SL25-öm is) és volt egy Roland JV1080-asom is, nos ezekből jött össze (cserebere+eladás) végül az XP50 ami lényegében egy JV1080+billentyűzet+szekvenszer. Maradt némi plusz pénz is, amiből meg Ableton Suite upgrade és NI Massive lett a most kifutott akcióik keretében. :) Szóval egészen szerencsés cserebere volt,és kb. nullszaldóra hoztam ki, ha benzint nem számolom. :)

Link to comment
Share on other sites

Ezt csak úgy tudod eldönteni, ha kipróbálod őket. Mivel a billentésüket csak úgy lehet összehasonlítani.

Én a Fatar súlyozott mechanikát preferálom. Olyan van a Novation SL MKII-esekben is.

Amúgy, ha olyan billentést szeretnél használtan, olcsón, akkor régebbi Fatarokat kell elcsípni.

Pl. a StudioLogic 161 vagy 161 pro az totál ugyanolyan. Használtan szerintem kb. ezen a 30-40 körüli áron lehet hozzájutni, de sajnos nagyon ritkán lehet találni hírdetve. Nem véletlenül. (A mai napig visszasírom a sajátomat.)

Link to comment
Share on other sites

A StudioLogic 161-et maximálisan aláírom. Én kb. 11 évig játszottam színpadon Fatar SL-880 kalapácsmechanikás billentyűzeten, de aztán mikor stúdióba mentünk, ott valahogy nem boldogultam a velocity-vel és a súlyok tehetetlenségével.

Egy Fatar StudioLogic-161 volt a stúdióban, úgyhogy végül az egész lemezt azzal játszottam fel.

Ezután a "malőr" után lecseréltem a Fatar SL-880-at egy Fatar TMK-88-ra (ezt el is felejtettem említeni). Ránézésre óriási gagyi váltás volt, de játékérzetre nem bántam meg egyáltalán... sőt, bátran merem ajánlani a TMK-88-at is. Minden sallangtól mentes, de remek játszani rajta és 35-40 ezer Ft-okért szoktam látni mostanság.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...