Jump to content
Ménemszól.hu

NKA

  • bejegyzés
    2
  • hozzászólás
    6
  • megtekintés
    551

Miért nem pályázok?


Álnév

1.519 megtekintés

Éppen elkészültem a debütáló albumom vázlatával. Jó lenne valami profi videó promóval, meg stúdió  se lenne rossz! Nézzük meg hátha van valami pályázat! Azta, hosszú kihagyás után pont most jelent meg a Hangfoglaló pályázat induló előadóknak, pont ezekre a dolgokra! Az elkészült dolgaim pedig tökéletesek a pályázáshoz. Hibátlan -gondoltam én. 

Bele is vetettem magamat a részletekbe. Már a részletes kiírás letöltése előtt szembe jött egy EU-s nyilatkozat kötelezettség, miszerint:  
"1/A: Nyilatkozom, hogy senkit nem fog a produkció annyira érdekelni, hogy kapjak érte rendes pénzt.  
1/B: Senkit sem fog érdekelni külföldön. 
2: Vállalom, hogy az átláthatatlan bürokrácia további két szinttel feljebb lép, ha egyáltalán ez a pont ikszelhető." 
Itt el is bizonytalanodtam a pályázat céljában. Elsőre úgy tűnik, hogy új előadók befuttatása lenne a cél, de ez a nyilatkozat minimum nem feltételezi, de inkább kizárja a pályázati program eredményes végrehajtást. A rövid összefoglalóban írnak pályázható útiköltségekről is, úgyhogy le is töltöttem a részletes kiírást. Na ott a pályázati célok közt ez már nincs felsorolva, de az igen, hogy pl havi (elvileg maximum, de gyakorlatban minimum egyszer) el kell utaznom Budapestre, 0 elérésű sajtómegjelenéseken való részvétel miatt, Újfehértóról is.  
Ami még nagyon hangsúlyosan többször is megjelenik, hogy együttműködési kötelezettség van a mentorral, a Hangfoglalóval és az NKA-val, ami ha nem teljesül kibasznak a programból és rám küldik a NAV-ot. Ez elsőre természetes elvárásnak tűnik, de a fentihez hasonlóan még számos feltétel van ami miatt már inkább "ne azt nézd ami a szerződésben aláírtál, csináld amit mondunk ha nem akarsz négymilliós NAV tartozást” -nak tűnik. 
Ja, megnéztem videókat is a témában, mert ugye nagyon nem egyszerű a pályázat, és abból kiderül, hogy a lebonyolítási fázis első néhány hónapjában még nem fogok kapni se pénzt se szerződést, vagyis nem látom, hogy mit vállaltam, de “csináld amit mondunk, mert különben NAV”...  
 
További feltételek: 25 hónapon keresztül minden sajtóanyagon, megjelenésen és fellépésen meg kell jeleníteni a Hangfoglaló és az NKA logóit, NEM csak azokon amiket támogattak. Vagyis, ha nyer a pályázatom és nem szigorúan belpiacos alter-lagymatag-pop vagy tash hip-hop műfajokban alkotok, akkor több mint két évig szüneteltetni kell a karrierem, ugyanis elektronikus műfajokban már a belépő legalja/ZS szint is nemzetközi. WEB2-es Pistike sem a Hungarotonnak küldi a demóit, hanem külföldre, ahogyan egy magára valamit is adó metál vagy indie banda is. Az oké, hogy az NKA kifizet egy lemezt, cserébe ráteszem a logóít és megjelentetem szerzői kiadásban, de ha bekerültem a programba akkor ez a lemez jó. Ha a promóció is jó akkor fogok kapni remix felkéréseket, meg szívesebben fognak várni új demót is. Egy stílusspecifikus, C kategóriás kiadón való megjelenés nem egy atomvillanás, sokunkkal megtörtént már, de még a Minden Szart Megjelentetünk Recordings sem fogja kérésemre az NKA-t a Beatporton reklámozni.  
Sőt! Tegyük fel, hogy az NKA zsűrije által jónak ítélt zene elér egy B kategóriás DJ-hez aki játszani fogja, megismerik mások is... Ebben az esetben meghívást fogok kapni egy kissebb, de egész menő külföldi fesztivál Mentás Limonádé kis színpadára, délután hármas idősávban. Namármost némi túlzással, ha ezen a Bezzegnyugati Fest túlsó végén az egyik budit az Adidas támogatja és én Puma cipőben jelenek meg, akkor a szervező sikítozva fogja hozni a stage recsit és leragasztani az ugró jószágot. Ha eleget akarok tenni, a szerződésbeli kötelezettségeimnek és kifüggesztem az NKA molinót a szponzor dekor menta levél és a citrom szár közé, akkor megfognak, beletekernek a molinóba és úgy basznak ki onnan, mint 🐈💩! “Úgyhogy csak ne építgesd a karriered, majd mi megmondjuk, hogy hol lépsz fel!””  
Apropó! Vállalni kell, hogy elvileg "legfeljebb kettő alkalommal” kilencven-kétszázezer forintos belépőjű fesztiválokon ingyen fellépek, elsősorban a Miniszter Úr és barátainak rendezvényein, de ne feledd, hogy együttműködési kötelezettség van, tehát bő két évet végig kell nyomni ingyen/szaréhugyé! 
 
Elszámolás: Értem én, hogy közpénz (üreshordozói jogdíj), de az elszámolás annyira bonyolult és bürokratikus, hogy esélytelen, pláne egy induló előadónak, bármibe beleköthetnek. Gyakorlatilag csak azoknak a haveroknak a számláit fogják kifizetni, amit a mentor mond. Szocnet promó felejtős, nem lehet olyan formátumú számlát, pályázati kódokkal, kiskutya fülével és szerződéssel bemutatni amit elfogadnak, közvetítő céget meg elvileg nem lehet alkalmazni. Kezdő zenekarként furgont bérelnék és elszámolnám? A papírozásra külön szabit kell kivenni!  
 
A legjobb az egész pályázatban, hogy a jelenlegi hiperinflációban, fél-másfél évvel előre kellene minden költséget meghatározni, az együttműködési kötelezettségből adódóakat pedig meg sem tudom saccolni, így nyilván nem tudok rá pályázni, vagyis nagyon sokba kerülne a buli. 
 
Mindezek ellenére aki sokat örökölt, bevásárolt részvényből a kijárási mélyponton és most rettenetesen unatkozik, szeretné ha lenne aki foglalkozna vele és az organikus-vegán-eklektikus zenekarával, annak mindenképpen ajánlom a pályázást. Aki viszont komolyan gondolja a zenélést és hétköznap dolgozik a pénzéért, az kurva gyorsan felejtse el! A pályázatban való részvétel mind időben, mind anyagilag akkora terhet fog kreálni, ami a zenei karrier ellehetetlenítését, anyagi csődöt és a civil munkahely veszélyeztetését fogja magával hozni.
 
Idő közben megjelent, hogy milyen más pályázatok várhatóak jövőre: ezek nagyrészt rendezvényeket fognak támogatni, (ami életmentő, hiszen szegínyek nem tudták áthárítani az inflációt és veszteséget termelnek. Ja nem, már egy bahreini Forma1 versenyen is olcsóbb a sör.) Ezen felül előzenekart csicskáztató, nagyzenekarokat támogató program is kiírásra fog kerülni. 
 
Összességében ezen pályázat, a rendezvényszervezők azon “nehézségének” ellensúlyozására jött létre, hogy a mai 30-as-50-esek, akik huszonévesen hosszú éveken keresztül nyomták az előzenekarosdit meg a putri bulikat hatalmas ráfizetéssel, ma már felnőttek és eszük ágában sincs ingyen dolgozni, a mostani fiatalok meg már eleve tudatosabbak. 2023-ban aki össze tud hozni egy épkézláb produkciót, az nem olyan hülye és nem is engedheti meg magának, hogy hobbiból milliárdos rendezvényszervezőket támogasson. 
Röviden, egy divatos kifejezéssel élve, ami eleve hazugság: “munkerőhiány van”.  Pártunk és kormányunk pedig a NER lovagok és a multik jogi és anyagi kényszerítőeszközeinek fejlesztésében, a "munka alapú társadalomban" látja a megoldást. Ha nem lesz elég jelentkező, jövőre a piszkos boksz, a polgárháborúk és a véres drogkartel leszámolások országának, a keresztény Fülöp-szigetek állampolgárainak is megnyitják a pályázatot.  
 nka_logo01.png
Mivel az NKA-t telerakták SZDSZ-esekkel és néha adnak pénzt a Kárpátiának is, ezen témából nem lesz sajtóbotrány se a 444-en, se a Kuruc Infón, viszont a Fidesz számára mindig a leghasznosabb narratívát toló “lázadó ellenzéki” Sajó Dávid fog hip-hip hurrá riportot csinálni a Hangfoglaló programról. Számos sikeres zeneipari szereplő fog nyilatkozni, hogy “ezek a mai fiatalok el vannak szállva, nekik semmi se jó”, illetve lesz majd csomó olyan komment is amiben olyan érvek fognak elhangzani, amiket fentebb már cáfoltam. Utóbbi is kormányunk és ellenzékünk közös sikerét bizonyítja, hiszen hosszú évek közös munkájával sikerült nagyon elbutítani a társadalmat. 

Szerkesztette Álnév

  • Like 10
  • Thanks 1
  • Haha 1

3 hozzászólás


Recommended Comments

Ez megint csak arra van, hogy elmondják, hogy  támogatják...... a zenét is.

DE jó lenne pár olyan hely, ahová meghívnának kisebb elektronikus zenekarokat és be tudnák mutatni mit tudnak. De ilyen sincsen..... 

Link to comment

csak a címet olvastam el es az elso bekezdést. Elnézést ....ez is elég, h egyetertsek. Hasonló dologgal szembesültünk, bar van kiadványunk, 3 saját szervezésu mini-koncert, megis zero támogatás van es vsz lesz is ebben a rendszerben. Ha sz.r, amit játszunk, ok, semmi gond, tudomásul vesszük es abbahagyjuk. Addig is, mindent magunknak szervezünk/fizetunk. Ez van. 2 dolgot latunk realisnak- folytatjuk a lassú építkezést kis kklubbokkal összefogva, VAGY másik, közeli piacot célunk meg. 

Mini-koncertek: gondolkozunk egy Febr/Marc környéki Győri v BP-i elekctro-esteben. ha érdekel, szóljatok

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...